Raul de miscare este caracterizat de senzatia de ameteala. De obicei, apare atunci cand calatoriti cu masina, cu barca sau vaporul, cu avionul sau cu trenul. Mai multe despre ce este raul de miscare si care sunt cauzele acestuia puteti afla din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Definitie
  2. Clasificare
  3. Rau de miscare la copii
  4. Cauze
  5. Simptome
  6. Tratament
  7. Masuri de preventie

Definitie

Raul de masina, raul de mare sau raul de avion inseamna de fapt rau de miscare. Raul de miscare apare atunci cand organismul este supus unei miscari accelerate in diferite directii. Receptorii echilibrului din urechea interna trimit informatii centrului echilibrului din creier care ”intra in conflict” cu informatiile unei aparente imobilizari pe care le receptioneaza receptorii vizuali in interiorul unei cabine de vas sau de avion.

Clasificare

Raul de miscare este clasificat in cateva categorii:

  • rau de masina
  • rau de mare
  • rau de avion
  • rau de tren

Rau de miscare la copii

Cand copilul se afla intr-o masina, corpul lui simte miscarea, dar daca nu se uita pe fereastra, ochii ii transmit ca, de fapt, nu se misca. Acest lucru produce confuzie pentru creier. Acesta, la randul sau, activeaza un raspuns care il poate face pe copil sa se simta rau.

Raul de miscare este cel mai intens atunci cand miscarea este in unghi drept fata de corp (de exemplu, cand masina intra in curba), iar cel mai frecvent in timpul miscarilor in sus si in jos (de exemplu, intr-un roller-coaster sau in timpul ce masina este condusa pe dealuri).

Copiii sub 2 ani nu prezinta simptome, iar cei cu varste intre 3 si 12 ani sunt cei mai sensibili.

Semne si simptome

Raul de miscare debuteaza de obicei cu senzatia de stomac deranjat. Poate urma o transpiratie rece, pierderea de energie si a poftei de mancare. Uneori, aceasta progreseaza spre greata la copii si chiar varsaturi. Un copil mic nu poate sa-si descrie starea, insa va deveni palid si agitat, apoi va incepe sa caste si sa planga.

Ce e de facut?

Nu intrati in panica pentru ca excursia poate continua fara probleme. Raul de miscare se opreste, de obicei, atunci cand se opreste si miscarea.

De aceea, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa opriti miscarea care provoaca problema, daca acest lucru este posibil. Daca sunteti intr-o masina, opriti cat de repede puteti si lasati copilul sa se plimbe. In cazul in care calatoria cu masina este lunga, pot fi necesare opriri frecvente. De asemenea, va recomandam sa incercati urmatoarele:

  • Oferiti-i copilului o gustare usoara inainte de plecarea in calatorie. Evitati alimentele acide, inclusiv sucurile de fructe si bauturile carbogazoase. Printre alimentele potrivite pe care puteti sa le alegeti se numara: fulgii de ovaz, painea si bananele.
  • Incercati sa mutati atentia copilului asupra altei activitati, astfel incat sa nu se mai concentreze pe starea de rau. Ascultati radioul, vorbiti sau cantati.
  • Faceti tot posibilul ca micutul sa priveasca pe geam si nu la carti sau jocuri care il pot face sa se concentreze asupra interiorului masinii.

Acadele pentru raul de miscare: eficienta

  • Incercati acadele cu ghimbir pentru raul de miscare. Bomboanele cu ghimbir amelioreaza senzatia de greata asociata raului de miscare, desi cercetarea nu a demonstrat un beneficiu clar.
  • Asigurati circulatia buna a aerului. O ventilatie adecvata a aerului ar putea ajuta la prevenirea raului de miscare. Incercati sa pastrati aerul fara miros puternic.
  • Daca nu functioneaza nimic, puteti scoate copilul din masina si il puteti intinde pe spate timp de cateva minute. Un material vestimentar racoritor asezat pe cap poate ajuta, de asemenea.

Medicamente

Daca plecati intr-o calatorie si copilul dumneavoastra a mai suferit de rau de miscare inainte, este posibil sa doriti sa luati in considerare medicatia pentru ca aceasta poate impiedica unele simptome. Desi puteti cumpara unele dintre aceste pastile pentru rau de miscare la copii fara prescriptie medicala, este intotdeauna recomandat sa discutati cu pediatrul inainte de a le folosi.

Cand este cazul sa va ingrijorati

Daca cel mic prezinta simptome de rau de miscare atunci cand nu este se afla in miscare, trebuie sa discutati cu medicul pediatru. Simptome precum dureri de cap, dificultati la mers, ale auzului, ale vederii sau ale vorbirii pot fi semne ale unei probleme mai mari.

Alte informatii

  • Raul de miscare este intalnit mai frecvent la fete decat la baieti.
  • Calatoriile cu masinile reprezinta cea mai frecventa cauza a raului de miscare la copii. Cu toate acestea, cu cat calatoresc mai mult, cu atat mai mult se obisnuiesc cu miscarea.

Cauze

Spre exemplu, originea raului de masina ar fi perturbarea sistemului de echilibru, situat in interiorul urechii interne. In canalele semicirculare ale urechii exista un lichid (endolimfa) care permite corpului sa-si pastreze echilibrul. Supus balansarii, acest lichid poate provoca raul. Nu este decat o cauza fizica la acest rau. Perturbarile mentale joaca aici un rol deloc de neglijat.

Raul de miscare apare atunci cand exista conflicte intre simturile dumneavoastra. Sa spunem ca va aflati intr-un roller-coaster in care va rotiti. Ochii vad un lucru, muschii simt alt lucru, iar urechile voastre interioare simt cu totul altceva. Creierul nu poate gestiona toate semnalele venite din toate partile si de aceea va simtiti ametiti.

Rolul urechii

Urechea interna, in special, va ajuta sa va controlati echilibrul. Acestea fac parte dintr-o retea numita sistem vestibular.

Acest sistem include trei perechi de canale semicirculare si doua saculete, numite sacula si utricula. Acestea trimit informatii catre creier despre ce se petrece in jurul dumneavoastra.

Canalele semicirculare contin un fluid care se misca odata cu rotirea capului. Sacula si utricula sunt sensibile la gravitate. Acestea ii transmit creierului daca stati in picioare sau sunteti culcat.

Rolul creierului

Creierul preia toate aceste date, acestea venind impreuna. Uneori, insa creierul poate sa primeasca semnale confuze.

Intr-un avion care zboara, de exemplu, simtiti ca va miscati, insa ochii ii spun creierului ca nu va deplasati. Opusul este, de asemenea, posibil. Dupa o calatorie lunga pe mare, puteti sta pe uscat si sa simtiti ca va miscati.

Factori de risc pentru raul de miscare

Desi multe persoane pot suferi de rau de miscare, exista unii factori care cresc riscurile dezvoltarii raului de miscare, cum ar fi:

  • Femeile sunt, in general, mai sensibile decat barbatii.
  • Copiii sunt mai sensibili decat adultii (in general, copiii cu varste cuprinse intre 2 si 12 ani).
  • Factorii hormonali din timpul sarcinii, ciclului menstrual, dar si contraceptivele orale.
  • Alte tulburari de echilibru pot fi factori de risc, in special boala vestibulara si migrena.
  • Persoanele care au mai suferit de rau de miscare in trecut pot dezvolta simptome mai grave in timpul calatoriilor viitoare.

Simptome

Acestea se prezinta intr-o mare diversitate:

Cel afectat este abatut psihic, este apatic, intr-o stare de soc.

Dintre pasagerii unui avion, cam o treime pana la jumatate dintre acestia vor resimti acest ”rau de miscare” cand apar turbulentele. In plus, s-a demonstrat ca frica sau anxietatea accentueaza simptomatologia. Unii pasageri se pare ca sunt predispusi la rau de miscare inca din copilarie.

Tratament

Persoanele care stiu ca sufera de rau de masina pot lua inainte de calatorie medicamente pentru rau de miscare. Cateva reguli trebuie sa fie respectate inainte de a porni in calatorie:

  • sa se aseze intr-un loc aerisit
  • sa nu citeasca
  • sa nu se miste prea mult
  • sa se intinda
  • sa evite bauturile dulci si alcoolizate
  • sa nu manance prea mult

Daca aveti posibilitatea, asezati-va pe un scaun aflat in dreptul aripii daca zburati, instalati-va intr-o cabina aflata la un etaj superior daca navigati pe apa sau alegeti un loc pe scaunul din fata daca va aflati intr-o masina.

Remedii naturiste

Unii oameni s-au simtit mai bine dupa ce au incercat aceste remedii:

Ghimbir crud. Exista unele dovezi stiintifice ca aceasta radacina, folosita de mult ca remediu popular pentru combaterea gretei, este eficienta. Dar poate fi de ajutor si pentru ca subtiaza sangele. Discutati cu medicul inainte de a-l administra.

Menta. Se considera ca menta calmeaza organismul. Cel putin, aroma acesteia va poate calma.

Acupunctura si acupresura

Unii oameni spun ca stimularea unui anumit punct aflat chiar sub incheietura mainii le amelioreaza senzatia de greata.

Medicamente

Daca sunteti inca afectat de raul de miscare, puteti discuta cu medicul despre urmatoarele medicamente:

Dimenhidrina. Acest antihistaminic, folosit pentru a ameliora alergiile, ajuta si la echilibru. Prima doza trebuie administrata cu aproximativ o ora inainte de calatorie. Se administreaza mai multe doze la fiecare 4 pana la 6 ore.

Scopolamina (plasturi pentru raul de miscare). Acesta este un medicament care se elibereaza doar pe baza de reteta si presupune purtarea unui plasture in spatele urechii. Acesta trebuie aplicat cu 4 ore inainte de calatorie. O singura doza dureaza 3 zile.

Alte pastile pentru greata care pot fi folositoare sunt:

  • Ciclizina
  • Meclizina
  • Prometazina

Toate aceste medicamente au efecte secundare, printre care starea de somnolenta si senzatia de gura uscata.

  • Emetix
  • Cocculine
  • Emetostop
  • Metoclopramid

Exista si medicamente care pot preveni sau reduce simptome ca greata si varsaturile. Majoritatea medicamentelor sunt eficiente daca sunt administrate inainte de plecarea in calatorie. Aceste medicamente au efecte diferite. Unele sunt sedative si minimalizeaza efectul miscarii, in timp ce altele reduc greata si varsaturile (antivomitive). Este bine ca aceste medicamente sa fie indicate de medic pentru a evita eventualele interactiuni cu alte medicamente pe care le folositi sau agravarea altor afectiuni de care suferiti.

Bratari pentru raul de miscare

Exista o varietate mare de benzi si bratari disponibile pentru a preveni raul de miscare. Cu toate acestea, ele functioneaza pe acelasi principiu – folosesc acupresura (sau electro acupunctura) pentru a stimula punctul P6 de pe incheietura mainii.

Bratarile pentru raul de miscare sunt vandute in ambalaje de cate doua si ar trebui folosite intotdeauna impreuna, cate una pe fiecare incheietura. Toate benzile de acupressura nu contin medicamente si nu sunt medicamente. Prin urmare, acestea nu prezinta riscuri de aparitie a efectelor secundare. In plus, acestea pot fi utilizate impreuna cu alte remedii, tratamente si medicamente pentru raul de miscare.

Eficienta bratarilor pentru raul de miscare

Cu toate acestea, experienta utilizarii acestor bratari variaza foarte mult. Exista medici care spun despre acestea ca au doar efect de placebo. In plus, multe persoane care le-au purtat le considera complet ineficiente, desi este posibil ca multi dintre acesti oameni sa le fi purtat incorect. O multime de oameni, totusi, spun despre aceste bratari ca sunt extrem de utile si foarte eficiente, in special in timpul calatoriilor mai scurte, dar in multe cazuri si in timpul calatoriilor lungi si pe nave de croaziera.

Masuri de preventie

Preventia raului de miscare este cel mai bine realizata prin evitarea miscarii ce determina aparitia simptomelor. In cazul in care nu se poate evita miscarea ce declanseaza aparitia simptomelor, se recomanda ca persoana sa se aseze sau sa se intinda la orizontala intr-un loc in care miscarea nu se simte atat de intens. In avion se recomanda persoanelor care sufera de rau de zbor sa se aseze langa aripi. Pe vapor, persoanele care sufera de rau de mare ar trebui sa stea pe punte si sa priveasca orizontul sau daca sunt in interiorul vaporului sa fie plasate cat mai aproape de centrul acestuia.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/motion-sickness

https://www.webmd.com/first-aid/how-to-beat-motion-sickness#1

https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/motion-sickness#1

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/expert-answers/car-sickness-in-children/faq-20057876

https://www.thechildren.com/health-info/conditions-and-illnesses/motion-sickness-how-help-your-child

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma