Radioterapia – tot ce trebuie sa stii

Radioterapia este o metoda terapeutica cu actiune locoregionala, care foloseste radiatiile ionizante pentru tratarea cancerului. Afla din materialul urmator tot ce trebuie sa stii despre radioterapie.

Cuprins:

  1. Ce este radioterapia?
  2. Tipuri de radioterapie
  3. Cum actioneaza radioterapia?
  4. Pregatirea pentru radioterapie
  5. Efecte adverse
  6. Viata dupa radioterapie
  7. Informatii utile

Ce este radioterapia?

Radioterapia este utilizata in tratarea unor forme de cancer, de cele mai multe ori fiind o parte integranta a tratamentului, alaturi de chimioterapie, chirurgie si hormonoterapie. Decizia de a trata o tumora cu radiatii se bazeaza pe localizarea tumorii primare si in functie de celulele tumorale, daca acestea sunt radiosensibile. In cazul tumorilor radiosensibile, radioterapia poate fi singurul tratament necesar pentru tratarea si vindecarea lor, deoarece acestea raspund prompt si arata o regresie dupa administrarea de doze moderate de radiatii. Tipurile de cancer extrem de radiosensibile sunt leucemia (cancer al celulelor sanguine) si limfomul (cancer al sistemului limfatic). Alte tumori radiosensibile includ cancerul de col, de laringe, de san si de prostata.

Cancerul, la nivel global

Aproape 60 de milioane de oameni mor anual din cauza cancerului. Jumatate dintre decese implica persoane care inca nu au implinit varsta de 60 de ani. O cincime dintre decese apar la copii cu varsta mai mica de 5 ani. La nivel mondial, decesele prin cancer reprezinta 1/8 din totalul cauzelor de deces.

Numarul de cazuri de cancer s-a dublat in ultimii 25 de ani, iar pentru anul 2030 este prevazuta o noua dublare a numarului cazurilor de cancer, la nivel mondial.

Dar nu numai incidenta si prevalenta cancerului au crescut in acest interval de timp. Exista din ce in ce mai multi pacienti care supravietuiesc mai mult de 5 ani de la momentul diagnosticului.

Aceasta realitate, a cresterii supravietuirii la 5 ani, are si serioase implicatii financiare: majoritatea pacientilor primesc tratament si acceseaza serviciile de sanatate in mod activ, adaugandu-se celor noi diagnosticati. Aceasta presiune financiara va creste algoritmic in urmatoarea decada, pe masura ce cancerul va fi mai repede depistat si mai bine tratat.

Tipuri de radioterapie

Exista doua forme de radioterapie:

  • terapia cu fascicul extern, in care fasciculul radiatiei este focalizat pe zona care trebuie tratata de catre un aparat extern
  • radioterapia interna, cum ar fi brahiterapia, in care o substanta radioactiva este plasata in sau aproape de tesutul canceros, sub forma unui implant temporar sau permanent

Tehnologia IMRT-VMAT care protejeaza zonele sanatoase

Cea mai noua metoda de radioterapie se realizeaza prin tehnologia IMRT-VMAT. Aceasta permite modularea dozei totale de radiatii, astfel incat tumora primara sa fie tratata cu doze mari si tesuturile sanatoase din vecinatate sa fie cat mai protejate. Pentru a obtine un raport beneficii/riscuri in favoarea pacientului, administrarea dozei totale de radiatii se face in mai multe zile consecutive, folosind zilnic cantitati mici de radiatii.

Acest proces se numeste fractionare si in general administrarea se face 5 zile/saptamana (de luni pana vineri) cu 2 zile de pauza, astfel incat tesuturile sanatoase sa se poata reface.

Tehnologia de ultima generatie IMRT – VMAT asigura unul dintre cele mai performante tratamente de radioterapie disponibile in lume. Acceleratorul VMAT Elekta este cel mai avansat echipament medical atat in Romania, cat si la nivel european si prezinta 2 functii unice in Romania:

IMRT-VMAT

Aceasta tehnologie permite tratarea pacientilor intr-un timp foarte scurt (sub 5 minute) si mentinerea controlului asupra cantitatii de radiatii oferite: maxim pe tumora in sine, protejand in acelasi timp tesuturile sanatoase.

VMAT cu functia IGRT

Aceasta are capacitatea de a efectua scanari CT de inalta calitate ale pacientului aflat pe masa de tratament, imagini care se compara cu cele ale CT-ului de planning si pe baza carora se pot ajusta eventualele erori sau modificari aparute in timp la nivelul tumorii sau organelor de risc.

Avantaje

Radioterapia IMRT – VMAT se diferentiaza de tehnicile anterioare de radioterapie prin avantaje precum:

  • posibilitatea personalizarii tratamentului si adaptarii la forma tumorala
  • timpul scurt al unei sedinte de radioterapie, de maximum 5-7 min/sesiune, ceea ce creste confortul pacientului si precizia iradierii
  • gradul de libertate suplimentar oferit prin rotatia sursei de iradiere in jurul pacientul iradiat si a vitezei de rotatie a acesteia, ceea ce permite ca tumoarea sa fie abordata la 360 de grade
  • posibilitatea modificarii debitului dozei de radiatie in timpul iradierii
  • precizia fasciculelor de radiatii indreptate spre tinta tumorala si reducerea iradierii tesuturilor normale, ceea ce scade riscul reactiilor adverse acute si cronice posibilitatea administrarii unor doze terapeutice optime in volumele tinta, precum si obtinerea in interiorul volumului tinta a unor zone cu doze diferite, ceea ce asigura eficacitatea tratamentului.

Radioterapia superficiala

Iradierea superficiala (Roentgenterapia) este o metoda de radioterapie externa care utilizeaza radiatii X in tratamentul leziunilor de suprafata, putin profunde, cum sunt cancerele de piele.

Echipamentul de radioterapie superficiala este ideal pentru tratamentul leziunilor maligne tegumentare, cum sunt carcinoamele bazocelulare si spinocelulare, dar poate fi folosit cu succes si intr-o serie de alte afectiuni maligne si benigne sau in ingrijirea paliativa a pacientilor cu cancere avansate si metastatice.

Avantaje

Cancerele de piele (de tipul carcinoamelor bazocelulare si spinocelulare) au o incidenta din ce in ce mai mare. Sunt determinate de expunerea indelungata, mai multi ani, la radiatiile ultraviolete. Radioterapia reprezinta o modalitate importanta de tratament a acestor leziuni, in special la pacientii varstnici, avand o serie de avantaje:

  • se pastreaza intacta anatomia pacientului
  • se evita interventia chirurgicala in anumite situatii clinice:
  1. cand tumorile sunt localizate la nivelul fetei;
  2. cand pacientii se afla sub tratament anticoagulant;
  3. cand pacientii sunt varstnici si au afectiuni care contraindica anestezia sau chirurgia;
  • se evita recidiva tumorii, dupa ce aceasta a fost operata, in cazurile in care marginile de rezectie chirurgicala sunt pozitive (rezectie incompleta) sau exista factori care cresc riscul de recidiva locala

Iradierea terapeutica poate fi:

  • exclusiva – unica metoda de tratament, in cazul in care leziunea este inoperabila sau exista contraindicatii pentru chirurgie (inclusiv refuzul pacientului pentru interventia chirurgicala)
  • adjuvanta (sau postoperatorie) – in cazul in care excizia tumorii este incompleta sau exista risc crescut pentru recidiva locala; radioterapia este folosita, in acest caz, dupa interventia chirurgicala.

Cum actioneaza radioterapia?

Mai mult de jumatate dintre persoanele cu cancer fac sedinte de radioterapie ca parte a tratamentului. Medicii folosesc radioterapia pentru a trata aproape orice tip de cancer. Radioterapia este, de asemenea, utila in tratarea anumitor tumori noncanceroase (benigne).

Cum se utilizeaza radioterapia la persoanele cu cancer

  • Ca tratament unic (primar) pentru cancer
  • Inainte de o interventie chirurgicala, pentru a micsora o tumoare canceroasa (terapie neoadjuvanta)
  • Dupa interventia chirurgicala, pentru stoparea dezvoltarii oricaror celule canceroase ramase (terapie adjuvanta)
  • In combinatie cu alte tratamente, cum ar fi chimioterapia, pentru a distruge celulele canceroase
  • In cancerul avansat pentru ameliorarea simptomelor cauzate de cancer

Modalitatea in care radiatiile functioneaza pentru a trata cancerul este complexa si este inca cercetata. Pe scurt, insa, radioterapia distruge ADN-ul celulelor canceroase, oprind cresterea si divizarea si chiar distrugandu-le.

Pregatirea pentru radioterapie

Inainte de a fi supus terapiei, pacientul parcurge un proces de planificare pentru ca specialistii sa se asigure ca radiatia ajunge la zona afectata. Planificarea include de obicei:

Simularea radioterapiei

In timpul simularii, tehnicienii si pacientul colaboreaza pentru ca acesta sa gaseasca o pozitie confortabila in timpul tratamentului. Este imperativ sa stea nemiscat in timpul tratamentului, astfel ca gasirea unei pozitii confortabile este vitala. Pernele sunt utilizate pentru a se pozitiona in mod corect si pentru a ramane nemiscat. Specialistii vor marca zona corpului care trebuie tratata, astfel ca pacientul ar putea ramane cu un mic semn temporar sau permanent.

Planificarea scanarilor

Pacientul va fi supus apoi unei tomografii computerizate (CT) pentru a se determina zona corpului care urmeaza sa fie tratata.

Dupa procesul de planificare, echipa de tehnicieni decide ce tip de radiatie si ce doza va primi persoana pe baza tipului si stadiului bolii, a starii generale a sanatatii si a obiectivelor de tratament.

Doza si concentratia precisa a fasciculelor de radiatii sunt planificate cu atentie pentru a maximiza distrugerea celulelor canceroase si pentru a minimiza efectele nocive asupra tesuturilor sanatoase din jur.

La ce sa te astepti

Radioterapia cu fascicul extern este efectuata, de obicei, folosind un accelerator liniar – o masina care trimite catre corp radiatii de energie inalta.

In timp ce pacientul sta intins, acceleratorul liniar se misca in jurul lui pentru a transmite radiatii din mai multe unghiuri.

Cate sedinte de radioterapie se fac?

De obicei, radioterapia se face pe baza de ambulatoriu cinci zile pe saptamana pentru o anumita perioada de timp. In cele mai multe cazuri, terapia se intinde pe mai multe saptamani pentru a le permite celulelor sanatoase sa se recupereze intre sesiunile de radioterapie.

In mod normal, fiecare sedinta dureaza aproximativ 10-30 de minute.

Efecte adverse

Efecte secundare pe termen scurt

  • oboseala sau letargie
  • iritarea pielii, incluzand umflaturi, basici si aspect ars sau bronzat
  • efecte specifice zonei tratate, cum ar fi caderea parului, probleme de urinare, greata, varsaturi si diaree
  • inflamatia tesuturilor, cum ar fi esofagita, pneumonia si hepatita
  • rareori, o scadere a numarului de globule albe sau a trombocitelor

Efecte secundare pe termen lung

Efectele pe termen lung depind, de asemenea, de locul tratat si pot include:

  • Miscare restrictionata: dupa terapia la nivelul gatului, de exemplu, maxilarul poate ramane intepenit. Acest lucru poate aparea ca rezultat al cicatrizarii tesuturilor. Pot fi necesare exercitii care sa ajute le recapatarea miscarii.
  • Efecte asupra pielii: Acestea includ vindecarea grea a ranilor si un aspect rosu sau purpuriu cauzat de dilatarea vaselor de sange.
  • Diaree si sangerare: Acestea pot aparea ca urmare a lezarii intestinale atunci cand este efectuata radioterapie la nivelul abdomenului.
  • Probleme hormonale: Acestea pot include hipopituitarism sau hipotiroidism, gura uscata, pierderea memoriei si infertilitate.
  • Un al doilea cancer cauzat de expunerea la radiatii: Desi rare, sarcomul tesuturilor moi, de exemplu, poate fi cauzat de doze mari de radiatii. Riscul de recurenta a cancerului tratat este mai mare decat riscul ca un nou cancer sa fie cauzat de radioterapie.

Viata dupa radioterapie

Vizitele la doctor

Pacientii vor fi nevoiti sa mearga la doctor regulat dupa tratament. Vizitele vor deveni mai putin frecvente in timp. De asemenea, pacientii se pot intalni cu asistentii medicali din centrul de tratament pentru a reusi sa-si gestioneze simptomele.

Importanta ingrijirii personale

Cancerul si tratamentul pentru aceasta maladie pot provoca dureri fizice si emotionale. Este foarte important sa incerci sa-ti asiguri bunastarea.

In acest sens, este recomandat sa urmezi o alimentatie corecta si sa ramai activ fizic pentru a face fata situatiei. Daca simti ca iti este greu sa te adaptezi la schimbarile aparute in viata, poti lua legatura cu un specialist in psihoterapie sau cu cineva care a avut o experienta similara.

Informatii utile

Tratamentele sunt, in majoritatea cazurilor, decontate de catre Casa de Asigurari de Sanatate (CAS). Insa, pentru un tratament complet, pacientii pot sa plateasca suplimentar intre 15.000 si 42.500 de lei, in functie de aparatura pusa la dispozitie de catre clinica.

Doar 27 de centre de radioterapie in Romania

Pacientii cu afectiuni oncologice, care au indicatie de radioterapie, pot face acest tratament gratuit in 27 de centre din Romania, cu 32 de aparate functionale. Media de asteptare este de doua luni. Estimarea oficiala vorbeste despre o necesitate de 144 de aparate de radioterapie, ceea ce inseamna ca pacientii dispun doar de un sfert din infrastructura de care ar avea nevoie.

„In mod ideal, pacientul care ajunge la un prim consult de radioterapie ar trebui sa aiba diagnosticul de certitudine de cancer, tumora solida in speta, pentru ca sunt si cancere hematologice. Diagnosticul de certitudine este dat de rezultatul histopatologic, fie de la biopsierea formatiunii tumorale respective, fie un rezultat biopsic postoperator, daca pacientul a fost operat. Pacientul este luat in evidenta oncologica, adica un oncolog stie despre caz si ofera aceasta indicatie, se fac investigatiile imagistice, iar echipa analizeaza cazul si trece la planul de tratament. Daca parcursul nu se face rapid, iar pacientul este nevoit sa si aştepte, atunci radioterapia risca sa isi schimbe scopul din curativ in paliativ”, afirma dr. Radu Bogdan Daniel, medic specialist radioterapie.

Datele oficiale spun ca numai in 2018 peste 83 de mii de romani au fost diagnosticati cu cancer, iar peste 50 de mii au pierdut lupta cu aceasta boala. Cifrele de la Institutul National de Statistica arata ca in 2018 au decedat aproape 52 de mii de romani care aveau tumori cu diverse localizari.

Radioterapie la Bucuresti

La Bucuresti, principalul centru de radioterapie se afla la Institutul Oncologic Bucuresti din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Alte centre private de radioterapie sunt Amethyst Radiotherapy, Neolife, Clinica HIFU Terramed Conformal.

In cadrul centrului Amethyst, pacientii oncologici pot beneficia de tratament prin radioterapie IMRT – VMAT la mai putin de jumatate de pret fata de costurile practicate in strainatate (spre exemplu, costurile sunt cu 75% mai mici decat in Austria). Comisia oncologica – ”Tumor Board” este condusa de Prof. Dr. Ion-Christian Chiricuta, medic specialist radioterapie, doctor in medicina si fizica, renumit la nivel international si cu o vasta experienta de peste 30 de ani in domeniul radioterapiei. Aceasta este una dintre cele mai complexe si inovative abordari in tratarea bolnavilor de cancer, ce presupune ca decizia de tratament sa fie una colectiva, integrata si luata in functie de recomandarile specialistilor fiecarui pacient, istoricul sau medical si evolutia starii sale de sanatate, precum si in functie de protocoalele internationale in radioterapie.

Unde mai poate fi efectuata radioterapia?

In plus, de peste 10 ani, la Spitalul Municipal Timisoara exista trei aparate americane conexe acceleratorului linear pentru tratarea bolnavilor de cancer prin radioterapie. Este vorba despre un accelerator linear de energie medie, un nucletron pentru brahiterapie (pentru iradierile cu iridium) si un simulator de masuratori. Acestea sunt manipulate de catre specialisti in fizica nucleara.

In zona Transilvaniei, pacientii au la dispozitie cateva variante in ceea ce priveste institutiile unde poate efectuata terapia prin radiatii, printre acestea numarandu-se Centrul Oncologic Brasov si Institutul Oncologic Cluj-Napoca.

In zona Dobrogea exista un singur centru de radioterapie la Constanta.

Radioterapia, o sansa pierduta

In ultimii ani, in tara noastra s-au facut progrese in tratamentul cancerului, dar raman de rezolvat probleme legate de aprovizionarea cu medicamente de ultima generatie, de accesul pacientilor la tratamente si investigatii, de deficitul personalului medical.

Una dintre cele mai grave probleme este accesul extrem de limitat al bolnavilor la radioterapie. Doar 10-15% din pacientii care ar avea nevoie de radioterapie reusesc sa faca acest tratament salvator.

O analiza recenta efectuata de centrul de radioterapie din Constanta arata ca „Unu din sase pacienti cu afectiuni oncologice parcurge in medie 350 de kilometri pentru radioterapie. Lipsa centrelor care ofera acest tip de tratament ii obliga pe pacientii care au nevoie de terapie sa faca deplasarea in alte judete decat cele de domiciliu ori cele din proximitate.

La Constanta, pe langa Tulcea, Galati, Braila si Buzau, pacientii vin din judete aflate la sute de kilometri distanta, cum ar fi Botosani, Vaslui, Suceava sau Maramures, ceea ce inseamna un cost suplimentar, in special pentru cazare.

„Nu exista suficiente centre in tara care sa faca acest tratament, iar listele de asteptare sunt inevitabile. Un pacient cu afectiuni oncologice nu poate astepta pe o lista sa intre la tratament. Faptul ca avem specialisti foarte bine pregatiti si aparatura de ultima generatie ii determina sa caute un loc in centrele noi, in general private, cu atat mai mult cu cat tratamentul este gratuit”, susţine dr. Cristian Barbu, medic primar radioterapie.

Preventie, tratament, vindecare, paliatie

Cele patru elemente de sustinere in tratamentul cancerului sunt:

  • Preventia tuturor cancerelor care pot fi prevenite
  • Tratamentul tuturor cancerelor care pot fi tratate
  • Vindecarea tuturor cancerelor care pot fi videcate
  • Furnizarea de ingrijiri paliative oricand sunt necesare.

Preventie

In tarile dezvoltate, cel mai mult contribuie la prevenirea cancerului urmatorii factori: renuntarea la fumat, reducerea consumului de alcool, reducerea expunerii la soare, cresterea activitatii fizice si scaderea in greutate. In statele in curs de dezvoltare, majoritatea cancerelor (de ficat, de col uterin) sunt determinate de infectiile cronice, astfel ca rolul vaccinarii anti-HPV, anti-hepatita B devine esential.

Tratament

In anul 2013, majoritatea formelor de cancer raspundeau pozitiv la tratamentul adecvat, care determina cresterea supravietuirii si cresterea calitatii vietii. Dezvoltarea terapiilor noi, eficiente, a fost posibila prin intelegerea profunda a biologiei cancerului, astfel incat acum putem vorbi despre terapii tintite, despre terapii personalizate sau despre imunoterapia cancerului. In acelasi timp, interventiile chirurgicale sunt acum mai putin mutilante, iar radioterapia si chimioterapia sunt mult mai eficiente. Fiecare pacient cu cancer are dreptul la cel mai bun tratament posibil pentru boala sa. In ultima decada, cancerul a incetat sa fie o fatalitate, fiind privit acum ca o boala cronica.

Acces

Nu toti pacientii au acces la toate aceste metode moderne de diagnostic si tratament, iar diferentele sunt majore intre statele dezvoltate si restul lumii. In Africa, de exemplu, sunt 30 de tari in care nu exista nici macar un aparat de radioterapie.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/radiation-therapy/about/pac-20385162
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/158513.php
  3. https://www.cancercouncil.com.au/cancer-information/cancer-treatment/radiation-therapy/life-after-cancer-treatment/
  4. https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/radiation-therapy
  5. https://www.webmd.com/cancer/what-to-expect-from-radiation-therapy
  6. https://www.yalemedicine.org/stories/life-after-radiation-therapy/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma