Periartrita scapulo-humerala este o inflamatie cronica a tesuturilor moi, cum ar fi muschii, tendoanele, ligamentele, din articulatia umarului. Aflati mai multe despre aceasta afectiune din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este periartrita scapulo-humerala?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Sfaturi pentru protejarea umarului

Ce este periartrita scapulo-humerala?

Periartrita scapulo-humerala (PSH umar sau umarul dureros) este un sindrom clinic dureros ce se manifesta, la nivelul umarului, prin impotenta functionala si redoare (limitarea miscarilor). Aceasta este cauzata de afectarea tesuturilor periarticulare (tendoane, burse, capsula articulara, ligament, muschi).

Introducere

Periartrita scapulo-humerala (PSH) este o afectiune destul de frecvent intalnita in patologia reumatismala.

Originea ei poate fi:

  • traumatica (fractura capului humeral, luxatia umarului), deseori survenind izolat
  • leziuni de necroza a unui tendon al umarului (in general, tendonul muschiului supraspinos)
  • puseu acut de calcifiere a unui tendon sau a bursei subacromiale
  • retractie a capsulei articulare.

Se intalnesc astfel patru forme:

  • umar dureros simplu
  • umar dureros acut (hiperalgic)
  • umar blocat
  • umar pseudoparalitic.

Cauze

Gama larga de miscari pe care bratul le poate efectua depinde de caracteristicile fizice ale articulatiei. Un rol principal il joaca in special patru muschi si tendoanele care inconjoara capul humerusului, osul bratului care se intinde de la umar pana la cot si care formeaza asa numita coafa a rotatorilor.

Capul humerusului se sprijina doar pe cavitatea articulara a umarului (cavitatea glenoida), in timp ce capsula in care este articulatia scapulo-humerala este slabita. Acest lucru inseamna ca in special coafa rotatorilor este responsabila de mentinerea humerusului in pozitia corecta, asigurand stabilitatea articulatiei.

Aceasta este o structura care poate fi afectata foarte usor: din cauza unor traumatisme acute, de exemplu in urma unor caderi si, mai ales, din cauza suprasolicitarilor cronice repetitive.

Principalele cauze de producere a PSH sunt:

  • efortul supradozat
  • traumatismele repetate
  • expunerea repetata la frig
  • afectiuni ale sistemului nervos central: accident vascular cerebral, boala Parkinson, traumatism cerebral, sindrom thalamic
  • afectiuni ale sistemului nervos periferic: nevralgie cervico-brahiala, zona zoster
  • afectiuni ale organelor intratoracice care pot favoriza pe cale reflexa dezvoltarea unei PSH (TBC pulmonara, infarct miocardic acut, interventii chirurgicale intratoracice etc).

Simptome

Umarul dureros simplu

Forma clinica cea mai frecventa in care durerea este simtita in mod difuz in tot umarul si pe fata externa a bratului. Intensitatea durerii creste la anumite gesturi (spalat, pieptanat, imbracat), cand membrul este solicitat la ridicarea sau purtarea unor greutati. Durerea manifesta o recrudescenta nocturna, care trezeste bolnavul din somn.

Mobilitatea umarului pune in evidenta durerile si este limitata mai ales pentru abductie (miscare prin care se indeparteaza un membru sau un segment al acestuia de axul median al corpului) si rotatie externa.

Evolutia umarului dureros simplu este de cele mai multe ori favorabila, vindecarea producandu-se in cateva saptamani (cel mult cateva luni). In unele cazuri, insa, starea se poate agrava, umarul dureros simplu devenind umar dureros acut hiperalgic.

Umarul acut hiperalgic

Simptomele de periartrita scapulo-humerala apar uneori brusc, cu o durere intensa si o impotenta totala a membrului superior, alteori aceasta forma clinica este continuarea evolutiei unui umar dureros simplu. Puseele acute de calcificare ale unui tendon sau ale bursei subacromio-claviculare, pot fi responsabile de dureri de clavicula exagerate, insuportabile, care dau insomnii si care iradiaza deseori catre ceafa sau catre fosa supraclaviculara, dar mai ales pe marginea laterala a membrului superior, catre mana. De asemenea, aceste dureri de umar se intensifica la orice tentativa de mobilizare a acestuia.

La umarul dureros acut, evolutia este uneori trenanta, durerile acute durand mai multe luni. De cele mai multe ori, durerile se amelioreaza treptat pana ce dispar complet, pacientul putandu-si relua activitatile obisnuite. Dupa vindecare, poate ramane doar o senzatie de jena la oboseala, frig sau umezeala.

Umarul blocat

Are drept cauza retractia capsulei articulare si evolueaza in doi timpi. La debut, apare limitarea dureroasa a umarului, putandu-se confunda cu umarul dureros simplu. Ulterior, in cateva saptamani sau cateva luni, apare blocajul mai mult sau mai putin complet al umarului, in general putin dureros. Radiografiile simple ale umarului arata aparitia progresiva a decalcifierii difuze si neomogene a capului umeral. Evolutia este obisnuit reversibila in cateva luni (12 -18 luni).

Umarul pseudoparalitic

Poate fi semnalata si la tineri, de obicei dupa un traumatism, avand drept cauza ruptura si perforarea de diverse grade a mansonului rotatorului, aparuta de obicei pe un fond degenerativ (tendinoze). Ruptura de tendon supraspinos (ruptura rotatorilor) antreneaza o pierdere a abductiei active a umarului, in timp ce abductia pasiva ramane conservata. Evolueaza frecvent catre o recuperare functionala suficienta pentru majoritatea cazurilor. Se insoteste de o imagine radiologica de ascensiune a capului humeral. Poate fi pusa in evidenta printr-o artrografie de umar.

Impact

Periartrita scapulo-humerala este una dintre suferintele cele mai frecvente, pentru care bolnavul se adreseaza medicului. Se intalneste la ambele sexe, la persoane active, cu incidenta maxima la cele avand varsta peste 40 de ani.

Diagnostic

Examinarea fizica

In cazul in care se simte o durere severa la umar, se recomanda apelarea la un medic specialist reumatolog. In timpul examinarii se va testa nivelul de durere, prin presare, si gama de miscari pe care articulatia le poate efectua. De asemenea, se vor face miscari specifice care ar putea suspecta o patologie de ruptura de tendon.

Ecografie, radiografie si RMN

Pentru o evaluare completa, este necesara si efectuarea unor anumite tipuri de examene, mai ales ecografie, radiografie scapulo-humerala si RMN. Prin radiografie se pot evidentia eventuale calcifieri periarticulare, in timp ce scanarea cu ultrasunete si, in special, RMN-ul, permite localizarea tendoanelor inflamate sau deteriorate.

Artografia

Artrografia (examen radiologic care permite vizualizarea interiorului unei articulatii) este folosita si pentru diagnosticarea rupturii de tendon supraspinos (ruptura rotatorilor).

Alte teste PSH

Alte tipuri de investigatii paraclinice utile pentru a diagnostica periartrita scapulo-humerala ar mai fi: examenul hematologic si analizele de sange pentru afectiuni inflamatorii (VSH, fibrinogen, proteina C reactiva, electroforeza proteinelor serice), testele imunologice (testul Waller-Rose, testul latexului pentru factorul reumatoid), examenul lichidului sinovial, biopsia musculara si osoasa.

Tratament

Obiectivele tratamentului periartritei scapulo-humerale sunt calmarea durerii, combaterea inflamatiei si imbunatatirea mobilitatii articulare.

Tratamentul igienico-dietetic se aplica in prima faza cand predominante sunt fenomenele inflamatorii si consta din punerea in stare de repaus a umarului afectat pana ce se amelioreaza durerea. Astfel, in umarul dureros simplu acut, se recomanda repausul absolut al articulatiei.

Alimentatie

Alimentatia se recomanda a fi saraca in sare, alcalina, cu multe fructe si legume proaspete, in special legume cu frunze verzi (varza, spanac, salata verde, patrunjel, etc.), bogate in vitamina C si clorofila si uleiuri vegetale presate la rece (uleiuri de in, canepa, dovleac, nuca) bogate in vitamina E (puternic antioxidanta) si in acizi grasi omega-3 si omega-6, ce protejeaza tesuturile afectate si scad inflamatia locala.

Medicatie

Tratamentul medicamentos consta in administrarea de antiinflamatoare sub forma orala, intramusculara sau locala. De asemenea, se poate aplica si tratamentul chirurgical, de exemplu, la umarul pseudoparalitic.

Exercitii kinetoterapie umar

Ulterior, in vederea recuperarii miscarilor la nivelul umarului, se vor practica fizioterapia si mai ales kinetoterapia.

Exista o serie de exercitii de recuperare pentru umar propuse de specialisti. Unul dintre ele presupune urmatorii pasi:

  • Incalziti-va muschii tinandu-va de marginile unei usi deschise si intinzandu-va bratele in lateral.
  • Prindeti marginile usii cu fiecare mana la inaltimea umarului sau sub umar si aplecati-va inainte prin usa pana cand simtiti o intindere usoara.
  • Pastrati-va spatele drept in timp ce va aplecati si schimbati greutatea pe degetele de la picioare. Ar trebui sa simtiti cum partea din fata a umarului se intinde. Nu exagerati, insa, in timpul acestui exercitiu.

Tratamente alternative

Gemoterapia

  • Gemoderivat de scoarta de salcie, 2 fiole x 1.5ml seara inainte de culcare si 2 fiole x 1.5ml in timpul zilei, diluate in 50ml apa plata, cu 20 de minute inainte de mesele principale.
  • Gemoderivat de muguri de coacaz negru, 1 fiola x 2ml diluat in 50ml apa plata, dimineata, cu 20 de minute inainte de masa.
  • Gemoderivat din muguri de vita-de-vie(2×1 fiola/zi, diluat in 50ml apa plata cu 20 de minute inainte de masa).

Fitoterapie

Muguri de pin

Intern – infuzie cu doua lingurite de muguri de pin la 400 ml de apa in clocot; se bea fractionat, in 4-5 reprize, in decursul unei zile. Extern – decoct cu 150 g muguri, la doi litri de apa, se strecoara si se adauga la apa de baie, la 37-38 grade. Se fac 21 de bai intr-o cura. Se pot repeta de 2-3 ori pe an.

Bozul

Extern – decoct din radacina cu 150-200 g radacina la cinci l de apa pentru o baie. Se strecoara si se adauga la apa de baie, la 37-38 de grade. Se fac 21 de bai pe cura, care se repeta de 2-3 ori pe an.

Socul

Este un sudorific puternic. Se beau 3 ceaiuri pe zi, caldute, dintr-o infuzie, cu doua lingurite de flori la 250 ml apa clocotita.

Sulfina

Infuzie preparata din trei linguri planta la o cana ce se bea in cursul unei zile. Extern comprese calde aplicate pe locul dureros.

Nucul

Se beau doua ceaiuri pe zi, dintr-o infuzie cu o lingurita de frunze la 200 ml de apa clocotita. Extern – se fierb 100 g de frunze in 3-4 l de apa, timp de 15 minute. Lichidul rezultat se strecoara si se pune in apa de baie, la temperatura de 37 grade. Se fac 21 de bai pe serie.

Cataplasme cu flori de fan

Doi pumni de flori, seminte si frunzulite, obtinute prin scuturarea fanului uscat, se oparesc intr-o oala de cinci l cu apa fierbinte. Se introduce apoi intr-un saculet, ce se stoarce si se aplica pe incheieturile bolnave. Se tine pana se raceste. Baia se face cu lichidul ce a ramas, care se pune intr-o vana cu apa calda la temperatura  de 37-38 grade. Durata unei bai este de 30 de minute. Se fac 21 de bai intr-o cura.

Comprese cu frunze de varza

Se folosesc pentru efectul lor antialgic, atunci cand durerile sunt mari. Frunzele se strivesc si se pun pe articulatiile bolnave, facandu-se un bandaj deasupra lor. Se tin toata noaptea si toata ziua, schimbandu-se la 24 de ore. Se folosesc pana ce durerile dispar.

Comprese cu argila

Pe o panza se pune un strat gros de argila de 4 cm. Se acopera cu o alta panza, peste care se pune si o flanela. Se aseaza panza astfel pregatita peste articulatiile prinse in reumatism si se tine circa o ora. Se pot face aplicari de doua ori pe zi.

Tratament balneoclimateric

Sunt recomandate statiunile: Amara, Bazna, Baile Felix, Govora, Herculane, Eforie Nord, Lacul Sarat, Mangalia, Neptun, Techirghiol.

Complicatii

Daca este lasata netratata, periartrita scapulo-humerala poate provoca:

  • dureri puternice in umeri
  • pierderea mobilitatii
  • gama redusa de miscare
  • afectarea muschilor, care se pot inrautati si persista mult timp

De asemenea, o alta complicatie des intalnita a periartritei scapulo-humerale este imobilizarea totala. De asemenea, persoanele care sufera de aceasta afectiune se pot confrunta cu o anumita durere si rigiditate timp de mai multi ani.

Sfaturi pentru protejarea umarului

Vestea buna este ca problemele de umar pot fi vindecate adesea si fara interventii chirurgicale. Cu toate acestea, este de preferat sa evitati aceste probleme, in primul rand. Mai jos sunt cateva modalitati prin care puteti face acest lucru.

Fiti atenti la semnalele corpului. Daca aveti dureri de umeri dupa orice activitate, nu ignorati acest aspect. Daca durerea este puternica si nu dispare, luati legatura repede cu un medic specialist. Nu este nevoie sa fortati pentru ca ati putea inrautati lucrurile.

Mentineti-va in forma. Pastrati-va corpul intr-o forma fizica buna, cu exercitii regulate si o dieta sanatoasa. Astfel puteti evita eventualele accidentari.

Faceti miscare intr-un mod adecvat. Incalziti-va inainte sa incepeti exercitiile fizice. Porniti incet si treptat daca nu ati facut vreodata sport sau orice alta miscare. Aflati cum sa ridicati greutati in mod corect si nu ridicati greutati prea mari.

 

Referinte:

  1. https://www.asalaser.com/scapula-humerus-periarthritis-rotator-cuff-tenosyn/symptoms
  2. https://www.healthline.com/health/rotator-cuff-injury-stretches
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/frozen-shoulder/symptoms-causes/syc-20372684
  4. https://www.webmd.com/pain-management/how-to-prevent-shoulder-injuries#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma