Menoragia este caracterizata de cicluri menstruale grele si prelungite. Aflati din materialul care sunt cauzele si solutiile eficiente in caz de menoragie.

Cuprins:

  1. Ce este menoragia?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza?
  6. Complicatii
  7. Prevenire

Ce este menoragia?

Menoragia (cunoscuta si sub denumirea de hipermenoree) este termenul medical pentru perioadele menstruale cu sangerari anormal de mari sau prelungite. Desi sangerarea menstruala abundenta este o problema frecventa, majoritatea femeilor nu prezinta pierderi de sange suficient de severe pentru a fi definite drept menoragii.

In caz de menstruatie abundenta, femeile nu isi pot indeplini activitatile obisnuite din cauza pierderilor de sange si a crampelor. Daca va sperie o hemoragie menstruala puternica, cel mai bine este discutati cu medicul. Exista multe tratamente eficiente pentru ciclu abundent.

Cauze si factori de risc

In unele cazuri, cauza unei menoragii nu este cunoscuta. Cu toate acestea, exista cateva afectiuni care pot provoca menoragii.

Menstruatie abundenta cauze

Principalele cauze sunt:

Dezechilibrul hormonal

Intr-un ciclu menstrual normal, echilibrul dintre hormonii estrogen si progesteron regleaza formarea mucoasei uterului (endometru), care este eliminata in timpul menstruatiei. Daca apare un dezechilibru hormonal, endometrul se dezvolta in exces si, in cele din urma, este eliminat printr-o sangerare menstruala mare.

Dezechilibrele hormonale pot fi produse de o serie de afectiuni, cum ar fi sindromul ovarului polichistic, obezitatea, rezistenta la insulina si problemele tiroidiene.

Disfunctia ovarelor

Daca ovarele nu elibereaza un ovul in timpul unui ciclu menstrual (anovulatie), corpul nu produce progesteron, cum se intampla in timpul unui ciclu menstrual normal. Acest lucru provoaca un dezechilibru hormonal si poate duce la menoragie.

Fibroame uterine

Aceste tumori noncanceroase (benigne) ale uterului apar in anii fertili. Fibromul uterin poate provoca o sangerare menstruala mai grea decat cea normala sau prelungita.

Polipii

Cresteri mici, benigne, pe mucoasa uterului (polipi uterini) pot provoca sangerari menstruale grele sau menstruatie prelungita.

Adenomioza

Aceasta afectiune in care tesutul care captuseste uterul la interior, endometrul, se dezvolta in peretele muscular al uterului, adesea provocand hemoragii menstruale cu cheaguri si cicluri dureroase.

Dispozitiv intrauterin (DIU)

Menoragia este un efect secundar binecunoscut al utilizarii unui dispozitiv intrauterin non-hormonal de contraceptie, denumit sterilet.

Complicatii ale sarcinii

Un singur ciclu menstrual puternic, aparut tarziu, poate fi cauzat de un avort spontan. O alta cauza a menoragiei in timpul sarcinii este reprezentata de o localizare neobisnuita a placentei, cum ar fi placenta praevia (placenta creste in partea inferioara a uterului).

Cancer

Cancerul uterin si cancerul de col uterin pot provoca sangerari menstruale excesive, mai ales in postmenopauza sau daca pacienta a primit un rezultat anormal in urma unui test Papanicolau efectuat in trecut.

Tulburari de sangerare mostenite

Unele tulburari de sangerare – cum ar fi boala von Willebrand, o afectiune caracterizata de o deficienta a unui factor important de coagulare a sangelui – poate provoca o sangerare menstruala anormala.

Medicamente

Anumite medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele, medicamentele hormonale precum estrogen si progestin, si anticoagulantele precum warfarina sau enoxaparina, pot da nastere unor menoragii.

Alte conditii medicale

O serie de alte afectiuni medicale, printre care bolile hepatice sau renale, pot fi asociate cu menoragia.

Factori de risc

Factorii de risc variaza in functie de varsta si de posibila existenta a altor afectiuni medicale care pot provoca menoragia. Intr-un ciclu normal, eliberarea unui ovul din ovare stimuleaza producerea de progesteron, hormonul feminin responsabil de mentinerea regulata a menstruatiilor. In cazul in care ovulul nu este eliberat, progesteronul aflat in cantitati insuficiente poate provoca sangerari menstruale abundente.

Menoragia la fetele adolescente este produsa de obicei de anovulatie. Adolescentele sunt predispuse in special la anovulatii in primul an de la prima menstruatie.

Menoragia la femeile aflate la varsta de reproducere este produsa de obicei de afectiuni uterine, cum ar fi fibroamele, polipii si adenomioza. Cu toate acestea, trebuie efectuate teste pentru a exclude alte probleme, precum cancerul uterin, tulburarile de sangerare, reactiile adverse la medicamente si bolile hepatice sau renale.

Simptome

Menoragia prezinta urmatoarele semne si simptome:

  • Hemoragie menstruala abundenta care necesita schimbarea tampoanelor sau absorbantelor in fiecare ora, timp de cateva ore consecutive
  • Ciclu prelungit
  • Utilizarea unei duble protectii sanitare care sa mentina sub control fluxul menstrual
  • Schimbarea tampoanelor pe timpul noptii
  • Sangerare care dureaza mai mult de o saptamana
  • Menstruatie abundenta cu cheaguri
  • Afectarea activitatilor zilnice din cauza fluxului menstrual puternic
  • Simptome de anemie, cum ar fi oboseala, epuizare sau respiratie grea

Diagnostic

In cadrul vizitei, medicul va dori sa afle mai multe despre istoricul medical si ciclurile menstruale ale pacientei. De asemenea, doctorul va efectua un examen fizic si poate recomanda unul sau mai multe teste sau proceduri, cum ar fi:

Analize de sange

Pacientei i se poate recolta o proba de sange pentru a se cauta o eventuala deficienta de fier (anemie), dar si alte afectiuni, cum ar fi tulburarile tiroidiene sau anomaliile de coagulare a sangelui.

Testul Papanicolau

In cadrul acestui test, medicul colecteaza si testeaza celule din colul uterin pentru a descoperi posibile infectii, inflamatii sau modificari care pot fi canceroase sau pot duce la cancer.

Biopsia endometriala

Doctorul poate recolta o proba de tesut aflat in interiorul uterului pentru a fi examinat de catre un patolog.

Ecografie

Aceasta metoda imagistica foloseste undele sonore pentru a produce imagini ale uterului, ovarelor si pelvisului.

Pe baza rezultatelor testelor initiale, medicul poate recomanda si alte teste, cum ar fi:

Sonohisterografia

In timpul acestui test, specialistul introduce un ser fiziologic in uter, prin vagin si colul uterin. Medicul foloseste apoi imagistica prin ultrasunete pentru a verifica eventualele probleme in mucoasa uterului.

Histeroscopie

Acest examen presupune introducerea unui instrument subtire, luminat prin vagin si colul uterin in uter, ceea ce ii permite medicului sa vada in interiorul uterului.

Medicii pot pune diagnosticul de menoragie numai dupa ce au exclus celelalte cauze, cum ar fi tulburarile menstruale, afectiuni medicale sau efectele unor medicamente.

Cum se trateaza?

Menstruatie abundenta cu cheaguri tratament

Tratamentul specific pentru menoragie depinde de o serie de factori, printre care:

  • Starea generala de sanatate si istoricul medical
  • Cauza si severitatea afectiunii
  • Toleranta la medicamente, proceduri sau terapii specifice
  • Probabilitatea ca menstruatiile sa devina mai putin abundente in curand
  • Viitoarele planuri privind copiii
  • Efectele afectiunii asupra stilului de viata
  • Opinia sau preferintele personale

Medicamente pentru oprirea menstruatiei abundente

Oprirea menstruatiei prelungite poate fi posibila cu ajutorul terapiei medicamentoase:

  • Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). AINS, cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul sodic, ajuta la reducerea pierderilor de sange menstrual. In plus, AINS aduc un alt important beneficiu, prin faptul ca amelioreaza crampele menstruale dureroase (dismenoree).
  • Acidul tranexamic. Acidul tranexamic ajuta la reducerea pierderii de sange menstrual. Acesta trebuie administrat doar in momentul sangerarii.
  • Contraceptive orale. In afara de rolul lor de mijloace de contraceptie, aceste medicamente pot ajuta la reglarea ciclurilor menstruale si la reducerea episoadelor de sangerare menstruala excesiva sau prelungita.
  • Progesteron oral. Hormonul progesteron poate ajuta la corectarea dezechilibrului hormonal si reduce menoragia.
  • Dispozitiv intrauterin (DIU) hormonal. Acest dispozitiv elibereaza un tip de progestin numit levonorgestrel, care subtiaza invelisul uterin si scade fluxul sanguin menstrual si crampele.
  • Oprirea menstruatiei cu clorocalcin

Oprirea tratamentelor medicamentoase

Daca menoragia este cauzata de anumite medicamente hormonale, puteti trata afectiunea modificand sau renuntand la medicamentele respective.

Daca pacienta se confrunta si cu anemie din cauza menoragiei, medicul ii poate recomanda administrarea regulata a suplimentelor cu fier. Daca nivelul fierului din sange este scazut, insa nu sunteti inca anemici, este recomandat sa luati din timp suplimente cu fier pentru a preveni aparitia anemiei.

Proceduri

In cazul in care terapia medicamentoasa nu da roadele asteptate, medicul poate propune tratamentul chirurgical pentru a opri menoragia. Principalele proceduri de tratament sunt:

Dilatarea si chiuretajul (D&C)

In cadrul acestei proceduri, medicul dilata colul uterin si apoi aspira tesutul aflat pe invelisul uterului, cu scopul de a reduce menoragia. Cu toate ca aceasta procedura este des efectuata si trateaza in mod frecvent sangerarea acuta sau activa cu succes, pacienta poate fi supusa unor mai multe astfel de proceduri daca menoragia reapare.

Embolizarea arterei uterine

Aceasta procedura este recomandata femeilor a caror menoragie este cauzata de fibroame. Scopul interventiei este de a micsora orice fibrom din uter prin blocarea arterelor uterine si intreruperea aportului de sange. In timpul embolizarii arterei uterine, chirurgul introduce un cateter prin artera mare aflata la nivelul coapsei (artera femurala) si il ghideaza spre arterele uterine. Apoi, medicul injecteaza in vasul de sange anumite materiale care reduc fluxul de sange catre fibrom.

Chirurgie cu ultrasunete focalizate

Chirurgia cu ultrasunete focalizare este similara cu embolizarea arterei uterine si trateaza sangerarea provocata de fibroame prin micsorarea acestora. Aceasta procedura foloseste ultrasunetele pentru a distruge tesutul fibromului. Nu sunt necesare incizii pentru efectuarea acestei proceduri.

Miomectomie

Aceasta interventie implica indepartarea chirurgicala a fibroamelor uterine. In functie de marimea, numarul si localizarea fibroamelor, chirurgul poate efectua miomectomia folosind o interventie chirurgicala abdominala deschisa, prin efectuarea mai multor incizii mici (laparoscopica), sau prin vagin si col uterin (histeroscopica).

Ablatie de endometru

Aceasta procedura presupune eliminarea (ablatia) mucoasei uterului (endometru). In timpul procedurii, specialistul poate folosi laserul, radiofrecventa sau caldura aplicata la nivelul endometrului pentru a distruge tesutul.

Dupa aceasta interventie, majoritatea femeilor au cicluri menstruale mult mai usoare. Cu toate acestea, sarcina dupa ablatia de endometru are multe complicatii asociate. Daca sunt supuse unei astfel de proceduri, pacientele trebuie sa utilizeze metode contraceptive fiabile sau permanente pana la aparitia menopauzei.

Rezectia endometriala

In cadrul acestei proceduri chirurgicale, medicul foloseste un fir electrochirurgical pentru a elimina mucoasa uterina. Atat ablatia de endometru, cat si rezectia endometriala pot fi aplicate in cazul femeilor care se confrunta cu episoade de sangerare menstruala foarte abundenta. Sarcina nu este recomandata dupa aceasta procedura.

Histerectomia

Histerectomia – interventia chirurgicala de indepartare a uterului si a colului uterin – este o procedura permanenta care provoaca sterilitate si pune capat perioadelor menstruale. Histerectomia se efectueaza sub anestezie si necesita spitalizare. Inlaturarea suplimentara a ovarelor (ovarectomie bilaterala) poate provoca menopauza prematura.

Menstruatie abundenta tratament naturist

Exista cateva lucruri pe care le puteti face acasa pentru a ameliora simptomele si pentru a imbunatati ciclul menstrual.

Hidratati-va

Daca sangerati puternic de cateva zile, volumul de sange ar putea scadea destul de mult. De aceea, este bine sa consumati 4-6 cani in plus pe zi pentru a mentine volumul de sange la un nivel bun.

De asemenea, puteti bea lichide cu electroliti sau puteti adauga mai multa sare in alimentatie, pentru a echilibra nivelul lichidelor.

Mancati alimente bogate in vitamina C

Vitamina C ajuta corpul sa absoarba fierul, ceea ce poate ajuta la prevenirea anemiei. Aceasta vitamina se gaseste in citrice precum portocalele si grapefruit-urile.

Vitamina C se gaseste de asemenea in:

  • ardei rosii si verde
  • kiwi
  • capsune
  • varza de Bruxelles
  • brocoli
  • sucul de rosii

Adaugati mai mult fier in alimentatie

In timpul sangerarilor, corpul pierde fier. Organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, o molecula care ajuta celulele rosii din sange sa transporte oxigenul. Menoragia poate epuiza corpul de fier si poate provoca anemie cu deficit de fier.

Semnele anemiei sunt:

  • oboseala
  • slabiciune
  • ameteala
  • piele palida

Pentru a consuma cat mai mult din acest nutrient, mancati alimente bogate in fier, cum ar fi:

  • carnea slaba de vita
  • stridiile
  • carnea de pui si curcan
  • fasolea
  • tofu
  • spanacul

Ceai pentru menstruatie abundenta

Ceaiul de cretisoara amelioreaza menoragia si alte probleme legate de menstruatie. Ceaiul trebuie consumat de trei ori pe zi, ori de cate ori va confruntati cu hemoragii menstruale foarte abundente.

Complicatii

Menoragia poate duce la alte afectiuni medicale, cum ar fi:

Anemie

Menoragia poate provoca anemie prin reducerea numarului de globule rosii din sange.  Anemia cu deficit de fier apare pe masura ce corpul incearca sa compenseze numarul scazut de celule rosii din sange, folosind depozitele de fier pentru a produce mai multa hemoglobina. Menoragia poate scadea nivelul fierului, crescand riscul de anemie cu deficit de fier.

Dureri puternice

Pe langa sangerarea menstruala abundenta, pacientele pot avea si crampe menstruale dureroase (dismenoree). Uneori, crampele asociate cu menoragia sunt suficient de puternice incat pacienta trebuie evaluata medical.

Prevenire

Menoragia nu poate fi prevenita. Cu toate acestea, daca sunt diagnosticate si tratate la timp, pacientele pot preveni alte probleme de sanatate ope viitor.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menorrhagia/symptoms-causes/syc-20352829
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/295202.php
  3. https://www.webmd.com/women/heavy-period-causes-treatments#1
  4. https://www.healthline.com/health/how-to-stop-heavy-periods
  5. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17734-menorrhagia-heavy-menstrual-bleeding/prevention
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma