Programul Williams pentru durerile de spate include o serie de exercitii simple, care pot fi efectuate si acasa, ce au rolul de a reduce durerile lombare. Iata care sunt aceste exercitii.
1. Durerile de spate – cauze frecvente si solutii
2. Ce este programul Williams pentru dureri de spate?
3. Indicatii
4. Cum se efectueaza exercitiile?
Fiecare dintre noi s-a confruntat cu dureri de spate la un moment dar, iar durerile lombare sunt cele mai frecvente. Durerea lombara este de obicei clasificata in 3 subtipuri: durere lombara acuta, subacuta si cronica. Aceasta subdiviziune se bazeaza pe durata durerii de spate. Durerea lombara acuta este un episod de durere lombara mai scurt de 6 saptamani. Dureri lombare subacute inseamna dureri intre 6 si 12 saptamani, iar dureri lombare cronice inseamna timp de 12 saptamani sau mai mult.
Durerile de spate sunt date de obicei de sedentarism, anumite miscari gresite ale corpului, rigiditate, slabiciune musculara, dar si anumite probleme medicale ce afecteaza oasele, articulatiile sau muschii. Durerea lombara inferioara sau lombosacralgia poate fi data de afectarea tesuturilor moi si a structurilor vertebrale, ca discuri intervertebrale, articulatii, ligamente etc.
In primul rand, se recomanda adoptarea unui stil de viata activ pentru a preveni durerile de spate. De asemenea, incercati sa mentineti sanatatea spatelui, sa aveti o postura corecta si sa nu ignorati anumite semne ale unor probleme de baza. Sunt utile fizioterapia, kinetoterapia si masajul in acest sens. De asemenea, medicul poate recomanda o serie de medicamente si proceduri pentru durerile de spate.
Kinetoterapia este un tip de tratament care ajuta la imbunatatirea miscarii si functiei articulatiilor si muschilor. Daca aveti dureri de spate, kinetoterapia va poate ajuta sa o reduceti si sa recastigati mobilitatea normala. De asemenea, va poate ajuta sa faceti modificari care reduc riscuri de reaparitie a durerilor. Kinetoterapeutii folosesc o gama larga de tratamente si tehnici pentru a ajuta la reducerea durerii de spate, precum si pentru a proteja sanatatea spatelui.
Se concentreaza pe restabilirea miscarii si functiei intregului corp. Analizeaza modul in care nervii, muschii si oasele din corp sunt afectate si modul in care tratamentul poate ajuta. Terapiile active sunt exercitii si miscari pe care le faceti singur. Ele sunt cea mai importanta parte a oricarui tratament. In general, mentinerea activa este cel mai bun lucru pentru durerile de spate. Exercitiile pot ajuta la imbunatatirea flexibilitatii, a mobilitatii si a fortei in partea inferioara a spatelui. Programele includ si exercitii aerobice, exercitii de dezvoltare a musculaturii si exercitii de intindere ce imbunatatesc flexibilitatea coloanei vertebrale si reduc orice tensiune a muschilor care sustin coloana vertebrala. Pe langa acestea, se efectueaza si alte proceduri.
Programul Williams este un program de kinetoterapie folosit pentru durerile lombare si problemele la nivelul coloanei lombare. Programul Williams pentru durerile de spate este o modalitate simpla de a va imbunatati mobilitatea lombara si de a reduce durerile de spate. Este un program de exercitii sigur si usor de efectuat, deoarece exercita o presiune minima pe spate. Se concentreaza pe plasarea coloanei lombare intr-o pozitie flexata. Pe scurt, aceste exercitii reprezinta un set de miscari conexe menite sa imbunatateasca flexia lombara, sa evite extensia lombara si sa intareasca musculatura abdominala si gluteala.
Programul a fost conceput in 1937 de Dr. Paul C. Williams (1900-1978), chirurg ortoped din Dallas. Acesta considera ca la baza tuturor durerilor de spate este stresul indus pe discurile intervertebrale de o postura slaba. Conform acestuia, coloana lombara lordotica pune o tensiune excesiva asupra elementelor posterioare ale discului intervertebral si duce la disfunctia prematura.
Initial, programul a fost conceput pentru pacientii care sufereau de durere lombara cronica data de lordoza. Lordoza inseamna o deformare a coloanei – apare o curbare anormala a coloanei – aspect de „spate in sa” sau „spate scobit”. Acest antrenament lucreaza musculatura abdominala, musculatura fesiera, muschii coapsei, muschii flexori ai soldurilor si musculatura coloanei (insa pe aceasta in mod pasiv).
Programul Williams include 3 faze – I, II si III, in functie de starea pacientului. Programul poate fi indicat in etape subacute, in caz de dureri cronice sau in perioada de remisiune completa – cand pacientul nu mai are dureri, dar exista riscul ca durerile sa reapara. In etapa acuta se recomanda anumite pozitii si relaxarea coloanei si nu e bine sa incepeti programul Williams. In cazul unei etape subacute se efectueaza faza I a programului, cu exercitii de intindere. Treptat se trece la celelalte faze, in functie de starea pacientului.
Pentru a efectua exercitiile de flexie a spatelui, trebuie sa gasiti un loc unde sa va intindeti pe spate. Suprafata pe care va aflati ar trebui sa fie de sprijin, dar suficient de moale pentru a oferi un anumit confort. Efectuarea exercitiilor de flexie lombara pe pat nu este recomandata, dar se poate face daca nu exista alte alternative. Nu uitati sa va monitorizati simptomele in timp ce efectuati acest program. Retineti ca exercitiile de flexie Williams nu ar trebui sa provoace durere. Daca provoaca durere, trebuie sa opriti exercitiul.
Exercitiile din aceasta etapa se fac de 2 ori pe zi, fiecare exercitiu repetat de mai multe ori. Cuprinde 6 exercitii:
Exercitiile din faza a II-a a programaului Williams se fac de 2 ori pe zi timp de 4 luni. Daca dupa aceasta etapa nu apar probleme si simptomele se imbunatatesc, se poate trece la a treia faza. Faza a doua cuprinde 6 exercitii:
Aceasta faza include urmatoarele exercitii:
E bine ca aceste antrenamente sa fie efectuate sub supravegherea unui kinetoterapeut, pentru a oferi indicatii speciale in functie de problema cu care va confruntati.
Un alt exemplu de program pentru durerile de spate este programul Mckenzie. Este o tehnica dezvoltata de fizioterapeutul Robin Mckenzie pentru problemele de statica vertebrala. Exercitiile imbunatatesc functionalitatea coloanei lombare, reduc durerile, imbunatatesc si corecteaza postura si previn recidivele dureroase. Aceste exercitii sunt efectuate din pozitie orizontala sau verticala.
Referinte:
(1) https://www.id-press.eu/mjms/article/view/3988
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551558/
(3) https://www.verywellhealth.com/low-back-flexion-exercise-2696191
(4) https://www.physiotherapy-treatment.com/williams-flexion-exercises.html
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…