Pneumonita este o afectiune caracterizata de o reactie alergica la plamani cauzata de inhalarea anumitor substante. Aflati ce este si cum se manifesta pneumonita din materialul urmator.
Pneumonita este un termen general folosit pentru a descrie o inflamatie a tesutului pulmonar. Tehnic, pneumonia este un tip de pneumonita, deoarece infectia provoaca inflamatii. Medicii folosesc, insa, de obicei, termenul de pneumonita pentru a descrie o inflamatie pulmonara care are cauze noninfectioase.
Printre cauzele obisnuite ale pneumonitei se numara iritantii din aer inhalati la locul de munca sau in urma practicarii hobby-urilor. De asemenea, pneumonita mai poate fi provocata de unele tipuri de tratamente pentru cancer si de alte zeci de medicamente.
Cele mai frecvente semne ale afectiunii sunt respiratia grea (dispneea), care este insotita adesea de o tuse uscata (neproductiva). Pentru a stabili un diagnostic, medicii trebuie sa faca anumite teste de specialitate. Tratamentul se concentreaza pe evitarea iritantilor si reducerea inflamatiei.
Pneumonita de hipersensibilitate, care a fost denumita anterior si alveolita alergica extrinseca, este o boala pulmonara interstitiala difuza, aparuta in urma contactului constant cu un antigen inhalant.
In urma unei tomografii computerizate, persoanele cu pneumonita prezinta leziuni cu aspect de geam mat la plamani.
Atat pneumonita, cat si pneumonia sunt termeni folositi pentru a descrie o inflamatie la plamani. De fapt, pneumonia este un tip de pneumonita. Cu toate acestea, daca medicul diagnosticheaza o persoana cu pneumonita, se refera de obicei la afectiuni pulmonare inflamatorii, altele decat bine-cunoscuta pneumonie.
Pneumonia este o infectie cauzata de bacterii si alti germeni. Pneumonita este un tip de reactie alergica. Aceasta apare atunci cand o substanta precum mucegaiul sau bacteriile irita sacii de aer din plamani. Persoanele care sunt deosebit de sensibile la aceste substante vor dezvolta o reactie alergica. Pneumonita mai poarta denumirea de pneumonita de hipersensibilitate.
Pneumonita este tratabila. Cu toate acestea, poate provoca cicatrici permanente si leziuni pulmonare daca nu este detectata suficient de devreme.
Pneumonita apare atunci cand o substanta iritanta provoaca inflamarea micilor saci de aer (alveole) din plamani. Aceasta inflamatie ingreuneaza trecerea oxigenului prin alveole in fluxul sanguin.
Pneumonita poate avea o multime de cauze, cum ar fi o serie de substante iritante, de la mucegaiuri aeriene, pana la medicamente chimioterapice. Cu toate acestea, la majoritatea oamenilor, substanta exacta care provoaca inflamatia nu este niciodata identificata.
Principalele cauze ale pneumonitei sunt:
Pneumonita poate fi provocata de o varietate de medicamente, cum ar fi unele antibiotice, mai multe tipuri de medicamente folosite in chimioterapie si medicamente care mentin bataile regulate ale inimii. Pneumonita poate fi provocata si de o supradoza de aspirina.
Expunerea repetata la unele mucegaiuri si bacterii poate provoca inflamarea plamanilor. Anumite tipuri specifice de pneumonita provocata de mucegai au primit si porecle, cum ar fi ”plamanul fermierului”.
Expunerea la penele sau excrementele pasarilor reprezinta o cauza destul de frecventa a pneumonitei.
Unele persoane care sunt supuse unor terapii cu radiatii la nivelul pieptului, pentru tratarea cancerului de san sau de plamani, pot dezvolta pneumonita. Pneumonita poate aparea si dupa un curs de radioterapie la nivelul intregului corp, care este necesara pentru a pregati o persoana pentru un transplant de maduva osoasa.
Unele ocupatii si hobby-uri prezinta riscuri mai mari de pneumonita, cum ar fi:
Unele medicamente chimioterapice pot provoca pneumonita, la fel si radioterapia la plamani. Combinatia celor doua creste riscul de boala pulmonara ireversibila.
Primele simptome vor aparea de obicei dupa patru sau sase ore de la inhalarea substantei iritante. Aceasta forma poarta denumirea de pneumonita acuta.
Ati putea avea impresia ca ati dezvoltat gripa sau o alta boala respiratorie, cu simptome precum:
Daca o persoana nu se mai expune din nou la substanta iritanta, simptomele ar trebui sa dispara dupa cateva zile. In schimb, daca se expune in continuare la substanta, persoana poate dezvolta pneumonita cronica, care este o afectiune de lunga durata. Aproximativ 5% dintre persoanele cu pneumonita dezvolta, in cele din urma, forma cronica a bolii.
Printre simptomele pneumonitei cronice se numara:
Luati legatura cu medicul de fiecare data cand aveti dificultati de respiratie, indiferent care ar fi cauza lor.
In timpul examenului fizic, medicul va folosi un stetoscop pentru a va asculta cu atentie plamanii in timp ce respirati. De asemenea, doctorul va efectua probabil unul sau mai multe dintre urmatoarele teste pentru a distinge pneumonita de alte afectiuni pulmonare.
Anumite analize de sange pot fi utile pentru stabilirea unui diagnostic.
Testele de imagistica sunt extrem de utile, deoarece in majoritatea cazurilor, pneumonia afecteaza doar o portiune mica si localizata a plamanilor, in timp ce efectele pneumonitei noninfectioase sunt adesea raspandite la nivelul tuturor celor cinci lobi ai plamanilor.
In cadrul acestui test nedureros, aparatul cu raze X trimite o cantitate mica de radiatii catre piept pentru a reproduce imagini cu plamanii. Radiografia este un test care dureaza doar cateva minute.
Scanarile CT combina imaginile cu raze X luate din mai multe unghiuri diferite in imagini detaliate. In cadrul acestui test nedureros, pacientul trebuie sa stea intins pe o masa ingusta care este introdusa intr-un aparat mare, asemanator unei ”gogosi” de mari dimensiuni. Tomografia computerizata dureaza in majoritatea cazurilor mai putin de 15 minute. Scanarea cu computerul tomograf ofera imagini mult mai detaliate ale modificarilor de la nivelul plamanilor decat o radiografie toracica.
In cadrul unui test numit spirometrie, specialistii masoara cantitatea de aer pe care o persoana poate sa o inhaleze si sa o expire intr-o anumita perioada de timp. De asemenea, medicul poate masura cat de eficient transfera plamanii gazele din aer catre fluxul sanguin in timpul exercitiilor fizice.
Functionarea plamanilor mai poate fi evaluata cu ajutorul unui oximetru, un dispozitiv care se fixeaza fara durere pe deget si care masoara cantitatea de oxigen din sange.
Bronhoscopia este o procedura in cadrul careia specialistul foloseste un tub flexibil care este introdus in gat pentru a vizualiza caile respiratorii si pentru a colecta mostre din plamani.
In timpul bronhoscopiei, medicul poate ”spala” o sectiune a plamanului cu o solutie de apa salina pentru a colecta celulele pulmonare si alte materiale. Aceasta procedura de spalare este cunoscuta sub numele de lavaj bronhoalveolar. De asemenea, specialistul poate introduce un instrument minuscul pentru a extrage un mic esantion de celule din tesutul pulmonar pentru testare.
In unele cazuri, medicul ar putea dori sa examineze probe mai mari de tesut din mai multe zone ale plamanilor la care nu se poate ajunge prin intermediul bronhoscopiei. Poate fi necesara efectuarea unei proceduri chirurgicale pentru recoltarea acestor probe.
Daca o persoana sufera de pneumonita chimica sau de hipersensibilitate, medicul i va recomanda sa nu se mai expuna la alergenii sau substantele chimice care ii irita plamanii. Acest pas ar trebui sa contribuie la diminuarea simptomelor.
In cazurile grave de pneumonita, tratamentul poate presupune administrarea de:
Aceste medicamente au rol de a suprima sistemul imunitar, reducand inflamatia in plamani. Corticosteroizii sunt luati de obicei sub forma de pastile. Cu toate acestea, utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor creste, de asemenea, riscul de a dezvolta infectii si este asociata cu afectarea oaselor (osteoporoza).
Daca pacientul prezinta foarte multe probleme de respiratie, medicul poate recomanda o terapie cu oxigen, care poate fi administrat printr-o masca sau un tub de plastic cu cabluri care se introduc in nari. Unii oameni au nevoie de oxigenoterapie in mod constant, in timp ce altii ar putea avea nevoie de ea doar in timpul exercitiilor fizice sau al somnului.
In caz ca a primit un diagnostic de pneumonita, o persoana poate fi nevoita sa-si schimbe in mare parte stilul de viata pentru a-si proteja sanatatea. Cel mai important este sa evite pe cat posibil factorii declansatori cunoscuti.
De exemplu, daca pacientul este expus la locul de munca la anumite substante care ii irita plamanii, trebuie sa discute cu medicul si cu superiorul despre modalitatile de protejare, cum ar fi purtarea unei masti anti-polen sau anti-praf. Daca afectiunea este cauzata de practicarea unui hobby, persoana ar putea fi nevoita sa-si gaseasca un alt hobby mai putin periculos pentru sanatate.
Pneumonita de hipersensibilitate poate deveni o afectiune serioasa pentru unii indivizi care au suferit cicatrizari la nivelul plamanilor. Cicatrizarea pulmonara (denumita si fibroza pulmonara) poate aparea in stadiile ulterioare ale bolii si poate fi permanenta. Din nefericire, nu exista un tratament eficient pentru pneumonita de hipersensibilitate cronica (sau de lunga durata). Vestea buna este ca daca boala este descoperita in stadiile incipiente si daca persoana evita praful, atunci afectiunea poate fi inversata complet. De aceea, este foarte important sa detectati aceasta boala in fazele incipiente pentru a preveni afectarea pulmonara permanenta.
Pneumonita care trece neobservata sau nu este tratata poate provoca leziuni pulmonare ireversibile.
In cazul plamanilor sanatosi si normali, sacii de aer se intind si se relaxeaza cu fiecare respiratie. Inflamatia cronica a tesutului subtire care captuseste fiecare sac cu aer provoaca cicatrizarea acestuia si face ca sacii sa fie mai putin flexibili. Drept urmare, acestia devin rigizi ca un burete uscat. Conditia poarta denumirea de fibroza pulmonara. In cazuri severe, fibroza pulmonara poate provoca insuficienta cardiaca dreapta, insuficienta respiratorie si deces.
Cel mai bun mod de a preveni pneumonita este evitarea expunerii la alergenii care provoaca inflamatii pulmonare. Daca nu puteti evita complet factorii declansatori, puteti folosi masti de protectie sau alte filtre de aer pentru a reduce expunerea.
In unele cazuri, pneumonita poate fi prevenita prin evitarea zonelor cu apa care nu este curata, fie la domiciliu, fie la serviciu. Puteti evita afectiunea si prin curatarea completa a sistemelor de ventilatie umeda, a covoarelor umede si a altor medii cu umezeala. In aceste locuri, alergenii, precum mucegaiul, pot creste si se pot dezvolta.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…