Refluxul gastroesofagian la copil apare de obicei in primul an de viata si dispare treptat, pe masura ce bebelusul deprinde statul in sezut si mersul. Din cauza intoarcerii continutului gastric in esofag, copilul regurgiteaza lapte. Aflati cum se rezolva aceasta problema si cand devine motiv de ingrijorare. 

Cuprins:

  1. Ce este refluxul gastroesofagian la copil?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Sfaturi pentru a preveni refluxul gastroesofagian la copil

Ce este refluxul gastroesofagian la copil?

Refluxul gastroesofagian la copil apare atunci cand alimentele se intorc din stomacul unui copil, determinandu-l pe acesta sa regurgiteze. Denumita de unii boala de reflux gastroesofagian (BRGE), afectiunea este in rare cazuri grava si devine mai putin frecventa pe masura ce copilul creste. De cele mai multe ori, refluxul la copii nu continua si dupa varsta de 18 luni.

Refluxul apare la sugarii sanatosi de mai multe ori pe zi. Atata timp cat bebelusul este sanatos, hranit si creste bine, refluxul nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

Rareori, refluxul gastroesofagian la copil poate fi un semn al unei probleme medicale, cum ar fi o alergie, un blocaj in sistemul digestiv sau boala de reflux gastroesofagian (BRGE).

Cauze si factori de risc

La sugari, inelul muscular aflat intre esofag si stomac – sfincterul esofagian inferior (LES) – nu este inca in totalitate format (matur). Din aceasta cauza, continutul stomacului ajunge sa curga inapoi. In cele din urma, LES ajunge sa fie capabil sa se deschida numai atunci cand copilul inghite si va ramane inchis ermetic in alte momente, pastrand continutul stomacului la locul sau.

Factori de risc

Factorii care pot provoca refluxul gastroesofagian la copil sunt frecventi la bebelusi si in multe cazuri nu pot fi evitati. Printre acesti factori se numara:

  • Bebelusii stau intinsi de cele mai multe ori.
  • O dieta formata aproape in totalitate din lichide.
  • Bebelusi care se nasc prematur.

Ocazional, refluxul gastroesofagian la bebelusi poate fi cauzat de afectiuni mai grave, cum ar fi:

  • Refluxul gastroesofagian contine suficient acid pentru a irita si deteriora mucoasa esofagului.
  • Stenoza pilorica. Supapa dintre stomac si intestinul subtire este ingusta, impiedicand golirea continutului stomacului in intestinul subtire.
  • Intoleranta la mancare. O proteina din laptele de vaca este cel mai frecvent declansator al intolerantei la mancare.
  • Esofagita eozinofila. Un anumit tip de globule albe (eozinofile) se acumuleaza si afecteaza mucoasa esofagului.

Simptome

Bebelusii cu reflux gastroesofagian pot avea uneori varsaturi frecvente, iritabilitate, pot simti nevoia sa fie hraniti mai mult sau, din contra, refuza sa manance sau pot sta cu spatele arcuit.

Bebelusii cu reflux gastroesofagian fiziologic:

  • Au o crestere normala in greutate
  • Intampina mici dificultati la hranire
  • Nu au simptome respiratorii semnificative
  • Nu au simptome neurocomportamentale

Semne ale bolii de reflux gastroesofagian la bebelusi

In schimb, simptomele bolii de reflux gastroesofagian (patologic) la sugari sunt urmatoarele:

  • Crestere slaba in greutate, pierdere in greutate si incapacitate de crestere
  • Refuzul de a fi hranit sau dorinta de a fi hranit mai mult decat de obicei
  • Stare de iritabilitate dupa masa
  • Dificultati de inghitire sau durere la inghitire
  • Varsaturi frecvente
  • Dureri de stomac, dureri in piept si dureri in alte zone abdominale
  • Tuse pe termen lung, respiratie suieratoare sau raguseala
  • Astm
  • Laringita recurenta, pneumonie, sinuzita sau inflamatie ale urechii medii

Sugarii nu ne pot spune daca ii doare ceva, insa pot prezenta semne de suferinta, cum ar fi episoade de plans excesiv, tulburari de somn si scaderea poftei de mancare.

Daca un sugar prezinta simptome ale BRGE, este important sa solicitati sfaturi de la un medic generalist sau pediatru, deoarece exista alte conditii, mai severe, care au cam aceleasi simptome ca ale refluxului gastroesofagian la copil.

Cand se recomanda vizita la medic

Consultati medicul copilului daca micutul:

  • Nu acumuleaza in greutate
  • Regurgiteaza in mod constant, conditie in care continutul stomacului revine in gura
  • Scuipa lichid verde sau galben
  • Elimina sange sau un material care are un aspect de cafea
  • Refuza mancarea
  • Are sange in scaun
  • Are dificultati de respiratie sau tuse cronica
  • Este neobisnuit de agitat dupa ce este hranit

Diagnostic

In prima faza, doctorul va efectua o examinare fizica si va pune intrebari despre simptomele bebelusului. Daca micutul este sanatos, creste foarte normal si pare bine hranit si ingrijit, cel mai probabil nu vor fi efectuate teste suplimentare.

Daca este nevoie de teste suplimentare, doctorul va poate recomanda:

Ecografie

Acest test imagistic poate detecta simptomele unei posibile stenoze pilorice.

Analize de laborator

Testele de sange si urina pot ajuta la identificarea sau excluderea posibilelor cauze ale varsaturilor recurente si ale acumularii precare in greutate.

Monitorizarea pH-ului esofagian

Pentru a masura aciditatea din esofagul copilului, medicul va introduce un tub subtire prin nasul sau gura copilului, catre esofag. Tubul este atasat la un dispozitiv care verifica nivelul aciditatii. Poate fi nevoie ca bebelusul sa ramana in spital in timpul monitorizarii.

Radiografie

Imaginile redate de radiograf pot scoate la iveala eventuale anomalii la nivelul tractului digestiv, cum ar fi o obstructie. Copilului i se poate administra o substanta de contrast (bariu) inainte de test.

Endoscopie digestiva superioara

Un tub special echipat cu lentile si lumina (endoscop) este introdus in gura copilului, esofag, stomac si in prima portiune a intestinului subtire. Apoi, specialistul poate lua probe de tesut pentru a fi analizate. In cazul sugarilor si copiilor mici, endoscopia se face sub anestezie generala.

Tratament

De cele mai multe ori, refluxul gastroesofagian la copil se vindeca de obicei de la sine. Intre timp, medicul va poate recomanda:

  • Sa-i oferiti bebelusului mese mai mici si mai frecvente.
  • Sa intrerupeti mesele pentru a-l face pe cel mic sa eructeze (ragaie).
  • Sa-l tineti pe copil in pozitie verticala timp de 20-30 de minute dupa hranire.
  • Sa nu mai consumati produse lactate, carne de vita sau oua daca alaptati, pentru a verifica daca bebelusul are alergie.
  • Sa schimbati tipul de formula de lapte cu care va hraniti copilul.
  • Sa folositi tetine de diferite dimensiuni pentru biberoanele copiilor. O tetina prea mare sau prea mica poate determina copilul sa inghita aer.
  • Adaugati treptat formula de lapte mai gros, cu cereale de orez. Cu toate ca este recunoscuta drept o strategie buna, laptele mai gros poate adauga calorii potential inutile in dieta bebelusului.

Medicamente

Medicamentele pentru reflux nu sunt recomandate copiilor cu o forma simpla de reflux gastroesofagian. Aceste medicamente pot preveni absorbtia calciului si a fierului si pot provoca anumite infectii intestinale si respiratorii.

Exista totusi posibilitatea ca doctorul sa recomande un tratament pe termen scurt cu medicamente care blocheaza acidul – cum ar fi ranitidina pentru sugarii cu varste cuprinse intre 1 luna si 1 an sau omeprazol magneziu pentru copii cu varsta de 1 an sau mai mari. Acest tratament poate fi recomandat daca bebelusul:

  • A acumulat foarte putin in greutate si tratamentele mai conservatoare nu au dat roade
  • Refuza sa fie hranit
  • S-a descoperit ca are esofagul inflamat
  • Are astm si reflux cronic

Interventia chirurgicala

Rar, sfincterul esofagian inferior este strans chirurgical pentru a impiedica revenirea acidului in esofag. Aceasta procedura (fundoplicatura) este efectuata de obicei doar in cazurile in care refluxul gastroesofagian este suficient de puternic incat afecteaza cresterea si dezvoltarea copilului sau in cazurile in care interfereaza cu respiratia acestuia.

Complicatii

Refluxul gastroesofagian la copil se vindeca de regula de la sine, fara a cauza probleme copilului.

Daca bebelusul are o afectiune mai grava, cum ar fi BRGE, micutul ar putea prezenta anumite semne specifice, cum ar fi o dezvoltare greoaie. Potrivit anumitor cercetari, bebelusii care au avut episoade frecvente de regurgitat pot avea mai multe riscuri de a dezvolta boala de reflux gastroesofagian in timpul copilariei.

Sfaturi pentru a preveni refluxul gastroesofagian la copil

Medicul pediatru va putea distinge daca micutul doar regurgiteaza, cum se intampla in mod normal, sau daca sufera de o afectiune medicala cronica care trebuie tratata. Va putea apoi sa va ofere sfaturi cu privire la cel mai bun tratament pentru cel mic.

Mese mai putine si mai dese

Supraalimentarea bebelusului poate cauza destingerea stomacului si, astfel, continutul stomacului ajunge sa se intoarca in esofag si, automat, in gura. Pentru a preveni refluxul cauzat de supraalimentare, trebuie doar sa hraniti bebelusul mai des, dar cu mai putin lapte.

Hraniti-va bebelusul la doua-trei ore cu jumatate din portia obisnuita. Cantitatea mai mica de lichid va fi absorbita si digerata mai repede, impiedicand copilul sa regurgiteze la fel de mult.

Pastrati copilul in pozitie verticala dupa hranire

Mentinerea copilului intr-o pozitie verticala dupa hranire poate ajuta, de asemenea, la prevenirea refluxului acid. Datorita gravitatii, laptele va fi pastrat in stomac si astfel sunt evitate varsaturile. Tineti-l in pozitie verticala cel putin o jumatate de ora dupa mese pentru a va asigura ca laptele este digerat corect.

Oferiti-i lapte matern sau schimbati-i formula de lapte

Laptele matern le poate fi de ajutor bebelusilor care au stomacul iritat, deoarece este mai usor digerabil pentru sistemul copilului. Nu va reduce la minimum refluxul acid, insa va ajuta procesul de digestie datorita enzimelor particulare care se regasesc in laptele matern.

Daca utilizati formula de lapte, incercati sa optati pentru formula hipoalergenica. Aceasta sunt mai potrivite pentru sistemul digestiv sensibil si in curs de dezvoltare a sugarilor. Aceste formule sunt create pentru a fi digerate rapid, reducand perioada de timp in care stau in stomac si, prin urmare, reducand riscurile ca bebelusul sa le elimine.

Timpul de odihna si alimentatia

La fel cum adultii pot dezvolta arsuri la stomac si reflux daca se simt anxiosi, bebelusii agitati sau suprastimulati pot elimina mai mult continut. Petreceti un timp mai placut in timpul meselor eliminand zgomotele puternice si distragerea luminilor. De asemenea, evitati activitatile intense si joaca activa timp de 30 de minute dupa o masa.

Eructatii intre mese

Luati-l pe cel mic in brate si ajutati-l sa eructeze (ragaie) de mai multe ori in timpul hranirii. Acest lucru va ajuta la reducerea presiunii gastrice si a refluxului pe care il poate provoca.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infant-acid-reflux/symptoms-causes/syc-20351408
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/315590
  3. https://mommysbliss.com/blog/acid-reflux-the-pits/
  4. https://www.verywellhealth.com/preventing-infant-reflux-1742625
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma