Nas infundat – sau congestia nazala este o afectiune care se dezvolta atunci cand mucoasa nazala este inflamata, ceea ce ingreuneaza respiratia normala. Aflati care sunt cauzele, tratamentul, dar si cum puteti preveni infundarea nasului din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Ce inseamna nas infundat?

2. Cauze

3. Simptome

4. Nas infundat la copii

5. Diagnostic

6. Tratament

7. Sfaturi pentru prevenirea nasului infundat

Ce inseamna nas infundat?

Congestia nazala sau nas infundat este adesea un simptom al unei probleme de sanatate, cum ar fi o infectie a sinusurilor. De asemenea, acest simptom poate fi cauzat de o raceala obisnuita sau de o alergie.

In termeni medicali, obstructia nazala ingreuneaza trecerea normala de ar prin pasajul nazal si poate crea o stare de disconfort, facand activitatile zilnice sa para mai dificile sau mai obositoare decat in mod normal. Aceasta afectiune se poate reflecta atat in respiratie, vorbire, somn, cat si atunci cand mancati. Aparitia nasului infundat poate ascunde diverse variatii structurale sau poate fi fie un proces inflamator, fie de tip infectios la nivelul structurilor nazale. In unele cazuri, aceste probleme pot determina simptomul de nas infundat permanent.

Cauze

In foarte multe cazuri, un nas infundat sau congestia nazala este doar o problema temporara. In cazul unei afectiuni a canalului nazal, ca in cazul rinitei sau al sinuzitei, sinusurile sunt afectate usor si sunt obstructionate. Cum ele comunica direct cu nasul, acesta din urma se infunda si el. Principalele afectiuni care cauzeaza obstructionarea nasului sunt urmatoarele:

  • Guturaiul (care este insotit de stranut, iritarea gatu­lui, durere de cap)
  • Raceala si gripa
  • Rinita cronica sau rinita cronica hipertrofica (este insotita de curgerea nasului si de simptome similare cu cele ale guturaiului)
  • Adenoidita (inflamatia amigdalelor care se caracteri­zeaza prin infundarea nasului si sforait)
  • Polipii foselor nazale (tumori benigne care incarca mucoasele nazale, care sunt insotite de curgeri de nas)
  • Deviatia de sept (care obstructioneaza mai mult sau mai putin grav nasul)
  • Sinuzita acuta (dureroasa la nivelul pometilor sau al fruntii si care cauzeaza adesea obstructionarea unei nari cu productie de mucus)
  • Traumatisme locale

Nas infundat alte cauze posibile

Infectii virale

O raceala obisnuita, care se datoreaza unei infectii virale, este una dintre cele mai frecvente cauze ale unui nas infundat. Exista mai multe virusuri care pot cauza o raceala, rinovirusul fiind cel mai frecvent intalnit. In plus fata de un nas infundat, o raceala poate provoca, de asemenea, stranut, durere in gat si tuse.

Rinita alergica

Rinita alergica este o afectiune foarte frecventa. Potrivit Colegiului American de alergie, astm si imunologie, 40 – 60 de milioane de persoane din Statele Unite sufera de aceasta afectiune.

Rinita alergica apare atunci cand sistemul imunitar al organismului reactioneaza excesiv la o substanta care, de obicei, nu este daunatoare. Printre declansatoarele frecvente ale rinitei alergice se numara polenul, praful si parul animalelor de companie. Pe langa un nas infundat, simptomele mai pot include si stranutul, nasul curgator si mancarimi de ochi.

Rinita de sarcina

Sarcina afecteaza multe parti ale corpului chiar si nasul. In timpul sarcinii, hormonii, inclusiv progesteronul si estrogenul, cresc. Cresterea hormonilor impreuna cu cresterea debitului sanguin poate provoca umflarea membranelor mucoase din interiorul nasului. Simptomele pot include nas infundat si stranut. Rinita sarcinii poate aparea in orice moment in timpul sarcinii. Simptomele dispar, de obicei, la scurt timp dupa nastere.

Rinita atrofica

Rinita atrofica apare atunci cand exista subtierea si intarirea membranelor mucoase din interiorul nasului. Tesuturile subtiri usureaza cresterea bacteriilor si, astfel apar diverse infectii la nivelul nasului.

Rinita atrofica este o conditie care este apare cel mai frecvent la persoanele care au avut operatii multiple de nas.

Simptome

Desi creeaza o stare de disconfort total datorita incapacitatii de a respira normal, un nas infundat nu este intotdeauna un motiv grav de ingrijorare. Cu toate acestea, daca afectiunea persista pe o perioada mai lunga de timp, ar fi bine sa mergeti la un control medical, mai ales daca aveti si alte simptome care insotesc afectiunea de nas infundat.

Astfel, timpul necesar pentru ameliorarea simptomelor de nas infundat poate depinde de cauza care determina afectiunea propriu – zisa, dar in majoritatea timpului aceasta poate trece cu usurinta in aproximativ 10 zile. Daca aveti simptome care persista mai mult de cele 10 zile, atunci faceti tot posibilul de a merge la un consult medical.

De asemenea, complicatiile de congestie nazala se pot dezvolta in functie de cauza. Daca aveti nasul infundat datorita unei infectii virale, complicatiile posibile pot sa includa o infectie a urechii, bronsita sau sinuzita.

Simptome nas infundat

Simptomele de congestie nazala pot fi:

  • nas infundat tot timpul
  • nas infundat si respiratie grea sau suieratoare
  • nas infundat fara secretii nazale
  • dureri de urechi sau a unei singure urechi
  • durere de cap
  • migrene
  • febra
  • tuse productiva sau tuse seaca
  • presiune la nivelul pieptului
  • senzatie de sufocare
  • uscaciune a mucoasei nazale
  • tulburari ale mirosului

Nasul este obstructionat de formarea mucusului care nu poate fi evacuat, ceea ce conduce la respiratia pe gura a subiectului. Se intampla ca o singura nara sa fie obturata. Acest simptom poate dura de la cateva ore la cateva zile. De obicei, cand nasul este afectat, inseamna ca persoana respectiva are guturai sau sufera de o afectiune a cailor aeriene superioare.

Nas infundat la copii

Nasul infundat la copii poate deveni o problema grava deoarece acest lucru ii impiedica, la fel ca in cazul adultilor, sa manance si sa doarma, insa cei mici resimt aceasta afectiune la un nivel mult mai mare. Ca in orice alta afectiune sau boala, copiii simt simptomele la un alt grad incomparabil cu adultii.

Nasuc infundat

Cauzele cele mai frecvente care pot sa apara in urma unui nas infundat la cei mici sunt:

  • virozele
  • infectiile
  • rinita alergica (sau alte tipuri de rinita sau alergii)
  • existenta polipilor
  • folosirea excesiva a decongestionantelor nazale

Nas infundat bebelusi

Congestia nazala si infectiile apar frecvent atunci cand iritantii inflameaza pasajele nazale, astfel incat mucusul sa nu se poata scurge in mod corespunzator. Printre principalii indicatori ai problemelor sinusurilor la copii se numara frigul, fumul de tigara, poluarea aerului, aerul uscat, aerul rece, vaporii de aer (cum ar fi de la vopselele sau solutiile de curatare), alergiile si stresul emotional. Malformatiile frecvente ale nasului, cum ar fi polipii sau septul deviat, pot determina mai multe infectii sinusale. Un copil care inota sau face scufundari este deosebit de susceptibil, deoarece aceste activitati imping uneori apa in sinusuri si poate duce la o infectie.

De asemenea, daca aveti un copil mic, ar trebui sa investigheze posibilitatea ca el poate fi impins din greseala un obiect in nas – mai ales in cazul in care acesta are mai multe drenaj nazal dintr-o parte din nas, sau in cazul in care se dezvolta o tuse sacaitoare dupa ce s-a jucat cu obiecte mici, cum ar fi LEGO, cu boabe de mazare sau alte obiective sau alimente de dimensiuni foarte mici.

Nas infundat copil

Daca credeti ca nasul infundat al copilului se transforma intr-o infectie sinusala, sunati-va pediatrul. Aceasta infectie, numita sinuzita, apare atunci cand un sinus este blocat si bacteriile se acumuleaza in interior.

Mergeti urgent la medicul pediatru daca:

  • Copilul are varsta de 4 luni si are congestie sinusala. (Congestia sinusala poate interfera cu mancarea sau cu somnul bebelusului: in timpul primelor luni de viata, bebelusul respira mai ales prin nas, mai degraba decat pe gura, astfel incat congestia poate provoca mai multe probleme).
  • Copilul are nasul infundat si are o febra mare, o durere de cap usoara sau disconfort facial si o respiratie urat mirositoare.
  • Copilul are simptome de raceala obisnuita cu congestie sinusala care dureaza mai mult de doua saptamani.

Nas infundat – o afectiune periculoasa

In cazuri rare, o infectie sinusala netratata se extinde in alte zone ale craniului si devine o problema serioasa. Pasajele din jurul ochilor pot deveni infectate, deoarece numai o membrana subtire separa aceste sinusuri si creierul, iar bacteriile pot patrunde in aceasta membrana si pot provoca meningita (inflamatia membranelor care inconjoara creierul).

Diagnostic

Uneori, remediile de la domiciliu nu sunt suficiente pentru a desfunda definitv nasul, mai ales daca simptomele sunt cauzate de o alta afectiune. In acest caz, poate fi necesar un tratament medical, mai ales daca starea pe care o aveti interfereaza cu activitatile zilnice. Daca ati prezentat oricare dintre urmatoarele reactii, consultati imediat medicul specialist:

  • congestie care dureaza mai mult de 10 zile
  • congestie insotita de febra care dureaza mai mult de 3 zile
  • eliberarea nazala de mucus de culoare verde insotit de dureri sinusale si febra
  • un sistem imunitar slabit, astm sau emfizem pulmonar

Tratament

Nas infundat tratament rapid

Un remediu rapid pentru tratarea de nas infundat este dusul fierbinte. Aburul din dusul fierbinte ajuta la subtierea mucusului nazal si ajuta la reducerea inflamatiilor. Astfel, veti putea respira din nou normal. O alta idee bazata tot pe acest principiu este sa mergeti la sauna.

Medicament pentru nas infundat

  • Decongestionant cu apa de mare

Un medicament eficient pentru il reprezinta picaturi pentru nas infundat cu apa de mare.

Apa de mare este un decongestionant eficient care ajuta la refacerea naturala a tesutului nazal, ajuta la eliberarea in mod natural de exces de mucozitati, nu produce dependenta, nu deterioreaza tesutul si poate fi utilizat chiar si in timpul sarcinii.

  • Antihistaminice orale sau antibiotice

In functie de cauza, dar la recomandarea medicului, puteti lua antihistaminice orale pentru tratarea alergiilor sau antibiotice pentru tratarea afectiunilor care duc la congestia nazala.

  • Aerosoli pentru nas infundat

Remedii naturiste pentru nas infundat

  • comprese calde aplicate la nivelul fetei sau al cailor nazale
  • mancati o lingurita de hren proaspat ras amestecat cu putina miere
  • beti o cana de ceai de busuioc sau de menta cu putina miere
  • rameneti hidratat pentru a inmuia mucusul pasajelor nazale
  • Apa cu sare pentru nas

Folositi cu spray cu solutine salina pentru a creste umezeala din nari si pentru a scade inflamatiile de la nivelul nasului. Apa cu sare pentru nas este asemenea medicamentului cu apa de mare, se bazeaza pe acelasi principiu de decongestionare cu ajutorul unei solutii saline.

Trucuri nas infundat

  • Inhalatii cu aburi si uleiuri esentiale

Inhalatiile cu aburi si cu uleiuri esentiale din plante sunt remedii recomandate in caz de nas infundat, insotit de dureri de cap si de gat. Puteti sa folositi:

Ulei esential de menta Mayan

Proprietati:

  • tonic si stimulator general
  • antipruriginos
  • antalgic, antinevralgic
  • improspatant
  • revigorant, refrigerant
  • usor astringent cutanat
  • expectorant, decongestionant pulmonar
  • antidepresiv, echilibrant al sistemului nervos
  • usor bactericid, fungici

Ulei esential de eucalipt Mayan

Proprietati:

  • antimicrobian, antibacterian
  • expectorant, mucolitic
  • decongestionant nazal
  • antiseptic, antiviral, purifiant
  • antifungic, antiparazitar, antiputrescent
  • racoritor, improspatant
  • detensionant muscular
  • pozitivant, tonic

Totodata, uleiurile esentiale le puteti adauga intr-un difuzor pentru aromaterapie, fie alegeti varianta masajului punand 5 picaturi pe piept si masand usor sau puteti adauga cateva picaturi intr-un servetel si sa-l lasati langa noptiera pe parcursul noptii.

Tratamentul va viza infectia in cauza. Pentru a degaja sinusurile si nasul, exista mai multe metode. In fitoterapie, este eficace inhalarea de ulei esential de eucaulipt, de pin, de musetel sau de menta. Putem, de asemenea, sa luam un medicament descongestionant si sa pulverizam cu spray in nari. In caz de infectie a sinusurilor, va fi prescris un tratament pe baza de antibiotice.

Sfaturi pentru prevenirea nasului infundat

Pentru a preveni congestia nazala:

  • Folositi un umidificator pentru a mentine hidratate caile nazale.
  • Faceti bai caldute.
  • Mergeti o data sau de doua ori pe saptamana la sauna.
  • Hidratati-va zilnic cu cel putin 2 litri de apa.
  • Tratati-va corect orice alergie sau infectie.

 

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/313808.php
  2. https://www.healthline.com/health/stuffy-nose-relief#medications
  3. https://www.healthline.com/health/nasal-congestion
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma