Medicina traditionala chineza este o forma de medicina alternativa ce include remedii naturale de diferite tipuri, pentru a sustine si restabili sanatatea.

Cuprins:

1. Ce este medicina traditionala chineza?
2. Ce fel de practici include medicina traditionala chineza?
3. Principiile din medicina chineza
4. Beneficiile medicinei traditionale chinezesti
5. Cat de sigura este aceasta forma de terapie?
6. Eficienta medicinei traditionale chinezesti

Ce este medicina traditionala chineza?

Medicina traditionala chineza este o forma de medicina alternativa care dateaza de peste 2500 de ani. Include tratamente naturale, cum ar fi acupunctura, remedii pe baza de plante, sfaturi dietetice, suport emotional etc.

Medicina traditionala chineza este un tip de tratament holistic, ce stimuleaza propriile mecanisme de vindecare ale corpului si ia in considerare toate aspectele vietii unui pacient. Tratamentele traditionale chinezesti au scopul de a corecta dezechilibrele din organism. Este un sistem de medicina care urmareste prevenirea sau vindecarea bolilor prin mentinerea sau restabilirea echilibrului.

Ce fel de practici include medicina traditionala chineza?

Medicina traditionala chineza include:

Acupunctura – Ajuta la reducerea durerii, imbunatatirea echilibrului hormonal si combaterea stresului.
Terapia cupping sau tratamentul cu ventuze – Folosita pentru managementul durerii, imbunatatirea imunitatii si favorizarea digestiei.
Terapii pe baza de plante – Utilizate pentru a controla inflamatia, a combate radicalii liberi si pentru a stimula functia hepatica.
Sfaturi de nutritie – Utile pentru prevenirea deficientelor, stimularea energiei si imbunatatirea detoxifierii.
Exercitii fizice – Includ Qi gong sau tai chi pentru flexibilitate, forta si concentrare.
Masaj – Presupune manipularea tesuturilor moi pentru imbunatatirea fluxului sanguin.
Moxibustie – Presupune arderea unei plante in apropierea pielii.
Meditatie

Principiile din medicina chineza

Qi sau energia vitala

Medicina traditionala chineza se bazeaza pe convingerea ca Qi (care se traduce aproximativ prin energia vitala) este esential pentru sanatatea generala. Se spune ca Qi circula in tot corpul de-a lungul unor meridiane, iar Qi este necesar pentru a mentine echilibrul tuturor sistemelor. Meridianele sunt utilizate in multe practici din medicina chineza, inclusiv acupunctura si acupresura, care se concentreaza pe tratarea anumitor puncte din intregul corp care pot fi localizate oriunde, de la cap pana la talpi.

Aceste meridiane sunt conectate la anumite sisteme de organe si, prin urmare, focalizarea pe anumite meridiane poate ajuta la reducerea simptomelor specifice.

Yin si Yang

Un alt concept care este vital pentru medicina traditionala chineza este yin si yang, definite ca energii opuse, dar complementare. Probabil toti cunoastem simbolul yin-yang (un cerc care este pe jumatate alb si jumatate negru, cu cercuri mai mici in interior), care este folosit pentru a reprezenta conceptul tuturor fortelor opuse ale pamantului, inclusiv energia calda si rece, iarna si vara. Se crede ca yin si yang afecteaza negativ sanatatea atunci cand sunt in afara echilibrului si unul este mai dominant decat celalalt, astfel incat scopul principal al tratamentului este de a restabili relatia lor de egalitate.

Teoria celor 5 elemente

O alta teorie este a celor 5 elemente – foc, pamant, lemn, metal si apa – ce reprezinta in mod simbolic pentru toate fenomenele, inclusiv etapele vietii umane, si explica functionarea corpului si modul in care acesta se schimba in timpul bolii.

Beneficiile medicinei traditionale chinezesti

Unele dintre problemele de sanatate cele mai frecvent tratate prin terapiile traditionale chinezesti includ:

  • dureri cronice
  • artrita
  • oboseala
  • infertilitate
  • boli de ficat
  • dureri de cap
  • indigestii
  • dezechilibre hormonale
  • hipertensiune arteriala
  • sindromul premenstrual si simptomele menopauzei
  • recuperare in cancer si chimioterapie

Practicile de medicina traditionala chineza, inclusiv tratamentele pe baza de plante, pot avea functii antioxidante, antiinflamatorii, anti-apoptotice. Aceste terapii pot reduce inflamatia din corp si reduc raspunsul la stres.

Acupunctura si acupresura pentru dureri

Doua dintre cele mai populare tratamente din medicina chineza pentru gestionarea durerii sunt acupunctura si acupresura. Acupunctura este o practica ce poate atenua durerile, inclusiv durerile de cap cronice, durerile cauzate de artrita, durerile de gat sau de spate. Multe astfel de terapii pot, de asemenea, imbunatati functia sistemului endocrin si a sistemului nervos. De asemenea, pot mentine si restabili sanatatea ficatului – adeptii acestor terapii considera ca ficatul este organul responsabil pentru fluxul emotiilor, precum si fluxul Qi al sangelui.

Acupunctura si tai chi pot fi, de asemenea, foarte utile pentru gestionarea stresului. Tai chi este un tip de exercitiu considerat o practica minte-corp deoarece combina principiile artelor martiale cu respiratie controlata si atentie concentrata. Practicile de masaj inradacinate in medicina traditionala chineza dateaza de mii de ani, fiind utilizate pentru a atenua durerile si pentru a imbunatati fluxul de energie Qi.

Cat de sigura este aceasta forma de terapie?

Acupunctura este in general considerata sigura atunci cand este efectuata de un practician experimentat care utilizeaza ace sterile. Acest tip de terapie efectuata in mod necorespunzator poate provoca reactii adverse potentiale grave.

Tai chi si qi gong, doua practici mintale si corporale utilizate in terapia chineza, sunt, in general, sigure. Unele produse din plante pot fi toxice sau pot cauza toxicitate in functie de alti factori, pot contine metale grele sau pot interactiona cu anumite functii ale organismului sau cu anumite medicamente.

Eficienta medicinei traditionale chinezesti

In general, nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme eficienta acestei forme de terapie, insa trebuie tinut cont de faptul ca anumite cercetari sugereaza eficienta lor. Nu utilizati tehnicile de medicina traditionala chineza pentru a inlocui tratamentele conventionale prescrise de medic. De asemenea, acestea nu trebuie sa amane vizita la medic in cazul unei probleme medicale.

Referinte::
(1) Traditional Chinese Medicine: In Depth, link: https://nccih.nih.gov/health/whatiscam/chinesemed.htm
(2) Traditional Chinese Medicine, link: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/aa140227spec
(3) Traditional Chinese Medicine Benefits, Herbs & Therapies, link: https://draxe.com/traditional-chinese-medicine/
(4) Chinese medicine, link: https://www.travelchinaguide.com/intro/medicine.htm
(5) What is traditional chinese medicine, link: https://sciencebasedmedicine.org/what-is-traditional-chinese-medicine/
(6) Traditional Chinese medicine , link: https://www.britannica.com/science/traditional-Chinese-medicine
(7) What Is Traditional Chinese Medicine?, link: https://www.webmd.com/balance/guide/what-is-traditional-chinese-medicine#1

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma