Pelagra este o afectiune care apare din cauza lipsei de vitamina B-3, cunoscuta sub numele de niacina. Aflati cum se manifesta pelagra, ce tratamente și mai ales ce masuri de preventie sunt necesare pentru a evita apariția acestei maladii.
Pelagra este o tulburare cauzata de lipsa de niacina sau vitamina B-3. Poate provoca multe simptome, dar cele mai frecvente sunt diareea, dermatita si dementa. Fara diagnostic si tratament, aceasta afectiune produsa de deficienta vitaminei B3 poate pune viata in pericol.
Exista doua tipuri de pelagra: primara si secundara. In caz de pelagra primara, corpul nu preia suficienta niacina din alimentatie, in timp ce pelagra secundara se dezvolta atunci cand organismul nu este capabil sa absoarba niacina.
Niacina se gaseste in proteinele animale, fructe si legume. De asemenea, organismul poate prelua niacina folosind aminoacizi esentiali. Organismul ia acesti aminoacizi din alte alimente, cum ar fi carnea de pui si semintele de floarea soarelui.
Pelagra primara este mai frecventa in zonele in care oamenii consuma o dieta bazata pe porumb, motiv pentru care este cunoscuta drept „boala porumbului”. Niacina din porumb este acea forma de niacina pe care oamenii nu o pot digera si absorbi.
Unele afectiuni, cum ar fi consumul excesiv de alcool si infectia cu HIV, opresc organismul sa absoarba niacina si pot provoca pelagra secundara.
Oamenii resimt de secole efectele deficitului de niacina. Numele pelagra (din italiescul pelle agra, care inseamna ”piele aspra”) a fost folosit de catre savanti pentru a descrie starea la inceputul secolului al XVIII-lea. La inceput, oamenii nu erau siguri de cauza acestei afectiuni.
Ei au observat ca un lucru pe care multe persoane care s-au imbolnavit de afectiune il aveau in comun era faptul ca dieta lor era bazata in primul rand pe porumb. Timp de mai multi ani, oamenii credeau ca porumbul cultivat de ei continea o toxina care ii imbolnavea.
Dupa ce oamenii au inceput sa calatoreasca in alte zone ale lumii, au observat ca multe comunitati au consumat porumb fara sa se imbolnaveasca de pelagra. Acest lucru este cauzat de felul in care a fost pregatit porumbul, care parea sa determine cat de hranitoare a fost alimentatia.
Culturile de porumb tratate cu un anumit proces de alcalinizare, numit nixtamalizare, a permis eliberarea niacinei.
Atata timp cat oamenii mancau porumb pregatit in acest fel, nu dezvoltau pelagra.
Cauzele de baza ale celor doua forme, primara si secundara, sunt diferite. Pelagra primara apare daca alimentatia unei persoane este saraca in niacina. Persoanele care prezinta cel mai mare risc sa dezvolte pelagra primara sunt cele a caror dieta se bazeaza in principal pe porumb. Afectiunea este foarte rara in tarile dezvoltate, unde producatorii fortifica faina cu niacina. O persoana care nu poate absorbi vitamina B-3, in ciuda faptului ca are o dieta bogata in niacina, poate dezvolta pelagra secundara.
Un factor semnificativ de risc pentru pelagra secundara este consumul excesiv de alcool. Un articol din 2014 sugereaza ca aceasta tulburare poate provoca pelagra prin malnutritie. Este posibil ca o persoana sa nu manance suficiente alimente care contin niacina, iar alcoolul poate impiedica organismul sa o absoarba. De asemenea, alcoolul poate opri transformarea anumitor proteine in niacina, crescand riscul de dezvoltare a bolii.
Cu toate acestea, pelagra indusa de alcool este adesea nedetectata, deoarece simptomele sale sunt similare cu cele ale delirului cauzat de renuntarea la alcool.
Alti factori de risc pentru pelagra secundara sunt:
Vitamina B3 (cunoscuta si sub numele de niacina) este esentiala pentru o sanatate buna. Niacina ajuta corpul sa transforme alimentele pe care le consumam in energie. Doua coenzime produse de niacina, nicotinamida adenin dinucleotida (NAD) si nicotinamida adenin dinucleotid fosfat (NADP), au, de asemenea, roluri importante in organism.
Niacina poate fi consumata direct prin alimentele pe care le consumam – acestea sunt fie alimente fortificate, fie natural bogate in vitamina B3, cum ar fi carnea, lactatele si nucile. De asemenea, corpul poate transforma o proteina aminoacida numita triptofan in niacina. Curcanul este o sursa dietetica foarte bogata in triptofan si, prin urmare, poate ajuta la anihilarea deficientei de niacina. Deficienta severa de niacina duce la o afectiune numita pelagra.
Pelagra provoaca probleme gastrointestinale, cutanate si neurologice. Principalele simptome sunt:
Cea mai frecventa problema gastrointestinala este diareea. Diareea este caracterizata de eliminarea unor scaune moi, de cel putin trei ori pe zi.
Diareea poate duce la deshidratare periculoasa si poate provoca malnutritie in timp, deoarece poate afecta absorbtia nutrientilor din alimente. De asemenea, este de multe ori primul simptom al pelagra care apare.
Alte simptome gastrointestinale sunt:
Dermatita cauzata de pelagra determina adesea ingrosarea pielii si capatarea unui aspect solzos, eruptii cutanate si decolorare. Medicii descriu aparitia acestor simptome in jurul gatului drept guler Casal sau colier Casal. Zona afectata a pielii poate deveni sensibila la lumina si se simte si arata ca o arsura solara.
Alte simptome dermatologice sunt cheilitia, care reprezinta fisurarea si inflamarea colturilor gurii, si dermatita palpebrala, care provoaca inrosirea si fisurarea pielii in colturile pleoapei.
Unele afectiuni neurologice, cum ar fi anxietatea si depresia, sunt simptome precoce ale afectiunii. Pe masura ce pelagra avanseaza, oamenii pot prezenta simptome de dementa, cum ar fi:
Exista trei simptome principale ale bolii induse de consumul excesiv de alcool, care afecteaza creierii si nervii. Acestea sunt:
Fara tratament, pelagra poate pune viata in pericol si poate duce la moarte.
Daca un medic suspecteaza ca o persoana are pelagra, exista mai multe modalitati de confirmare a diagnosticului. Acesta va efectua un examen fizic si il va intreba pe pacient ce tip de alimentatie si stil de viata are.
Descoperirile care sustin diagnosticul clinic de pelagra sunt modificarile caracteristice ale pielii, eruptiile cutanate si simptomele insotite de mancarime sau durere. Pacientii sustin de multe ori ca au diaree sau alte simptome gastrointestinale, dar si limba umflata. In unele cazuri (dar nu toate), pacientii incep sa-si schimbe starea de spirit, dezvolta probleme de somn, se simt deprimati sau au simptome precoce de dementa.
Pelagra este rara la copii, insa poate aparea. Cu toate acestea, pacientii mai tineri nu pot prezenta simptomele tipice ale bolii, ceea ce poate face complica diagnosticul.
Pentru a confirma diagnosticul de pelagra, medicii vor lua o proba de sange pentru a verifica nivelurile scazute de niacina. De asemenea, pot cauta si alte anomalii, cum ar fi nivelurile scazute de triptofan, NAD si NADP. Prezenta altor deficiente nutritionale, markeri inflamatori sau imunitate scazuta poate oferi, de asemenea, o perspectiva utila si poate ajuta la excluderea altor afectiuni, cum ar fi lupusul, care pot avea simptome similare.
Daca se constata ca o persoana are pelagra, urmatorul pas va fi determinarea cauzei. Uneori, raspunsul este destul de evident. De exemplu, o persoana poate declara ca mananca putin sau este in mod evident subnutrita.
Alti pacienti pot avea nevoie de teste suplimentare pentru a determina motivul deficientei. Printre aceste teste se numara:
Diagnosticarea bolii si determinarea cauzei reprezinta un pas esential. De asemenea, pelagra poate provoca o serie de complicatii, cum ar fi:
Daca nu este tratat, pacientul poate intra in coma din cauza deficitului de niacina. Dupa cativa ani, afectiunea provoaca daune majore organelor interne, care in cele din urma sunt fatale.
Desi pelagra nedescoperita si netratata poate fi grava, daca este diagnosticata si abordata la timp, pacientul se poate vindeca total. In prima faza, medicul ii administreaza niacina si / sau suplimente de triptofan pentru a trata pelagra. O persoana care sufera de aceasta afectiune va raspunde imediat la aceasta interventie relativ simpla.
Alimentatia adecvata poate inversa rapid simptomele pielii daca acestea nu sunt avansate.
Cand incep recuperarea, multi pacienti au o stare de sanatate precara. De obicei, acestora li se recomanda odihna la pat. Daca o persoana are inflamatii la nivelul gurii sau o afectiune gastrointestinala care le ingreuneaza hranirea, li se administreaza alimentatie intravenoasa (tub de alimentare) si alte forme de suplimente lichide. O dieta bogata in calorii, hranitoare, cu multa hidratare este esentiala pentru procesul de vindecare si pentru a preveni reaparitia bolii.
Dupa ce pacientul reia dieta cu alimente solide, poate solicita sfaturi din partea unui dietetician sau a unui nutritionist pentru a se asigura ca obtine suficienta niacina din alimentatie. Carnea, lactatele si nucile sunt surse bune de niacina, la fel ca si legumele verzi, cu frunze. Oamenii pot, de asemenea, sa ia suplimente cu vitamina B3 sau alte medicamente care influenteaza felul in care organismul proceseaza niacina.
Persoanele care au eruptii active trebuie sa evite contactul cu soarele pana in momentul vindecarii.
O persoana cu pelagra cronica, severa, se va recupera dupa mai mult timp decat o persoana care are o forma mai usoara. Daca o persoana are un risc ridicat de a dezvolta din nou pelagra (cum ar fi cei fara adapost, cei care au anumite afectiuni sau dependentii de alcool), va avea nevoie de supraveghere constanta in partea echipei medicale pentru a se asigura ca are o nutritie adecvata.
In primul rand, consumati alimente bogate in triptofan pentru ca acesta joaca un rol important in producerea niacinei. Aceste alimente sunt: fructele de mare, carnea, drojdia, ouale, taratele, alunele, legumele verzi, cerealele integrale, leguminoasele si semintele.
Necesarul zilnic recomandat de vitamina B3 este urmatorul:
De asemenea, este foarte important sa consumati alcool in cantitati moderate. Pentru prevenirea formei secundare a bolii, trebuie evitata expunerea la soare in faza activa a afectiunii.
Odihna este foarte benefica in vindecarea afectiunii, intrucat stresul agraveaza simptomele si complica starea. Odihniti-va suficient si tineti stresul departe pentru a preveni agravarea mancarimilor.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…