Masca medicala a intrat in atentia tuturor odata cu epidemia de coronavirus izbucnita in China. Stocurile de masti medicinale s-au epuizat rapid din farmacii, oamenii sperand ca astfel se vor proteja de COVID-19. Iata insa cat de eficienta este o masca chirurgicala pentru prevenirea contaminarii si cum se utilizeaza corect.
O masca medicala este un dispozitiv utilizat pentru prevenirea transmiterii virusurilor sau bacteriilor. De obicei, este vorba despre limitarea raspandirii bolilor respiratorii, care se transmit pe cale aerogena, cum ar fi virozele respiratorii de sezon, gripa si, mai nou, COVID-19, boala provocata de coronavirusul SARS-CoV-2.
Prin purtarea unei masti medicale, persoana bolnava poate limita transmiterea particulelor de secretii cu agenti patogeni care pot contamina persoanele din jur. De asemenea, masca medicala face parte din echipamentul personalului medical care se ocupa de ingrijirea pacientilor cu boli infectioase.
Mastile chirurgicale, utilizate in salile de operatii, au rolul de a impiedica particulele provenite dinspre echipa operatorie spre campul operator, care trebuie sa fie steril, dar si de a proteja medicii de sange sau alte lichide provenite de la pacient.
Potrivit specialistilor, purtarea mastii medicale in scop preventiv de catre persoanele sanatoase pentru a se proteja de infectii nu este suficienta, iar rolul ei este limitat.
O masca medicala de unica folosita este alcatuita din:
Exista de asemenea masti de protectie respiratorie in forma trunchi de con, prevazute cu un orificiu in care este montat un dispozitiv de filtrare a aerului. Acest filtru este eficient contra particulelor infectioase, vaporilor de gaz sau substante toxice.
Purtarea unei masti medicale este una dintre masurile de prevenire a raspandirii infectiilor respiratorii. Prin tuse, stranut si chiar vorbire, o persoana bolnava poate elimina virusuri sau bacterii, care ii pot contamina pe cei din jur. De aceea, masca medicala este indicata persoanelor bolnave pentru a limita transmiterea infectiei.
Dar oamenii sanatosi se gandesc ca ar trebui sa poarte o masca faciala de protectie mai ales in timpul epidemiei de gripa sau in cazul aparitiei unui nou virus, asa cum s-a intamplat cu aparitia noilor tipuri de coronavirusuri (SARS, MERS, COVID-19). Totusi, doar purtarea unei masti medicale nu este suficienta pentru a preveni astfel de imbolnaviri. Sunt necesare si alte masuri de protectie, iar in top se afla respectarea normelor de igiena.
Categoriile de persoane carora li se recomanda sa poarte o masca medicala includ:
In contextul epidemiei de coronavirus (COVID-19), autoritatile sanitare afirma ca purtarea unei masti medicale nu este o masura suficienta pentru ca persoanele sanatoase sa se protejeze impotriva coronavirusului.
Masca medicala este recomandata persoanelor suspecte de infectie cu noul coronavirus, care au intrat in contact cu pacienti depistati pozitiv la SARS-CoV-2 sau au calatorit in zone cu focare epidemice.
Iata ce reguli trebuie respectate atunci cand se utilizeaza o masca faciala de proctie:
Intr-un anunt al Organizatiei Mondiale a Sanatatii se arata ca „simpla folosire a mastii de fata este insuficienta pentru a oferi protectie adecvata impotriva noului coronavirus”.
Unele studii arata ca masca medicala ar putea juca un rol protector impotriva infectiilor prin faptul ca impiedica atingerea nasului si gurii atunci cand este purtata. Dar acest rol este destul de limitat. In momentul in care iti atingi nasul sau gura cand porti masca, ea isi pierde rolul protector. Purtarea unei masti medicale in ideea te a te proteja de viroza, gripa sau coronavirus are mai degraba un rol psiho-emotional. Cu alte cuvinte, masca de fata iti confera sentimentul de protectie si siguranta. Din pacate, in realitate, gradul de siguranta nu este optim.
Pe de alta parte, specialistii afirma ca majoritatea oamenilor nu stiu sa utilizeze corect o masca medicala, ceea ce o face ineficienta. In plus, cumpararea in masa duce la epuizarea stocurilor, astfel incat persoanele care au cea mai mare nevoie de masti medicale – pacientii si personalul medical – sa nu le poata obtine.
Pentru a creste sansele de prevenire a gripei, coronavirusului sau altor infectii respiratorii, purtarea mastii trebuie dublata de respectarea urmatoarelor masuri de igiena:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…