Rutina de dimineata – Activitatile cu care ne incepem ziua pot avea un impact asupra intregii zile. Ce putem include in rutina de dimineata si care sunt obiceiurile care ne sunt utile in prima parte a zilei?
1. Beneficiile unei rutine de dimineata
2. Cum cream o rutina de dimineata
3. Rutina de dimineata – idei de obiceiuri cu care sa iti incepi ziua
Avem nevoie de rutine in viata de zi cu zi, care sa ne ofere confort si sa ne ajute sa ne organizam mai bine si sa fim mai eficienti in activitatile noastre. Felul in care ne incepem ziua poate influenta modul in care ne vom petrece intreaga zi. Daca o incepi pe fuga, fara sa apuci sa mananci sau sa stii in mare care va fi programul tau din acea zi, s-ar putea sa nu fii la fel de organizat sau eficient pe cat ti-ai fi propus.
De obicei, nivelul de productivitate este mai inalt in prima parte a zilei. Avand o buna rutina de dimineata, ne putem pastra acest nivel de energie si productivitate pentru o perioada mai lunga de timp. In plus, o rutina de dimineata bine pusa la punct ne ajuta sa fim mai organizati si sa economisim timp si energie, fara a le mai consuma cu haosul de dimineata.
Daca nu ai inca o rutina de dimineata, fie pentru ca nu te-ai gandit la una sau ca nu ai timp prea mult dupa ce te trezesti, e important sa gasesti un ritual care sa fie cat mai natural pentru tine si care sa iti faca placere. Ideal ar fi ca rutina de dimineata sa se potriveasca si zilelor de weekend.
Inainte de a-ti stabili propria rutina de dimineata, gandeste-te la ce iti doresti in legatura cu diminetile tale si parcursul zilei. Sa fii mai productiv? Sa nu mai pierzi timp? Sa ai mai multa grija de sanatatea ta? In functie de aceste obiective, stabileste activitati specifice pentru acestea.
Gandeste-te care sunt acum activitatile sau obiceiurile pe care le faci dimineata si la care ai vrea sa renunti. Poate petreci prea mult timp pe social media? Sau dai snooze alarmei de prea multe ori, astfel ca tot ajungi sa te trezesti mai tarziu decat ti-ai propus? Daca ai identificat acele obiceiuri pe care vrei sa le schimbi, gandeste-te ce ai vrea sa pui in loc. Lipsa de obiceiuri si activitati de mai jos te poate ajuta in acest sens.
Mai multe informatii despre cum putem sa ne schimbam obiceiurile negative – in acest articol.
Dimineata incepe la ore diferite pentru fiecare dintre noi. Unii sunt mai matinali, le place si functioneaza mai bine asa; in timp ce altii sunt mai eficienti si mai creativi seara sau noaptea, trezindu-se mai tarziu a doua zi.
Mai multe despre trezitul de dimineata, beneficiile si cum putem deveni mai matinali – in acest articol.
Indiferent de ora la care incepe dimineata, iata cateva obiceiuri care pot fi incluse intr-o rutina de dimineata.
Alege o ora la care sa te trezesti in fiecare zi, atat in timpul saptamanii, cat si in weekend. Acest obicei ajuta la reglarea ritmului circadian si va face mai usoara trezirea dimineata.
Daca dormi cu obloanele/draperiile trase, dupa ce te trezesti ridica-le si deschide fereastra. Lumina naturala stimuleaza ritmul circadian si te ajuta sa te trezesti, la fel ca si aerul curat. Lumina soarelui functioneaza asupra organismului nostru ca un ceas desteptator. Expunerea la lumina naturala inhiba melatonina, hormonul somnului, ajutandu-ti creierul sa intre mai repede in starea de trezire.
Daca nu ai planificat deja cu o seara inainte, dimineata este un moment bun pentru a-ti stabili prioritatile zilei. Fa o lista cu tot ce ai vrea sa faci, apoi aseaza-le in ordinea importantei. Incearca sa fii realist in ceea ce priveste ce vei putea realiza, astfel incat sa nu creezi o lista foarte lunga si imposibil de finalizat. In lipsa unei planificari, poti ajunge la finalul zilei si sa observi ca nu ai reusit sa faci ce era important pentru tine.
Tendinta celor mai multi dintre noi este ca in scurt timp dupa trezire sa verifice emailul, mesajele, retelele de socializare. Insa pe langa faptul ca sunt consumatoare de timp, te pot incarca negativ inca dinainte sa cobori din pat. Creierul nostru este imediat bombardat de stiri, imagini si alti stimuli care pot creste nivelul de stres si de anxietate, fara macar sa constientizam acest lucru.
Daca iti incepi ziua cu sarcina care e cea mai dificila pentru tine, restul zilei se va desfasura mult mai lin si vei avea satisfactia de a fi rezolvat repede ceea ce poate ai fi amanat sau te-ar fi facut sa pierzi mai mult timp decat necesar.
Daca ai o familie numeroasa, cateva minute de liniste dimineata sunt binevenite. Trezeste-te mai devreme decat ceilalti si dedica acest timp pentru ceva care iti face placere: sa scrii in jurnal, sa meditezi, sa savurezi o cafea uitandu-te pe geam etc.
De multe ori, o buna rutina de dimineata incepe cu noaptea de dinainte. Optiunile pentru micul dejun, masa de pranz pe care o vei lua la pachet, hainele pe care le vei purta, hainele copiilor si eventual ghiozdanele acestora pot fi pregatite sau gandite cu o seara inainte pentru a-ti face mai usor startul zilei.
Sportul are un efect benefic asupra dispozitiei, datorita endorfinelor care se secreta in sistemul nervos in timpul exercitiilor fizice. A face sport dimineata ne ofera un bun start pentru starea de bine. De asemenea, sportul ne pune muschii si circulatia in miscare, contribuind la nivelul de energie.
Daca nu ai timp sau dispozitia necesara pentru a face sport sau a alerga, fa cateva minute de stretching. In timpul somnului, corpul nostru ramane in aceeasi pozitie pentru mult timp, unori chiar in pozitii mai putin confortabile. De aceea, exercitiile usoare de intindere musculara sunt potrivite, pentru ca elimina tensiunea de la nivelul incheieturilor si ajuta la tonifierea muschilor, contribuind la o mai buna flexibilitate.
Daca lucrezi de acasa, poate fi tentant ca din cand in cand sa ramai in pijamale pana la ore tarzii sau chiar sa nu te mai schimbi deloc de ele. Insa rutinele au rolul de a te ajuta sa intri mental in atmosfera de lucru. Pijamalele le asociem cu somnul, relaxarea, dormitorul. In schimb, imbracarea unor haine „de lucru” te va ajuta sa intri mai usor in atmosfera propice serviciului.
Imbratisarile ne cresc nivelul de oxitocina si serotonina, neurotransmitatori implicati in starea noastra de bine, fiind benefice deopotriva pentru parinti si copii. Pentru cei mici este un mare plus, mai ales daca urmeaza sa fie separati de parinti o perioada de zi.
Ai nevoie de 5-10 minute, in care sa inspiri adanc si lent, concentrandu-te pe felul cum aerul ajunge in piept si apoi in abdomen, apoi cum acestea se golesc pe masura ce expiri. Inspira numarand in gand pana la 5, tine-ti repiratia timp de 5 secunde, apoi expira numarand iarasi pana la 5.
A scrie in jurnal te ajuta sa intri in contact cu lumea ta interioara, sa iti clarifici gandurile si starile emotionale de peste zi. In timp ajungi sa te cunosti mai bine, sa iti intelegi mai bine reactiile, modul de a gandi, alegerile. In jurnal pot fi notate si planurile pentru dezvoltarea unui obicei sanatos sau renuntarea la unul nociv, iar cu ajutorul jurnalului poate fi monitorizat progresul in acest sens.
Dimineata poate fi un moment bun sa scrii in jurnal, pentru ca ai liniste si o mai buna claritate a gandurilor si trairilor.
Daca nu gasesti timp pentru citit pe parcursul zilei, poti incerca sa te trezesti putin mai devreme dimineata si sa dedici acel timp cititului. Cititul are numeroase beneficii, despre care poti citi pe larg aici.
(1) Eight Healthy Morning Habits to Physically, Mentally and Emoionally Start Your Day – https://neurohacker.com/healthy-morning-habits
(2) Perfect Your Morning Routine With 10 Research Backed Steps – https://www.scienceofpeople.com/morning-routine/
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…