Nimfomania se caracterizeaza prin ganduri sexuale intruzive si comportamente sexuale impulsive. Aflati mai multe despre nimfomanie din materialul urmator.
Nimfomania mai poarta denumirile de comportament sexual compulsiv, hipersexualitate, tulburare de hipersexualitate sau dependenta sexuala. Aceste persoane se confrunta in mod constant cu fantezii, porniri sau comportamente sexuale dificil de controlat. Nimfomania provoaca stres sau afecteaza in mod negativ sanatatea, activitatea profesionala, relatiile sau alte aspecte ale vietii.
Nimfomania poate fi caracterizata de o serie de experiente sexuale obisnuite. Printre exemple se numara masturbarea, partenerii sexuali multipli, utilizarea pornografiei sau a sexului platit. Atunci cand persoana incepe sa puna un accent major pe aceste comportamente sexuale, ele devin dificil de controlat si perturba sau afecteaza in mod evident viata persoanei si a celor din jur. Aceste comportamente sunt diagnosticate drept nimfomanie.
Indiferent de natura exacta sau denumirea comportamentului, un comportament sexual compulsiv netratat poate afecta stima de sine, relatiile, cariera, sanatatea pacientului, dar si viata celorlalte persoane. Persoanele cu nimfomanie au la dispozitie tratament si metode auto-ajutor pentru a invata cum sa-si gestioneze trairile.
Cautati ajutor daca simtiti ca ati pierdut controlul asupra comportamentului sexual, mai ales daca acesta va pune in situatii nefavorabile. Nimfomania tinde sa avanseze in timp, asa ca cereti ajutor atunci cand simtiti prima data ca poate exista o problema.
Daca va ganditi sa solicitati ajutor specializat, puneti-va urmatoarele intrebari:
Unui nimfoman ii poate fi foarte greu sa ceara ajutor, deoarece aceasta reprezinta o problema personala. Cu toate acestea, incercati sa:
Cautati tratament imediat daca:
Desi cauzele declansarii nimfomaniei nu sunt cunoscute pe deplin, printre acestea se numara:
Anumite substante chimice din creier (neurotransmitatori), cum ar fi serotonina, dopamina si norepinefrina ajuta la reglarea starii de spirit. Nivelurile ridicate ale acestor substante pot provoca nimfomanie.
Nimfomania poate fi o dependenta care, in timp, ar putea provoca schimbari in circuitele neuronale ale creierului. Ca si in cazul altor dependente, e nevoie de continut sexual si stimulare intensiva de-a lungul timpului pentru a obtine satisfactie sau usurare.
Anumite boli sau probleme de sanatate, cum ar fi epilepsia si dementa, pot cauza daune unor parti ale creierului care afecteaza comportamentul sexual. In plus, tratamentul pentru boala Parkinson cu unele medicamente denumite agonisti dopaminergici poate provoca un comportament sexual compulsiv sau nimfomanie.
Nimfomania poate aparea atat la barbati (nimfoman), cat si la femei (nimfomana), cu toate ca poate fi mai frecvent la barbati. De asemenea, poate afecta pe oricine, indiferent de orientarea sexuala. Factorii care pot creste riscul de comportament sexual compulsiv sunt:
De asemenea, un risc crescut de nimfomanie poate aparea la persoanele care au:
Medicul sau un alt specialist in sanatate mintala pot efectua o evaluare psihologica, in cadrul careia pacientul trebuie sa raspunda la intrebari despre:
Cu permisiunea pacientului, doctorul ar putea solicita, de asemenea, pareri ale membrilor familiei si prietenilor.
Comunitatea psihiatrica inca dezbate cum sa defineasca un comportament sexual compulsiv, deoarece nu este intotdeauna usor de determinat momentul in care comportamentul sexual devine problematic.
Multi specialisti in sanatate mintala folosesc Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM-5), publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie, ca ghid pentru diagnosticarea problemelor psihice. Nimfomania nu are propria categorie de diagnostic in DSM-5. De aceea, conditia poate fi diagnosticata ca o subcategorie a unei alte afectiuni de sanatate mintala, cum ar fi o tulburare de controlare a impulsurilor sau o dependenta comportamentala.
Unii experti descriu nimfomania ca fiind o activitate sexuala dusa la extrem, cu consecinte semnificative si negative. Desi este nevoie de mai multe cercetari pentru a clarifica si clasifica toate criteriile, diagnosticul si tratamentul stabilite de catre un profesionist in domeniul sanatatii mintale, care are expertiza in dependente si comportamente sexuale compulsive, va genera probabil cele mai bune rezultate.
Tratamentul pentru nimfomanie implica, de obicei, psihoterapie, administrare de medicamente si includerea in grupuri de auto-ajutor. Un obiectiv principal al tratamentului este de a-l ajuta pe pacient sa-si gestioneze nevoile si sa-si diminueze comportamentele excesive, mentinand in acelasi timp activitati sexuale sanatoase.
Daca sufera de nimfomanie, cel mai probabil pacientul va avea nevoie si de tratament pentru o alta afectiune mintala. Persoanele cu nimfomanie au adesea probleme cu consumul de alcool sau droguri sau alte probleme mentale, precum anxietatea sau depresia, iar aceste tulburari au nevoie de tratament.
Persoanele cu alte dependente sau probleme psihice grave sau care prezinta un pericol pentru altii pot fi internati la inceput pentru a fi supusi tratamentului. Indiferent daca pacientul este internat sau tratat in regim ambulatoriu, remediile pot fi intense la inceput. In plus, persoanele in cauza ar putea primi un tratament periodic si continuu de-a lungul anilor, pentru a preveni recidivele.
Psihoterapia poate fi de mare ajutor pentru ca ii poate invata pe pacienti cum sa-si gestioneze comportamentul sexual compulsiv. Printre tipurile de psihoterapie se numara:
Terapia cognitiv comportamentala (TCC), care va ajuta sa identificati gandurile, convingerile si comportamentele nesanatoase, negative si sa le inlocuiti cu alte metode de a face fata situatiilor. Invatati strategii prin care aceste comportamente sa fie mai putin private. In plus, deprindeti mijloace prin care nu veti mai accesa continutul sexual atat de usor.
Aceasta este o forma de TCC care accentueaza acceptarea gandurilor si indemnurilor, dar si angajamentul fata de strategii necesare pentru a alege actiuni care sunt mai in concordanta cu valorile importante.
Psihoterapia psihodinamica, care este o terapie care se concentreaza pe cresterea constientizarii gandurilor si comportamentelor inconstiente, dezvoltand noi perspective asupra motivatiilor si rezolvarea conflictelor.
Aceste terapii pot fi furnizate in format individual, de grup, in familie sau de cuplu.
Pe langa psihoterapie, pot fi de ajutor si anumite medicamente, deoarece actioneaza asupra substantelor chimice ale creierului care influenteaza gandurile si comportamentele obsesive. Acestea reduc ”recompensele” chimice pe care le ofera aceste comportamente atunci cand actionati asupra lor sau, pur si simplu, reduc nevoile sexuale. Doctorii aleg medicamentele potrivite in functie de situatia pacientului si daca acesta sufera si de alte afectiuni psihice.
Medicamentele utilizate pentru a trata nimfomania sunt adesea prescrise in primul rand pentru alte afectiuni. Printre acestea se numara:
Anumite tipuri de antidepresive utilizate in tratarea depresiei, anxietatii sau tulburarilor obsesiv-compulsive pot ajuta in caz de nimfomanie.
Naltrexona este folosita in general pentru a trata dependentele de alcool si opiacee, blocand partea creierului care simte placere in cazul anumitor comportamente de dependenta. Acest medicament poate fi de ajutor in tratarea dependentelor comportamentale, cum ar fi nimfomania sau dependenta de jocuri de noroc.
Aceste medicamente sunt utilizate in general pentru a trata tulburarile bipolare, insa pot reduce si pornirile sexuale compulsive.
Aceste medicamente reduc efectele biologice ale hormonilor sexuali (androgeni) la barbati. Aceste substante reduc nevoile sexuale. De aceea, anti-androgenii sunt adesea folositi in cazul barbatilor al caror comportament sexual compulsiv este periculos pentru altii.
Grupurile de sprijin pot fi de ajutor in cazul persoanelor care sufera de nimfomanie si pentru tratarea unor probleme pe care aceasta afectiune le poate provoca. Multe grupuri sunt modelate dupa programul Alcoolicilor Anonimi (AA).
Aceste grupuri va pot ajuta sa:
Aceste grupuri sunt disponibile online, in unele cazuri, pacientii se pot intalni fata in fata, sau ambele variante. Daca sunteti interesati de un grup de sprijin, cautati unul care are o reputatie buna si care va face sa va simtiti confortabil. Astfel de grupuri nu sunt pe gustul tuturor.
Nimfomania poate avea multe consecinte negative care ii afecteaza atat pe pacienti cat si pe ceilalti. Persoana in cauza:
Deoarece cauza nimfomaniei nu este cunoscuta, expertii nu stiu cum poate fi prevenita. Cu toate acestea, exista cateva lucruri care pot mentine acest tip de comportament sub control:
Identificarea si tratarea precoce a simptomelor poate ajuta la prevenirea agravarii in timp a nimfomaniei sau declansarea unor sentimente de rusine, unor probleme de relatie si acte nocive.
Nimfomania poate fi agravata de depresie sau anxietate.
Abuzul de substante poate provoca o pierdere a controlului si o stare de nefericire care pot duce la o lipsa de judecata si il pot impinge pe pacient catre comportamente sexuale nesanatoase.
Nu puneti in pericol sanatatea voastra sau a celorlalti, punandu-va in situatii in care veti fi tentati sa va implicati in practici sexuale riscante.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…