Ruptura de menisc | Tot ce trebuie sa stii – VIDEO

Se poate rezolva ruptura de menisc fara operatie? Ruptura de menisc completa, reala nu se poate rezolva fara operatie. Numai ca exista foarte multe leziuni de menisc incomplete.

Ruptura de menisc completa vs fisura de menisc

Fisura care apare la nivelul meniscului poate fi leziune de grad 1, leziune de grad 2. Ruptura completa este in momentul in care atingem ambele suprafete meniscale. Daca vreti, este ca un croissant caruia cineva ii rupe un colt. Acela este cornul meniscal. Un colt complet rupt – fara interventie chirurgicala – nu mai am cum sa-l alipesc de restul.

Dar sunt multe situatii in care in meniscul respectiv este o fisura, insa nu completa sau chiar daca este intr-o parte completa, se tine in partea cealalta.

Diagnosticul leziunilor de menisc

Din punctul meu de vedere, la leziunile de menisc unde exista dubii de acest fel merita de facut un examen RMN sau chiar si o ecografie, daca dispun de un medic iscusit si un aparat ecografic care sa vada exact gradul leziunii. La o leziune completa, daca este in zona vascularizata a meniscului, ceea ce se intampla mai rar, exista o sansa sa se refaca. Daca este o leziune completa pe cornul posterior, clar este o indicatie de interventie chirurgicala.

Operatia pentru ruptura de menisc

Nu este o urgenta, dar nici nu este bine sa tragem foarte mult de timp, pentru ca acea bucata desprinsa din menisc – indiferent ca este meniscul intern sau meniscul extern – miscandu-se in articulatie poate da niste leziuni ale cartilajului care au un caracter greu reversibil (ca sa nu folosesc de-a dreptul termenul ireversibil).

Asadar, daca avem diagnosticata cu certitudine o ruptura completa de menisc, sfatul meu este sa mergeti catre serviciul de ortopedie asigurandu-va ca va asteapta o interventie artroscopica extrem de simpla si o recuperare nu dificila si rapida.

 

Dr. Alin Popescu

Dr. Alin Popescu medic primar medicina sportiva, absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucuresti (promotia 2000).

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma