Osteoporoza este o boala caracterizata de fragilitate osoasa si risc mai mare de rupturi ale oaselor. Iata care sunt cauzele si ce e de facut.

Cuprins:

1. Ce este osteoporoza
2. Simptome
3. Incidenta
4. Cauze
5. Diagnostic
6. Tratamentul osteoporozei
7. Prevenirea osteoporozei
8. Prevenirea caderilor

Ce este osteoporoza?

Tesutul osos are capacitatea de a se auto-regenera, unele celule sunt resorbite si apar altele noi. Dupa varsta de 30 de ani, viteza cu care este resorbit tesutul osos este mai mare decat cea cu care se formeaza noi celule osoase, astfel ca oasele devin mai fragile. Fragilitatea asociata cu osteoporoza este data de reducerea cantitatii de minerale din oase, cum ar fi calciul, mult mai rapid decat il poate produce iar organismul, ducand la o pierdere a densitatii tesutului osos – apare un deficit.

Astfel, odevin astfel mai subtiri si mai putin dense, astfel incat chiar si o mica lovitura sau cadere poate provoca fracturi grave – fracturi de fragilitate sau traumatisme minore.

Cele mai frecvente fracturi sunt in regiunea soldului, coloanei vertebrale si la incheietura mainii. Adesea, primul semn al osteoporozei este o fractura osoasa in urma unui incident minim.

Tipuri de osteoporoza

Osteoporoza poate fi primara si secundara.

Osteoporoza primara – deteriorarea masei osoase care nu este asociata cu alte boli cronice – este data de imbatranirea si scaderea functiei gonadelor. De aceea, menopauza si premenopauza pot grabi dezvoltarea osteoporozei primare. Factorii de risc sunt aportul inadecvat de calciu, stilul de viata sedentar, fumatul si consumul de alcool.

Osteoporoza secundara rezulta din afectiuni cronice care contribuie la pierderea accelerata a tesutului osos. Aceste afectiuni cronice includ excesul de tiroxina, hiperparatiroidismul, afectiunile maligne, bolile gastrointestinale, unele medicamente, insuficienta renala si bolile tesutului conjunctiv.

CALCULEAZA-TI RISCUL DE OSTEOPOROZA folosind calculatorul nostru!

Simptome

De obicei, osteoporoza nu prezinta simptome, pierderea densitatii osoase nefiind dureroasa. Primul semn poate fi, insa, o fractura osoasa in urma unui incident minor. Fracturile pot fi foarte dureroase si pot duce la dizabilitati si la pierderea independentei.

In timp se poate observa o scadere treptata in inaltime din cauza afectarii vertebrelor si din cauza comprimarii coloanei vertebrale, precum si afectarea posturii. Fracturile la nivelul vertebrelor sunt cele mai grave.

Fracturile osteoporotice

Dupa o fractura osteoporotica, riscul de a suferi o alta fractura se dubleaza. Este esential ca osteoporoza sa fie diagnosticata si tratata pentru a preveni fracturile ulterioare. Fracturile de sold sunt probabil cele mai grave fracturi osteoporotice.

Incidenta

Osteoporoza este cauza a peste 8,9 milioane fracturi osteoporotice anual la nivel global. Statisticile arata ca osteoporoza afecteaza 200 de milioane de femei din intreaga lume.

In Europa, dizabilitatea asociata osteoporozei este mai mare decat cea cauzata de cancere.

Cauze

Osteoporoza este data de pierderea si afectarea densitatii osoase cauzate de dezechilibre metabolice si alti factori de risc. Deoarece osteoporoza este de obicei asimptomatica pana la aparitia unei fracturi, este esential sa se cunoasca riscul personal de a dezvolta boala.

Stilul alimentar

Aportul insuficient de calciu, mai ales din lactate, duce la scaderea densitatii osoase. Calciul este dependent si de alte elemente nutritive, ca vitamina D, proteine sau fosfor. Bolile de nutritie afecteaza si densitatea minerala osoasa.

Sedentarismul si alti factori comportamentali

Stilul de viata sedentar sau imobilitatea cresc riscul de dezvoltare a osteoporozei. Greutatea corporala scazuta si fumatul influenteaza negativ masa osoasa. Consumul excesiv de alcool scade functia osteoblastelor si, prin urmare, diminueaza formarea osoasa.

Genul feminin

Femeile sunt mai susceptibile la osteoporoza decat barbatii. Cu toate acestea, osteoporoza la barbati este acum recunoscuta ca o problema importanta de sanatate. Aproximativ 30% dintre fracturile de sold la persoanele trecute de 65 de ani apar la barbati. Fracturile osteoporotice la barbatii in varsta sunt asociate cu densitatea minerala osoasa redusa la nivelul femurului, slabiciune musculara etc.

Varsta

Osteoporoza este mult mai frecventa la persoanele in varsta.

Istoric familial

Istoricul familial de osteoporoza si fracturi, deoarece forta osoasa este mostenita.

Boli si tratamente

Anumite boli si tratamente administrate pot avea un impact asupra sanatatii osoase. De exemplu, corticosteroizii utilizati in mod obisnuit pentru astm, poliartrita reumatoida si alte afectiuni inflamatorii influenteaza riscul de a dezvolta osteoporoza, precum si un dezechilibru hormonal, pubertatea intarziata, menopauza precoce la femei, sau nivelul redus de testosteron la barbati.

Unele afectiuni care duc la malabsorbtie, de exemplu boala celiaca, boala intestinala inflamatorie pot creste riscul de osteoporoza. Alte afectiuni includ bolile tiroidiene, unele boli cronice, de exemplu artrita reumatoida sau bolile renale. Unele medicamente pentru epilepsie, cancer de san, cancer de prostata si unele antipsihotice influenteaza, de asemenea, riscul pentru afectarea densitatii osoase.

Cauze genetice

Un exemplu de osteoporoza determinata genetic este observata la pacientii cu sindrom Turner (disgenie gonadala 45XO). Femeile cu acest sindrom prezinta niveluri scazute de estradiol in plasma si concentratie crescuta de gonadotropina. O alta boala genetica in care apare osteoporoza este osteogenesis imperfecta.

Diagnostic

Istoricul medical si examenul fizic nu sunt suficiente pentru diagnosticarea osteoporozei primare. Cu toate acestea, sunt importante in screening-ul pentru formele secundare de osteoporoza si in evaluare. Un istoric medical ofera informatii privind prezenta unor afectiuni cronice, privind stilul de viata al pacientului, aptitudinile fizice si tratamentele administrate care ar putea influenta densitatea osoasa.

In general, din nefericire, osteoporoza se depisteaza dupa o fractura. Fracturile osteoporotice sunt o manifestare fizica tarzie.

Se vor efectua analize de laborator, ce includ testarea unor markeri biochimici specifici (osteocalcina, fosfataza alcalina osoasa etc.) care reflecta rata formarii osoase si a resorbtiei osoase. Osteoporoza poate si sugerata de o crestere a nivelului de creatinia, de cresterea nivelului transaminazelor hepatice, de scaderea nivelului de calciu etc.

Testarea densitatii osoase

Radiografiile simple nu sunt suficient de sensibile pentru a diagnostica osteoporoza pana cand densitatea osoasa totala a scazut cu 50%, dar osteodensitometria DEXA este utila pentru masurarea densitatii osoase si pentru monitorizarea cursului terapiei. Tehnicile cele mai utilizate pe scara larga pentru evaluarea densitatii minerale osoase sunt absorbtiometria duala cu raze X (DEXA) si tomografie computerizata cantitativa (CT). CT este mai precisa, dar implica o expunere mult mai mare la radiatii decat DEXA.

Rapoartele privind densitometria osoasa ofera un scor T (numarul abaterilor standard deasupra sau sub densitatea minerala osoasa medie dupa o serie de parametri standard de baza) sau un scor Z (comparand datele pacientului cu cele ale unui grup general de persoane de varsta, rasa si gen similar). Rezultatul densitatii minerale osoase permite clasificarea pacientilor in trei categorii: densitate minerala osoasa normala, osteopenie si osteoporoza. Osteoporoza este clasificarea pentru de un scor T de mai mare de 2,5.

Cand este indicata osteodensitometria?

Se recomanda o scanare DEXA in urmatoarele cazuri:

  • persoane de gen feminin trecute 65 de ani si barbati trecuti 70 de ani, mai ales cu factori de risc;
  • monitorizarea tratamentului osteoporozei;
  • multipli factori de risc pentru osteoporoza.
  • inainte de initierea tratamentului de substitutie hormonala;
  • fractura dupa un incident minor;
  • in cazul administrarii pe termen lung de steroizi, medicamente anticonvulsive sau hormoni tiroidieni;
  • diagnosticul de hiperparatiroidism primar etc.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat scorurile T in urmatoarele tipuri de diagnostic:

  • Densitate ososasa normala: scor T de – 1 sau mai mare;
  • Osteopenie: Scorul T intre -1 si – 2,5;
  • Osteoporoza: scor T sub -2,5;
  • Osteoporoza severa: Scorul T mai mic de – 2,5 plus o fractura dupa traumatism minor.

Tratamentul osteoporozei

In principal se intervine prin suplimente de calciu si vitamina D. Alte medicamentele pentru prevenirea sau tratarea osteoporozei includ urmatoarele:

  • Estrogenul – Desi utilizarea estrogenului este destul de controversata, tratamentele cu estrogen la menopauza pot preveni adesea pierderea rapida de tesut osos si poate creste densitatea osoasa.
  • Calcitonina – Este un hormon natural produs de celulele glandei tiroide. Poate stabiliza masa osoasa si poate ameliora durerea cauzata de fracturi.
  • Alendronatul – Este un medicament non-hormonal utilizat pentru a preveni si trata osteoporoza. Reactiile adverse pot include iritarea esofagului si alte simptome ale tractului gastrointestinal.
  • Raloxifen – Acest medicament este un modulator selectiv al receptorilor de estrogen, o clasa de medicamente ce actioneaza ca estrogenul in anumite parti ale corpului, dar ca un blocant de estrogen in alte regiuni. Are capacitatea de a favoriza dezvoltarea masei osoase si reduce riscul de fracturi ale coloanei vertebrale.

Prevenirea osteoporozei

Desi osteoporoza este o afectiune cu un prognostic nu foarte bun de fiecare data, vestea buna este ca exista multe modalitati de prevenire si gestionare a afectiunii. Este esential sa ne protejam sanatatea oaselor inca din copilarie pentru a dezvolta un sistem osos rezistent.

Sedentarismul si osteoporoza

Sedentarismul este un factor important de risc in aparitia osteoporozei. De aceea, exercitiile regulate pot preveni reducerea densitatii osoase. Cateva exemple de antrenamente pentru prevenirea osteoporozei si chiar pentru ameliorarea simptomelor si prevenirea progresului bolii sunt mersul pe jos, jogging-ul, aerobicul de intensitate redusa etc. In plus, antrenamentele de intarire a muschilor pot contribui la imbunatatirea coordonarii si a echilibrului, mentinerea mobilitatii si reducerea riscului caderilor si fracturilor.

Expertii recomanda 45-60 de minute de exercitii fizice de 3 ori pe saptamana, pentru a creste rezistenta oaselor. Se pot efectua antrenamente cu greutati usoare, cu mingi de fitness, thai chi, antrenamente de echilibru sau yoga.

Inainte de efectuarea antrenamentului este esential sa efectuati exercitii de intindere a musculaturii pentru a preveni accidentarile. Respirati regulat si corect pe durata efectuarii exercitiilor, iar daca apar dureri, intrerupeti antrenamentul. La finalul antrenamentului efectuati aceleasi miscari de intindere a musculaturii de la inceput. Incepeti cu antenamente usoare si cresteti treptat intensitatea si durata lor.

Calciul si vitamina D in alimentatie

Calciul este o componenta importanta a osului, iar sistemul scheletic stocheaza 99% din calciul din intregul organism. Aportul de calciu din alimentatie este cel mai important pentru o functionare sanatoasa a oaselor si a muschilor. Consumati 2-3 portii pe zi de alimente bogate in calciu, cum ar fi produse lactate, legume bogate in calciu, conserve de sardine / somon, nuci si fructe bogate in calciu.

Daca organismul foloseste mai mult calciu decat depoziteaza, pe o perioada lunga de timp, densitatea osoasa va scadea treptat. Cel mai mare necesar de calciu este pentru adolescenti (o perioada de crestere rapida a oaselor),  pentru femeile trecute de 50 de ani si barbati cu varsta peste 70 de ani. La varsta de 20 de ani ajungem la masa osoasa de varf – punctul in care oasele noastre sunt la cea mai mare densitate. Aproape 40% din masa noastra de varf este dobandita in timpul pubertatii. O densitate osoasa mare in timpul acestor ani poate contribui la mentinerea unei sanatati osoase mai bune pe tot parcursul vietii. Prin urmare, un aport adecvat de calciu este esential pentru copii si adolescenti.

Vitamina D

Vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului din dieta, pentru dezvoltarea osoasa, controlul cresterii celulare si functionarea imunitatii. Cea mai buna sursa de vitamina D este lumina soarelui, aceasta vitamina fiind in mod natural produsa de organism in urma expunerii la lumina soarelui. Nu e nevoie de o expunere prelungita, ci de 5-15 minute pe zi. In timpul verii este important sa se limiteze expunerea la soare intre orele 10:00 – 16:00, deoarece poate creste riscul de aparitie a cancerului de piele. Vitamina D poate fi gasita si in peste uleios si in unele alimente fortificate – cum ar fi laptele, iaurtul, laptele de soia etc.

Necesarul de calciu

Iata care este necesarul de calciu in functie de varsta:

  • mai putin de 6 luni – 210 mg Ca
  • 6 luni – 1 an – 270 mg Ca
  • 1-3 ani – 500 mg Ca
  • 4-8 ani – 800 mg Ca
  • 9-18 ani -1300 mg Ca
  • 19-50 de ani – 1000 mg CA
  • Persoane trecute de 50 ani – 1200 mg Ca
  • Femei aflate la menopauza – 1300 mg Ca
  • Gravide si femei care alapteaza – 1000 mg Ca

Uneori, la recomandarea medicului se poate apela la un supliment de calciu. Tipul de supliment pe care il puteti lua variaza. Carbonatul de calciu si citratul de calciu sunt cele mai intalnite tipuri. Suplimentele de calciu trebuie administrate concomitent cu alimente bogate in calciu pentru o absorbtie mai buna.

Cele mai importante surse de calciu:

  • Iaurt
  • Branzeturi
  • Lapte
  • Produse din grau integral
  • Crucifere: broccoli, kale, varza
  • Verdeturi
  • Peste si crustacee (sardine, somon)
  • Leguminoase
  • Fructe oleaginoase

Prevenirea caderilor

Daca deja am osteoporoza, cum pot preveni caderea?

  • Adoptati un stil de viata activ, stabiliti-va un program de antrenamente pentru a imbunatati rezistenta si tonusul muscular si pentru articulatii flexibile.
  • Efectuati anual teste de laborator si investigatii imagistice pentru a monitoriza progresul bolii.
  • Nu faceti miscari bruste, nu va ridicati rapid si nu va schimbati brusc pozitia corpului.
  • Aveti grija cand mergeti pe suprafete neuniforme, pe suprafete umede sau pe trotuare inghetate.
  • Purtati incaltaminte din material moale dar care sa ofere stabilitate.
  • Coborati scarile cu grija.
  • Evitati spatiile aglomerate, neiluminate.
  • In casa, sigurati-va un mediu sigur, covoarele trebuie sa fie fixate, sa fie dure si nederapante, inclusiv la baie, in cabina de dus si in cada, unde riscul de alunecare este mai mare.

Referinte:

(1) All about osteoporosis, link: https://www.acc.co.nz/assets/injury-prevention/acc7430-about-osteo.pdf
(2) Osteoporosis: Evaluation and assessment, link: https://www.aafp.org/afp/2001/0301/p897.html
(3) Osteoporosis Clinical Research Program, link: http://www.uwosteoporosis.org/health.php
(4) Osteoporosis prevention exercises, link: http://www.mydr.com.au/sports-fitness/osteoporosis-prevention-exercises
(5) What you need to know about osteoporosis, link: http://arthritistas.org.au/wp-content/uploads/2015/06/oa_consumer_brochure.pdf
(6) Facts and statistics, IOF, link: https://www.iofbonehealth.org/facts-statistics

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma