Psihoza postpartum este o tulburare psihica din categoria celor care afecteaza mamele dupa nastere. Este cea mai rara si totodata cea mai severa afectiune mintala care poate afecta femeile in perioada postpartum. Cum se manifesta, de ce apare si cum poate fi tratata?

Cuprins:

(1) Ce este psihoza postpartum?
(2) Cauzele psihozei dupa nastere
(3) Cum se manifesta psihoza postpartum?
(4) Diagnostic
(5) Tratament
(6) Prevenirea psihozei dupa nastere

Ce este psihoza postpartum?

Psihicul femeii dupa nastere intampina multe provocari. Modificarile hormonale din organism imediat dupa nastere, precum si implicatiile psihologice ale faptului de a deveni mama pot contribui la tulburarile psihice specifice perioadei postpartum.

Dupa nastere, majoritatea mamelor prezinta modificari ale dispozitiei, care sunt normale si trec de la sine – curand dupa nastere apare tristetea postnatala, numita si baby blues. In unele cazuri, mamele se pot confrunta cu depresia postpartum. In situatii si mai rare, noile mame pot dezvolta psihoza postpartum, numita si psihoza postnatala sau psihoza puerperala.

Psihoza postpartum este o tulburare psihica grava, dar cu o incidenta semnificativ mai scazuta decat baby blues sau depresia postnatala. Aproximativ 1 femeie din 1000 este afectata de aceasta tulburare dupa nastere, ceea ce inseamna o incidenta de 0,1% (cea mai rara tulburare psihica din perioada postpartum).

Debutul tulburarii are loc brusc si in scurt timp dupa nastere, intre 1-4 saptamani de la nastere.

Cauzele psihozei dupa nastere

Nu se cunosc cauzele exacte ale psihozei postpartum. Se presupune ca pe fondul unor factori biologici (predispozitia genetica, modificarile hormonale ce au loc imediat dupa nastere) si experienta nasterii, care este unul dintre evenimentele de viata cele mai stresante, la care se adauga prezenta anumitor factori de risc, pot duce la aparitia acestei tulburari.

Factorii de risc pentru psihoza postpartum includ:

  • daca mama a mai avut psihoza postpartum dupa o nastere anterioara sau daca are in familie cazuri de psihoza postpartum;
  • prezenta unei tulburari psihice la mama, care prezinta elemente psihotice (de exemplu tulburarea bipolara, schizofrenia, depresia cu elemente psihotice); in cazul tulburarii bipolare, riscul creste de la 1 caz la 1000 la 1 caz la 4;
  • privarea de somn;
  • prezenta malformatiilor congenitale la copil;
  • o nastere traumatizanta ar putea contribui la declansarea psihozei postpartum, insa deocamdata rezultatele studiilor sunt mixte in acest sens.

In unele cazuri, psihoza postpartum poate aparea in absenta oricarora dintre factorii de risc expusi mai sus.

Foarte important este ca psihoza postpartum nu apare din vina mamei sau din cauza a ceva ce a facut sau nu a facut. Din pacate, dupa o psihoza postpartum, mamele se pot autoculpabiliza si accepta mai greu ca startul vietii de mama nu a fost asa cum si-ar fi dorit.

Cum se manifesta psihoza postpartum?

Principalele caracteristici ale acestei tulburari sunt elementele psihotice (care marcheaza o rupere a legaturii cu realitatea) si modificarile la nivelul dispozitiei – fie stari depresive, fie o dispozitie expansiva, specifica episodului maniacal, fie o combinatie a celor doua tipuri.

Manifestarile psihozei postpartum variaza de la o persoana la alta si se pot modifica rapid la aceeasi persoana. Debutul simptomelor are loc brusc, in scurt timp dupa nastere, de obicei pana in doua saptamani, cu o predominanta a starilor depresive sau specifice maniei sau o combinatie a celor doua tipuri.

Daca mama are un istoric de depresie, tulburare bipolara sau tulburare schizoafectiva, simptomele psihozei postpartum pot fi similare cu cele pe care le-a experimentat in trecut. In cazul celor care nu au sau nu au avut o tulburare psihica in trecut, simptomele psihozei postpartum pot fi complet noi si de neinteles.

Psihoza postpartum simptome

Simptomele pot include:

Simptome depresive

  • dispozitie depresiva, emotivitate ridicata, plans inconsolabil;
  • nervozitate, anxietate, iritabilitate;
  • lipsa dorintei de a vorbi sau a fi aproape de ceilalti;
  • lipsa de energie, oboseala;
  • pierderea poftei de mancare.

Simptome specifice maniei

  • dispozitie expansiva, stari de euforie sau iritabilitate;
  • un ritm si un volum ridicat al gandurilor si vorbirii;
  • cresterea energiei, nivelului de activitate si productivitate;
  • neliniste, agitatie psihomotorie;
  • iritabilitate, nerabdare, furie;
  • dezinhibitie;
  • nevoie scazuta de somn sau lipsa dorintei de a dormi.

Simptome psihotice

  • halucinatii (persoana vede sau aude lucruri, simte gusturi sau mirosuri sau alte senzatii pe care ceilalti nu le vad/aud/simt);
  • idei delirante (ciudate, fara legatura cu realitatea), care deseori sunt legate de copil;
  • confuzie severa, dezorientare;
  • ganduri obsesive, suspiciune, frica de ceilalti sau de anumite evenimente;
  • comportamente care nu ii sunt specifice persoanei;
  • senzatia de detasare de realitate sau ca si cum ar trai intr-un vis.

In timpul unei psihoze postpartum, nu sunt experimentate toate aceste simptome. Unele mame se pot simti detasate de copii, de familii sau de ele insele sau pot avea schimbari bruste de dispozitie.

Diagnostic

Diagnosticul psihozei postpartum este pus de medicul psihiatru, dupa o evaluare a istoricului, simptomatologiei, iar in unele cazuri, investigatiilor care sa excluda posibile cauze organice ale psihozei.

Tratament

Psihoza postpartum este o tulburare psihica severa, care necesita evaluare psihiatrica si interventie imediata, pentru ca siguranta si starea de bine a mamei si copilului pot fi in pericol.
Cu cat tratamentul are loc mai devreme de la debutul tulburarii, cu atat sunt mai mari sansele de vindecare rapida si completa, precum si prevenirea unor viitoare episoade.

In majoritatea cazurilor, tratamentul psihozei postpartum include spitalizare, tratament psihiatric (medicamente) si psihoterapie. Recuperarea poate fi anevoioasa, dar sansele de recuperare sunt mari in majoritatea cazurilor. Medicatia psihiatrica este esentiala pentru vindecare, ajutand la reducerea simptomelor psihotice si stabilizarea dispozitiei. Pe langa medicatie, psihoterapia este importanta pentru ca sustine emotional mama si o ajuta sa inteleaga ce i se intampla si sa invete cum sa faca fata.

Dupa o psihoza postpartum, mama se poate simti deprimata, anxioasa, cu o incredere scazuta in sine, cu nevoia de a se impaca cu ceea ce a trait si posibile dificultati de a stabili o legatura emotionala cu copilul. In aceste cazuri, impartasirea trairilor cu persoanele apropiate ajuta mult, de asemenea un psihoterapeut o poate ajuta sa integreze mai usor experientele prin care a trecut.

Sustinerea din partea familiei

Cum pot partenerul si familia sa ajute mama care e in tratament pentru psihoza postpartum:

  • ascultati-o si incercati sa creati un mediu cat mai calm si linistit in familie;
  • ajutati-o, pe cat posibil, sa se odihneasca suficient (supravegheati si hraniti bebelusul, ocupati-va de activitatile domestice – cumparaturi, curatenie etc);
  • limitati numarul de vizitatori acasa.

Psihoza postpartum poate fi o experienta coplesitoare si infricosatoare pentru noua mama si cei apropiati. Insa cu tratamentul adecvat, mama se poate recupera complet, astfel incat sa se bucure de experienta maternitatii si de copilul sau.

Prevenirea psihozei dupa nastere

Psihoza postpartum nu poate fi prevenita, cu atat mai mult cu cat nu se cunosc cauzele exacte care o declanseaza. Viitoarele mame (si partenerii lor) care prezinta un risc mai mare de psihoza postpartum este important sa fie informate despre cum pot recunoaste simptomele, pentru a solicita ajutor specializat cat mai curand, daca e cazul. Daca v-ati confruntat in trecut cu o psihoza postpartum sau daca ati avut sau aveti o tulburare psihica cu elemente psihotice, ideal este sa discutati cu medicul psihiatru si cu medicul care va urmareste sarcina. Cu atat mai mult daca urmati un tratament psihiatric, este important sa vorbiti cu medicul atunci cand ramaneti insarcinata si sa nu intrerupeti tratamentul.

Incercati sa va odihniti pe cat posibil pe finalul sarcinii si dupa nastere, comunicati cu partenerul si persoanele apropiate despre ceea ce simtiti. Deseori, cei apropiati observa mai repede cand ceva nu e in regula cu mama care trece printr-o psihoza postpartum, de aceea e important sa mentineti comunicarea deschisa cu persoanele in care aveti incredere.

Referinte:

(1) Postpartum psychosis – https://www.nhs.uk/conditions/post-partum-psychosis/
(2) Postpartum Psychiatric Disorders – https://womensmentalhealth.org/specialty-clinics/postpartum-psychiatric-disorders/
(3) Postnatal depression and perinatal mental health – https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/postnatal-depression-and-perinatal-mental-health/postpartum-psychosis/
(4) A Review of Postpartum Psychosis – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3109493/
(5) Postpartum psychosis – https://www.rcpsych.ac.uk/mental-health/problems-disorders/postpartum-psychosis
(6) About Postpartum Psychosis – https://www.mghp3.org/about-postpartum-psychosis

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma