Arahnoidita – cauze, simptome, tratament

Arahnoidita este o tulburare neurologica provocata de inflamatia arahnoidei, una dintre membranele care inconjoara si protejeaza nervii maduvei spinarii. In cele mai multe cazuri, boala este indusa de o leziune la nivelul coloanei vertebrale. Aflati care simptomele si modalitatile de tratament ale arahnoiditei.

Cuprins:

  1. Ce reprezinta arahnoidita?
  2. Tipuri
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratamente si remedii
  7. Complicatii

Ce reprezinta arahnoidita?

Arahnoidita este o afectiune neurologica manifestata prin dureri la nivelul spatelui, perineului (portiunea dintre organele genitale si rect), picioarelor si bratelor. Arahnoidita poate afecta, de asemenea, vederea si mobilitatea unei persoane. Arahnoidita apare atunci cand arahnoida este deteriorata.

Ce este arahnoida?

Arahnoida face parte dintr-un grup de membrane care protejeaza creierul si nervii maduvei spinarii. Cand acest tesut conjunctiv este deteriorat, este posibil ca nervii sa nu mai functioneze corect. Nervii spinali sunt inconjurati de mai multe tesuturi subtiri, numite meninge, care asigura amortizare si protectie. Arahnoida este tesutul aflat la mijlocul meningelui.

Deteriorarea arahnoidei poate cauza inflamatie si, implicit, umflarea acestui tesut. Din cauza inflamatiei, nervii coloanei vertebrale ajung sa se apropie unul de celalalt, modificand functia nervilor si provocand dureri intense.

Aproape intotdeauna, arahnoidita este cauzata de o leziune sau un traumatism. Exista cateva cazuri de arahnoidita ereditara, insa majoritatea persoanelor dezvolta aceasta afectiune din cauza unei leziuni la nivelul coloanei vertebrale.

Arahnoidita este o tulburare progresiva, ceea ce inseamna ca tinde sa se agraveze in timp, daca nu este tratata. La unii oameni, poate fi debilitanta.

Tipuri

Medicii clasifica aceasta tulburare in mai multe subtipuri. Pentru a diferentia simptomele, medicii trebuie sa cunoasca in prima faza tipul de boala de care sufera o persoana. Tipurile de arahnoidita sunt:

  • Arahnoidita adeziva: Cel mai sever si progresiv tip, aceasta apare atunci cand nervii spinali se apropie unul de celalalt din cauza inflamatiei arahnoidiene.
  • Arachnoidita ossificans: Aceasta apare atunci cand arahnoida se osifica.
  • Arahnoidita cerebrala: aceasta forma afecteaza membrana care inconjoara creierul si cauzeaza deseori dureri de cap puternice.
  • Arahnoidita ereditara: aceasta este o forma rara a bolii, fiind cauzata de defectele genetice ale meningelui.
  • Arahnoidita neoplazica: aceasta este o forma a maladiei cauzata de cancer.
  • Arahnoidita optochiasmatica: Aceasta este arahnoidita care apare in spatele nervului optic. Poate provoca pierderi grave sau complete ale vederii.

Cauze

Inflamatiile la nivelul arahnoidei pot aparea in urma unei operatii, leziuni ale maduvei spinarii, infectii sau iritatii cauzate de substantele chimice injectate in coloana vertebrala. Aceasta inflamatie afecteaza nervii spinali, determinandu-i sa se cicatriceze si sa se aglomereze. Inflamatia poate afecta si fluxul de lichid cefalorahidian. Acesta este fluidul care protejeaza creierul si maduva spinarii.

Deteriorarea nervilor poate provoca simptome neurologice, cum ar fi dureri severe, dureri mari de cap, amorteala, furnicaturi si dificultati de miscare.

Cauzele arahnoiditei sunt:

  • administrarea de injectii epidurale cu steroizi, utilizate pentru tratarea problemelor de disc vertebral si alte cauze ale durerilor de spate;
  • anestezie epidurala, care este adesea folosita in timpul travaliului si nasterii;
  • medicamente pentru chimioterapie, cum ar fi metotrexatul, care sunt injectate in coloana vertebrala;
  • leziuni sau complicatii in timpul unei operatii la nivelul coloanei vertebrale;
  • traumatisme ale maduvei spinarii;
  • sangerare la nivelul coloanei vertebrale din cauza unor leziuni sau a interventiei chirurgicale.

Alte cauze

  • punctie lombara, care este un test prin care se extrage o proba de lichid cefalorahidian din coloana vertebrala pentru a cauta semne de infectii, cancer si alte afectiuni ale sistemului nervos;
  • mielograma, un test imagistic care presupune folosirea unei substante de contrast si a radiografiei sau tomografiei computerizate pentru a descoperi eventualele probleme la maduva spinarii;
  • prolapsul de disc, care apare atunci cand partea interioara a unui disc vertebral din maduva spinarii se umfla;
  • meningita, o infectie virala sau bacteriana care provoaca inflamatia membranelor din jurul creierului si a maduvei spinarii;
  • tuberculoza, o infectie bacteriana care poate afecta plamanii, creierul si coloana vertebrala.

Simptome

Simptomele apar in functie de nervii sau zonele maduvei spinarii care sunt afectate de inflamatie. Arahnoidita provoaca adesea dureri intense in zona afectata, care poate fi zona lombara, picioarele sau fesele. Durerea poate fi simtita ca un soc electric sau o senzatie de arsura. Se poate intinde pe spate si in jos pe picioare. De asemenea, durerea se poate agrava atunci cand va deplasati.

Alte simptome

Alte simptome comune ale arahnoiditei sunt:

In cazurile cele mai severe, picioarele pot deveni paralizate.

Diagnostic

Dificultatea de a diagnostica arahnoidita a fost agravata de lipsa de constientizare a problemei. Diagnosticarea arahnoiditei poate fi dificila, insa exista teste precum scanarea CT (tomografie axiala computerizata) sau RMN (imagistica prin rezonanta magnetica) care pot ajuta la stabilirea diagnosticului.

De asemenea, cu ajutorul electromiogramei (EMG), medicii pot stabili cat de afectate sunt radacinile nervoase. Electromiograma implica utilizarea unor impulsuri electrice pentru a verifica functia nervilor. Specialistii sustin ca mielogramele cu contrast radiografic utilizate in prezent, combinate cu scanarea CT, nu provoaca arahnoidita si nici nu pot agrava aceasta afectiune. Uneori, cu ajutorul punctiei lombare, in care lichidul spinal este extras pentru testare, se poate stabili daca arahnoidita a fost cauzata de infectii sau alte probleme aparute la nivelul lichidului cefalorahidian.

Tratamente si remedii

Tratarea arahnoiditei poate fi dificila. Zona din jurul maduvei spinarii este extrem de sensibila si pot aparea probleme grave chiar si in urma unor leziuni minore.

Operatia este posibila, insa nu este intotdeauna recomandata. Interventia chirurgicala nu este intotdeauna eficienta si expune coloana vertebrala la posibile daune suplimentare. Chiar si atunci cand operatia da rezultate bune, beneficiile sunt de obicei temporare.

Majoritatea medicilor aleg in schimb sa gestioneze simptomele folosind o varietate de metode si tehnici. Printre acestea se numara:

Fizioterapia

Exista o serie de tehnici de terapie fizica care pot ajuta la ameliorarea durerii si la prevenirea altor probleme. Terapia prin exercitii fizice poate intari muschii si poate ajuta la ameliorarea durerii.

Masajul poate reduce tensiunea musculara provocata de durere, in timp ce terapia cu apa poate ameliora temporar durerea nervoasa. De asemenea, unii oameni prefera sa foloseasca compresele calde sau reci aplicate pe maduva spinarii sau pe zona dureroasa a corpului pentru a-si reduce temporar inflamatia.

Medicamente pentru durere

Printre medicamentele pentru durere se numara antiinflamatoarele nonsteroidiene (AINS), medicamentele cu steroizi si medicamentele narcotice pentru durere, cum ar fi opioidele.

Specialistii aleg medicamentul potrivit in functie de o serie de factori, de exemplu ce alte medicamente mai ia pacientul si efectele secundare care pot aparea.

Stimularea nervoasa

Tratamentele care stimuleaza nervii sau maduva spinarii pot ameliora simptomele fara sa fie nevoie de administrarea unor medicamente. Exista doua variante promitatoare:

  • Stimularea maduvei spinarii: Aceasta terapie implica folosirea unui dispozitiv prin care este trimis un semnal electric direct catre maduva spinarii. Aceste semnale electrice pot ameliora durerile.
  • Stimularea electrica transcutanata nervoasa (TENS): Similara unui stimulator pentru maduva spinarii, aparatul TENS trimite semnale electrice catre zona dureroasa pentru a calma durerea si pentru a facilita miscarea cat mai optima a pacientului.

Sprijin psihologic

Cei care se confrunta cu dureri cronice trec prin momente extrem de dificile. Psihoterapia poate veni in sprijinul persoanelor afectate, astfel incat acestea sa faca fata situatiei, schimband perspectiva asupra problemei. In plus, in timpul sedintelor de psihoterapie, pacientii primesc sprijin emotional.

Unele persoane gasesc de asemenea ajutor din partea grupurilor de sprijin pentru persoanele cu dureri cronice sau boli rare. Aceste grupuri ii pot ajuta pe cei afectati de durere sa gaseasca noi resurse, sa impartaseasca cu ceilalti remedii eficiente si sa se simta mai putin singuri.

Remedii alternative

Unii oameni isi amelioreaza simptomele cu ajutorul remediilor alternative, cum ar fi acupunctura, alimentatia si modificarea stilului de viata. Altii prefera tratamentele homeopate.

Sunt necesare mai multe studii pentru a determina cat de eficiente sunt remediile alternative pentru tratarea simptomelor de arahnoidita.

Complicatii

Complicatiile arachnoiditei sunt chisturile arahnoidiene, siringomielia si hidrocefalia.

Prognostic si evolutie

Arahnoidita poate fi tinuta sub control, insa nu vindecata. Cu un tratament adecvat, pacientii pot sa duca o viata normala. Cu toate acestea, persoanele cu aceasta afectiune ar putea fi nevoite sa isi modifice tratamentul pe masura ce simptomele se schimba.

Multi constata ca simptomele se agraveaza chiar si dupa administrarea ingrijirilor medicale excelente. Nu exista nicio modalitate de a prezice cum va progresa arahnoidita in cazul fiecarui pacient.

Arahnoidita este o afectiune medicala frustranta si potential invalidanta. Desi nu este vindecabila, exista o serie de tratamente care pot ajuta. Persoanele cu arahnoidita merita sa-si traiasca viata cat mai confortabil si ar trebui sa le adreseze medicilor cat mai multe intrebari despre afectiune. Astfel, pot sa gaseasca cel mai bun tratament posibil.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320811
  2. https://www.healthline.com/health/arachnoiditis
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12062-arachnoiditis
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma