Ordinea si curatenia in casa – beneficii pentru sanatate

Ordinea si curatenia in casa sunt esentiale pentru sanatatea fizica si mentala a tuturor membrilor familiei. Iata ce efecte au dezordinea si murdaria in casa si cum ne putem asigura ca avem o casa ordonata si ingrijita.

Cuprins:

1. De ce organizarea da o stare de bine?
2. Dezordinea si excesul de obiecte – riscuri pentru sanatate
3. Murdaria in casa – pericol de boli 
4. Ordinea si curatenia – cum influenteaza sanatatea
5. Cum poti avea o casa mai curata si mai organizata

De ce organizarea da o stare de bine?

Corpul uman este format din zeci de mii de sisteme biologice si neurochimice integrate, toate fiind organizate. Multe dintre celulele corpului opereaza pe programe stricte sau ritmuri circadiene. Chiar si la nivel atomic, suntem bine organizati. Fara aceasta forma de organizare, corpurile noastre s-ar prabusi in haos.

Motivul pentru care dorim simetrie si curatenie in casele noastre este sa reflectam sistemul de organizare din propriile noastre corpuri. Ordinea si curatenia sustin sanatatea – si se opun haosului. A fi curat si organizat este un lucru bun. Ne ajuta sa ne simtim mai bine, ne mentine productivi si poate foarte bine ne mentine in forma fizica.

Din fericire, din ce in ce mai multi oameni isi organziarea casa si viata, se organizeaza mai mult si inteleg ca avem nevoie de mai putine lucruri materiale pentru a avea mai multa libertate – minimalism. Spatiile dezordonate inseamna mai multa curatare pe viitor. Si, pe masura ce dezordinea continua sa creasca, la fel si greutatea mentala de a sti ca este acolo.

Toata lumea adora spatiile bine organizate – fie ca vorbim de cele de acasa, la lucru si nu numai. Organizarea iti imbunatateste si personalitatea si imbunatateste relatiile cu prietenii, familia, colegii si chiar strainii. Americanii folosesc ideea de „declutter”, care s-ar traduce prin a scapa de lucrurile de care nu ai nevoie.

Un nivel realist de dezordine

Pentru majoritatea dintre noi, in special pentru parintii cu copii mici, nu este realist sa mentinem o casa in ordine perfecta in fiecare moment din fiecare zi. E inspirat si relaxant sa te uiti pe cataloagele care arata camere frumos mobilate, dar a mentine un standard prea ridicat cand vorbim de curatenie sau ordine nu numai ca nu este realist, dar poate provoca si stres suplimentar. Incercati sa va reglati standardele, sa fiti intelegatori si realisti.

Femeile tind adesea sa fie mai afectate de dezordine si dezorganizare si sa se confrunte cu niveluri mai mari de cortizol, sugerand stres.

Dezordinea si excesul de obiecte – riscuri pentru sanatate

Dezordinea si supraaglomerarea de obiecte este nociva pentru sanatatea ta fizica si psihica. Praful, mucegaiul si parul de animale care se acumuleaza in casele aglomerate sunt factori de risc pentru alergii si astm. Cei care nu pot arunca obiecte pentru ca isi fac griji ca vor avea nevoie de ele, pot fi prea anxiosi.

Ce efecte au dezordinea si supraaglomerarea de obiecte:

  • dezordinea ne bombardeaza mintile cu stimuli excesivi (vizuali, olfactivi, tactili), facand simturile noastre sa lucreze ore suplimentare pe stimuli care nu sunt necesari sau importanti;
  • inhiba creativitatea si productivitatea;
  • ne distrag atentia si afecteaza puterea de concentrare;
  • afecteaza relatiile cu cei din jur;
  • afecteaza calitatea somnului;
  • fac mai dificila relaxarea, atat fizic, cat si mental;
  • devenim anxiosi;
  • creeaza sentimente de vinovatie („ar trebui sa fiu mai organizat”) si jena.

Murdaria in casa – pericol de boli

Murdaria in bucatarie

Unele dintre cele mai frecvente si grave riscuri pentru sanatate cand vine vorba de murdaria din casa sunt reprezentate de cele din bucatarie si modul in care sunt depozitate si preparate alimentele. Aici intra si contaminarea incrucisata din carnea cruda si alte alimente, lipsa spalarii mainilor, folosirea aceluiasi tocator si cutit pentru carne si legume sau alimente gatite etc. Creste astfel riscul de boli transmise prin alimente precum E. coli, Salmonella si Campylobacter.

Lipsa curateniei, igienizarii si dezinfectarii in bucatarie poate atrage daunatori purtatori de boli precum rozatoarele si gandacii.

  • Curatati periodic aparatele electrice din bucatarie.
  • Spalati bine farfuriiile si tacamurile si lasati-le la uscat.
  • Igienizati bine placile de tocat si cutitele.
  • Evitati depozitarea gunoiului – gunoiul menajer trebuie aruncat in fiecare zi.
  • Daca aparatele de bucatarie, cum ar fi masinile de spalat si masinile de spalat vase sunt lasate necuratate, acest lucru poate duce la acumularea de mucegai si bacterii, care sunt apoi transmise in timpul spalarii si procesului de curatare.
  • Curatati cuptorul pentru a indeparta arsura ramasa si folositi produse de curatare specifice si sigure si pentru alte aparate de bucatarie.

Murdaria in dormitoare si sufragerie

Camerele trebuie sa fie aspirate si perdelele curatate, altfel creste riscul de expunere la acarieni. Acestia pot fi si in covoare si saltele sau tapiterii. Aspirati si spalati podelele cat mai des pentru a scapa de acarieni, praf si mucegai. Schimbati lenjeriile de pat de 1-2 ori pe saptamana.

Murdaria in baie

Poate cea mai evidenta zona problematica dintre toate, baia poate prezenta riscuri grave pentru sanatate. Suprafetele si pardoselile din baie sunt deosebit de sensibile la bacterii si alti paraziti. Este esentiala igienizarea baii, a dusului, chiuvetelor si a toaletei, precum si spalarea podelelor si a blaturilor in mod regulat. Asta va reduce riscul de a contracta paraziti din orice zone cum ar fi colacul toaletei si alte suprafete sensibile. Toaleta, capacul de toaleta si robinetul pot fi usor contaminate cu potentiali germeni periculosi si trebuie dezinfectate.

Ordinea si curatenia – cum influenteaza sanatatea

Iata care sunt beneficiile date de ordinea in casa, organizarea locuintei si curatenie:

1. Ordinea si curatenia – Sanatate si preventie!

Casele curate sunt case mai sanatoase! Praful poate declansa alergii si duce la astm, la reducerea functiei pulmonare si stresul tractului respirator. Curatarea si stergerea prafului in mod regulat elimina alergenii din casa si te ajuta sa observi scurgerile si zonele cu probleme in care mucegaiul poate intra. Puteti reduce simptomele alergenilor, sa va simtiti mai sanatos si sa economisiti bani dati pe ingrijiri medicale, pastrand casa curata si fara praf.

Sanatatea incepe cu preventia!

2. Putere mai buna de concentrare

Rafturi si dulapuri pline cu obiecte neorganizate, cutii stivuite in spatiul de lucru, obiecte de toate felurile amestecate – toate pot da un sentiment de stres si frustrare. Organizarea spatiului din locuinta si din jur poate imbunatati starea de bine si calitatea vietii. O casa neorganizata oglindeste o minte neorganizata – obiecte si ganduri raspandite aici si acolo, concureaza pentru atentie, facand imposibila concentrarea reala.

Excesul de obiecte din jur poate avea un impact negativ asupra capacitatii de concentrare si procesare a informatiilor. Dezordinea fizica din imprejurimi poate distrage creierul, apare un fel de multitasking, ceea ce duce la scaderea performantei si la cresterea nivelului de stres.

3. Nivel mai redus de stres

Studiile au identificat o legatura directa intre cortizol sau hormonul de stres si o densitate mare de obiecte casnice. In ciuda faptului ca stresul este o parte a vietii, puteti gasi in continuare modalitati de a reduce stresul. Un astfel de pas este acela de a-ti organiza si „curata” spatiul de lucru si casa. Arunca orice obiecte te distrag, iti readuc in memorie amintiri neplacute, te trag in jos, mai ales daca te incurca emotional. Nu va mai atasati de obiecte inutile si scapati de ele!

Ordinea poate ameliora anxietatea. Puteti observa acest lucru mai clar la persoanele cu tulburari obsesiv compulsive. Pentru persoanele care curata obsesiv, organizeaza sau numara lucruri, aceste comportamente ii fac sa se simta (temporar) mai calmi.

O casa fara germeni reduce, de asemenea, nivelul de stres, ajutandu-va in acelasi timp sa va construiti un sistem imunitar puternic. Cortizolul nu afecteaza doar creierul. Hormonul controleaza de asemenea zaharul din sange si tensiunea arteriala, reduce inflamatiile si regleaza metabolismul. Pe langa faptul ca provoaca dificultati de concentrare si memorie, nivelurile ridicate de cortizol sunt responsabile de cresterea in greutate, acnee, oboseala, slabiciune musculara si tensiune arteriala ridicata. De asemenea, poate afecta starea de spirit, facandu-te iritabil.

4. Imbunatateste starea de spirit

Obiectele ingramadite si in exces te pot face sa fii irascibil, deoarece trimite semnale creierului ca traiesti intr-un mediu unde ceva nu e in regula. Unii oameni chiar se simt coplesiti din cauza aglomerarii. Prin contrast, a scapa de lucrurile de care nu ai nevoie ne poate oferi un adevarat sentiment de bine.

Exista o relatie intensa intre dezordine si dispozitia noastra si respectul de sine. Cu cat sunt mai multe lucruri, cu atat e mai mult stres. In schimb, exista o stare pozitiva asociata spatiului organizat, deoarece te face sa te simti mult mai bine. Asa ca e recomandat sa DONATI, RECICLATI sau ORGANIZATI lucrurile pentru o casa mai organizata si pentru o stare de bine.

5. Sporeste creativitatea

Un birou dezordinat in mod cert nu echivaleaza cu creativitatea. De cealalta parte, se pare ca un mediu minimalist poate ajuta procesul creativ. Cand sunt multe obiecte in jur, asta poate face creierul sa se abata de la un lucru la altul, ceea ce duce la cresterea stresului si la mai putina creativitate. Lucrul intr-un mediu ingrijit, curat si organizat poate ajuta creierul sa se concentreze mult mai bine.

6. Ordinea si curatenia pentru un somn mai bun

Dormitul intr-o camera dezordonata si supra-aglomerata poate cauza probleme cu somnul. Este posibil astfel sa ai insomnii, somn agitat etc. Privarea sau lipsa de somn afecteaza fiecare parte a corpului tau, de la incetinirea gandirii si memoriei, pana la cresterea tensiunii arteriale si cresterea riscului de boli, de la boli de inima si diabet pana la accidente auto si alte rani. Doar 5 minute iti ia dimineata pentru a face patul si a te asigura ca dormitorul este curatat si reimprospatat in mod regulat.

7. Imbunatateste dieta

Cercetarile au aratat ca oamenii care locuiesc in case ingrijite au o dieta mai buna. Deseori, in medii aglomerate tindem sa consumam mai multe calorii si alimente nesanatoase, tot din cauza stresului asociat. Pastrand casa curata, nivelul de stres va fi mai mic. Drept urmare, veti fi mai inclinat sa alegeti gustari si mese sanatoase. In plus, o casa curata – si, in special, o bucatarie organizata, va incurajeaza sa pregatiti mancare sanatoasa.

8. Poate ajuta la combaterea depresiei

Cortizolul nu este legat doar de stres. La niveluri crescute, provoaca si depresie. Acest lucru explica partial de ce a trai intr-o casa excesiv de dezordonata, inghesuita sau murdara poate da nastere altor stari mentale negative. Spatiul de locuit reflecta sinele interior. Lipsa de curatenie si organizare poate sugera un sentiment diminuat al valorii de sine. Poate ca ai experimentat vinovatia sau jena care provine din a avea musafiri intr-un moment in care casa ta nu e foarte organizata sau atractiva din punct de vedere estetic. Riscul ca ei sa te judece este mult mai mic decat sa te judeci pe tine insuti, iar critica de sine este cea mai grava.

9. Ordinea si curatenia inseamna mai multa siguranta

Daca aveti copii mici in casa, stiti ca dezordinea este peste tot. Ai calcat vreodata pe o jucarie care nu te asteptai sa fie acolo? Siguranta este unul dintre beneficiile importante pentru sanatate ale unei case curate – si nu doar pentru familia ta, ci si pentru vizitatori!

10. Imbunatateste calitatea aerului

Diferitele obiecte care se afla imprastiate in toata casa colecteaza constant particule de praf. Asta creste cantitatea de toxine si alte substante nocive care plutesc prin aerul din jurul tau. Poate duce la tuse, atacuri de astm si iritatii ale ochilor, printre alte reactii nedorite. Curatarea si igienizarea reprezinta un pas spre o viata mai sanatoasa. Vei respira (literalmente) mai usor nu doar pentru ca vei fi mai putin ingrijorat sau anxios, dar si pentru ca aerul va fi mai curat.

Cum poti avea o casa mai curata si mai organizata

  • Obiceiurile mici fac diferenta! E bine sa iti faci patul in fiecare dimineata. Va dura doar 5-10 minute. Acest lucru va oferi un sentiment de satisfactie atunci cand revii acasa. Un pat curat si aranjat duce la un somn mai bun, care ajuta la mentinerea unei minti sanatoase si echilibrate.
  • Spala vasele murdare dupa fiecare masa. Dureaza putin timp si obtii mai mult timp cu cei dragi – ceea ce iti imbunatateste, de asemenea, sanatatea mentala. Zilnic spala vasele dupa fiecare masa, aragazul dupa ce ai gatit, chiuveta si blatul de bucatarie. Atunca zilnic gunoiul menajer.
  • Pune fiecare obiect la loc dupa ce l-ai folosit.
  • Nu lasa hainele din cosul de rufe sa se adune prea mult.
  • Urmeaza regula de 30 de secunde: daca o sarcina dureaza aproximativ 30 de secunde sau mai putin de facut, fa-o imediat. Acest lucru este valabil pentru a-ti pune pantofii la loc, a sorta posta etc.
  • Concentreaza-te asupra zonelor in care ai tendinta sa lasi aglomeratia la sfarsitul fiecarei zile, astfel incat sa nu se mai transforme in gramezi mari de obiecte.
  • Stabileste un plan de organizare. Ia 3 cutii in care sa pui obiectele: lucruri de donat, lucruri de aruncat, lucruri de pastrat. Pune obiectele de care nu mai ai nevoie intr-o cutie la vedere si la o luna le poti vinde sau dona.
  • E bine sa faci o curatare usoara si rapida la finalul fiecarei zile. Ia-ti 10 – 15 minute la sfarsitul fiecarei zile pentru a organiza obiectele folosite. Organizeaza biroul sau spatiul de lucru si desktop-ul laptop-ului la sfarsitul fiecarei zile.

Ordinea si curatenia – Rutina de curatenie

Poti crea un program de curatare zilnic pentru rezultate mai bune, fara mult efort, ca sa nu se acumuleze totul pentru o singura zi. De exemplu, luni poti face curatenie in bucatarie, marti in baie, miercuri in camere etc. De asemenea, poti sa alegi ca luni sa dai cu aspiratorul, marti sa calci, miercuri sa speli hainele etc. E indicat sa tii un program sau o rutina de curatenie. Acesta este un mod organizat de a mentine o casa curata, in special pentru cei care lucreaza cel mai bine atunci cand au o lista de „to-do” dupa care sa se ghideze.

Implica toata familia in curatenia casei. Stabileste o rutina de curatenie. Stabileste ceva de facut pentru fiecare zi, lucruri pe care trebuie sa le faci saptamanal, lunar, sezonier, anual etc. De exemplu:

  • ZILNIC: sa faci patul, sa speli vasele, curatarea aragazului si a blatului de bucatarie, dus gunoiul;
  • SAPTAMANAL: schimbarea lenjeriilor de pat, spalat haine si calcat, aspirat si spalat podelele, curatarea frigiderului, sters praful;
  • LUNAR: spalat geamuri, sters usile, spalat perdele, curatat saltelele, curatat masina de spalat etc.

Referinte:
(1) How Clutter Can Affect Your Health, link: https://www.webmd.com/balance/ss/slideshow-clutter-affects-health
(2) The Powerful Psychology Behind Cleanliness, link: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-truisms-wellness/201607/the-powerful-psychology-behind-cleanliness
(3) 6 Benefits of an Uncluttered Space, link:https://www.psychologytoday.com/us/blog/in-practice/201802/6-benefits-uncluttered-space
(4) How decluttering your space could make you healthier and happier, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/how-decluttering-your-space-could-make-you-healthier-and-happier/art-20390064
(5) How Decluttering Can Help You Control Your Anxiety, link: https://www.prevention.com/life/a20515773/health-benefits-of-decluttering/

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma