Refluxul vezico-ureteral apare in special la copii si determina curgerea urinei in directia gresita. Aflati mai multe despre reflux vezico-ureteral din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este refluxul vezico-ureteral?
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Reflux vezico-ureteral la copii
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Complicatii
  8. Prevenire

Ce este refluxul vezico-ureteral?

Refluxul vezico-ureteral este caracterizat de un flux anormal de urina. Aceasta urca din vezica urinara pe tuburile (uretere) care leaga rinichii de vezica (reflux renal). In mod normal, urina curge din rinichi prin uretere pana la vezica si nu trebuie sa revina inapoi.

Refluxul vezico-ureteral este o afectiune diagnosticata de obicei la sugari si copii. Tulburarea creste riscul de infectii urinare, care, daca nu sunt tratate, pot provoca leziuni renale.

Copiii se pot vindeca de refluxul vezico-ureteral primar. Tratamentul, care poate fi sub forma de medicamente sau interventii chirurgicale, are ca scop prevenirea afectarii rinichilor.

Clasificare reflux vezico-ureteral

Exista doua tipuri:

Reflux vezico-ureteral (RVU) primar

RVU primar apare atunci cand un copil se naste cu o supapa defecta intre unul sau ambele uretere si vezica. In cazul in care ureterul este prea scurt, supapa nu se inchide corect, permitand urinei sa revina din vezica in ureter. In cazuri grave, aceasta poate ajunge pana la unul sau ambii rinichi.

RVU primar se poate vindeca de la sine odata cu trecerea timpului, deoarece functia ureterului si a valvei isi revine. Chiar daca afectiunea este descoperita la nastere, in mod normal, medicul nu va efectua nicio interventie chirurgicala pana cand copilul nu implineste cel putin cateva luni.

Reflux vezico-ureteral secundar

RVU secundar apare atunci cand, din cauza presiunii, urina incepe sa curga inapoi, de obicei din cauza unui blocaj aparut undeva in sistemul urinar. Acest blocaj poate fi produs de o infectie urinara care produce inflamarea ureterelor, lucru care face ca urina sa curga inapoi catre rinichi.

Daca nu este tratat, RVU poate produce leziuni si infectii renale, deoarece bacteriile se pot dezvolta in urina ramasa blocata.

Bebelusii si copiii foarte mici prezinta mai multe riscuri de a dezvolta reflux vezico-ureteral decat copiii mai mari sau adultii. Afectiunea apare cel mai frecvent la copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani. Daca micutul are un parinte sau o sora care a suferit de reflux vezico-ureteral primar, riscurile ca el sa se nasca cu aceasta problema este si mai mare.

Potrivit Asociatiei de Urologie din SUA, RVU este de cele mai multe ori diagnosticat dupa o infectie urinara, deoarece refluxul vezico-ureteral poate predispune o persoana la dezvoltarea unei infectii urinare.

Simptome

Infectiile urinare apar frecvent la persoanele cu reflux vezico-ureteral. O infectie urinara (ITU) nu provoaca intotdeauna semne si simptome vizibile, desi majoritatea oamenilor se confrunta cu unele.

Printre aceste semne si simptome se numara:

  • o nevoie puternica si persistenta de a urina
  • senzatie de arsura la urinare
  • nevoia de a elimina frecvent cantitati mici de urina
  • urina tulbure
  • febra
  • durere in lateral (flanc) sau abdomen

Simptome ale infectiei urinare la sugari

O infectie urinara poate fi dificil de diagnosticat la copii, pentru ca aceasta poate avea doar semne si simptome nespecifice. Printre semnele si simptomele infectiei urinare la sugari se numara, de asemenea:

  • febra inexplicabila
  • lipsa poftei de mancare
  • stare de iritabilitate

Pe masura ce copilul creste, un reflux urinar netratat poate duce la:

Un alt semn al refluxului vezico-ureteral, care poate fi detectat inainte de nastere cu ajutorul ecografiei, este umflarea rinichilor sau a structurilor care colecteaza urina ale unuia sau ambilor rinichi (hidronefroza) ai fatului, problema cauzata de revenirea urinei in rinichi.

Cand se recomanda vizita la doctor

Luati imediat legatura cu medicul daca micutul prezinta oricare dintre semnele sau simptomele unei infectii urinare, cum ar fi:

  • o nevoie puternica, persistenta de a urina
  • senzatie de arsura la urinare
  • dureri abdominale sau laterale

Solicitati sfaturi medicale daca micutul:

  • este mai mic de 3 luni si are o temperatura rectala de 38 C sau mai mare
  • are 3 luni sau mai mult si are o febra de 38 C sau mai mult si pare sa fie bolnav
  • de asemenea, mananca prost sau a avut schimbari semnificative de dispozitie

Cauze

Sistemul urinar este compus din rinichi, uretere, vezica urinara si uretra. Toate acestea joaca un rol important in eliminarea reziduurilor din corp prin intermediul urinei.

Organele numite uretere transporta urina din rinichi pana la vezica, unde este pastrata pana cand este eliminata din corp prin alt tub (uretra) in timpul urinarii. Dupa cum spuneam, exista doua tipuri de reflux vezico-ureteral, primar si secundar:

Malformatie congenitala

Copiii cu reflux vezico-ureteral primar se nasc cu un defect la nivelul supapei, cea care, in mod normal, stopeaza curgerea inapoi a urinei din vezica in uretere. Refluxul vezico-ureteral primar este cel mai intalnit tip al bolii.

Pe masura ce copilul creste, ureterele se prelungesc si se indreapta, ceea ce poate imbunatati functia valvei si, in cele din urma, corectarea refluxului. Acest tip de reflux vezico-ureteral poate fi transmis de parinti copiilor lor, ceea ce indica faptul ca poate fi genetic, insa nu se cunoaste cauza exacta a defectului.

Blocaj la nivelul vezicii urinare

Aceasta forma de reflux se produce de cele mai multe ori din cauza incapacitatii vezicii urinare de a se goli din cauza unui blocaj, din cauza faptului ca muschiul vezicii urinare este slabit sau din cauza deteriorarii nervilor care controleaza eliminarea normala a urinei din vezica.

Reflux vezico-ureteral la copii

Factorii de risc ai refluxului vezico-ureteral sunt:

Disfunctia vezicii urinare si a intestinului

Copiii cu aceasta problema nu pot elimina urina si materiile fecale si se confrunta cu infectii urinare repetate, care pot contribui la aparitia refluxului vezico-ureteral.

Rasa

Copiii din rasa alba par sa aiba un risc mai mare de a se confrunta cu reflux vezico-ureteral.

Sex

In general, fetele au un risc mult mai mare de a suferi de aceasta afectiune decat baietii. Exceptia este in cazul refluxului vezico-ureteral prezent inca de la nastere (reflux vezico-ureteral congenital), care este mai frecvent la baieti.

Varsta

Bebelusii si copiii pana la varsta de 2 ani sunt mai predispusi la a dezvolta reflux vezico-ureteral decat copiii mai mari.

Istoricul familial

Se pare ca refluxul vezico-ureteral primar este transmis intre rudele apropiate ale aceleasi familii. Copiii ai caror parinti au suferit de aceasta afectiune au un risc mai mare de a o dezvolta. Fratii copiilor care au afectiunea au, de asemenea, un risc mai mare. Din aceasta cauza, medicul poate recomanda monitorizarea (screening-ul) fratilor unui copil cu reflux vezico-ureteral primar.

Diagnostic

Un test de urina poate dezvalui daca micutul sufera de infectie urinara. De asemenea, medicul poate solicita efectuarea si altor teste, cum ar fi:

Ecografie la nivelul rinichilor si vezicii urinare

Aceasta metoda imagistica foloseste unde sonore de inalta frecventa pentru a produce imagini ale rinichilor si vezicii urinare. Ecografia poate detecta eventualele probleme structurale. Aceasta tehnica, folosita de multe ori in timpul sarcinii pentru monitorizarea dezvoltarii fetale, poate dezvalui, de asemenea, daca bebelusul are un rinichi umflat, lucru care indica prezenta refluxului vezico-ureteral primar.

Radiografie specializata a sistemului urinar

In cadrul acestui test, razele X sunt folosite pentru a verifica vezica urinara atunci cand este plina, dar si cand se goleste, pentru a detecta eventualele anomalii. In timpul procedurii, specialistul introduce un tub subtire, flexibil (cateter) prin uretra si in vezica, in timp ce copilul sta pe spate pe o masa de radiografie. Apoi, medicul injecteaza o substanta de contrast in vezica prin cateter, iar vezica micutului este radiografiata din diferite pozitii.

Apoi, cateterul este indepartat astfel incat copilul sa urineze, timp in care specialistul face mai multe radiografii pentru a vedea daca tractul urinar functioneaza corect. Exista si riscuri asociate cu acest test, cum ar fi disconfortul cauzat de introducerea cateterului sau posibilitatea unei noi infectii urinare.

Scanare nucleara

Acest test presupune folosirea unui radioizotop. Scanner-ul detecteaza acest radioizotop si arata daca sistemul urinar functioneaza corect. Printre riscurile acestei proceduri se numara disconfortul creat de folosirea cateterului si disconfortul in timpul urinarii.

Reflux vezico-ureteral grade

Dupa testare, medicii mentioneaza care este gradul refluxului. In cele mai usoare cazuri, urina se intoarce inapoi numai in ureter (reflux vezico ureteral gradul 1). Cele mai grave cazuri implica umflarea renala severa (hidronefroza) si rasucirea ureterului (gradul V).

Tratament

Tratamentul este acordat in functie de cat de grava este afectiunea. Copiii cu forme usoare de reflux vezico-ureteral primar se vindeca de la sine dupa un anumit timp. In acest caz, medicul le poate recomanda parintilor sa astepte.

In caz de reflux vezico-ureteral mai grav, doctorul poate recomanda unul dintre urmatoarele tratamente:

Medicamente

Infectiile urinare trebuie tratate prompt cu antibiotice pentru a evita raspandirea infectiei la rinichi. Pentru a preveni infectiile urinare, medicii pot prescrie, de asemenea, doze mai mici de antibiotice decat cele necesare pentru tratarea unei infectii.

Un copil care este tratat cu medicamente trebuie monitorizat atat timp cat ia antibiotice. Micutul trebuie supus unor examene fizice periodice si teste de urina pentru a detecta infectiile – infectii urinare care apar in ciuda tratamentului cu antibiotice – si unor radiografii ocazionale la nivelul vezicii urinare si rinichilor pentru a determina daca micutul s-a vindecat de refluxul vezico-ureteral.

Reflux urinar operatie

Specialistii efectueaza interventia chirurgicala pentru a reface valva deteriorata dintre vezica si fiecare ureter afectat. Din cauza defectului, valva nu poate sa se inchida si sa impiedice curgerea inapoi a urinei.

Printre tipurile de operatie se numara:

Chirurgie deschisa

Efectuata sub anestezie generala, aceasta interventie chirurgicala necesita realizarea unei incizii in abdomenul inferior prin care chirurgul repara problema. Dupa aceasta interventie chirurgicala, de regula, copilul trebuie sa ramana cateva zile in spital, timp in care i se amplaseaza un cateter pentru golirea vezicii. Refluxul vezico-ureteral poate persista la un numar mic de copii, dar in general se vindeca de la sine, fara a fi nevoie de interventia medicului.

Chirurgie laparoscopica asistata de robot

Similara cu operatia deschisa, aceasta procedura implica repararea valvei dintre ureter si vezica, insa prin efectuarea unei incizii mici. Pe langa acest mare avantaj, pacientul va avea mai putine spasme ale vezicii urinare decat in urma operatiei deschise.

Cu toate acestea, concluziile preliminare sugereaza ca operatia laparoscopica asistata de robot poate sa fie mai putin eficienta decat operatia deschisa. In cazul acestei proceduri, timpul de operare este mai lung, insa sederea in spital este mai scurta.

Chirurgie endoscopica

In cadrul acestei proceduri, medicul introduce un tub luminat (cistoscop) prin uretra, pentru a privi vezica micutului, apoi injecteaza un agent de umplere in jurul deschiderii ureterului afectat pentru ca valva sa se inchida corect.

Aceasta metoda este minim invaziva in comparatie cu chirurgia deschisa si prezinta mai putine riscuri, desi este posibil sa nu fie la fel de eficienta. Aceasta procedura necesita, de asemenea, anestezie generala, dar in general poate fi efectuata in regim ambulatoriu.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Infectiile urinare, care sunt atat de comune refluxului vezico-ureteral, pot provoca dureri. Puteti lua insa masuri pentru a ameliora disconfortul copilului pana cand antibioticele elimina infectia. Printre aceste se numara:

  • incurajati-va copilul sa bea lichide, in special apa
  • infasurati-l intr-o patura sau un prosop cald.

Complicatii

Printre eventualele complicatii se numara:

  • Cicatrizarea rinichilor. Infectiile urinare netratate pot produce cicatrizare, care reprezinta o deteriorare permanenta a tesutului renal. O cicatrizare extinsa poate duce la hipertensiune arteriala si insuficienta renala.
  • Tensiune arteriala crescuta. Deoarece rinichii indeparteaza reziduurile din fluxul sanguin, deteriorarea rinichilor si acumularea deseurilor pot creste tensiunea arteriala.
  • Insuficienta renala. Cicatrizarea poate provoca o pierdere a functiei partii filtrante a rinichilor. Acest lucru poate produce insuficienta renala, care poate aparea rapid (insuficienta renala acuta) sau se poate dezvolta in timp (boala renala cronica).

Prevenire

Refluxul vezico-ureteral congenital (prezent inca de la nastere) nu poate fi prevenit. Refluxul vezico-ureteral secundar poate fi prevenit prin limitarea factorilor de risc, in special a infectiilor urinare recurente.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vesicoureteral-reflux/symptoms-causes/syc-20378819
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/189144.php
  3. https://www.webmd.com/children/vesicoureteral-reflux#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma