Nuca de cocos – beneficii si recomandari de consum

Nuca de cocos contine o cantitate crescuta de nutrienti si poate avea o serie de beneficii pentru sanatate. Iata care sunt acestea, precum si recomandari de consum.

Cuprins:

1. Nuca de cocos – ce contine si ce beneficii are?
2. Riscuri posibile
3. Alegere si variante de consum

Nuca de cocos – ce contine si ce beneficii are?

Nuca de cocos (Cocos nucifera) se gaseste in regiunile tropicale, unde este recoltata pentru miezul alb, pentru ulei si sucuri. Este considerata un fruct exotic si poate fi un ingredient delicios si hranitor in alimentatie, atunci cand este consumata cu moderatie. Pulpa de cocos este alba si comestibila. Poate fi folosita la obtinerea uleiului de cocos, dar si pentru lapte de cocos, faina de cocos sau fulgi uscati de cocos.

Uleiul de cocos contine 80-90% grasimi saturate. Acest lucru ii confera o textura ferma la temperaturi scazute sau la temperatura camerei. Grasimea este alcatuita din molecule mai mici numite acizi grasi si exista mai multe tipuri de acizi grasi saturati in uleiul de cocos. Tipul predominant este acidul lauric (47%), urmat de acid miristic si palmitic – prezenti in cantitati mai mici. De asemenea, contine si cantitati mici de grasimi mononesaturate si polinesaturate.

Miezul proaspat de cocos contine si o cantitate mica de carbohidrati – in general fibre insolubile. Exista o cantitate mica de zaharuri naturale in nuca de cocos, dar doar 2,8 g pe portie. De asemenea, contine mangan (30% din doza zilnica recomandata), cupru, seleniu, fier, fosfor, potasiu, magneziu si zinc – dar in cantitati relativ mici.

Nuca de cocos confera satietate

Nuca de cocos contine fibre alimentare ce confera satietate si reduc pofta de mancare. Unele studii sugereaza ca trigliceridele cu lant mediu din nuca de cocos si ulei de cocos ar putea favoriza arderea grasimilor, cresterea consumului caloric prin miscare si chiar reducerea poftei de mancare, dar numai daca sunt incluse ca parte a unei diete cu continut scazut de grasimi.

Proprietati antimicrobiene

Unele date sugereaza ca o serie de compusi gasiti in nuca de cocos au proprietati antimicrobiene. Acidul lauric, de exemplu, este un tip de acid gras saturat care a fost studiat pentru efectele sale antimicrobiene. Unele studii au aratat ca poate distruge tulpinile specifice de bacterii precum Staphylococcus aureus, un tip de agent patogen periculos care poate provoca infectii grave ale pielii.

Sanatatea pielii

Nuca de cocos poate avea beneficii si pentru sanatatea pielii. Uleiul de cocos este foarte hidratant si poate hrani eficient pielea, motiv pentru care este si intalnit adesea in multe produse de ingrijire. Uleiul de cocos este un hidratant eficient pentru picioare, brate si coate – in special pentru piele uscata si crapata.

Rol antioxidant

Nuca de cocos si uleiul de cocos contin antioxidanti ce pot ajuta la reducerea stresului oxidativ si la scaderea riscului de boli metabolice si legate de imbatranire, eliminand radicalii liberi care cauzeaza leziuni celulare.

Sanatatea digestiva

Nucile de cocos au un continut ridicat de fibre, sustinand tranzitul intestinal. Deoarece sunt, de asemenea, bogate in grasimi, pot ajuta corpul sa absoarba substantele nutritive solubile in grasimi, inclusiv vitaminele A, D, E si K.

Sanatatea dintilor si a oaselor

Cocosul poate imbunatati capacitatea organismului de a absorbi manganul si calciul, esentiale pentru dezvoltarea osoasa. Nucile de cocos sunt, de asemenea, o alternativa excelenta pentru persoanele cu intoleranta la lactoza. Poate sustine si sanatatea gingiilor si a dintilor.

Sanatatea scalpului

Proprietatile antifungice si antibacteriene ale cocosului pot proteja scalpul si parul de matreata si mancarimi ale pielii capului. Mastile cu ulei de cocos pot hrani parul si pot oferi stralucire. Uleiul de cocos poate patrunde in scalp mai bine decat uleiurile minerale.

Riscuri posibile

Nucile de cocos au un continut ridicat de grasimi saturate, grasimi controversate care pot fi daunatoare daca sunt consumate in cantitati mari. Mai mult decat atat, contin destul de multe calorii. Nu se cunosc interactiuni medicamentoase cu nuca de cocos sau uleiul de cocos.

Continut mare de grasimi saturate

Desi nuca de cocos are mai multe beneficii, poate avea si dezavantaje. Contine o cantitate semnificativa de grasimi saturate. In timp ce efectele grasimilor saturate asupra bolilor de inima sunt inca dezbatute, studiile arata ca inlocuirea grasimilor saturate cu grasimi nesaturate poate reduce riscul bolilor de inima. Miezul de cocos este, de asemenea, dens in calorii. Consumul excesiv poate duce la cresterea in greutate daca nu restrictionati caloriile din alte surse.

Alergia la nuca de cocos

Alergia la nuca de cocos este rara, dar poate aparea, in special la persoanele cu o alergie cunoscuta la nuci de alt tip. Daca apare o alergie, aceasta e cel mai probabil sub forma de dermatita de contact, o reactie alergica ce apare atunci cand nuca de cocos sau uleiul de cocos intra in contact cu pielea. Compusii derivati din nuca de cocos, cum ar fi dietanolamina, sulfatul de cocamida si DEA cocamida, se gasesc uneori in produsele cosmetice. Mai putin frecvent, oamenii pot avea o alergie alimentara dupa ce au consumat nuca de cocos. Simptomele pot include greata, dureri de stomac, umflarea buzelor, rinoree, diaree, varsaturi si senzatie de mancarime sau arsura la nivelul gurii.

Alegere si variante de consum

Cand cumparati nuca de cocos, asigurati-va ca alegeti una care este relativ grea pentru dimensiunea sa. De asemenea, ar trebui sa o agitati putin si sa ascultati cum se aude lichidul care se gaseste in interior. Inainte de a fi deschise, nucile de cocos pot fi pastrate la temperatura camerei. Dupa ce ati deschis nuca de cocos, asigurati-va ca o pastrati in frigider pentru a-i prelungi durata de valabilitate. Daca agiti nuca de cocos si nu auzi niciun zgomot, inseamna ca este deja uscata. Nucile de cocos tinere au miezul foarte moale, asemanator cu o gelatina, care este foarte moale, masticabila. Nucile mai mature au miezul mai dur, dens si fibros, iar aroma de cocos este mai intensa.

Cum desfacem nucile de cocos? In nucile de cocos mature, exista de obicei trei puncte negre in partea de sus, dintre care unul este moale. Cautati acel punct moale si scobiti cu un cutit ascutit pana ajungeti la miez si la lichid. Puneti la scurs intr-un pahar apa de cocos – lasari sa se scurga incet, pana cand iese tot lichidul – cam jumatate de ceasca. Apoi, bateti cu un ciocan usor nuca in diverse parti, cu partea ascutita a ciocanului, ca miezul sa se desprinda de coaja. Dupa ce se crapa, nuca se va despica in doua. Daca raman bucati de cocos prinse pe coaja, folositi un cutit ascutit pentru a o desprinde usor. Puteti indeparta pielita subtire maro cu un cutit pentru legume. Puteti sa radeti sau sa tocati miezul si e bine sa il lasati pe un prosop de hartie sa se reduca din umiditate.

Depozitare

O nuca de cocos intreaga poate fi pastrata la temperatura camerei timp de pana la 4 luni. Odata deschisa, miezul poate fi consumat in decurs de pana la o saptamana. De asemenea, il puteti ingheta pana la 3 luni. Laptele de cocos trebuie, de asemenea, refrigerat si consumat in termen de 3 zile. Cand cumparati nuca de cocos maruntita, pastrati-o intr-un recipient etans. Ar trebui sa ramana proaspata timp de 4-6 luni, depozitata la temperatura camerei. Nuca de cocos proaspat maruntita trebuie tratata ca o nuca de cocos proaspata intreaga care a fost deschisa. Are o durata de valabilitate mult mai scurta.

Sfaturi de consum

Deoarece nuca de cocos contine in principal grasimi saturate, trebuie consumata in cantitati limitate. Consumul regulat de grasime saturata poate creste riscul de boli cardiovasculare, obezitate si diabet. Limitati-va la o cantitate mica de nuca de cocos pentru a imbunatati aroma unor alimente precum iaurt simplu cu continut scazut de grasimi sau un bol cu fulgi de ovaz. Folositi-o si la smoothie-uri, clatite, prajituri, salate de fructe, sosuri, supe etc. Poate fi folosita si combinata cu pesmet pentru a acoperi carne, peste sau tofu inainte de coacere.

Tipuri de produse din cocos

Multe produse uscate si preambalate din nuca de cocos sunt indulcite, ceea ce creste semnificativ continutul de zahar. Astfel, se recomanda sa alegeti produse neindulcite, fara adaosuri.

Exista mai multe produse din cocos disponibile, fiecare dintre ele continand un set unic de nutrienti. Iata cateva dintre cele mai comune forme de nuca de cocos si produse din cocos disponibile:

  • Fulgi de cocos – reprezinta miezul uscat de cocos, razuit mai mare sau mai fin. Pot fi folositi la coacere, in deserturi, in cereale sau iaurt etc.
  • Apa de cocos – este lichidul limpede care se afla in nuca de cocos. Nucile de cocos tinere sau verzi vor produce o cantitate mai mare de apa de cocos decat nucile de cocos mature. Apa de cocos are un continut ridicat de electroliti naturali, cum ar fi potasiu si magneziu, plus o cantitate mica de zaharuri simple. Daca alegeti sa cumparati apa de cocos, cautati un produs fara adaos de zahar sau arome.
  • Laptele de cocos – este lichidul care provine din miezul razuit de nuca de cocos si este de obicei gros, cremos si alb. Se poate folosi in cafea, dulciuri si pentru a pregati diferite feluri de mancare dulci si sarate. Alegeti lapte de cocos fara adaos de zahar si arome.
  • Unt sau ulei de cocos – este uleiul extras sau presat din miezul matur de nuca de cocos. Acest ulei sau unt este solid la temperatura camerei si se topeste la temperaturi mai mari. Alegeti ulei de cocos organic presat la rece si evitati uleiul de cocos hidrogenat. Poate fi folosit la gatit, dar si pentru piele, par si unghii.
  • Faina de cocos – este pur si simplu miezul uscat si macinat foarte fin, pana se obtine faina. Este bogata in fibre si este ideala pentru a coace fara gluten.

Citeste si: Zahar de cocos – beneficii si utilizari

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos se obtine prin presarea miezului proaspat de cocos sau a miezului uscat. Uleiul de cocos virgin e obtinut din miez proaspat, in timp ce uleiul de cocos rafinat se obtine din miez uscat sau copra. Uleiul de cocos poate fi consumat la gatit, insa trebuie limitat, din cauza continutului crescut de grasimi saturate. Este bun, insa cu moderatie. Uleiul de cocos contine la fel de multe calorii si grasimi totale ca alte surse de grasime, aproximativ 120 de calorii si 14 g de grasime la fiecare lingura. Uleiul de cocos are o aroma unica si este cel mai bine sa fie folosit in cantitati mici ca alternativa periodica la alte uleiuri pentru coacere si gatit, in contextul unui model de alimentatie sanatoasa.

Uleiul presat la rece este obtinut fara utilizarea caldurii. In cazul uleiului rafinat, miezul este presat folosind un dispozitiv pentru a elibera uleiul. Acesta este apoi aburit sau incalzit pentru deodorizare si decolorat prin filtrare pentru a indeparta impuritatile. Uneori, sunt folositi solventi chimici, cum ar fi hexanul, pentru a extrage ulei din copra. Uleiul rezultat are un punct de ardere mai mare si nu are aroma sau miros. Pastrati uleiul de cocos intr-un loc racoros si intunecat, intr-un recipient sigilat sau la frigider. Perioada de valabilitate va varia, in functie de tipul de prelucrare si de modul de stocare. Uleiul de cocos este folosit adesea in cosmetica – pentru hidratarea pielii, ca masca pentru par si scalp, pentru unghii etc.

Apa de cocos

Apa de cocos este lichidul limpede din interiorul nucilor de cocos – mai ales nucile verzi. Nu trebuie confundata cu laptele de cocos, care este obtinut din apa si miezul din interiorul unei nuci de cocos mature. Apa de cocos nu este apa cu aroma de nuca de cocos adaugata. Apa de cocos este utilizata deseori pentru rehidratare dupa activitate fizica sau diaree. Este adevarat ca apa de cocos are electroliti naturali – cum ar fi potasiu, sodiu si mangan – dar cantitatile pot varia din cauza modificarilor care apar in apa de nuca de cocos pe masura ce nuca de cocos se maturizeaza.

Lapte de cocos

Laptele de cocos provine din miezul alb al nucilor de cocos mature. Are de obicei o consistenta groasa si o textura bogata, cremoasa – crema de cocos. Spre deosebire de apa de cocos, laptele nu se gaseste in mod natural. In schimb, miezul solid alb de cocos este amestecat cu apa pentru a obtine lapte de cocos, care va contine aproximativ 50% apa. In schimb, apa de cocos are aproximativ 94% apa.

Laptele de cocos este clasificat ca fiind mai gros sau subtire, in functie de consistenta si cat de mult este procesat. Laptele de cocos gros si cremos e obtinut din miez solid de cocos razuit fin si inmuiat in apa fierbinte. Amestecul este apoi strecurat. In bucatariile traditionale, laptele gros de cocos este folosit in deserturi si sosuri groase. Laptele mai subtire este utilizat in supe si sosuri subtiri sau la smoothie-uri. De obicei, laptele de cocos din comert contine o combinatie de lapte subtire si gros. Exista si bautura pe baza de lapte de cocos, care contine lapte de cocos diluat si mai subtire. Laptele de cocos poate fi adaugat in cafea, in smoothie sau shake, in cereale, la sosuri, supe etc.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/diet/health-benefits-coconut#1
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31928080/
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/282857
(4) https://www.healthline.com/nutrition/coconut-nutrition
(5) https://www.healthline.com/nutrition/coconut-meat

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma