Rezolutii de Anul Nou – pe masura ce ne apropiem de finalul lunii decembrie, incepem sa ne gandim la retrospectiva anului si la ce ne propunem pentru anul care urmeaza. Ce putem face insa pentru ca aceste obiective sa nu ramana doar niste promisiuni?
(1) Rezolutii de Anul Nou – informatii generale
(2) De ce e important sa ne stabilim rezolutii de Anul Nou
(3) Top 10 rezolutii de Anul Nou
(4) Avantaje si dezavantaje ale fixarii unor obiective la inceput de an
(5) Sfaturi si metode pentru a gestiona rezolutiile de Anul Nou
“Sa fac mai mult sport, sa renunt la fumat, sa petrec mai mult timp cu familia” – sunt cateva dintre cele mai frecvente rezolutii de Anul Nou pe care mii de oamenii si le stabilesc la trecerea dintre ani.
Retrospectiva anului care se incheie si setare de rezolutii de Anul Nou sunt obiceiuri cu o traditie foarte veche, inca din vremea Romei antice. Astazi este un obicei foarte popular in lume, mai ales in tarile vestice, dar tot mai practicat si in Romania.
De ce a devenit atat de populara aceasta practica si de ce numeroase persoane isi stabilesc noi obiective inainte de inceperea noului an? Pe de o parte, finalul unei etape (in acest caz finalul unui an) ne insufla ideea unei retrospective. Pe de alta parte, la fel cum ne propunem ca “de luni” sa incepem diete sau sa renuntam la un obicei negativ (fumat, mancat dulciuri in exces, sedentarism), 1 ianuarie – inceputul noului an este un punct important de referinta. De asemenea, este simbolul unui nou inceput, al posibilitatii de a o lua de la inceput, o noua sansa pentru obiectivele noastre.
Dar de la setarea unor rezolutii de Anul Nou pana la a le face sa se indeplineasca e un proces lung. Studiile arata ca multi renunta pe parcurs, iar sansele de reusita depind nu doar de motivatia si de dorinta de schimbare, ci si de alti factori.
Un studiu publicat in 2002 in Journal of Clinical Psychology a aratat ca persoanele care isi stabilesc rezolutii de Anul Nou au de 10 ori mai multe sanse de a le realiza decat cei care nu si le stabilesc. Rata de succes depinde insa de multe aspecte, incepand de la modul in care ne stabilim obiectivele pentru noul an, pana la strategiile prin care le punem in practica.
Acelasi studiu din 2002 a aratat ca cel mai bun predictor al succesului rezolutiilor este pregatirea pentru schimbare, mai exact cat esti de dispus si pregatit sa intri in etapa de actiune in vederea schimbarii. Alte aspecte asociate cu reusita sunt:
Conform unei meta-analize publicate in Personality and Social Psychology Bulletin, in 2016, foarte importanta pentru persistenta in realizarea rezolutiilor are legatura cu rapiditatea recompensei. Cu cat persoana vede mai repede rezultatele eforturilor ei, cu atat e mai probabil sa continue sa lucreze la rezolutii pe termen lung.
Un clasament al celor mai frecvente 10 rezolutii de Anul Nou, realizat in urma unui sondaj pe populatia americana pentru anul 2019 arata astfel:
1. Sa mananc mai sanatos/sa tin dieta
2. Sa fac mai mult sport
3. Sa slabesc
4. Sa economisesc bani/sa cheltui mai putin
5. Sa imi dezvolt o noua abilitate/Sa imi gasesc un hobby nou
6. Sa renunt la fumat
7. Sa citesc mai mult
8. Sa imi schimb jobul
9. Sa consum mai putin alcool
10. Sa petrec mai mult timp cu prietenii si familia
Sursa: StatistaCharts (2000 de respondenti)
O meta-analiza a studiilor publicate pe tema rezolutiilor de la inceput de an, publicate in Personality and Social Psychology Bulletin, in 2016, a aratat ca 55% dintre obiective sunt legate de sanatate, in timp ce 20% vizeaza plata datoriilor financiare.
Pe populatia Romaniei nu exista studii sau sondaje privind cele mai comune rezolutii, dar este probabil ca acestea sa se regaseasca in topul prezentat mai sus.
Majoritatea rezolutiilor constau in schimbarea sau inlocuirea unor comportamente cu care suntem obisnuiti, care au devenit parte din rutina noastra zilnica, de aceea schimbarea poate fi destul de anevoioasa. Ce poti face pentru a le face totusi posibile?
Imparte un obiectiv general si important in obiective mai mici si mai usor de realizat pe termen scurt. Le vei gestiona mai usor, dar si recompensele vor fi mai rapide, aspect motivator pentru a continua cu celelalte obiective mici.
(1) Making your New Year’s resolution stick – https://www.apa.org/helpcenter/resolution
(2) Solutions to resolution dilution – https://www.apa.org/monitor/jan04/solutions
(3) The False-Hope Syndrome: Unfulfilled Expectations of Self-Change – https://journals.sagepub.com/doi/10.1111/1467-8721.00076
(4) The Top New Year’s Resolutions for 2019 – https://www.statista.com/chart/16500/top-us-new-years-resolutions/
(5) Why New Year’s Resolutions Are Vital to Our Psyche – https://psychcentral.com/blog/why-new-years-resolutions-are-vital-to-our-psyche/
(6) How to keep up with those New Year’s resolutions, researchers find commitment is the secret of success – https://www.washington.edu/news/1997/12/23/how-to-keep-up-with-those-new-years-resolutions-researchers-find-commitment-is-the-secret-of-success/
(7) What Research Says About Sticking to New Year’s Resolutions – https://www.psychologicalscience.org/news/what-research-says-about-sticking-to-new-years-resolutions.html
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…