Priapismul este o afectiune care provoaca erectii persistente si uneori dureroase. Aflati mai multe despre priapism din materialul urmator.
In mitologia greaca, Priapos este zeul fecunditatii.
Priapismul este o afectiune caracterizata printr-o stare de erectie dureroasa, anormal de prelungita si care nu ajunge la ejaculare. Erectia poate fi permanenta sau intermitenta.
Penisul este mult marit ca volum, avand o forma aproape conica. Din cauza durerii, contactele sexuale sunt nedorite, chiar imposibile, majoritatea bolnavilor avand un libidou redus sau absent.
Afectiunea se poate instala brusc sau progresiv, in timp, durata bolii variind de la cateva zile la ani de zile.
Priapismul ischemic apare atunci cand sangele se blocheaza in camera de erectie. O artera afectata care impiedica circulatia adecvata a sangelui in penis provoaca un flux crescut, sau priapism nonischemic. Acest lucru ar putea fi produs de o vatamare.
Desi priapismul este o afectiune neobisnuita in general, apare frecvent in anumite grupuri, cum ar fi persoanele care sufera de anemie cu celule in secera. Cand apare, afecteaza de obicei barbatii trecuti de 30 de ani. Tratamentul prompt pentru priapism este de obicei necesar pentru a preveni deteriorarea tesuturilor care ar putea duce la incapacitatea de a obtine sau mentine o erectie (disfunctie erectila). Poate fi o afectiune grava din cauza riscului de deteriorare permanenta a tesuturilor.
Printre personajele cunoscute care au suferit de aceasta boala s-a numarat si Regele Carol al II-lea.
In mod normal, o erectie apare ca raspuns la stimularea fizica sau psihologica. Aceasta stimulare determina relaxarea anumitor muschi netezi, crescand fluxul de sange catre tesuturile spongioase din penis. In consecinta, penisul plin de sange devine erect. Dupa ce stimularea se incheie, sangele se retrage, iar penisul revine la starea sa nerigida (flasca).
Priapismul apare atunci cand o parte a acestui sistem – sangele, vasele de sange, muschii netezi sau nervii – modifica fluxul normal de sange, iar erectia persista. De multe ori, cauza de baza a priapismului nu poate fi determinata, insa exista o serie de conditii care pot juca un rol.
Bolile de sange pot duce la priapism – de obicei priapism ischemic, atunci cand sangele nu este capabil sa se retraga din penis. Printre aceste tulburari se numara:
Cel mai frecvent diagnostic asociat la copii este anemia cu celule in secera.
Priapismul, de obicei priapismul ischemic, este un posibil efect secundar al mai multor medicamente, cum ar fi:
Alcoolul, marijuana, cocaina si alte substante interzise pot provoca priapism, in special priapism ischemic.
O cauza comuna a priapismului nonischemic – o erectie persistenta cauzata de fluxul excesiv de sange in penis – este traumatismul sau vatamarea penisului, pelvisului sau a perineului, regiunea aflata intre baza penisului si anus.
Alte cauze ale priapismului sunt:
Simptomele priapismului variaza in functie de tipul de priapism. Exista trei tipuri principale ale bolii, acestea fiind priapismul ischemic, priapismul nonischemic si priapismul recurent.
Priapismul ischemic, numit si priapism cu flux scazut, apare din cauza faptului ca sangele nu s-a retras din penis. Aceasta este cea mai intalnita forma de priapism. Semnele si simptomele acestui tip sunt:
Priapismul recurent, o forma de priapism ischemic, este o afectiune neobisnuita. Este mai frecvent la barbatii care au o afectiune mostenita caracterizata de prezenta unor celule rosii din sange in forma anormala (anemie cu celule in secera). Aceste celule pot bloca vasele de sange din penis. Priapismul recurent se caracterizeaza prin episoade repetitive de erectii prelungite si include adesea episoade de priapism ischemic. In unele cazuri, afectiunea debuteaza cu erectii nedorite si dureroase de scurta durata si ar putea progresa in timp pana la erectii mai frecvente si mai prelungite.
Priapismul nonischemic, cunoscut si sub denumirea de priapism cu flux crescut, apare atunci cand fluxul de sange al penisului nu este reglat in mod corespunzator. De obicei, priapismul nonischemic este mai putin dureros decat priapismul ischemic. Printre semnele si simptomele unui priapism arterial se numara:
Daca aveti o erectie care dureaza mai mult de patru ore, aveti nevoie de ingrijiri medicale de urgenta. Un medic de la camera de garda poate stabili daca aveti priapism ischemic sau nonischemic. Acest lucru este necesar deoarece tratamentul este diferit pentru fiecare, iar tratarea priapismului ischemic trebuie inceputa cat mai curand posibil.
Pentru a determina ce tip de priapism aveti, medicul va va intreba care sunt simptomele si va va examina organele genitale, abdomenul, zona inghinala si perineul. Medicul poate stabili tipul afectiunii in functie de dureri si rigiditatea penisului. Acest examen ar putea releva, de asemenea, prezenta unei tumori sau semne ale unor traumatisme.
Este posibil sa fie necesara efectuarea unor teste de diagnostic pentru a determina ce tip de priapism aveti. Cauza bolii poate fi identificata in urma acestor teste. In plus, exista posibilitatea ca tratamentul sa inceapa in camera de garda inainte ca doctorul sa primeasca toate rezultatele testelor. Printre posibilele analize se numara:
In cadrul acestui test, un ac minuscul este introdus in penis pentru a recolta o proba de sange. Daca sangele are o culoare neagra – semn ca este lipsit de oxigen – cel mai probabil este vorba despre priapism ischemic. Daca sangele este rosu deschis, priapismul este cel mai probabil nonischemic. Un test de laborator care masoara cantitatile anumitor gaze din sange poate confirma tipul de priapism.
Sangele poate fi testat pentru a se masura numarul de eritrocite (globule rosii) si trombocite prezente. Anumite boli pot fi descoperite in urma acestor analize, cum ar fi anemia cu celulele in secera, alte tulburari de sange sau anumite tipuri de cancer.
Ecografia Doppler este un test noninvaziv care poate fi utilizat pentru a se verifica fluxul sanguin din vasele de sange. Prin intermediul ecografiei Doppler poate fi masurata circulatia sanguina din penis, lucru care ar putea arata daca este vorba despre priapism ischemic sau nonischemic. Examenul ar putea, de asemenea, sa scoata la iveala o leziune sau o anomalie care ar putea fi cauza de baza.
Medicul ar putea comanda un test de urina pentru a examina medicamentele care ar putea cauza priapismul.
Priapismul ischemic – care apare din cauza faptului ca sangele nu poate sa se retraga din penis – este o situatie de urgenta care necesita tratament imediat. In prima faza, poate fi nevoie de scurgerea unei cantitati de sange din penis si de administrarea de medicamente.
Excesul de sange este scurs din penis cu ajutorul unui ac si a unei seringi mici (prin aspiratie). Ca parte a acestei proceduri, penisul ar putea fi clatit cu o solutie salina. Acest tratament adeseori amelioreaza durerea, elimina sangele lipsit in oxigen si intrerupe de obicei erectia. Acest tratament poate fi repetat pana cand erectia nu mai apare.
Medicul poate injecta in penis un medicament simpatomimetic, cum ar fi fenilefrina. Acest medicament produce o constrictie a vaselor de sange care transporta sangele catre penis. Aceasta actiune permite vaselor care transporta sangele in afara penisului sa se deschida si sa permita un flux crescut de sange. Acest tratament poate fi repetat de mai multe ori daca este necesar. Pacientul va fi monitorizat pentru eventualele reactii adverse, cum ar fi dureri de cap, ameteli si tensiune arteriala ridicata (hipertensiune arteriala), in special daca aveti tensiune arteriala marita sau boli de inima.
In cazul in care alte tratamente nu au avut succes, un chirurg ar putea efectua o interventie chirurgicala pentru a redirectiona circulatia sanguina, astfel incat sangele sa se poata deplasa normal in penis.
Daca aveti anemie cu celule in secera, ar putea recomanda tratamente suplimentare care sunt utilizate pentru a trata simptomele afectiunii.
Priapismul nonischemic dispare de multe ori fara tratament. Deoarece nu exista riscul de deteriorare a penisului, medicul va poate sugera doar sa mentineti situatia sub observatie. Erectia poate fi ameliorata prin aplicarea unor pungi cu gheata si prin presarea perineului – zona aflata intre baza penisului si anus.
In unele cazuri, chirurgia poate fi necesara pentru a introduce un material, cum ar fi un gel absorbabil, care blocheaza temporar fluxul de sange la nivelul penisului. In cele din urma, corpul absoarbe materialul. De asemenea, s-ar putea sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala pentru a repara arterele sau deteriorarea tesuturilor rezultate in urma unei leziuni sau rani.
Este important ca cineva care a avut erectie, timp de 4 ore sau mai mult, sa solicite ingrijiri medicale de urgenta. Sangele ramas in penis nu este oxigenat, ceea ce inseamna ca tesutul penisului este lipsit de oxigen si poate fi deteriorat sau chiar distrus.
Fara tratament prompt, pot aparea leziuni nervoase permanente si disfunctii erectile.
Deteriorarea tesuturilor poate incepe la 4-6 ore de la debut, de aceea este important sa evitati intarzierea obtinerii ajutorului de urgenta. Orice deteriorare a tesutului sensibil al penisului este permanenta si nu poate fi inversata.
Daca aveti priapism recurent, pentru a preveni reaparitia simptomelor, medicul va poate recomanda:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…