TOP 10 Remedii pentru cresterea imunitatii – sfaturi si solutii

Cresterea imunitatii reprezinta o preocupare pentru multi dintre noi mai ales in sezonul rece, cand suntem expusi unor boli virale sau bacteriene: raceli, gripa, pneumonii. Afla in continuare ce trebuie sa faci pentru sustinerea cat mai eficienta a sistemului imunitar.

Cuprins:

  1. De ce este important un sistem imunitar puternic?
  2. Imunitatea specifica si imunitatea nespecifica
  3. Remedii pentru cresterea imunitatii

De ce este important un sistem imunitar puternic?

Oamenii intra in contact zilnic cu o multitudine de microorganisme, care pot fi inhalate, ingerate sau care traiesc pe piele ori pe membranele mucoase. Daca aceste microorganisme conduc sau nu la boli depinde de integritatea mecanismelor de aparare ale corpului nostru. Aceste mecanisme alcatuiesc sistemul imunitar.

Sistemul imunitar actioneaza pentru:

  • neutralizarea si eliminarea agentilor patogeni precum virusuri, bacterii, paraziti sau ciuperci;
  • recunoasterea si anihilarea substantelor nocive din mediu;
  • eliminarea celulelor corpului care sufera modificari din cauza unei boli.

Cand sistemul imunitar functioneaza corect, nici macar nu observam acest lucru. Dar atunci cand sistemul imunitar este prea slab sau prea activ, simtim imediat acest lucru, pentru ca apar probleme de sanatate mai mult sau mai putin grave. Cercetarile indica faptul ca subactivitatea sistemului imunitar poate duce la infectii severe sau chiar dezvoltarea unor tumori. Supraactivitatea duce la aparitia unor boli alergice sau boli autoimune.

Daca va intrebati cum v-ati putea ajuta sistemul imunitar sa functioneze la capacitate maxima, trebuie sa stiti ca exista solutii, dar acestea nu actioneaza peste noapte, ci trebuie incluse intr-un stil de viata sanatos.

Imunitatea specifica si imunitatea nespecifica

Sistemul imunitar include doua componente:

  • sistemul imunitar innascut – imunitatea nespecifica (naturala);
  • sistemul imunitar dobandit – imunitatea specifica.

Imunitatea nespecifica – sistemul imunitar innascut actioneaza ca o bariera generala ce ne apara impotriva agentilor patogeni. Imunitatea naturala reprezinta prima linie de aparare a organismului. Mecanismele imunitare nespecifice cuprind:

  • bariere mecanice – mucoasele si pielea;
  • bariere chimice – secretii ce pot contine enzime cu proprietati antiinfectioase;
  • bariere celulare – celule imunitare („natural killer”) care lupta cu virusurile, bacteriile, ciupercile.

Imunitatea specifica se dobandeste fie dupa ce organismul intra in contact cu un agent patogen si produce anticorpi, fie prin vaccinare. Odata ce organismul are anticorpi impotriva patogenului respectiv, sistemul imunitar este capabil sa il recunoasca si sa-l distruga. Astfel, boala nu se mai produce. Cel mai bun exemplu in acest sens sunt bolile copilariei, care dau imunitate pe viata. Cu alte cuvinte, daca ai facut in copilarie varicela, rujeola, oreion, scarlatina s.a., nu mai poti face aceste boli la maturitate.

Putem interveni pentru cresterea imunitatii?

De obicei, imunitatea nespecifica si imunitatea specifica se completeaza reciproc si interactioneaza pentru mentinerea starii de sanatate a organismului. Ceea ce este cu adevarat uimitor legat de sistemul imunitar este ca el se adapteaza permanent pe parcursul vietii si „invata” constant sa lupte impotriva virusurilor si bacteriilor care se schimba in timp. Pentru a sprijini aceasta capacitate de adaptare a sistemului imunitar trebuie sa mentinem un stil de viata sanatos. Aici intra si urmatoarele remedii pentru cresterea imunitatii pe care le prezentam in continuare.

Metode si remedii pentru cresterea imunitatii

Principalele metode si remedii pentru cresterea imunitatii includ: plante medicinale, alimente sanatoase, suplimente alimentare, odihna, miscare.

Plante medicinale pentru cresterea imunitatii

Disponibile sub forma de ceaiuri, infuzii, decocturi, tincturi, capsule, extracte, plantele medicinale care ajuta la cresterea imunitatii sunt recomandate pe scara larga de specialistii in medicina naturista. Important este sa cereti sfatul unui medic cu specializare in apifitoterapie inainte de administrarea acestor remedii din plante pentru cresterea imunitatii.

Echinacea

Multe dintre substantele active din echinacea au o valoare terapeutica semnificativa, fiind stimulente puternice ale sistemului imunitar. Cercetarile arata ca unele dintre cele mai importante beneficii apar atunci cand echinaceea este folosita in scopul prevenirii si tratarii virozelor respiratorii. Un studiu publicat in 2012 in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine a constatat ca echinacea are efecte puternice in prevenirea racelilor obisnuite.

Flori de soc

Florile de soc sunt folosite de mii de ani ca remedii pentru cresterea imunitatii. Chiar si Hipocrate, „parintele medicinei”, a inteles ca aceasta planta este foarte utila pentru stimularea sistemului imunitar. In timp, socul si-a demonstrat eficienta in ameliorarea simptomelor de raceala, gripa, alergii si inflamatii. Mai multe studii indica faptul ca florile de soc au puterea de a stimula sistemul imunitar. Un studiu publicat in Journal of International Medical Research arata ca utilizarea unui extract din soc in primele 48 de ore de la aparitia simptomelor de raceala ajuta la reducerea duratei bolii cu 4 zile.

Radacina de astragalus

Astragalusul este o planta cu o istorie indelungata de utilizare in cresterea imunitatii si combaterea bolilor infectioase. De la aceasta planta se administreaza extract din radacina. In medicina traditionala chineza, radacina de astragalus este prescrisa ca adaptogen. Un studiu publicat in American Journal of Chinese Medicine demonstreaza ca tratamentele pe baza de astragalus au potentialul de a proteja organismul de inflamatii, boli infectioase sau chiar mutatii cancerigene.

Ginseng

Ginsengul este o alta planta adaptogena care ajuta la cresterea imunitatii si la adaptarea organismului la factori de stres. Si de la aceasta planta se utilizeaza tot radacina. Ginsengul imbunatateste capacitatea de aparare a sistemului imunitar la nivel celular. Cu alte cuvinte, substantele active din ghimbir regleaza macrofagele, celulele „natural killer”, celulele dendritice, celulele „T” si „celulele” B. Cercetarile arata ca ginsengul stimuleaza crearea de anticorpi care detecteaza patogenii si ii neutralizeaza.

Ghimbir

Medicina ayurvedica sustine din timpuri stravechi capacitatea ghimbirului de a imbunatati imunitatea. Datorita efectelor sale incalzitoare, ghimbirul ajuta la descompunerea si eliminarea toxinelor. De asemenea, se cunoaste faptul ca ghimbirul este un excelent detoxifiant al sistemului limfatic (reteaua de tesuturi si organe care ajuta eliminarea toxinelor din organism). Ceaiul de ghimbir este una dintre cele mai bune solutii naturale pentru detoxifiere, reducerea simptomelor de raceala si gripa, combaterea infectiilor digestive.

Alimente pentru cresterea imunitatii

O dieta saraca in substante nutritive poate afecta sistemul imunitar, caz in care organismul devine vulnerabil la raceli, gripa si, in general, are o sanatate precara. Avem nevoie de un aport constant si echilibrat de vitamine si minerale esentiale provenite din hrana pentru a mentine sistemul imunitar intr-o stare buna de functionare. Iata ce alimente este bine sa incluzi in dieta pentru cresterea imunitatii.

Alimente bogate in vitamina C

Fructele si legumele proaspete sunt cele mai bune surse naturale de vitamina C. Supranumita „vitamina imunitatii”, vitamina C are proprietati imunostimulante, antiinflamatoare si antioxidante. Numeroase studii au aratat ca vitamina C asociata cu zinc poate ajuta la reducerea simptomelor de infectii respiratorii si la scurtarea duratei racelilor, bronsitelor. Cele mai bune alimente cu vitamina C care trebuie adaugate in dieta sunt: citrice, fructe de padure, ananas, mango, ardei gras, patrunjel.

Alimente bogate in betacaroten

Betacarotenul (precursor al vitaminei A) are o puternica activitate antioxidanta si antiinflamatoare, ceea ce sprijina sistemul imunitar. Cele mai bogate surse de betacaroten sunt fructele si legumele colorate: galbene, portocalii, rosii si verzi. Includerea urmatoarelor alimente in dieta poate ajuta in mod semnificativ la cresterea imunitatii: morcovi si suc de morcovi, dovleac, cartof dulce, ardei gras rosu si galben, varza, spanac, caise, piersici, pepene galben si rosu.

Alimente bogate in probiotice

Probioticele sunt bacterii bune care populeaza tractul intestinal si au rolul de a contribui la asimilarea nutrientilor si de a mentine sistemul imunitar puternic. De altfel, peste 80% din sistemul imunitar se afla la nivelul intestinelor. Un nivel echilibrat al probioticelor asigura o imunitate puternica, o digestie optima si o stare generala mai buna. Probioticele pot fi obtinute in mare parte prin intermediul dietei. Surse excelente de probiotice sunt: iaurtul grecesc, chefirul, sana, branza, varza murata si alte muraturi in saramura, ceaiul kombucha, otetul de mere.

Ceai verde

Pe langa traditia sa straveche in cultura asiatica, ceaiul verde este faimos in intreaga lume datorita beneficiilor pentru sanatate. Aceasta bautura reconfortanta si placuta la gust contine compusi bioactivi care imbunatatesc sanatatea noastra pe multe planuri. In ceea ce priveste sustinerea sistemului imunitar, ceaiul verde se afla in topul bauturilor imunostimulatoare datorita proprietatilor antioxidante si antimicrobiene. Pentru consolidarea sistemului imunitar se recomanda consumul a 1-2 cesti de ceai verde cu lamaie.

Suplimente pentru cresterea imunitatii

Pe piata exista o gama extrem de vasta de suplimente alimentare pentru imunitate, insa medicii recomanda prudenta in administrarea acestora. Suplimentele alimentare vor fi luate doar cu avizul medicului, in functie de statusul si nevoia fiecarui pacient. In general, pentru cresterea imunitatii se prescriu: vitamina C, vitamina D, zinc, omega 3, vitamina B6, magneziu.

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma