Trompa lui Eustachio – boli, simptome, tratament

Trompa lui Eustachio sau tuba auditiva este canalul care face legatura intre urechea medie si rinofaringe. La fiecare miscare de deglutitie, orificiul trompei se deschide permitand trecerea aerului si reglarea presiunii la nivelul urechii. Aflati ce probleme pot aparea la nivelul trompei lui Eustachio si cum pot fi rezolvate.

Cuprins:

  1. Ce este trompa lui Eustachio?
  2. Boli si disfunctii ale trompei lui Eustachio
  3. Cum se manifesta?
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Masuri de preventie

Ce este trompa lui Eustachio?

Trompa lui Eustachio (sau tuba auditiva) este un conduct mic care face legatura intre urechea medie si partea superioara a gatului (rinofaringe sau nazofaringe). Acest organ echilibreaza presiunea din ureche si este responsabil cu scurgerea lichidului din urechea medie, partea urechii aflata in spatele timpanului. Trompa lui Eustachio sta de obicei inchisa, cu exceptia cazurilor in care mestecati, inghititi sau cascati.

Aceste canale sunt mici si se pot bloca din mai multe motive. Trompa lui Eustachio infundata poate provoca dureri, dificultati de auz si senzatia de ureche infundata. Un astfel de fenomen este denumit disfunctia trompei lui Eustachio. Aceasta disfunctie este o afectiune relativ frecventa. In functie de cauza, poate trece de la sine sau poate fi tratata la domiciliu. Cazurile severe sau recurente trebuie abordate de catre medic.

Boli si disfunctii ale trompei lui Eustachio

Disfunctie tubara

Acest organ important se poate bloca sau infecta, iar acest lucru poate provoca disfunctia trompei lui Eustachio. Exista cateva cauze diferite ale disfunctiei trompei lui Eustachio, iar o persoana poate fi mai expusa riscului din cauza anumitor factori.

Disfunctia trompei lui Eustachio – cauze

Disfunctia trompei lui Eustachio acopera o gama larga de simptome si are o serie de cauze potentiale. Printre cauzele frecvente ale acestei disfunctii se numara alergiile de sezon si bolile care produc inflamatii in zona, cum ar fi gripa sau raceala, sinuzita.

De asemenea, afectiunea poate fi provocata si de diferentele simple de altitudine sau de presiunea aerului. Disfunctia trompei lui Eustachio poate fi cauzata de mersul la munte sau zborul cu avionul. Uneori, chiar si deplasarea cu liftul intr-o cladire inalta poate produce simptome neplacute in cazul anumitor persoane.

Trompa lui Eustachio inflamata

Infectiile sinusale pot, de asemenea, sa declanseze disfunctia trompei lui Eustachio, deoarece o infectie a sinusurilor provoaca inflamatia sau umplerea cu mucus a acestui organ. Alte infectii mai grave pot provoca aceasta disfunctie.

Factori de risc

Se poate intampla sa experimentati ocazional disfunctia trompei lui Eustachio. Cu toate acestea, unele persoane dezvolta simptome mai des decat altele.

Fumatul. Persoanele care fumeaza pot fi mai expuse riscului de aparitie a bolii, deoarece fumatul afecteaza firele de par sensibile din gat si urechea medie.

Obezitatea. Persoanele obeze pot fi, de asemenea, mai predispuse la aceasta disfunctie din cauza faptului ca tesutul adipos se poate acumula in jurul trompei lui Eustachio, lucru care le poate mentine inchise.

Alergiile. Persoanele alergice se pot confrunta, de asemenea, mai frecvent cu disfunctia trompei lui Eustachio, deoarece alergiile pot provoca acumularea mucusului si aparitia congestiei.

Factori de mediu

O persoana se poate confrunta, de asemenea, cu modificari de presiune in ureche in urma efectuarii anumitor activitati. Acest lucru ar putea declansa simptomele disfunctiei. Printre aceste activitati se numara:

  • drumetii la o altitudine mare,
  • alpinism,
  • schi sau snowboard,
  • scufundari.

Infundarea trompei lui Eustachio la copii

Copiii sunt, de asemenea, mai expusi riscului de aparitie a disfunctiei, deoarece, in cazul lor, trompa lui Eustachio este mult mai mica si astfel este mai predispusa sa se infunde cu mucus sau germeni. Din acest motiv copiii sufera episoade recurente de otita. Sistemul imunitar al unui copil este, de asemenea, mai putin capabil sa combata infectiile, din cauza faptului ca nu este complet dezvoltat. Copiii racesc si dezvolta infectii ale sinusurilor mai frecvent, iar acestea sunt cauze directe ale disfunctiei trompei lui Eustachio.

Citeste totul despre: Otita la copii

Otita seroasa acuta – catar ototubar

Otita seroasa acuta (sau catar ototubar) apare in urma acumularii de lichid in spatele membranei timpanice. Aceasta afectiune frecvent asociata sezonului rece este cauzata de tulburari de ventilatie si drenaj ale urechii medii.

Cum se manifesta?

Simptomele unei probleme la nivelul trompei lui Eustachio, cum ar fi disfunctia acestui organ, pot fi usoare sau grave si difera in functie de persoana. Printre simptomele des intalnite se numara:

  • senzatia de ureche infundata,
  • lichid in trompa lui Eustachio,
  • tinitus (sau zgomot in ureche),
  • auz distorsionat sau pierdere partiala a auzului,
  • pocnete sau alte sunete in interiorul urechii,
  • durere si sensibilitate la atingere in jurul urechii,
  • senzatie de furnicaturi in ureche,
  • probleme de echilibru.

Durata si gravitatea simptomelor

Durata si severitatea simptomelor disfunctiei trompei lui Eustachio depind de cauza lor. De exemplu, daca afectiunea este cauzata de o modificare a altitudinii, simptomele vor disparea de cele mai multe ori dupa ce corpul se adapteaza la presiune sau coboara la o altitudine mai mica.

Pe de alta parte, daca problema este cauzata de o boala sau o infectie, simptomele pot dura mult mai mult. Daca semnele afectiunii dureaza mai mult de 2 saptamani, trebuie sa mergeti la medic. Copiii cu simptome de disfunctie a trompei lui Eustachio ar trebui sa fie vazuti de doctor mai devreme, deoarece disfunctia trompei lui Eustachio este similara cu o infectie a urechii.

Simptomele otitei seroase acute

Otita seroasa acuta nu produce intotdeauna semne. In aceasta situatie, o persoana nici nu stie ca are aceasta problema daca nu este detectata in timpul examenului fizic. Cu toate acestea, uneori se acumuleaza prea mult lichid in urechea medie si pot aparea unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

  • durere,
  • pierderea auzului,
  • senzatie ca urechea este infundata,
  • copiii isi ating in mod constant urechile,
  • schimbare in comportamentul copiilor.

Diagnostic

Disfunctia trompei lui Eustachio este diagnosticata printr-un examen fizic. In primul rand, medicul va intreba daca aveti dureri, modificari ale auzului sau alte semne specifice. Apoi, medicul va privi in interiorul urechii, verificandu-va cu atentie canalul urechii si in din nas si gat.

Uneori, disfunctia trompei lui Eustachio poate fi confundata cu alte tulburari care afecteaza urechile. Un exemplu este permeabilitatea tubara. Aceasta afectiune se manifesta prin deschiderea frecventa de la sine a trompelor lui Eustachio.

Diagnosticarea otitei seroase acute

Doctorul poate diagnostica aceasta afectiune cu ajutorul timpanometriei sau al otoscopiei pneumatice.

Timpanometria este un test care masoara raspunsul timpanului la undele sonore. Fluidul din spatele timpanului afecteaza capacitatea timpanului de a se deplasa normal. De aceea, timpanometria poate detecta fluidul din ureche. Cu toate acestea, otoscopia pneumatica este mai precisa in diagnosticarea lichidului la ureche.

In timpul otoscopiei pneumatice, medicul foloseste un otoscop care are atasat o seringa prin care este evaluat felul in care reactioneaza timpanul la schimbarea de presiune.

Tratament

In majoritatea cazurilor, simptomele disfunctiei trompei lui Eustachio dispar de la sine. Cu toate acestea, daca semnele sunt provocate de o anumita afectiune, trebuie tratata boala care sta la baza.

Infundarea trompei lui Eustachio tratament

Remedii naturiste

Daca simptomele disfunctiei trompei lui Eustachio provoaca disconfort, puteti folosi anumite remedii simple la domiciliu. Puteti, de exemplu, sa scapati de simptomele minore, cum ar fi cele cauzate de diferenta de altitudine sau presiunea aerului, mestecand guma sau cascand fortat.

De asemenea, simptomele usoare ale disfunctiei trompei lui Eustachio pot disparea prin inghitit. De aceea, unii oameni aleg sa manance sau sa bea ceva in aceste situatii. Aceste remedii ajuta la deschiderea si inchiderea trompei lui Eustachio si la calmarea presiunii.

Remedii pentru copii

De asemenea, copiii care prezinta simptome minore sau temporare ale disfunctiei pot lua o gustare sau pot mesteca guma. Simptomele la bebelusi pot fi ameliorate de folosirea unei suzete.

Simptomele usoare sau moderate pot fi ameliorate folosind un spray nazal cu apa salina sau prin irigare nazala. Uneori, trompa lui Eustachio poate fi blocata de mucusul uscat sau alte particule si astfel pot aparea simptome. Curatarea cailor nazale poate ajuta la eliminarea materiilor care blocheaza canalul.

Lumanari pentru urechi

In ciuda faptului ca producatorii de lumanari pentru urechi sustin eficienta acestora, medicii si specialistii nu au gasit nicio dovada valabila care sa ateste ca lumanarile pentru urechi pot indeparta simptomele disfunctiei trompei lui Eustachio. Ba mai mult, specialistii nu recomanda folosirea lumanarilor de urechi pentru tratarea simptomelor legate de ureche.

Medicamente fara prescriptie

In functie de cauza, unele medicamente eliberate fara reteta pot combate simptomele disfunctiei trompei lui Eustachio. De exemplu, disfunctia cauzata de alergii poate fi abordata cu ajutorul antihistaminicelor precum cetirizina, difenhidramina sau loratadina.

Durerea si umflaturile pot fi tratate, de asemenea, cu antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul.

Antibiotice

Daca afectiunea este cauzata de o infectie bacteriana, medicul va prescrie antibiotice. Acest medicament poate fi aplicat pe piele (topic) sau administrat oral. Cazurile grave de disfunctie a trompei lui Eustachio pot fi tratate cu steroizi orali, de asemenea.

Trompa lui Eustachio operatie

Cazurile grave si de durata nu sunt frecvente, insa pot avea nevoie de tratamente extinse si uneori invazive. In unele cazuri, lichidul se acumuleaza in spatele timpanului si nu pot fi eliminate din cauza problemelor la nivelul trompei lui Eustachio. In aceste cazuri, medicii sunt nevoiti sa faca o mica incizie in timpan pentru a drena lichidul acumulat.

Daca va confruntati frecvent cu simptome grave ale disfunctiei trompei lui Eustachio, medicul va va recomanda introducerea la nivelul timpanului a unor tuburi de egalizare a presiunii. Acestea sunt implanturi care echilibreaza presiunea in urechi si ajuta la reducerea riscurilor de infectii ale urechii medii. De asemenea, sunt studiate noi metode de tratament, cum ar fi tuboplastia cu balon a tubei lui Eustachio. Aceasta procedura are drept rol dilatarea partii cartilaginoase a tubei lui Eustachio.

Complicatii

Cea mai frecventa complicatie a disfunctiei trompei lui Eustachio este riscul de reaparitie a simptomelor. In cele mai multe cazuri, semnele revin daca nu tratati cauzele afectiunii.

In situatiile grave, disfunctia trompei lui Eustachio poate provoca si:

  • Otita medie cronica, cunoscuta si sub denumirea de infectie a urechii medii.
  • Otita medie cu efuziune, care este caracterizata de acumularea de fluide in urechea medie. Poate dura cateva saptamani, in timp ce cazurile mai grave pot provoca leziuni permanente ale auzului.
  • Retractia timpanului, care se produce atunci cand timpanul este aspirat in canal.

Masuri de preventie

Puteti reduce riscul de a dezvolta disfunctia trompei lui Eustachio tratand cauza de baza a blocajului. Printre cauze se numara alergiile, raceala sau gripa.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/eustachian-tube-dysfunction
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319602
  3. https://familydoctor.org/condition/eustachian-tube-dysfunction/
  4. https://www.dizziness-and-balance.com/disorders/unilat/etd.htm
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma