Rubarba – beneficii, retete, contraindicatii

Rubarba  sau revent – o „leguma regala”, foarte apreciata in gastronomia britanica si germana, cunoscuta si in tara noastra, mai ales in Ardeal. Insa cu totii ar trebui sa profitam in lunile de vara de nutrientii care se ascund in tijele pline de culoare ale rubarbarului. Iata care sunt avantajele consumului de rubarba, dar si riscurile. Descopera si cateva retete sanatoase, usor de preparat.

Cuprins:

  1. Ce este rubarba?
  2. Cum se consuma rubarba?
  3. Retete cu rubarba
  4. Utilizari medicinale si proprietatile rubarbei
  5. Beneficiile rubarbei
  6. Riscuri si contraindicatii

Ce este rubarba?

Rubarba (Rheum palmatum) – cunoscuta si ca rubarbar, rabarbar, rabarbura sau revent – este o planta utilizata atat in gastronomie, cat si in fitoterapie. Considerata deopotriva leguma si fruct, este extrem de versatila, daca ne gandim ca poate fi inclusa cu usurinta atat in preparate sarate, cat si dulci.

Atentie! Se consuma doar tijele de rubarba, in special partile de culoare roz-visiniu. Frunzele nu sunt comestibile, deoarece contin toxine otravitoare si oxalati care pot provoca intoxicatii alimentare grave, uneori mortale.

Rubarba planta

Originara din Tibet, unde era folosita ca laxativ in medicina chineza, rubarba a ajuns pe continentul european, via Drumul Matasii, initial in Turcia, Grecia, Rusia si ulterior in intreaga Europa. S-a bucurat de apreciere si in bucataria anglo-saxona, influenta acesteia observandu-se si in zonele Transilvaniei populate de sasi. In tara noastra, rubarba se cultiva si se gateste in diverse feluri mai ales in satele din Brasov, Sibiu, Fagaras, Sighisoara, Mures, Cluj si altele din Ardeal.

Cultivarea rubarbei se face din seminte, care se seamana la sfarsitul iernii, sau din butasi, plantati la sfarsitul toamnei. Prefera solurile umede si locurile insorite. Recoltarea rubarbei este optima in perioada mai-iunie-iulie.

Ce vitamine si minerale contine rubarba?

Aceasta planta are frunze mari, palmate, sustinute de tulpini viguroase, suculente, cu gust acrisor datorita continutului bogat in vitamina C (12 mg/100 g). Tijele de rubarba mai contin vitamina K, betacaroten, acid folic (vitamina B9), potasiu, magneziu, calciu (1 cana asigura 105 mg de calciu), fibre, tanini, flavonoide si alti antioxidanti. Fibrele din tijele de revent au proprietati deosebite fiind benefice atat pentru constipatie, cat si pentru diaree. Actiunea laxativa este sprijinita de derivati antracenici regasiti in compozitia rubarbei.

Ca orice leguma, are putine calorii, circa 15 calorii/100 g. Insa atunci cand este preparata cu zahar (dulceata, sirop, compot, tarte, prajituri), ea poate fi neprietenoasa cu silueta. Spre exemplu, 100 de grame de compot de revent poate ajunge la 120 de calorii si peste 30 de grame de carbohidrati.

Cum se consuma rubarba?

Alegeti tije viguroase, ferme, lipsite de pete sau zone alterate. Tijele se curata, se spala si se folosesc sub forma de:

  • feluri de mancare: supa, placinte, aperitive, sote-uri cu unt, salate;
  • deserturi: dulceata, jeleuri, marmelada, prajituri, chec, tarte, compot, sorbet;
  • bauturi: ceai, sirop, lichior.

Utilizarea rubarbei este omniprezenta in gastronomia Angliei, fiind supranumita o leguma regala, servita alaturi de preparate din carne (rata, iepure) sau peste, precum si in compoturi, crumbles, creme, tarte. Este apreciata si in Franta, Belgia, Germania, Polonia, chiar si in Afganistan si Iran. In Italia se prepara un lichior, Rabarbaro Zucca, reputat in trecut pentru tratarea ficatului.

Retete cu rubarba

Supa de rubarba

In Transilvania se prepara o supa revigoranta din revent. Insa datorita gustului acrisor, poate fi considerata si ciorba cu rubarba. Ingrediente: 3 cartofi, 2 morcovi, 2-3 tulpini de rubarba, 1 pastarnac, o bucata de telina, 1 ceapa verde, frunze de menta, ulei de masline. Se pregateste ca orice ciorba de legume.

Prajitura cu rubarba

Ingrediente: 3 cani de tulpini de revent tocate, 3 oua, 200 g zahar, 1 cana de lapte, 1 pahar de ulei, 1 cana de faina, 1 plic praf de copt, coaja de lamaie, vanilie, scortisoara, un praf de sare. Intr-un vas mare bate ouale cu zaharul pana se omogenizeaza, adauga lapte, ulei, faina, praf de copt si aromele. Se pune compozitia intr-o tava, se adauga rubarba si optional nuci maruntite. Se coace la foc mediu, 40-50 de minute. Se serveste cu frisca sau iaurt.

Compot cu rubarba

Aveti nevoie de 800 de grame de tulpini taiate in bucati de 2 cm, 1 cana de zahar, ghimbir ras, coaja de lamaie, 2-3 l de apa. Se fierbe aproximativ 30 de minute. Se serveste rece, asezonat cu frunze de menta si feliute de lamaie.

Dulceata de rubarba (rubarbar, revent)

Ingrediente: 1 kg tulpini de revent taiate, 1 kg zahar, 1 lamaie, 1 pastaie de vanilie. Bucatile de rubarbar de pun la macerat cu zahar de seara pana dimineata. A doua zi se fierbe, la foc potrivit, circa o ora si jumatate. Pentru a verifica daca dulceata este suficient de legata se ia o lingurita de sirop si se scurge intr-un pahar cu apa rece. Daca siropul lasa un fir subtire in apa, inseamna ca dulceata este gata. Se adauga zeama si coaja de lamaie, vanilia, se ia de pe foc si se pune fierbinte in borcane, care se inchid ermetic.

Sirop de rubarba

Siropul de rubarbar se prepara la fel la dulceata, cu deosebirea ca tulpinile fierte se dau prin sita. Siropul obtinut se da inca o data in fiert, apoi se toarna in sticle. Se pastreaza inchise etans, in locuri uscate si racoroase.

Ceai de rubarba

Ceaiul de rubarba se prepara din rizomi uscati ai plantelor. Este disponibil in farmacii, plafar, magazine cu produse naturiste. Se foloseste 1 lingurita de planta la o cana cu apa, lasandu-se 10 minute la infuzat. Se administreaza doar la nevoie (in caz de constipatie, hemoroizi), nu pe perioade indelungate, deoarece poate determina purgatie si dezechilibre electrolitice.

Utilizari medicinale si proprietatile rubarbei

In uz medicinal sunt indicate ceaiul, decoctul sau tinctura de rubarba.

Laxativ si purgativ – datorita fibrelor insolubile si antranoidelor, planta trateaza constipatia de scurta durata si stimuleaza motilitatea intestinala. Insa in doze mici se poate obtine efectul invers, adica produce constipatie. Totusi, preparatele nu trebuie folosite mai mult de 10 zile consecutiv, deoarece exista pericolul aparitiei unor afectiuni induse de efectul laxativ, precum colita, diareea, scaderea nivelului de potasiu si sodiu din sange.

Antiinflamator – in doze mici, reduce simptomele diareei si calmeaza inflamatiile mucoasei intestinale, dar si a celor din sfera orala.

Anticolesterol – planta contine o enzima care intervine in sinteza colesterolului, reducand nivelul de colesterol rau (LDL-colesterol).

Detoxifiant – are actiune directa asupra rinichilor si ajuta la detoxifierea organismului prin eliminarea ureei.

Carminativ – stimuleaza pofta de mancare si imbunatateste digestia.

Coleretic-colagog – ameliorarea afectiunilor hepatice si biliare.

Decoct de rubarba

Pentru uz intern, in tratamentul constipatiei, se administreaza un decoct. Fierbeti 20 g de planta uscata sau 40 g de tulpini proaspete in 750 ml de apa si lasati la foc mic pana cand lichidul scade la 500 ml. Se iau 50-100 ml spre sfarsitul zilei. Pentru pofta de mancare se iau 10 ml de decoct.

In uz extern se poate face gargara sau se clateste gura cu acest decoct care are proprietati antiinflamatoare si astringente. Ingrijeste mucoasa bucala afectata de gingivita sau afte. Pe de alta parte, cataplasmele pot fi aplicate pe piele contra arsurilor sau furunculelor.

Beneficiile rubarbei

Regleaza tranzitul intestinal

Atat consumul rubarbei in preparate culinare, cat si terapia cu ceai/decoct au ca efect accelerarea tranzitului intestinal si combaterea constipatiei. Insa in doze mici, fibrele din aceasta planta pot fi folosite contra diareei. Insa este nevoie de recomandarea unui medic cu specializare in fitoterapie pentru o dozare corecta.

Scade colesterolul si tensiunea arteriala

Un alt beneficiu remarcabil al fibrelor rubarbei este cel de protector cardiac. Un studiu la care au participat barbati cu colesterol ridicat a aratat ca un consum zilnic de 27 de grame de fibre solubile din rubarba, timp de 1 luna, scade cu 8% colesterolul total si cu 9% colesterolul rau (LDL). Un alt studiu efectuat in China a aratat ca planta poate inhiba vasoconstrictia, ceea ce are ca efect scaderea tensiunii arteriale.

Lupta impotriva cancerului si a imbatranirii

Compusii antioxidanti din rubarba includ betacaroten, vitamina C, polifenoli, antocianine, luteina. Toti acesti antioxidanti sunt implicati activ in neutralizarea radicalilor liberi. Beneficiile: lupta impotriva cancerului (mai ales in sfera digestiva si pulmonara), protejeaza pielea de efectele imbatranirii precoce, contribuie la sanatatea ochilor.

Protejeaza ficatul

Potrivit unor studii, consumul unor alimente sau suplimente pe baza de rubarba se asociaza cu imbunatatirea functiilor hepatice si biliare. Compusii din aceasta leguma sprijina detoxifierea si regenerarea celulelor hepatice.

Ajuta in procesul de slabire

Atat timp cat este consumata fara zahar, rubarba este o leguma saraca in calorii, cu efect purgativ, utila in curele de slabire. In plus, se recomanda combinarea dietei cu rubarba cu exercitii fizice si ajustari ale alimentatiei.

Riscuri si contraindicatii

Consumul exagerat de rubarba (mai mult de 10 zile pe luna) atrage dupa sine riscul unor efecte secundare:

  • diaree si deshidratare,
  • greata si varsaturi,
  • balonare si crampe abdominale,
  • stari de slabiciune.

Este contraindicat consumul frunzelor de rubarba (in special in stare cruda), intrucat contin oxalati si alte substante toxice.

Rubarba nu este recomandata in sarcina si alaptare, nici in alimentatia copiilor mici. Persoanele care sufera de guta, artrita, obstructii intestinale, ciroza hepatica, boli renale trebuie sa evite aceasta leguma din cauza aportului crescut de acizi oxalici. Persoanele cu istoric de alergii vor folosi de asemenea cu prudenta preparate din rubarba, iar daca descopera ca au sensibilitate la aceasta planta, trebuie sa o evite.

Rubarba interactioneaza cu anumite medicamente si nu trebuie administrata simultan cu tratamente laxative, medicamente prokinetice, unele antiinflamatoare, diuretice.

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma