Pilula contraceptiva – cum se foloseste si cum functioneaza

Pilula contraceptiva reprezinta cea mai utilizata metoda de contraceptie de catre femei. Iata ce trebuie sa stii despre cum se administreaza si cum actioneaza anticonceptionalele.

Cuprins:

  1. Ce este pilula contraceptiva?
  2. Planificarea familiala, insuficient utilizata
  3. Cand sunt contraindicate pilulele contraceptive?
  4. Cum se administreaza contraceptivele orale?
  5. Efecte adverse ale pilulelor contraceptive
  6. Contraceptivele utilizate ca terapie
  7. Ce trebuie sa retineti despre pilula contraceptiva

Ce este pilula contraceptiva?

Pilulele contraceptive, numite si contraceptive orale combinate (COC), sunt medicamente care contin doze mici din doi hormoni – progesteron si estrogen – similari hormonilor naturali progesteron si estrogen din corpul femeii.

Pilula contraceptiva este folosita pentru prevenirea sarcinii. Eficienta metodei depinde de complianta utilizatoarei. Cand administrarea se face conform indicatiilor, riscul de sarcina este redus (intre 1% si 6%).

Pilula contraceptiva uitata

Cel mai mare risc de sarcina este atunci cand femeia incepe o noua folie de pilule cu 3 sau mai multe zile intarziere sau uita pilule atunci cand este aproape de inceperea sau terminarea unei folii de pilule. Pastila uitata dupa pauza de 7 zile reprezinta un alt risc semnificativ de aparitie a unei sarcini nedorite.

Planificarea familiala, insuficient utilizata

In ultimele decenii, domeniul planificarii familiale a inregistrat progrese remarcabile si in Romania. Cu toate acestea, multe femei si partenerii lor nu folosesc contraceptia, din motive diverse: fie consilierea nu este disponibila sau optiunile contraceptive nu sunt cunoscute, fie alegerile sunt limitate.

Alteori opunerea partenerului ridica bariere formidabile. Pe de alta partea, temerile femeilor privind efectele secundare ale anticonceptionalelor si ingrijorarile legate de starea de sanatate le pot determina pe acestea sa aiba retineri in utilizarea unor contraceptive hormonale.

Decizia de a utiliza o metoda contraceptiva trebuie sa fie una informata si adaptata nevoilor fiecaruia, avand in vedere ca exista o gama larga de metode contraceptive. Alegerea metodei contraceptive trebuie facuta in urma unui consult de specialitate si eventual a unor investigatii de rutina. Probabil cea mai larg raspandita metoda contraceptiva este reprezentata de contraceptivele orale combinate.

Cand sunt contraindicate pilulele contraceptive?

Cele mai multe femei pot utiliza contraceptive orale combinate in siguranta si eficient. Exista anumite situatii insa in care administrarea pilulelor contraceptive nu este permisa. Printre contraindicatii se numara:

  • antecedente tromboembolice sau accident vascular cerebral,
  • tumori estrogen-dependente,
  • insuficienta hepatica,
  • sarcina,
  • sangerari genitale anormale,
  • hipertrigliceridemie
  • in cazul fumatoarelor cu varsta peste 35 de ani.

Pentru schimbarea metodei contraceptive sau in situatii speciale (ex.: alaptare, amenoree, avort) este indicata consultarea unui specialist.

Cum se administreaza contraceptivele orale?

In general, administrarea initiala a contraceptivelor orale combinate incepe din prima zi a menstruatiei.

COC se administreaza zilnic (21 zile de pilule si 7 zile fara pilule sau 24 zile cu pilule si 4 zile fara pilule), preferabil la aceeasi ora, pentru a reduce aparitia sangerarilor vaginale neregulate.

„Am uitat sa iau pastila anticonceptionala”

Este o situatie destul de des intalnita. In cazul in care femeia uita una sau mai multe pilule, ea trebuie sa urmeze instructiunile din prospect sau ale unui cadru medical avizat. In principiu, recomandarea este de a lua pilula uitata de indata ce este posibil, chiar daca asta inseamna a lua doua pilule deodata. In functie de numarul de pilule uitate si de perioada in care au fost omise, protectia contraceptiva este influentata sau nu.

Efecte adverse ale pilulelor contraceptive

Consumul de contraceptive orale combinate se poate asocia cu o serie de efecte adverse si riscuri pentru sanatate, dar exista si beneficii non-contraceptive. Cel mai des intalnite efecte secundare sunt modificarile caracterelor sangerarii vaginale: sangerari neregulate, mai rare, mai reduse cantitativ si zile mai putine cu sangerare sau chiar lipsa sangerarii lunare. Pot sa apara ameteli, cefalee, greata, durere in sani, modificarea greutatii, modificari ale dispozitiei generale sau acnee, care de obicei se amelioreaza si doar rar se poate agrava.

Riscurile pentru sanatate ale unei femei care foloseste pilule contraceptive combinate sunt legate de tromboza: utilizarea creste de 3-4 ori riscul de tromboza venoasa profunda sau embolie pulmonara (cheaguri de sange in venele profunde ale membrelor inferioare sau plamani). Extrem de rar, pot cauza accident vascular cerebral sau infarct miocardic (riscul creste daca se asociaza si alti factori de risc precum varsta peste 35 de ani, fumatul sau hipertensiunea arteriala).

Riscuri de cancer de col uterin si cancer de san

Riscul de dezvoltare a cancerului de col pare a fi legat de modificarea comportamentului sexual la utilizatoarele de COC, intrucat s-a inregistrat o incidenta crescuta a infectiei cu papiloma-virus uman (HPV).

Studii clinice ample au evidentiat un risc usor crescut, dar nesemnificativ, pentru aparitia cancerului de san pe perioada utilizarii COC, risc care se reduce progresiv dupa intreruperea utilizarii.

Contraceptivele utilizate ca terapie

Contraceptivele orale combinate au si beneficii pentru sanatate. Spre exemplu, in sindromul ovarelor polichistice, simpromele (sangerari neregulate, acnee, pilozitate in exces pe fata sau corp) pot fi reduse sau chiar controlate prin administrarea contraceptivelor orale combinate. Ele pot ajuta la protectia impotriva afectiunilor benigne mamare, a sarcinii ectopice, a formarii de chisturi ovariene si a anemiei prin deficit de fier (prin reducerea fluxului menstrual).

De asemenea, pot reduce durerile menstruale, problemele legate de menstruatie, durerea produsa de ovulatie; utilizarea lor reduce incidenta cancerului ovarian si incidenta cancerului endometrial (prin efectul progesteronului).

Ce trebuie sa retineti despre pilula contraceptiva

De-a lungul timpului au fost create o serie de „mituri” legate de contraceptivele orale combinate.

Femeile trebuie sa stie ca:

  • Substantele active din pilule nu se acumuleaza in corp (sau in stomac), deci nu au nevoie de „pauza” in utilizarea COC.
  • Anticonceptionalele trebuie luate in fiecare zi, indiferent daca femeia are sau nu contact sexual in acea zi.
  • Pilulele contraceptive nu produc infertilitate.
  • Nu produc anomalii congenitale si nici nasteri gemelare.
  • Nu intrerup evolutia unei sarcini deja existente.
  • Revenirea fertilitatii dupa oprirea utilizarii contraceptivelor orale combinate este imediata, odata cu primul ciclu menstrual.
  • Utilizarea contraceptivelor orale combinate nu asigura protectie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala. Pentru prevenirea acestora este recomandat prezervativul.
Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma