Psihoza postpartum este o tulburare psihica din categoria celor care afecteaza mamele dupa nastere. Este cea mai rara si totodata cea mai severa afectiune mintala care poate afecta femeile in perioada postpartum. Cum se manifesta, de ce apare si cum poate fi tratata?
(1) Ce este psihoza postpartum?
(2) Cauzele psihozei dupa nastere
(3) Cum se manifesta psihoza postpartum?
(4) Diagnostic
(5) Tratament
(6) Prevenirea psihozei dupa nastere
Psihicul femeii dupa nastere intampina multe provocari. Modificarile hormonale din organism imediat dupa nastere, precum si implicatiile psihologice ale faptului de a deveni mama pot contribui la tulburarile psihice specifice perioadei postpartum.
Dupa nastere, majoritatea mamelor prezinta modificari ale dispozitiei, care sunt normale si trec de la sine – curand dupa nastere apare tristetea postnatala, numita si baby blues. In unele cazuri, mamele se pot confrunta cu depresia postpartum. In situatii si mai rare, noile mame pot dezvolta psihoza postpartum, numita si psihoza postnatala sau psihoza puerperala.
Psihoza postpartum este o tulburare psihica grava, dar cu o incidenta semnificativ mai scazuta decat baby blues sau depresia postnatala. Aproximativ 1 femeie din 1000 este afectata de aceasta tulburare dupa nastere, ceea ce inseamna o incidenta de 0,1% (cea mai rara tulburare psihica din perioada postpartum).
Debutul tulburarii are loc brusc si in scurt timp dupa nastere, intre 1-4 saptamani de la nastere.
Nu se cunosc cauzele exacte ale psihozei postpartum. Se presupune ca pe fondul unor factori biologici (predispozitia genetica, modificarile hormonale ce au loc imediat dupa nastere) si experienta nasterii, care este unul dintre evenimentele de viata cele mai stresante, la care se adauga prezenta anumitor factori de risc, pot duce la aparitia acestei tulburari.
Factorii de risc pentru psihoza postpartum includ:
In unele cazuri, psihoza postpartum poate aparea in absenta oricarora dintre factorii de risc expusi mai sus.
Foarte important este ca psihoza postpartum nu apare din vina mamei sau din cauza a ceva ce a facut sau nu a facut. Din pacate, dupa o psihoza postpartum, mamele se pot autoculpabiliza si accepta mai greu ca startul vietii de mama nu a fost asa cum si-ar fi dorit.
Principalele caracteristici ale acestei tulburari sunt elementele psihotice (care marcheaza o rupere a legaturii cu realitatea) si modificarile la nivelul dispozitiei – fie stari depresive, fie o dispozitie expansiva, specifica episodului maniacal, fie o combinatie a celor doua tipuri.
Manifestarile psihozei postpartum variaza de la o persoana la alta si se pot modifica rapid la aceeasi persoana. Debutul simptomelor are loc brusc, in scurt timp dupa nastere, de obicei pana in doua saptamani, cu o predominanta a starilor depresive sau specifice maniei sau o combinatie a celor doua tipuri.
Daca mama are un istoric de depresie, tulburare bipolara sau tulburare schizoafectiva, simptomele psihozei postpartum pot fi similare cu cele pe care le-a experimentat in trecut. In cazul celor care nu au sau nu au avut o tulburare psihica in trecut, simptomele psihozei postpartum pot fi complet noi si de neinteles.
Simptomele pot include:
Simptome depresive
Simptome specifice maniei
Simptome psihotice
In timpul unei psihoze postpartum, nu sunt experimentate toate aceste simptome. Unele mame se pot simti detasate de copii, de familii sau de ele insele sau pot avea schimbari bruste de dispozitie.
Diagnosticul psihozei postpartum este pus de medicul psihiatru, dupa o evaluare a istoricului, simptomatologiei, iar in unele cazuri, investigatiilor care sa excluda posibile cauze organice ale psihozei.
Psihoza postpartum este o tulburare psihica severa, care necesita evaluare psihiatrica si interventie imediata, pentru ca siguranta si starea de bine a mamei si copilului pot fi in pericol.
Cu cat tratamentul are loc mai devreme de la debutul tulburarii, cu atat sunt mai mari sansele de vindecare rapida si completa, precum si prevenirea unor viitoare episoade.
In majoritatea cazurilor, tratamentul psihozei postpartum include spitalizare, tratament psihiatric (medicamente) si psihoterapie. Recuperarea poate fi anevoioasa, dar sansele de recuperare sunt mari in majoritatea cazurilor. Medicatia psihiatrica este esentiala pentru vindecare, ajutand la reducerea simptomelor psihotice si stabilizarea dispozitiei. Pe langa medicatie, psihoterapia este importanta pentru ca sustine emotional mama si o ajuta sa inteleaga ce i se intampla si sa invete cum sa faca fata.
Dupa o psihoza postpartum, mama se poate simti deprimata, anxioasa, cu o incredere scazuta in sine, cu nevoia de a se impaca cu ceea ce a trait si posibile dificultati de a stabili o legatura emotionala cu copilul. In aceste cazuri, impartasirea trairilor cu persoanele apropiate ajuta mult, de asemenea un psihoterapeut o poate ajuta sa integreze mai usor experientele prin care a trecut.
Cum pot partenerul si familia sa ajute mama care e in tratament pentru psihoza postpartum:
Psihoza postpartum poate fi o experienta coplesitoare si infricosatoare pentru noua mama si cei apropiati. Insa cu tratamentul adecvat, mama se poate recupera complet, astfel incat sa se bucure de experienta maternitatii si de copilul sau.
Psihoza postpartum nu poate fi prevenita, cu atat mai mult cu cat nu se cunosc cauzele exacte care o declanseaza. Viitoarele mame (si partenerii lor) care prezinta un risc mai mare de psihoza postpartum este important sa fie informate despre cum pot recunoaste simptomele, pentru a solicita ajutor specializat cat mai curand, daca e cazul. Daca v-ati confruntat in trecut cu o psihoza postpartum sau daca ati avut sau aveti o tulburare psihica cu elemente psihotice, ideal este sa discutati cu medicul psihiatru si cu medicul care va urmareste sarcina. Cu atat mai mult daca urmati un tratament psihiatric, este important sa vorbiti cu medicul atunci cand ramaneti insarcinata si sa nu intrerupeti tratamentul.
Incercati sa va odihniti pe cat posibil pe finalul sarcinii si dupa nastere, comunicati cu partenerul si persoanele apropiate despre ceea ce simtiti. Deseori, cei apropiati observa mai repede cand ceva nu e in regula cu mama care trece printr-o psihoza postpartum, de aceea e important sa mentineti comunicarea deschisa cu persoanele in care aveti incredere.
(1) Postpartum psychosis – https://www.nhs.uk/conditions/post-partum-psychosis/
(2) Postpartum Psychiatric Disorders – https://womensmentalhealth.org/specialty-clinics/postpartum-psychiatric-disorders/
(3) Postnatal depression and perinatal mental health – https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/postnatal-depression-and-perinatal-mental-health/postpartum-psychosis/
(4) A Review of Postpartum Psychosis – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3109493/
(5) Postpartum psychosis – https://www.rcpsych.ac.uk/mental-health/problems-disorders/postpartum-psychosis
(6) About Postpartum Psychosis – https://www.mghp3.org/about-postpartum-psychosis
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…