Neurodermatita este o afectiune a pielii ce apare pe un fond alergic si se caracterizeaza prin leziuni mai mult sau mai putin extinse care provoaca mancarimi intense. Aflati mai multe despre cauzele neurodermatitei, simptome si metode de tratament.
Neurodermatita este o afectiune a pielii care se manifesta la inceput printr-o pata pe piele care provoaca mancarime (prurit). Scarpinatul intensifica pruritul. Din cauza acestui proces de mancarime-scarpinare, pielea afectata incepe sa devina tot mai inflamata si mai groasa. Pacientii pot dezvolta mai multe pete care produc mancarime, de obicei pe gat, incheieturi, antebrate, picioare sau in zona anala.
Neurodermatita – cunoscuta si sub denumirea de lichen simplex cronic – nu pune viata in pericol si nici nu este contagioasa. Insa mancarimea poate fi atat de intensa sau recurenta incat poate afecta somnul, functia sexuala si calitatea vietii.
Pacientii nu pot scapa de acest proces de mancarime-scarpinare al neurodermatitei, iar aceasta este de obicei o afectiune care dureaza pe tot parcursul vietii. Succesul tratamentului depinde de cat poate rezista pacientul nevoii de a freca sau scarpina zonele afectate. Medicamentele eliberate fara prescriptie medicala sau pe baza de reteta pot ameliora mancarimea. De asemenea, va trebui sa identificati si sa eliminati factorii care pot agrava problema.
Specialistii nu cunosc cauza neurodermatitei. Frecarea si scarpinarea persistenta care caracterizeaza afectiunea pot fi provocate de anumite lucruri care irita pur si simplu pielea, cum ar fi imbracamintea mulata sau o muscatura de gandac. Iar pe masura ce frecati sau scarpinati zona afectata, mancarimea devine si mai intensa. Cu cat va scarpinati mai mult, cu atat mancarimea se accentueaza.
In unele cazuri, neurodermatita este asociata cu afectiuni cronice ale pielii – cum ar fi pielea uscata, eczema sau psoriazisul. Stresul si anxietatea pot declansa mancarimile, de asemenea.
Anumiti factori pot afecta riscul de a dezvolta boala. Printre acestia se numara:
Printre semnele si simptomele neurodermatitei se numara:
Boala afecteaza zonele la care pacientul poate ajunge pentru a se scarpina – capul, gatul, incheieturile, antebratele, gleznele, vulva, scrotul, anusul sau talpa (neurodermatita talpa). Mancarimea, care poate fi intensa, poate sa apara si sa dispara sau sa fie continua. Persoanele afectate se pot scarpina din obicei si in timp ce dorm.
Consultati medicul daca:
Daca parintii sunt deja predispusi la o boala atopica, atunci este posibil ca si copilul lor sa mosteneasca afectiunea pielii. La fel ca febra fanului si astmul, neurodermatita este o boala cronica mostenita de la unul sau de la ambii parinti. Tinde sa se dezvolte la inceputul copilariei, iar aproximativ 60% dintre copii reusesc sa scape pana la varsta de 16 ani, potrivit anumitor specialisti.
Pielea unui bebelus este delicata, de aproximativ cinci ori mai subtire decat a adultului, iar umiditatea poate patrunde cu usurinta lasand slabita functia de bariera naturala a pielii si permitand pielii sa se usuce. Desi este adesea genetica, boala poate fi provocata de factori de mediu in care pielea poate avea o reactie exagerata.
Exemple de factori de mediu care pot declansa atacuri ale afectiunii
Neurodermatita se caracterizeaza prin aparitia unor pete de piele foarte uscata, rosie, solzoasa, lipsita de uleiurile naturale. Pielea poate fi inrosita, uscata sau poate prezenta cruste, adesea insotite de senzatii de mancarimi extreme. Pielea inflamata si iritata poate aparea in combinatie cu astmul alergic si / sau febra fanului, iar multi pacienti, in special copiii, sufera, de asemenea, de alergii alimentare.
Un dermatolog va examina zona afectata de mancarimi, eventual cu ajutorul unui instrument de marire. In prima faza, scopul medicului este de a exclude alte afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema si psoriazisul. Este posibil ca medicul sa ceara istoricul medical complet al pacientului si apoi sa puna cateva intrebari, cum ar fi:
Ce teste pot fi utilizate pentru a diagnostica neurodermatita?
Tratamentul are ca scop controlarea senzatiei de mancarime, prevenirea scarpinarii si abordarea cauzelor subiacente.
In cazul in care cremele cu corticosteroizi eliberate fara reteta nu sunt de ajutor, medicul va poate prescrie un corticosteroid mai puternic sau un produs anti-mancarime fara steroizi. In cazul leziunilor aparute la nivelul vulvei, poate fi aplicat un unguent care contine inhibitori de calcineurina (tacrolimus).
Medicul poate injecta corticosteroizi direct in pielea afectata pentru a vindeca leziunile.
Antihistaminicele eliberate pe baza de reteta ajuta la ameliorarea mancarimii in cazul multor persoane cu neurodermatita. Unele dintre aceste medicamente pot provoca somnolenta si pot reduce nevoia de scarpinare in timpul somnului.
Deoarece afectiunea poate fi declansata de anxietate si stres, medicamentele anti-anxietate pot ajuta la prevenirea mancarimii.
Daca pacientul prezinta senzatii neintrerupte de mancarime, doctorul poate sugera lidocaina topica 5% sau plasturi cu capsaicina 8%.
Expunerea pielii afectate la anumite tipuri de lumina este uneori utila.
De asemenea, este recomandat ca pacientii sa discute cu un psihoterapeut pentru a afla cum emotiile si comportamentele acestuia pot alimenta – sau preveni – mancarimile si scarpinarea.
Daca mancarimea persista in ciuda tratamentului, medicul poate sugera o abordare non-traditionala. De exemplu, in urma unor studii mici, unele persoane ale caror simptome nu s-au imbunatatit in urma utilizarii corticosteroizilor au declarat ca situatia lor s-a ameliorat cu ajutorul urmatoarelor tratamente.
Aceasta tehnica poate reduce mancarimile si poate indeparta petele dure de piele.
Potrivit unui studiu mic, un medicament oral numit N-acetilcisteina le-a ajutat pe unele persoane care se scarpinau intens si poate fi, de asemnea, de ajutor in cazul pacientilor cu neurodermatita.
Neurodermatita poate fi tinuta sub control cu ajutorul acestor masuri de auto-ingrijire:
Mancarimea poate fi intensa, insa este necesar sa evitati scarpinarea pentru a tine sub control afectiunea si pentru a preveni reaparitia ei.
Acestea pot calma pielea si pot ameliora mancarimea. Asezati o compresa rece si umeda pe pielea afectata timp de cateva minute inainte de a aplica o crema cu medicamente. Astfel, veti facilita patrunderea in piele a cremei.
Aplicati o crema sau o lotiune anti-mancarime pe zona afectata. O crema cu hidrocortizon poate ameliora temporar mancarimile. Antihistaminicele orale, cum ar fi difenhidramina, pot alina mancarimea severa si va pot ajuta sa dormiti. Unii oameni si-au redus problema cu ajutorul cremei cu capsaicina, insa aceasta poate fi intepatoare la inceput.
Puteti aplica bandaje sau pansamente pentru a proteja pielea si pentru a preveni scarpinarea. Acestea pot fi utile mai ales daca va scarpinati in timpul somnului.
Unghiile scurte pot afecta mai putin pielea, mai ales daca aveti tendinta sa va scarpinati in timp ce dormiti.
Pregatiti-va cada cu apa calda – nu fierbinte. Presarati fulgi de ovaz coloidal. Folositi sapunuri usoare, fara coloranti sau parfumuri. In plus, limitati timpul si frecventa bailor. Dupa spalare, uscati-va usor pielea si aplicati creme de hidratare fara parfum.
Incercati sa observati care sunt factorii care provoaca recidivele si incercati sa-i evitati. De exemplu, urmati tehnici de gestionare a stresului si evitati imbracamintea care irita pielea.
Scarpinarea persistenta poate provoca rani, o infectie bacteriana a pielii, cicatrici permanente si modificari ale culorii pielii. Mancarimea provocata de neurodermatita poate afecta somnul, functia sexuala si calitatea vietii.
Cu un plan adecvat de tratament, neurodermatita se poate vindeca complet. Cu toate acestea, medicul si pacientul ar trebui sa adapteze planul de tratament sau sa incerce diferite remedii. Stabilirea planului este vitala, mai ales daca neurodermatita apare la nivelul organelor genitale, unde simptomele afectiunii sunt cel mai persistente.
Din pacate, neurodermatita poate reveni daca este activata de unul dintre factorii declansatori. Apoi, pacientul trebuie sa se intoarca la medic pentru tratament. In unele cazuri, doctorul va continua tratamentul in cazul unui pacient care s-a vindecat pentru a preveni revenirea afectiunii.
Uneori, neurodermatita se poate transforma in cancer al pielii, cum ar fi cancerul cu celule scuamoase sau carcinomul verucos. Acest lucru poate fi cauzat de scarpinarea si frecarea continua, actiuni care pot activa substantele chimice care provoaca inflamatii, care la randul lor pot transforma celulele pielii in celule canceroase.
Afectiunea poate fi prevenita prin evitarea contactului cu factorii declansatori, cum ar fi stresul, factorii de mediu si temperaturile extreme ale anotimpurilor.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…