Masca medicala – recomandari si reguli de utilizare

Masca medicala a intrat in atentia tuturor odata cu epidemia de coronavirus izbucnita in China. Stocurile de masti medicinale s-au epuizat rapid din farmacii, oamenii sperand ca astfel se vor proteja de COVID-19. Iata insa cat de eficienta este o masca chirurgicala pentru prevenirea contaminarii si cum se utilizeaza corect.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Cand este necesara o masca medicala de protectie?
  3. Cum se poarta corect masca medicala?
  4. Cat de eficienta este purtarea unei masti medicale?

Informatii generale

O masca medicala este un dispozitiv utilizat pentru prevenirea transmiterii virusurilor sau bacteriilor. De obicei, este vorba despre limitarea raspandirii bolilor respiratorii, care se transmit pe cale aerogena, cum ar fi virozele respiratorii de sezon, gripa si, mai nou, COVID-19, boala provocata de coronavirusul SARS-CoV-2.

Prin purtarea unei masti medicale, persoana bolnava poate limita transmiterea particulelor de secretii cu agenti patogeni care pot contamina persoanele din jur. De asemenea, masca medicala face parte din echipamentul personalului medical care se ocupa de ingrijirea pacientilor cu boli infectioase.

Mastile chirurgicale, utilizate in salile de operatii, au rolul de a impiedica particulele provenite dinspre echipa operatorie spre campul operator, care trebuie sa fie steril, dar si de a proteja medicii de sange sau alte lichide provenite de la pacient.

Potrivit specialistilor, purtarea mastii medicale in scop preventiv de catre persoanele sanatoase pentru a se proteja de infectii nu este suficienta, iar rolul ei este limitat.

Componentele unei masti medicale

O masca medicala de unica folosita este alcatuita din:

  • 3 straturi de materiale, stratul din mijloc asigurand functia de filtru protector;
  • 1 banda nazala care permite fixarea mastii deasupra nasului;
  • 2 snururi/bentite pentru fixarea mastii dupa urechi.

Exista de asemenea masti de protectie respiratorie in forma trunchi de con, prevazute cu un orificiu in care este montat un dispozitiv de filtrare a aerului. Acest filtru este eficient contra particulelor infectioase, vaporilor de gaz sau substante toxice.

Cand este necesara o masca medicala de protectie?

Purtarea unei masti medicale este una dintre masurile de prevenire a raspandirii infectiilor respiratorii. Prin tuse, stranut si chiar vorbire, o persoana bolnava poate elimina virusuri sau bacterii, care ii pot contamina pe cei din jur. De aceea, masca medicala este indicata persoanelor bolnave pentru a limita transmiterea infectiei.

Dar oamenii sanatosi se gandesc ca ar trebui sa poarte o masca faciala de protectie mai ales in timpul epidemiei de gripa sau in cazul aparitiei unui nou virus, asa cum s-a intamplat cu aparitia noilor tipuri de coronavirusuri (SARS, MERS, COVID-19). Totusi, doar purtarea unei masti medicale nu este suficienta pentru a preveni astfel de imbolnaviri. Sunt necesare si alte masuri de protectie, iar in top se afla respectarea normelor de igiena.

Cine trebuie sa poarte masca faciala de protectie?

Categoriile de persoane carora li se recomanda sa poarte o masca medicala includ:

  • Pacienti cu infectii respiratorii
  • Cei care intra in contact sau ingrijesc bolnavi cu boli infectioase respiratorii
  • Personalul medical
  • Personalul din camine de batrani
  • Personalul din industria alimentara
  • Conducatorii mijloacelor de transport in comun
  • Elevi si profesori

Masca medicala protejeaza de coronavirus?

In contextul epidemiei de coronavirus (COVID-19), autoritatile sanitare afirma ca purtarea unei masti medicale nu este o masura suficienta pentru ca persoanele sanatoase sa se protejeze impotriva coronavirusului.

Masca medicala este recomandata persoanelor suspecte de infectie cu noul coronavirus, care au intrat in contact cu pacienti depistati pozitiv la SARS-CoV-2 sau au calatorit in zone cu focare epidemice.

Cum se poarta corect masca medicala?

Iata ce reguli trebuie respectate atunci cand se utilizeaza o masca faciala de proctie:

  • Extrage din cutie o singura masca apucand cu degetele partea centrala externa.
  • Mentine masca in dreptul fetei, cu partea colorata spre exterior si banda flexibila in dreptul nasului.
  • Cu cealalta mana ataseaza baretele dupa fiecare ureche.
  • Extinde pliurile mastii astfel incat aceasta sa acopere nasul, gura si barbia, ideal cat mai aproape de piele, astfel incat sa nu existe spatii libere intre material si piele.
  • Banda din zona nasului trebuie mulata bine pentru o etanseitate maxima.
  • Masca poate fi purtata maximum 3 ore sau pana cand se umezeste.
  • Masca nu trebuie atinsa in timpul purtarii pentru a fi repozitionata sau asezata.
  • Dupa utilizare, masca se detaseaza dintr-o singura miscare scotându-se benzile elastice din jurul urechilor si se arunca imediat la cos.
  • Inainte de aplicarea si dupa scoaterea mastii, mainile trebuie spalate bine cu apa si sapun si dezinfectate cu solutie hidroalcoolica.

Cat de eficienta este purtarea unei masti medicale?

Intr-un anunt al Organizatiei Mondiale a Sanatatii se arata ca „simpla folosire a mastii de fata este insuficienta pentru a oferi protectie adecvata impotriva noului coronavirus”.

Unele studii arata ca masca medicala ar putea juca un rol protector impotriva infectiilor prin faptul ca impiedica atingerea nasului si gurii atunci cand este purtata. Dar acest rol este destul de limitat. In momentul in care iti atingi nasul sau gura cand porti masca, ea isi pierde rolul protector. Purtarea unei masti medicale in ideea te a te proteja de viroza, gripa sau coronavirus are mai degraba un rol psiho-emotional. Cu alte cuvinte, masca de fata iti confera sentimentul de protectie si siguranta. Din pacate, in realitate, gradul de siguranta nu este optim.

Pe de alta parte, specialistii afirma ca majoritatea oamenilor nu stiu sa utilizeze corect o masca medicala, ceea ce o face ineficienta. In plus, cumpararea in masa duce la epuizarea stocurilor, astfel incat persoanele care au cea mai mare nevoie de masti medicale – pacientii si personalul medical – sa nu le poata obtine.

Masuri de prevenire a infectiilor respiratorii

Pentru a creste sansele de prevenire a gripei, coronavirusului sau altor infectii respiratorii, purtarea mastii trebuie dublata de respectarea urmatoarelor masuri de igiena:

  • Spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde.
  • Dezinfectarea mainilor cu solutii pe baza de alcool.
  • Evitarea atingerii cu mainile nespalate a fetei, nasului, gurii, ochilor. Un studiu arata ca, in medie, ne atingem fata de 23 de ori pe ora. Acesta este unul dintre cele mai frecvente gesturi prin care intram in contact cu virusuri si bacterii.
  • Mentinerea igienei respiratorii: tuse/stranut în pliul cotului sau in batista de unica folosinta.
  • Mentinerea unei distante de cel putin 1 metru intre persoane.
  • Evitarea zonelor aglomerate si a contactului cu persoane bolnave.
  • Izolarea la domiciliu de la primele simptome de boala: febra, tuse, dureri de cap, dificultati respiratorii.

 

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma