Mituri despre depresia postpartum – Desi a inceput sa fie tot mai cunoscuta, exista inca o serie de mituri si informatii eronate despre depresia postnatala. Iata cateva dintre cele mai vehiculate mituri si care este de fapt realitatea.

Cuprins:

1. Mituri despre depresia postpartum – informatii generale
2. De ce apar mituri despre depresia postpartum?
3. Cele mai frecvente mituri despre depresia postpartum
4. Cum combatem miturile despre depresia postpartum?

Mituri despre depresia postpartum – informatii generale

Depresia postnatala este una dintre cele mai frecvente tulburari cu care se confrunta mamele in primul an dupa ce nasc. Insa desi a inceput sa fie tot mai cunoscuta si constientizata, exista inca numeroase mituri, prejudecati, confuzii si informatii eronate despre aceste subiect.

Aceste mituri vizeaza numeroase aspecte, incepand de la tabloul de simptome al depresiei postpartum, pana la tratamentul ei si recuperarea.

Depresia postpartum afecteaza pana la 10-15% dintre mame in primul an dupa nasterea copilului. In ciuda frecventei ridicate si a faptului ca recuperarea dupa tratament este foarte buna, depresia postpartum este una dintre tulburarile insuficient cunoscute si intelese.

De ce apar mituri despre depresia postpartum?

Principalele cauze ale miturilor despre depresia postnatala sunt lipsa de informare si de acceptare privind modificarile la nivel emotional si mental intampinate de mame. In plus, exista o presiune din partea societatii pe care mamele o resimt, privind necesitatea de a fi o mama foarte buna, care poate jongla foarte bine atat cu rolul de parinte, cat si cu celelalte responsabilitati ale ei.

Din pacate, lipsa de informare despre depresia postnatala le afecteaza in primul rand pe mame. Cand partenerii, familia sau prietenii apropriati nu stiu despre aceasta tulburare sau o desconsidera, nu pot intelege nici dificultatile sau starile prin care trec ele. Prin urmare, nu pot nici oferi un suport real mamelor in nevoie.

Tot aceste mituri si informatii eronate despre depresia postnatala pot face multe mame sa le fie jena sau rusine sa vorbeasca despre ceea ce simt si gandesc, sa creada despre ele ca sunt persoane slabe sau ca nu sunt mame suficient de bune. Deseori, mamele se invinovatesc pe ele pentru ca sunt deprimate si nu inteleg de ce au aceste stari (de tristete, de singuratate, de coplesire etc.), desi isi iubesc foarte mult copilul si eventual si-au dorit mult sa devina mame. Sau considera ca daca vorbesc despre starile si dificultatile pe care le intampina, se tem ca vor fi judecate, ca vor arata ca nu sunt o mama suficient de buna.

Toate acestea contribuie la o intarziere sau o evitare a adresarii mamelor catre un specialist in sanatatea mintala. Iar ca rezultat, de multe ori ajung sa sufere in tacere, nestiind cum sa isi aline suferinta.

Cele mai frecvente mituri despre depresia postpartum

Mit 1: Toate femeile au depresie dupa nastere

Realitatea: Perioada imediat urmatoare nasterii este una plina de provocari pentru mame, din mai multe puncte de vedere. Recuperarea fizica dupa sarcina si nastere, debutul alaptarii si eventualele probleme care pot aparea, ingrijirea bebelusului, privarea de somn, adaptarea la rolul de parinte sunt principalele aspecte care marcheaza perioada de dupa nastere si care pot crea mamei dificultati. Insa desi poate fi o perioada dificila, doar o minoritate dintre mame se confrunta cu depresia postnatala.

In schimb, imediat dupa nastere, majoritatea femeilor (pana la 80%) trec prin ceea ce se numeste „tristetea postnatala” sau „baby blues„. Mai exact, pot aparea modificari ale dispozitiei, neliniste, vulnerabilitate emotionala, descarcari emotionale bruste (plans „din senin”), frici si temeri legate de copil sau de rolul de mama. Starile specifice baby blues sunt comune si normale, aparand in special la cele care devin pentru prima data mame. Aceste stari dureaza maximum pana la doua saptamani dupa nastere.

Daca starile de baby blues sunt normale, in schimb depresia postpartum este o tulburare care, in functie de severitate, are un impact atat asupra functionarii mamei, cat si asupra legaturii ei cu copilul si dezvoltarii lui.

Mit 2: Este normal sa ai depresie dupa nastere

Realitatea: Depresia postnatala este o tulburare psihica serioasa, nu o normalitate. Este normal ca debutul vietii de parinte si adaptarea la acest rol sa vina cu numeroase provocari si dificultati. Insa depresia nu ar trebui vazuta ca o normalitate, chiar daca multe mame se confrunta cu ea. Riscul acestui mit este ca mamele si cei din jurul lor sa se astepte ca depresia sa treaca de la sine sau ca mama sa fie suficient de „puternica” incat sa o depaseasca. Ori depresia nu este o slabiciune, ci o tulburare care nu discrimineaza, ci apare indiferent de varsta, gen, cultura, religie sau trasaturi de personalitate.

Mit 3: Depresia postpartum trece de la sine

Realitatea: Aceasta idee vine din desconsiderarea importantei depresiei postpartum, fiind deseori vazuta, inclusiv de mame, ca o slabiciune pe care trebuie sa o depaseasca. Aceasta idee vine cu rusinea si vina de a nu reusi de una singura depasirea acestor stari specifice depresiei. Iar deseori, ele se simt judecate de cei apropiati sau nu vorbesc despre ceea ce traiesc, din teama de judecata.

Din pacate, depresia in general nu trece de la sine. Ba mai mult, lasata netratata, poate deveni mai severa, avand un impact semnificativ asupra mai multor aspecte ale vietii. De aceea, este important tratamentul, cu atat mai mult cu cat in cazul depresiei postpartum si depresiei la parinti, in general, copiii si dezvoltarea lor pot avea mult de suferit.

Uneori, din exterior, unele mame pot parea ca sunt bine sau ca functioneaza bine, dar sa sufere in tacere. Cand depresia e moderata, mamele sunt functionale, in sensul ca reusesc sa se ocupe de activitatile ce tin de copil sau de altele. Insa din cauza modificarilor de dispozitie, anxietatii sau altor manifestari ale depresiei, nu se pot bucura pe deplin de rolul de mama ori nu reusesc sa stabileasca o relatie de atasament sanatoasa cu copilul.

Mit 4: Depresia postpartum apare in primele saptamani dupa nastere

Realitatea: Depresia postpartum poate aparea oricand in primul an dupa nasterea copilului. In unele cazuri poate aparea in scurt timp de la nastere; poate fi confundata, la inceput, cu „baby blues”, insa simptomele sunt mult mai puternice decat in cazul tristetii postnatale. Alteori, depresia poate incepe inca din perioada sarcinii. In alte cazuri, debutul poate avea loc la cateva luni dupa nastere, iar pana intr-un an se considera depresie postpartum.

Mit 5: Depresia postpartum inseamna ca mamele sunt deprimate si plang mult

Realitatea: Asociem deseori depresia cu starile de tristete si plansul. Insa nu doar acestea sunt caracteristice pentru depresie. In plus, manifestarile depresiei postpartum sunt diferite de la o persoana la alta. Daca unele mame experimenteaza stari intense de tristete, la altele pot fi predominante iritabilitatea, anxietatea, senzatia de coplesire, vina.

Tabloul general al depresiei este larg, iar depresia postpartum a unei mame poate fi diferita de a alteia. Simptomele depresiei pot include:

  • lipsa de speranta;
  • plans excesiv;
  • dificultatea conectarii cu copilul;
  • modificari ale poftei de mancare (scaderea sau cresterea poftei de mancare);
  • insomnii sau o somnolenta excesiva;
  • oboseala permanenta;
  • anxietate (posibil si atacuri de panica);
  • sentimente de vina, de lipsa de valoare;
  • iritabilitate, furie;
  • izolarea fata de familie, prieteni;
  • in cazurile severe de depresie, mama poate avea ganduri suicidare.

Aceasta confuzie privind manifestarile depresiei poate impiedica mamele sa nu recunoasca depresia postnatala. Chiar daca constientizeaza ca ceva nu e in regula cu ele, absenta plansului sau a deprimarii le poate pune in dificultate din punctul de vedere al recunoasterii tulburarii.

Mit 6: Doar femeile se pot confrunta cu depresia postpartum

Realitatea: Cand vorbim de depresia postpartum, o asociem in majoritatea cazurilor cu mamele.
Insa aparitia unui copil este un eveniment care schimba viata ambilor parinti, cu impact si asupra sanatatii lor mintale. Chiar daca nu sunt ei cei care duc sarcina si dau nastere copiilor, aproximativ 8-10% tati pot avea depresie postnatala. Riscul creste considerabil (pana la 25-50%) in cazul in care si partenera lor se confrunta cu depresia postnatala.

Perioada de apogeu a depresiei postpartum la tati s-a observat a fi intre 3 si 6 luni, dar ca si la mame, poate aparea oricand in primul an dupa nasterea copilului.

Depresia postpartum se manifesta relativ similar in cazul mamelor si tatilor, cu diferenta ca la mame sunt mai frecvente starile de tristete si plansul, in timp ce la tati pot fi mai dese emotii precum furia si frustrarea, alaturi de stari de iritabilitate si impulsivitate, consum de alcool sau violenta.

Tratamentul depresiei postnatale in cazul tatilor este la fel de important ca si la mame, iar cu cat adresarea catre un specialist are loc mai repede de la debutul tulburarii, cu atat si evolutia este mai favorabila.

Cum combatem miturile despre depresia postpartum

Miturile si informatiile eronate despre depresia postpartum pun, de obicei, mamele intr-o lumina nefavorabila, lucru care are un impact negativ asupra lor si implicit si asupra copiilor.

Foarte importanta este constientizarea acestei probleme de sanatate mintala, pe de o parte de catre mame si viitoare mame, dar si de catre parteneri, familie si societate.

Ce putem face este sa ne informam despre depresia postpartum si sa vorbim despre ea. Chiar si persoane faimoase la nivel international (actrite, artiste), au recunoscut public ca s-au confruntat cu depresia postnatala, incurajand mamele sa solicite sprijin si ajutor specializat.

Asa cum viitoarele mame se pregatesc pentru nastere, alaptare, ingrijirea nou-nascutului etc, este foarte util sa citeasca si despre depresia postpartum. Daca o prietena apropiata sau o membra a familiei se confrunta cu depresia, sa fim alaturi de ea, sa o incurajam sa vorbeasca despre ce simte si prin ce trece si sa o sustinem in a cauta ajutor specializat.

La nivel national, un screening al depresiei in timpul sarcinii si dupa nastere ar putea ajuta mult la identificare mai rapida a dificultatilor emotionale cu care se confrunta mamele, putand fi astfel indrumate catre specialisti in masura sa le ajute.

Referinte:

(1) Postnatal depression and mental health as a parent: 10 myths – https://www.nct.org.uk/life-parent/how-you-might-be-feeling/postnatal-depression-and-mental-health-parent-10-myths
(2) Identifying Maternal Depression – https://www.cdc.gov/reproductivehealth/vital-signs/identifying-maternal-depression/VS-May-2020-Maternal-Depression_h.pdf
(3) Postpartum Depression – Also called: Post-pregnancy depression – https://medlineplus.gov/postpartumdepression.html
(4) Postnatal depression in dads: 10 things you should know – https://www.nct.org.uk/life-parent/emotions/postnatal-depression-dads-10-things-you-should-know
(5) 5 Damaging Myths About Postpartum Depression – https://psychcentral.com/lib/5-damaging-myths-about-postpartum-depression/

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma