Preventia si tratamentul gonartrozei cu celule stem sau plasma – VIDEO

Ce rol au infiltratiile cu celule stem sau plasma in preventia si tratamentul gonartrozei?

Depinde foarte mult de stadiul gonartrozei. Gonartroza are patru stadii. Din punctul meu de vedere, o gonartroza in stadiul patru este obligatoriu de indreptat catre un serviciu de ortopedie pentru protezare. As exclude din intrebare ultimul stadiu al gonartrozei. Pentru celelalte stadii, categoric, si aceste infiltratii pot fi utile. Pot fi utile suplimente nutritive cu studii serioase, GMP-uri. Pot fi utile tratamentele electroterapice (electroterapia), dar si cele de kinetoterapie – gimnastica pentru intarirea musculaturii, muschiul urmand a prelua mai bine o anumita parte din sarcina biomecanica exercitata asupra genunchiului.

Eficienta tratamentului depinde de acuratetea diagnosticului

Da, se pot folosi infiltratiile cu celule stem sau plasma. Nu sunt singurele solutii, dar trebuie sa stim exact la ce stadiu al gonartrozei ne raportam. Ca sa putem face un plan terapeutic eficient, personalizat si care sa genereze maximum de rezultat posibil, trebuie sa avem mare grija la acuratetea diagnosticului.

Diagnosticul de gonartroza mie personal imi spune foarte putin. Ce gonartroza? In ce stadiu la genunchiul stang, in ce stadiu la cel contralateral? De obicei, gonartrozele evolueaza bilateral, dar stadiile de dezvoltare sunt diferite. De asemenea, conteaza foarte mult si restul lantului biomecanic cum se prezinta. De exemplu, coxartroza avansata (artroza la nivelul articulatiei soldului) impieteaza nefavorabil si articulatia genunchiului. Nu sunt rare situatiile in care gonartrozele „convietuiesc” alaturi de coxartroze. Cunosc pacienti care si-au pus proteza la genunchiul drept si ulterior proteza si la soldul stang.

Masuri pentru a preveni gonartroza de stadiul patru

Asadar, pacientul trebuie vazut in intregul lui, stabilim un diagnostic cat mai precis si daca vorbim de un stadiu doi-trei, trebuie sa facem tot ce putem ca sa evitam ajungerea in ultimul stadiu – stadiul patru si implicit protezarea. Nu trebuie sa va speriati insa, si protezele nu mai sunt ce-au fost odata. Sunt lucruri cu care se poate trai foarte bine, dar evident cu niste riscuri. Asa ca mai bine nu ajungem sa ni le asumam. Dar daca ajungem, cu o recuperare eficienta proteza poate sa fie spectaculoasa pentru multi dintre dumneavoastra.

Dr. Alin Popescu

Dr. Alin Popescu medic primar medicina sportiva, absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucuresti (promotia 2000).

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma