Osteoartrita – cauze, simptome, tratament

Osteoartrita este o boala caracterizata prin modificari morfologice si functionale ale articulatiilor. Aflati mai multe despre osteoartrita din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este osteoartrita?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza osteoartrita?
  6. Complicatii
  7. Sfaturi pentru prevenirea osteoartritei

Ce este osteoartrita?

Adesea numita si boala articulara degenerativa sau osteoartroza, osteoartrita apare atunci cand cartilajul de protectie de la capetele oaselor se distruge prin uzura.

Introducere

Osteoartrita este cea mai comuna forma de artrita, care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume si este cauza principala de invaliditate in randul persoanelor in varsta.

Fiind o artrita de uzura, osteoartrita este afectiunea in care cartilajul care inveleste si protejeaza articulatiile oaselor se deterioreaza in timp. Astfel, oasele nemaifiind separate de cartilaj, se freaca unul de altul, ceea ce duce la distrugerea tesutului osos subiacent.

Osteoartrita poate afecta orice articulatie din corp, cele mai frecvent afectate fiind articulatiile de la maini, gat (osteoartrita cervicala), spate, genunchi (osteoartrita la nivelul genunchiului) si solduri. Osteoartrita se agraveaza treptat, odata cu inaintarea in varsta, neexistand niciun tratament care sa o vindece. Cu toate acestea, tratamentele pot incetini inaintarea bolii, amelioreaza durerile si imbunatatesc functionarea articulatiilor.

Cauze si factori de risc

Cauzele acestei afectiuni pot fi:

  • primare, cand osteoartrita este in directa legatura cu imbatranirea si este rezultatul unor modificari chimice la nivelul cartilajului, ceea ce face ca distrugerea lui sa se faca intr-un ritm mai rapid decat regenerarea
  • secundare, cand osteoartrita este cauzata de alte boli, cum ar fi guta, poliartrita reumatoida, boala Paget, obezitatea, diabetul etc.

Cartilajul osos este un tesut tare, lunecos care permite miscarea articulatiilor, una in raport cu cealalta, aproape fara frecare. In osteoartrita, suprafata neteda si alunecoasa a cartilajului devine dura. In cele din urma, in cazul in care cartilajul este distrus, este posibil sa apara frecarea os pe os si de aici toate semnele si simptomele descrise anterior, dintre care cel mai neplacut este durerea.

Simptome

Simptomele osteoartritei se dezvolta adesea treptat, agravandu-se in timp. Semnele si simptomele de osteoartrita includ:

Durere

Articulatiile se pot deteriora in timpul miscarii, devenind dureroase. Durerea este in stransa legatura cu tipul de activitate desfasurata si se agraveaza la sfarsitul zilei. Cu timpul, pe masura ce boala evolueaza, durerile se manifesta si in starea de repaus.

Sensibilitate la palpare

Articulatiile devin sensibile atunci cand se aplica o presiune usoara asupra lor.

Rigiditate

Rigiditatea articulatiilor se poate simti cel mai bine la trezire, dimineata, sau dupa o perioada de inactivitate.

Pierderea de flexibilitate

Articulatia isi pierde capacitatea de a efectua toata gama de miscari specifice.

Cracamente articulare (crepitatii)

Cand articulatia este folosita, chiar si la o articulatie sanatoasa, se pot auzi sau se pot simti cracamente, care pot fi si dureroase, dar nu intotdeauna.

Osteofite

Acesti pinteni ososi, care se simt ca niste noduli tari, se pot forma in jurul articulatiei afectate si apar in stadiile avansate ale bolii.

Daca exista dureri articulare sau rigiditate care dureaza mai mult de cateva saptamani, se recomanda consultul unui medic specialist reumatolog.

Impact

Printre factorii care cresc riscul de osteoartrita amintim:

Varsta inaintata

Riscul de osteoartrita creste cu inaintarea in varsta.

Sexul

Femeile sunt mai multe susceptibile de a dezvolta osteoartrita, desi nu este clar de ce.

Deformari osoase

Unii oameni se nasc cu malformatii articulare sau cartilaj defect, care poate creste riscul de osteoartrita.

Leziuni articulare

Anumite traumatisme, cum ar fi cele care apar in timpul activitatilor sportive sau rezultate in urma unui accident, pot creste riscul de osteoartrita.

Obezitatea

Persoanele obeze, cu o greutate corporala mult peste normal, pun presiune pe articulatiile de sustinere a greutatii, cum ar fi genunchii.

Anumite ocupatii

In cazul in care locul de munca include activitati care pun stres repetitiv pe anumite articulatii, in cele din urma se poate ajunge la osteoartrita.

Alte boli

Diabetul, anumite afectiuni ale tiroidei, guta, poliartrita reumatoida sau boala Paget, cresc riscul bolii artrozice.

Diagnostic

In timpul examenului fizic, medicul va examina cu atentie articulatia afectata, verificand sensibilitatea, umflarea sau inrosirea articulatiei. Va testa, de asemenea, flexibilitatea si rigiditatea articulatiei, punand pacientul sa execute o serie de miscari. In plus, medicul va recomanda teste de laborator si imagistice.

Teste imagistice

Prin efectuarea acestor teste, se vor obtine imagini cu articulatia afectata.

Radiografii

Tesutul cartilaginos nu apare pe imaginile obtinute prin radiografiile cu raze X. In schimb, pierderea cartilajului poate fi pusa in evidenta de ingustarea spatiului dintre oasele articulatiei. O radiografie poate arata, de asemenea, acei pinteni ososi (osteofite), din jurul unei articulatii. In cazul celor mai multi pacienti, se pot obtine dovezi edificatoare de osteoartrita, cu ajutorul radiografiilor, inainte de a avea vreun simptom.

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN)

RMN-ul foloseste undele radio si un camp magnetic puternic pentru a produce imagini detaliate ale oaselor si ale tesuturilor moi, inclusiv cartilajul. Acest lucru poate fi de ajutor in determinarea exacta a cauzei care produce durerea.

Teste de laborator

Prin analizele de sange sau prin prelevarea de lichid din articulatie, se poate determina cu precizie diagnosticul. Analize de sange pot ajuta la excluderea altor cauze ale durerilor articulare, cum ar fi artrita reumatoida.

Analiza lichidului articular

Medicul poate folosi un ac pentru a extrage fluid din articulatia afectata, procedura numita artrocenteza. Examinarea si testarea lichidului poate determina existenta unui proces inflamator in articulatie si situatia in care durerea este cauzata de guta sau de o infectie.

Artroscopia

Un alt procedeu care este recomandat in diagnosticarea osteoartritei este artroscopia, procedeu prin care se introduce un tub cu o camera video, in interiorul articulatiei.

Cum se trateaza osteoartrita?

Nu exista niciun tratament cunoscut care sa vindece osteoartrita, dar ele pot reduce durerea si mentin articulatiile mobile.

Medicamente

Simptomele osteoartritei pot fi ameliorate printr-o varietate de medicamente, inclusiv:

Acetaminofenul

Poate calma durerea, dar nu reduce inflamatia. Acesta a fost dovedit a fi eficace pentru persoanele cu osteoartrita care au dureri usoare pana la moderate. O supradoza de acetaminofen poate provoca leziuni hepatice severe.

Medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS)

Pot reduce inflamatia si calmeaza durerea. AINS, cum ar fi ibuprofen sau naproxen, pot provoca deranjamente la stomac, tiuituri in urechi, probleme cardiovasculare, probleme de sangerare si afecteaza negativ ficatul si rinichii. Persoanele mai in varsta au cel mai mare risc de complicatii.

Narcotice

Aceste tipuri de medicamente pe baza de prescriptie medicala contin ingrediente similare cu codeina si pot oferi ajutor in cazul unor dureri de osteoartrita mai severe. Aceste medicamente puternice prezinta risc de dependenta, desi acest risc este considerat a fi mic, la persoanele care au dureri severe.

Proceduri chirurgicale si alte tratamente

In cazul in care tratamente folosite in mod obisnuit nu ajuta, puteti lua in considerare urmatoarele proceduri, cum ar fi:

Cortizon

Injectiile cu corticosteroizi pot ameliora durerea in articulatii. In timpul acestei proceduri, medicul amorteste zona din jurul articulatiei, apoi pune un ac in spatiul din articulatie, injectand medicamente. Numarul de injectii pe care-l puteti primi in fiecare an este limitat, deoarece aceste medicamente pot agrava starea articulatiilor de-a lungul timpului.

Injectii de lubrifiere

Injectiile cu derivati ai acidului hialuronic pot ameliora durerea prin furnizarea unui lichid de “amortizare” in genunchi. Acesti agenti sunt similari cu o componenta care se gaseste in mod normal in lichidul articulatiei.

Realinierea oaselor

In timpul unei proceduri chirurgicale numita osteotomie,  se fac ajustari ale oaselor genunchiului, fie de mai sus sau mai jos de genunchi pentru a realinia piciorul. Osteotomia poate reduce durerea de genunchi prin schimbarea centrului de greutate al corpului.

Inlocuirea articulatiei

In interventiile chirurgicale de inlocuire ale articulatiei (artroplastie), chirurgul indeparteaza suprafetele deteriorate si le inlocuieste cu dispozitive de plastic si metal, numite proteze. Articulatiile soldului si genunchilor sunt articulatiile cel mai frecvent inlocuite. Riscurile pentru o astfel de operatie chirurgicala sunt infectiile si cheagurile de sange. Articulatiile artificiale se pot uza in timp si de aceea ar putea fi nevoie, in cele din urma, sa fie inlocuite.

Tratamente alternative

Pacientii care nu se simt ajutati de tratamentul medicamentos pentru durerile de osteoartrita apeleaza uneori si la practicile de medicina complementara si alternativa. Tratamente alternative care si-au demonstrat eficienta in osteoartrita sunt:

Acupunctura

Unele studii indica faptul ca acupunctura poate calma durerea si imbunatati functia articulatiei la persoanele care au osteoartrita la genunchi. Riscurile acestei practice pot include infectie, vanatai si dureri in zona in care acele sunt inserate in piele.

Suplimente osteoartrita cu glucozamina si condroitina

Studiile facute cu privire la utilizarea acestor suplimente nutritive sunt contradictorii. Unele au demonstrat ca aduc beneficii persoanelor cu osteoartrita, in timp ce, cele mai multe indica faptul ca aceste suplimente nu functioneaza mai bine decat efectul placebo. Nu utilizati glucozamina daca sunteti alergic la crustacee. Glucozamina si condroitina pot interfera cu medicamentele pentru subtierea sangelui si pot cauza probleme de sangerare.

Tai chi si yoga

Aceste terapii implica exercitii fizice usoare, cu intinderea anumitor articulatii, combinate cu respiratie profunda si o anumita concentrare mentala. Multi oameni folosesc aceste terapii pentru a reduce stresul din viata lor, dar totodata multe studii au evidentiat ca tai chi si yoga pot reduce considerabil durerea data de osteoartrita. Ele trebuie practicate intotdeuna sub supravegherea unui instructor competent. Practicati treptat, usor, miscarile care provoaca durere in articulatii.

Osteoartrita tratament homeopat

Modificarea stilului de viata si tratamentele la domiciliu pot ajuta la reducerea simptomelor de osteoartrita. Pentru aceasta se recomanda urmatoarele sfaturi:

Odihna

Daca va confruntati cu dureri sau inflamatii ale unor articulatii, este necesar sa va odihniti timp de 12 la 24 de ore. Gasiti acele activitati care nu necesita utilizarea in mod repetat a acelor articulatii.

Exercitii fizice

Exercitiile pot spori rezistenta si intaresc muschii din jurul articulatiei, facand-o  mai stabila. Practicati exercitii fizice usoare, cum ar fi mersul pe jos, mersul pe bicicleta sau inotul. Daca simtiti nou dureri articulare, este bine sa va opriti. Daca apar dureri noi care dureaza mult timp dupa efortul fizic, inseamna, cel mai probabil, ca articulatia a fost fortata.

Pierderea in greutate

Faptul ca sunteti supraponderali sau obezi, creste presiunea asupra articulatiilor care sustin greutatea, cum ar fi genunchii si soldurile. Chiar si o reducere mica a greutatii poate ameliora presiunea si reduce durerea. Discutati cu medicul despre modalitatile sanatoase de a pierde in greutate. Cei mai multi oameni combina schimbari in dieta lor cu exercitiile fizice.

Combinati caldura si frigul pentru a gestiona durerea

Atat caldura cat si frigul pot calma durerea in articulatii. Caldura amelioreaza rigiditatea si recele poate calma spasmele musculare si durerile.

Aplicati creme impotriva durerii

Cremele si gelurile disponibile in farmacii pot oferi un ajutor temporar impotriva dureri de osteoartrita. Unele creme amortesc durerea prin crearea unei senzatii de cald sau rece. Alte creme contin medicamente, cum ar fi  aspirina, care sunt absorbite in piele. Cremele pentru ameliorarea durerii actioneaza cel mai bine pentru articulatiile care sunt aproape de suprafata pielii, cum ar fi genunchii si degetele.

Complicatii

Osteoartrita este o boala degenerativa care se agraveaza in timp, ducand adesea la dureri cronice. Durerile articulare si rigiditatea pot deveni suficient de severe pentru a face sarcinile zilnice dificile.

Depresia si tulburarile de somn pot aparea din cauza durerilor si a dizabilitatii provocate de osteoartrita.

Sfaturi pentru prevenirea osteoartritei

Din pacate, anumiti factori de risc ai osteoartritei, cum ar fi ereditatea, varsta si sexul, nu pot fi controlati. Exista insa alti factori de risc care pot fi controlati, iar gestionarea acestora poate contribui la reducerea riscului de aparitie a maladiei.

Urmatoarele sfaturi va pot ajuta sa gestionati factorii de risc care pot fi controlati:

  • Sprijiniti-va corpul. Daca sunteti un sportiv de performanta sau un pasionat al exercitiilor fizice, asigurati-va ca aveti grija de organism. Purtati incaltaminte care combate sau reduce impactul asupra genunchilor. De asemenea, asigurati-va ca variati exercitiile fizice, astfel incat toti muschii sa fie antrenati, nu doar aceiasi muschi de fiecare data.
  • Mentineti o buna greutate. Pastrati indicele de masa corporala (IMC) in intervalul adecvat inaltimii si sexului.
  • Urmati o dieta sanatoasa. Mancati o serie de alimente sanatoase, cu accent pe legume si fructe proaspete.
  • Odihniti-va suficient. Oferiti-i corpului oportunitati ample de odihna si somn.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925
  2. https://www.healthline.com/health/osteoarthritis
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma