Poliartrita reumatoida este cea cea mai frecventa boala reumatica de tip inflamator, care afecteaza in principal populatia activa, intre 40 si 50 de ani. Iata tot ce trebuie sa stii despre inflamarea reumatica a articulatiilor.

Cuprins:

  1. Ce este poliartrita reumatoida?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Evolutia si stadiile bolii
  6. Forme particulare de poliartrita reumatoida
  7. Tratament
  8. Viata cu poliartrita reumatoida

Ce este poliartrita reumatoida?

Poliartrita reumatoida, cunoscuta si ca artrita reumatoida sau poliartroza, este o boala autoimuna, caracterizata prin inflamarea tesuturilor care captusesc articulatiile. Procesul inflamator se asociaza cu deteriorarea si deformarea articulatiilor, modificari tegumentare, vasculita, afectiuni musculare, noduli subcutanati.

De obicei, exista o afectare simetrica a articulatiilor, iar inflamatia este cel mai frecvent localizata la nivelul mainilor si genunchilor, dar poate atinge si umerii, coatele, ceafa, soldurile sau gleznele. Insa poliartrita este mai mult decat o boala a articulatiilor. In cazul anumitor pacienti, procesul inflamator se poate extinde la nivel sistemic, afectand inima, plamanii, ochii, pielea.

Incidenta in crestere

Poliartrita reumatoida este o afectiune grava, invalidanta, cu o incidenta de aproximativ 1% din populatia adulta din intreaga lume. In Romania, aproximativ 200.000 de persoane sunt diagnosticate cu poliartrita reumatoida. Boala se poate declansa la orice varsta, insa varful incidentei se intalneste intre 40 si 50 de ani. Statisticile arata ca femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse sa dezvolte artrita reumatoida decat barbatii.

In conditiile in care sunt afectate persoane tinere, iar boala are o evolutie cronica si invalidanta, poliartrita reumatoida reprezinta o problema de sanatate publica. In plus, date recente arata ca incidenta poliartritei este in crestere, cu 2,5% la femei si 0,5% la barbati. Mai grav, statisticile avertizeaza ca artrita reumatoida poate scurta durata de viata cu pana la 10 ani.

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca bolile reumatice reprezinta a doua cauza de dizabilitate la nivel international.

Cauze si factori de risc

Poliartrita reumatoida este o boala multifactoriala, cu etiologie autoimuna si implicatii infectioase si/sau endocrine. Ea apare, in general, pe un fond de predispozitie genetica, peste care se suprapun factori declansatori, cum ar fi unele infectii sau unele dezechilibre hormonale.

Sistemul imunitar poate intra in alerta in momentul confruntarii cu agenti patogeni si atunci isi intensifica activitatea, eliberand substante inflamatoare care ataca propriile tesuturi ale organismului. Pe scurt, astfel apar bolile autoimune. In cazul poliartritei, sistemul imunitar produce anticorpi care ataca tesutul sinovial articular. In timp, anticorpii provoaca nu doar inflamari ale articulatiilor, ci si ale tendoanelor, muschilor, nervilor, vaselor de sange sau organelor interne.

Factori declansatori

  • Factori genetici: au fost identificate genele HLA-DR1 si HLA-DR4, care se asociaza cu predispozitia genetica pentru dezvoltarea poliartritei reumatoide, insa acestea reprezinta doar 30% din determinismul genetic al bolii.
  • Factori de mediu: expunerea la frig si umezeala, precum si fumatul joaca un rol foarte important in declansarea si severitatea bolii, precum si in raspunsul la tratament.
  • Factori infectiosi: anumite virusuri si bacterii pot interveni in dereglarea sistemului imunitar; s-a demonstrat ca virusul Epstein-Barr sau bacteria Porphiromonas gingivalis poate determina producerea unor anticorpi modificati.
  • Factori psihologici: in 20-30% dintre cazuri, poliartrita reumatoida survine dupa o trauma psihica sau un eveniment stresant, cum ar fi un deces, divort, o interventie chirurgicala sau chiar dupa nastere.
  • Factori hormonali: frecventa mai mare a bolii la femei demonstreaza componenta endocrina; in plus riscul este mai mare in perioada virajului hormonal de la menopauza.

Asocierea mai multor factori de risc multiplica in mod considerabil riscul de a dezvolta boala.

Microbiomul intestinal si riscul de poliartrita

In prezent, cele mai noi teorii mentioneaza rolul bacteriilor intestinale in dezvoltarea poliartritei reumatoide. Potrivit studiilor care sustin ca orice boala inflamatorie porneste din intestin, dezechilibrul dintre bacteriile bune (probiotice) si bacteriile patogene declanseaza inclusiv inflamatiile de la nivelul articulatiilor. O lucrare de referinta, publicata in Genome Medicine, a constatat ca pacientii cu poliartrita reumatoida prezinta modificari ale microbiomului intestinal. In disbioza intestinala depistata la acesti pacienti s-a produs prin suprapopularea intestinului cu bacterii patogene precum Eggerthella si Collinsella.

Prevenirea poliartritei reumatoide sau tratarea simptomelor bolii prin echilibrarea florei intestinale constituie o noua pista de cercetare care aduce mari sperante pentru a invinge aceasta boala.

Simptome

Primele articulatii atinse de inflamatie sunt de obicei mainile si genunchii. Durerile articulare sunt aproape permanente, cu mici ameliorari la inceputul noptii. Insa durerea  reapare in a doua parte a noptii, trezind pacientii din somn. Ei se misca greu dimineata, au articulatii anchilozate, umflate, calde, iar dezmortirea matinala este dureroasa. Aceste simptome pot persista cateva saptamani sau mai putin, dupa care se atenueaza si chiar pot sa dispara, apoi revin. Poliartrita este o boala care evolueaza cu perioade succesive de criza (pusee), urmate de remisie. In absenta tratamentului corect, articulatiile se deformeaza, iar inflamatiile se extind la umeri, coate, glezne, picioare.

Evolutia si gravitatea bolii sunt imprevizibile, diferite de la un pacient la altul. In majoritatea cazurilor, poliartroza are un grad de severitate medie. In anumite cazuri, boala se stabilizeaza, cu sau fara deformari articulare. In cazurile grave se produc deformari si anchiloze definitive ale articulatiilor (cand au aparut calcificari), ajungandu-se la invaliditate.

Semne specifice poliartritei reumatoide

Asociatia Americana de Reumatologie a pus la punct urmatoarele criterii specifice bolii:

  • inflamatia a cel putin 3 articulatii (sinovita), intr-un interval de minimum 6 saptamani,
  • inflamatia incheieturilor mainilor, a articulatiilor metacarpofalangiene sau interfalangiene, pe o durata de cel putin 6 saptamani,
  • inflamatie articulara simetrica de cel putin 6 saptamani,
  • redoare matinala sau rigiditate articulara, cu durata minima o ora de la trezire,
  • noduli reumatoizi subcutanati,
  • modificari radiologice la maini (tipice pentru poliartroza), incluzand obligatoriu osteoporoza si eroziunea,
  • factorul reumatoid in sange (Waaler-Rose pozitiv).

Manifestari extra-articulare

Poliartrita reumatoida are numeroase manifestari care ating alte organe in afara articulatiilor.

  • Oboseala cronica si stare generala afectata in timpul puseelor, cu febra de 38-38,5 grade Celsius.
  • Noduli reumatoizi subcutanati, cel mai frecvent localizati la cot. Mai pot aparea noduli la nivel pulmonar (pleura), cardiac (pericard).
  • Vasculita – afectare vasculara de tip inflamator, mai ales la nivelul venelor si capilarelor.
  • Modificari musculare: miozite, atrofii musculare secundare miozitelor sau ca si consecinte ale imobilizarii.
  • Leziuni viscerale: limfadenopatii (ganglioni mariti in volum), splenomegalie.

Diagnostic

Diagnosticul precoce al poliartritei reumatoide este foarte important, deoarece aplicarea rapida a terapiei complexe este absolut necesara pentru a preveni sau limita aparitia deficitelor functionale severe.

Liga Europeana de Lupta contra Reumatismului (EULAR) a elaborat o schema pentru diagnosticul poliartritei reumatoide, pe baza unui scor. Atunci cand scorul total este egal sau mai mare decat 6, diagnosticul clinic de poliartrita reumatoida poate fi stabilit, iar pentru confirmare sunt necesare o serie de analize si investigatii medicale.

Analize poliartrita reumatoida

Testele biologice specifice sunt cunoscute in practica medicala drept serologie reumatoida.

Sindromul inflamator este evidentiat prin:

  • VSH crescut – semnifica inflamatia si poate fi corelata cu gradul de activitate a bolii;
  • anemie hipocroma – apare mai ales in perioadele de activitate a bolii, mai ales la pacientii cu febra si cu atingeri poliarticulare;
  • fibrinogen crescut;
  • gama-globuline si alfa-globuline crescute;
  • proteina C reactiva crescuta.

Factorul reumatoid prezent in ser se detecteaza prin reactia latex sau reactia Waaler-Rose, care evidentiaza prezenta anticorpilor anti-proteine citruline.

Aceste analize pot orienta diagnosticul catre poliartrita reumatoida seropozitiva.

Trebuie mentionat ca factorul reumatoid poate fi prezent si in alte boli, care nu sunt poliartrite reumatoide, cum ar fi: lupus eritematos sistemic, sindromul Sjogren, sifilis, tuberculoza, unele viroze, parazitoze tropicale, bronsite cronice, fibroza pulmonara, unele pneumonii, limfoame, hepatite, ciroza, sarcoidoza.

Analiza lichidului sinovial si biopsia sinovialei pot oferi informatii despre stadiul bolii.

Radiografia la nivelul articulatiilor prezinta semnificatie pentru diagnostic intr-un context clinic sugestiv. Dar trebuie stiut in stadiul de debut al bolii imaginile radiografice sunt normale. Eroziunile osoase si alte modificari apar pe radiografie dupa circa un an de evolutie a bolii. In stadiile avansate pot fi observate eroziuni osoase marginale, osteoporoza, ingustarea spatiului articular ca urmare a deshidratarii si distrugerii cartilajului, sub influenta opacifierii lichidului sinovial.

Diagnostic diferential

Numeroase patologii pot avea simptome similare cu poliartrita reumatoida, care trebuie diferentiata de:

Evolutia si stadiile bolii

Poliartrita reumatoida este o boala de lunga durata, care din momentul declansarii se mentine toata viata. Din pacate, in momentul de fata nu se poate vorbi despre vindecarea poliartritei reumatoide. Ea evolueaza prin pusee si perioade de acalmie, progresand relativ lent si parcurgand in general patru stadii:

Stadiul I (precoce)

  • lipsa radiografica a leziunilor erozive, eventual discreta osteoporoza,
  • inflamatie articulatii, poliartralgii.

Stadiul II (moderat)

  • osteoporoza vizibila radiografic, cu sau fara distructie a osului subcondral, cu usoara deteriorare a cartilajului articular,
  • atrofia muschilor din jurul articulatiei,
  • leziuni extra-articulare ale partilor moi (noduli, tenosinovita).

Stadiul III (sever)

  • osteoporoza cu distructii osoase si cartilaginoase, ingustarea spatiului articular,
  • deformari articulare cu subluxatii, deviere ulnara, hiperflexie,
  • atrofie musculara extinsa,
  • noduli si tenosinovite.

Stadiul IV (terminal)

  • sunt prezente toate criteriile stadiului III,
  • anchiloze fibroase si osoase, care duc la diverse grade de incapacitate functionala, care variaza de la posibilitatea de exercitare a activitatilor profesionale pana la incapacitate severa, infirmitate, handicap partial sau total.

In general, cu ajutorul unui tratament corect, dupa 10 ani de evolutie a bolii, jumatate dintre pacientii cu poliartrita au inca o viata activa. In schimb, daca boala este neglijata, inflamatia se extinde la nivel sistemic, determinand complicatii, dureri intense, chinuitoare, dificultati in desfasurarea activitatilor zilnice, invaliditate.

Forme particulare de poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida seronegativa

Predomina la articulatiile mari si are alt fenotimp decat poliartrita reumatoida seropozitiva (absenta HLA DR4 si DR5). Este asimetrica si are evolutie lenta, avand un prognostic mai bun.

Poliartrita reumatoida a varstnicului

Debuteaza dupa varsta de 50 de ani, brusc, avand o distributie egala pe sexe, insa cu un prognostic bun.

Poliartrita reumatoida maligna

Forma grava, cu afectare predominant sistemica, asociata cu vasculita, nefrita, noduli reumatoizi cu diverse localizari viscerale, anemie, adenopatie.

Poliartrita reumatoida juvenila

Poliartrita reumatoida juvenila seamana cu poliartrita reumatoida in anumite privinte, dar difera in altele. Diferentele includ varsta debutului – poliartrita reumatoida juvenila afecteaza copiii si poate incepe chiar la sugari – si durata lunga a suferintei.
Poliartrita reumatoida juvenila cuprinde 3 forme distincte de artrita a copilariei: pauciarticulara (monoarticulara), poliarticulara si cu debut sistemic (boala Still). 50% dintre copiii cu aceasta afectiune au tipul pauciarticular, 40% pe cel poliarticular si 10% tipul sistemic.

Semne si simptome:

  • umflare si rigiditate a articulatiei
  • febra
  • rash
  • oboseala si iritabilitate
  • inflamatia ochiului

Fiecare forma are caracteristicile sale distincte. Tipul pauciarticular afecteaza, de obicei, 4 sau mai putine articulatii intr-un mod asi­metric. De exemplu, daca genun­chiul drept este afectat, cel stang probabil ca nu este. Forma poliar­ticulara a poliartritei reumatoide juvenile afecteaza mai mult de 4 articulatii, de obicei simetric. Este mai agresiva si produce frecvent probleme articulare cronice.

Tipul sistemic afecteaza multe sisteme ale organismului in plus fata de articulatii, incluzand inima, ficatul, splina si ganglionii limfatici. Poate produce, de asemenea, febra, frisoane, rash si anemie.

Cauza necunoscuta

Cauza poliartritei reumatoide juvenile este necunoscuta. Sunt implicati mai multi factori, inclusiv cei genetici. La copiii cu predispozitie genetica, un virus sau o bacterie pot declansa boala.

Poliartrita reumatoida juvenila debuteaza, de obicei, la copiii mici sau in primii ani ai adolescentei. Anumite tipuri si subtipuri sunt mai frecvente la unul dintre sexe, dar in general, boala afecteaza mai mult fetele decat baietii.

Aproape jumatate dintre copiii cu poliartrita reumatoida juvenila acuta recupereaza complet, iar cealalta jumatate dezvolta forme cu evolutie indelungata (cronica).

Cat de grava este poliartrita reumatoida juvenila?

La fel ca in cazul poliartritei reumatoide a adultului, poliartrita reuma­toida juvenila prezinta riscul distrugerii articulare permanente. In plus, un copil aflat in perioada de crestere care are boala poate avea o crestere anormala a oaselor. De exemplu, afectiunea poate accelera cresterea osului intr-un picior, dar nu si in celalalt. Un alt risc este produs de tendinta instinctiva a copilului de a nu misca articulatia afectata pentru a diminua durerea. Aceasta poate duce la slabirea si contractarea muschilor si chiar o deformare articulara in timp.

Tratament

Tratamentul poliartritei reumatoide presupune o intreaga strategie terapeutica in care sunt incluse:

  • medicamente pentru tratamentul de fond
  • medicamente simptomatice sau de criza: antialgice, antiinflamatoare, antiinflamatoare non-steroidiene sau steroidiene
  • proceduri locale: punctii, infiltratii cu corticoizi
  • metode de readaptare functionala: kinetoterapie, ergoterapie
  • tratament balnear
  • psihoterapie
  • interventii chirurgicale miniminvazive

In ansamblu, programul terapeutic are ca obiective: reducerea durerilor de articulatii, reducerea sau suprimarea inflamatiei, stabilizarea leziunilor existente si prevenirea aparitiilor de noi leziuni distructive ale osului si cartilajului, incetinirea ritmului de progresie a bolii si imbunatatirea calitatii vietii pacientilor.

Tratament medicamentos

Se disting urmatoarele tipuri de medicamente utilizate in cazul poliartritei reumatoide:

  • medicamente care constituie tratamentul de fond, care se administreaza in cure lungi: imunomodulatoare, imunosupresoare (metotrexat), corticoizi (prednison)
  • medicamente cu actiune rapida: analgetice, antipiretice, antiinflamatoare nesteroidiene, glucocorticoizi cu actiune scurta (cortizon, hidrocortizon)
  • agenti anti-TNF (Tumor Necrosis Factor): infliximab, adalimumab, certolizumab, golimumab, care inhiba actiunea factorului de necroza tumorala, conducand la reducerea simptomelor bolii
  • anticorpi monoclonali: rituximab, care inhiba limfocitele B, si abatacept, care inhiba limfocitele T

Local, pe articulatiile dureroase, pot fi utilizate unguente sau creme pe baza de ibuprofen sau diclofenac.

Tratament fizical

Aplicarea de caldura locala este cea mai simpla metoda terapeutica fizicala. Ea ajuta la reducerea durerii, a contracturii musculare si permite o mai usoara mobilizare articulara. In acest scop se poate aplica o simpla baie calda (apa 36,5-37,5 grade Celsius), partiala sau generala, mai ales dimineata. Cladura locala se poate realiza si prin aplicarea locala de parafina, perna electrica, saculeti cu sare grunjoasa incalzita. Atentie! Toate acestea se recomanda doar in perioadele de remisie, niciodata in puseu acut.

Recele sau crioterapia se aplica in tratarea unei articulatii mari inflamate (cel mai frecvent genunchiul).

Se recomanda si masajul uscat, cu efect relaxant, precum si electroterapia (curent galvanic, curenti diadinamici, ultrasunetele cu efecte antialgice si decontracturante).

Kinetoterapia detine un rol incontestabil, cel mai important in pastrarea sau ameliorarea mobilitatii articulare.

Exercitii fizice recomandate in poliartrita reumatoida

Activitatea fizica, efectuata initial sub indrumarea unui kinetoterapeut, apoi continuata la domiciliu, trebuie sa fie nelipsita pentru cei diagnosticati cu poliartrita. Exercitiile fizice ajuta la mentinerea mobilitatii articulare, tonifierea musculaturii, cresterea tonusului fizic si psihic. Sunt recomandate exercitii fizice pentru maini, exercitii fizice pentru picioare, exercitii fizice pentru musculatura spatelui.

De asemenea, pot fi incercate forme blande de stretching sau yoga, inot, plimbari in aer liber, mers pe bicicleta. Important! Evitati sa faceti miscare atunci cand articulatiile sunt inflamate si extrem de sensibile. In orice caz, discutati cu terapeutul inainte de a incerca orice forma de activitate fizica.

Tratamente naturiste

Remediile naturiste si plantele medicinale au beneficii in tratamentul poliartritei reumatoide, insa trebuie folosite in completarea tratamentului recomandat de medic. Iata o serie de tratamente naturiste pentru poliartrita reumatoida:

  • Gheara-matei si gheara-diavolului – stimuleaza sistemul imunitar, are actiune antiinflamatorie si antivirala.
  • Cretusca
  • Turmeric – este considerat cel mai puternic antiinflamator natural
  • Extract de salcie
  • Ardei iute
  • Urzica
  • Ghimbir
  • Lavanda

Interventii chirurgicale in caz de poliartrita

In anumite forme pot fi luate in considerare interventiile chirurgicale, pentru a repara acele articulatii deteriorate de boala. Exista operatii care te poate ajuta sa iti redobandesti capacitatea de a folosi articulatia. De asemenea, interventiile chirurgicale pot sa reduca durerea si sa corecteze deformarile osoase. Tratamentul chirurgical pentru poliartrita reumatoida poate sa implice una sau mai multe dintre urmatoarele proceduri:

  • Sinovectomie – este operatia prin care se indeparteaza membrana sinoviala inflamata (acea membrana care captuseste articulatia). Sinovectomia poate fi efectuata la urmatoarele articulatii: genunchi, coate, incheieturile mainilor, la degete si la solduri.
  • Reconstructia tendonului – inflamatia si deteriorarea articulatiei poate provoca slabirea sau ruperea tendoanelor din jurul articulatiei. Se poate efectua o interventie prin care se repara tendoanele din jurul articulatiei.
  • Fuziunea (contopirea) articulatiei – fuziunea pe cale chirurgicala a unei articulatii poate fi recomandata pentru a stabiliza sau pentru a aseza intr-o alta pozitie o articulatie. Totodata, operatia de fuziune sau de contopire are ca efect calmarea durerii, atunci cand inlocuirea articulatiei nu este o optiune.
  • Inlocuirea totala a articulatiei – in unele cazuri poate fi necesara interventia radicala de inlocuire a articulatiei. Prin aceasta operatie se indeparteaza partile deteriorate sau afectate ale articulatiei si se introduce o proteza din metal si plastic.

Dieta benefica in caz de poliartrita reumatoida

Dieta antiinflamatoare poate fi extrem de utila in privinta ameliorarii simptomelor poliartritei reumatoide. In aceasta dieta sunt incluse alimente care contin cantitati mari de grasimi sanatoase, in special acizi grasi omega 3, iar pe de alta parte sunt excluse alimente care declanseaza inflamatia, cum ar fi grasimile hidrogenate (trans), alimentele de tip fast food, zaharul, faina alba, carne rosie, lapte.

Dieta antiinflamatoare se bazeaza pe:

  • alimente bogate in omega 3: peste gras (somon, ton, hering, macrou, sardine), seminte de in, nuci, migdale, avocado
  • alimente bogate in antioxidanti (vitamine A, C, E, seleniu): fructe de padure, citrice, ananas, legume verzi, leguminoase.

Suplimente alimentare

Ca parte a unei diete sanatoase care ajuta in caz de poliartrita reumatoida vor fi incluse si suplimente alimentare: omega 3 si acid hialuronic, vitamina D, fibre alimentare si probiotice (pentru echilibrarea florei intestinale).

Viata cu poliartrita reumatoida

Durerea, oboseala si dizabilitatile fizice asociate cu poliartrita reumatoida pot afecta atat viata personala, cat si cea profesionala a pacientilor. Depresia si anxietatea reprezinta complicatii ale bolii si pot fi intalnite frecvent in randul bolnavilor.

Insa atat familia, cat si pacientul trebuie sa stie ca poliartrita reumatoida poate fi controlata, poate fi abordata prin noi tratamente si strategii care amelioreaza semnificativ calitatea vietii. Mergeti la medic de la primele simptome si discutati despre toate strategiile terapeutice disponibile in prezent. In plus, aveti grija la stilul de viata.

Iata cateva masuri care v-ar putea ajuta:

  1. Odihniti-va si relaxati-va cat de des posibil, mai ales in perioadele acute ale bolii. Un bun obicei este sa va odihniti o ora dupa-amiaza. Alternati activitatea cu odihna si variati activitatile. Daca in timpul unei activitati durerea se intensifica, acesta este un semnal ca va suprasolicitati articulatia si este cazul sa va opriti.
  2. Invatati care sunt pozitiile care menajeaza cel mai mult articulatiile. Trebuie sa evitati incarcarea excesiva si indelungata cu greutate, si, atunci cand e posibil, incercati sa folositi articulatiile mari in locul celor mici (de exemplu incheietura mainii in locul degetelor). Un ergoterapeut va poate sfatui cum sa va protejati si menajati mai bine articulatiile.
  3. Solicitati ajutorul familiei, prietenilor pentru activitati de zi cu zi.
  4. Amenajati-va locuinta astfel incat sa va fie cat mai usor cu treburile gospodaresti sau ingrijirea personala.
  5. Mentineti o viata sociala activa, continuati sa iesiti cu familia si prietenii, faceti miscare in mod echilibrat si consecvent.
  6. Mentineti o relatie buna cu medicul care va trateaza, mergeti periodic la control si analize, evolutia bolii si efectele secundare ale medicamentelor trebuie monitorizate constant.

 

Referinte:

  • Dr. Antoaneta Cretu, „Afectiuni reumatice care beneficiaza de kinetoterapie”, Editura Romfel, 1996
  • http://www.doctissimo.fr/html/dossiers/polyarthrite_rhumatoide.htm
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms-causes/syc-20353648
  • https://www.healthline.com/health/rheumatoid-arthritis
  • https://www.arthritis.org/about-arthritis/types/rheumatoid-arthritis/what-is-rheumatoid-arthritis.php
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/323361.php
  • https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/default.htm
Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma