Manevra Heimlich (salvarea de la sufocare) – cum se face corect

Manevra Heimlich implica aplicarea unor compresii pe abdomen pentru a forta evacuarea obiectelor care blocheaza caile respiratorii. Aflati din materialul urmator cum se face corect manevra Heimlich.

Cuprins:

  1. Ce este manevra Heimlich?
  2. Primul ajutor in caz de inec
  3. Cum se executa corect manevra Heimlich?
  4. Manevra Heimlich la bebelusi
  5. Posibile riscuri
  6. Sfaturi

Ce este manevra Heimlich?

Este o manevra de urgenta ce are drept scop eliberarea cailor aeriene superioare blocate de catre un corp strain ce impiedica respiratia. Este o manevra neinstrumentala, usor de realizat, ce trebuie efectuata in mod reflex la toti pacientii suspectati de inhalatia unui corp strain.

Scop

In fiecare an circa 3000 de adulti mor din cauza blocarii cailor respiratorii accidental, in special prin inhalarea unor fragmente de alimente. Acestea ajung sa se fixeze la acest nivel, sa blocheze traheea, facand ventilatia imposibila. Moartea survine imediat daca nu se indeparteaza corpul strain.

Istoric

In 1974, dr.Henry Heimlich a descris-o pentru prima oara, folosind-o pentru expulzarea materialului blocat in trahee. Aceasta tehnica, cunoscuta astazi sub numele de manevra Heimlich sau lovitura abdominala este simpla si nu necesita nici o pregatire, iar precocitatea realizarii conditioneaza succesul.

Manevra Heimlich inseamna, practic, salvarea de la sufocare.

Primul ajutor in caz de inec

Obstructia cu corp strain a cailor aeriene

Obstructia cu corp strain a cailor aeriene este un accident frecvent, care poate conduce rapid la deces daca nu este recunoscut si daca nu se intervine prompt.

Cand un corp strain de orice natura (cel mai frecvent bucati de alimente) patrunde la nivelul cailor aeriene, adica este aspirat, acesta poate bloca partial sau total trecerea aerului catre plamani.

Recunoasterea situatiei

Cele mai multe accidente de aceasta natura se intampla in timpul mesei, asa ca este important sa recunoastem urgenta si sa stim sa acordam corect primul ajutor in astfel de cazuri: putem oricand fi martorul unuia. In momentul in care o persoana se ineaca, de cele mai multe ori isi va duce mainile la gat (acesta fiind considerat a fi un semn universal pentru inec), este agitata, tuseste, respira zgomotos si poate deveni in scurt timp inconstienta (daca obstacolul nu este inlaturat).

Cat timp victima ramane constienta trebuie sa:

  • ne pozitionam in lateral si usor spre spatele victimei
  • pozitionam o mana pe pieptul victimei si o inclinam spre inainte pentru a permite corpului strain sa se deplaseze spre exterior.
  • cu podul celeilalte palme aplicam lovituri ferme intre omoplati. Dupa aplicarea fiecareia verificam daca obiectul strain a fost expulzat. Aplicam cinci astfel de

In cazul in care corpul strain nu a fost inlaturat trebuie sa:

  • ne pozitionam in spatele victimei (de recomandat cu un picior usor in fata celuilalt astfel incat daca victima isi pierde constienta sa nu ne dezechilibram).
  • ne plasam pumnul imediat deasupra ombilicului si il inclinam spre inainte
  • pozitionam cealalta mana peste pumn si tragem brusc spre inapoi si in sus, descriind imaginar forma literei J. Se repeta de pana la cinci ori si aceasta manevra, verificand permanent starea victimei.

De asemenea, se alterneaza cinci lovituri intre omoplati cu cinci compresii abdominale pana cand corpul strain este expulzat sau pana cand victima devine inconstienta.

Daca victima devine inconstienta, nu incercati sa ii sustineti greutatea, ci asezati-o usor pe un plan dur si incepeti manevrele de resuscitare cardiopulmonara, prin demararea imediata a compresiilor toracice (masajul cardiac extern), chiar daca reusiti sa detectati puls. Aceste compresii produc o presiune intratoracica crescuta, care favorizeaza eliminarea corpului strain.

Ce este de facut?

Este important sa stim atat ce trebuie sa facem cat si in ce moment trebuie sa intervenim, pentru a nu inrautati situatia. Cand cineva tuseste nu trebuie sa facem nimic altceva decat sa intrebam politicos ”v-ati inecat?” si sa o incurajam sa tuseasca in continuare. Daca persoana tuseste eficient si mai poate vorbi atunci avem de-a face cu o obstructie usoara de cai aeriene. Orice alta interventie din partea noastra ar putea inrautati situatia prin favorizarea alunecarii corpului strain mai profund in caile aeriene. Daca victima nu mai poate vorbi, are respiratie zgomotoasa sau nu mai tuseste eficient (are numai incercari silentioase de a tusi), atunci suntem martorii unei obstructii severe a cailor aeriene si trebuie sa intervenim prompt.

  • Apelati 112 daca sunteti martorii unei obstructii severe a cailor aeriene!

  • Rezistati tentativei de a aplica lovituri pe spatele unei persoane care tuseste si cu care se mai poate comunica verbal!
  • Nu sustineti greutatea unei persoane ce isi pierde constienta: lasati-o sa alunece sprijinita de corpul vostru!
  • In momentul in care victima devine inconstienta, se demareaza compresiile toracice chiar daca reusiti sa detectati pulsul!
  • Pastrati-va calmul!

Cum se executa corect manevra Heimlich?

Consta in realizarea unei hiperpresiuni in caile respiratorii prin compresia abdomenului, producand o ascensionare brusca a diafragmului, capabila sa disloce corpul strain ce blocheaza traheea si sa il retrimita la nivelul cavitatii bucale. Ea poate fi utilizata in principiu in cazul blocarii prin corpuri solide (monede, jucarii mici, voma). In ceea ce priveste utilizarea manevrei la pacientii inecati, exista cateva controverse. Societatea Americana de Cruce Rosie considera ca ea poate fi aplicata ca ultim movens, dupa ce tehnicile traditionale de deblocare a cailor aeriene si resuscitarea cardiorespiratorie au fost incercate in mod repetat si fara raspuns.

Indicatii

  • persoane ce nu pot vorbi/plange
  • persoane ce devin brusc cianotice
  • persoane ce incerca in mod disperat sa evacueze un corp strain din gura/gat
  • persoane ce prezinta tuse seaca, tiraj inspirator, zgomote respiratorii inalte
  • persoane ce isi pierd brusc starea de constienta

Tehnica

Manevra poate fi practicata la toate persoanele, insa cu precautie la persoanele obeze, gravide, copii si nou-nascuti.

Exista doua tehnici:

  1. Pacient in ortostatism/asezat, constient, aspiratia e pe cale sa se produca

  • plasarea in spatele victimei in contact cu ea
  • se cuprinde trunchiul pe sub bratele victimei si se plaseaza mainile in epigastru (mana dreapta cu pumnul strans – ca un piston)
  • cealalta mana o acopera pe prima deasupra punctului “piston”
  • se efectueaza tractiuni bruste in sus si in jos pentru a creste presiunea abdominala (4 compresii scurte).

Manevra se repeta in caz de esec!

  1. Pacient cazut, inconstient, in stop respirator

  • se ridica mentonul (barbia) victimei si se asigura de faptul ca limba nu blocheaza caile aeriene
  • se asaza cel care acorda primul ajutor deasupra victimei, la nivelul coapselor
  • se plaseaza palma mainii drepte la nivel epigastric, bratul fiind intins
  • se plaseaza palma celeilalte maini pe dosul primei
  • se apasa brusc, exercitand o presiune spre sol si spre capul victimei (patru compresii scurte)
  • dupa compresiile abdominale se ridica mentonul, se misca limba victimei si se cauta in cavitatea bucala corpul strain
  • daca s-a indepartat corpul strain si victima nu respira, se incep manevrele de resuscitare cardio-respiratorie!

Manevra se considera eficienta cand corpul strain se mobilizeaza si se gaseste la nivelul faringo-laringelui sau in cavitatea bucala!

In anumite circumstante (obezi, gravide) se foloseste compresia toracelui, pumnul fiind asezat la jumatatea sternului, aplicand miscari descendente.

Cum sa va faceti singuri manevra Heimlich

Daca simtiti ca va sufocati si sunteti in pericol de a va ineca in timp ce sunteti singuri sau cand nu va poate ajuta nimeni, puneti in aplicare urmatoarele instructiuni:

  • Strangeti pumnul si cu degetele indreptate spre interior, pozitionati pumnul pe diafragma, sub cutia toracica si deasupra ombilicului.
  • Impingeti si ridicati pumnul pana cand obiectul este expulzat.
  • Daca nu puteti face aceasta manevra sau ea nu functioneaza, sprijiniti-va de un obiect solid, cum ar fi un scaun sau o masa. Pozitionati-va diafragma pe marginea acestui obiect pentru a impinge si a ridica. Miscati-va usor inainte si inapoi pentru a produce tractiuni.
  • Repetati aceste miscari pana cand obiectul care blocheaza caile respiratorii este scos.

Manevra Heimlich la bebelusi

Pe scurt

Pentru copiii peste un an manevra este aceeasi ca la adulti, cu diferenta fortei aplicate, o forta prea mare putand cauza leziuni ale sternului, coastelor sau organelor interne. La copiii sub un an si nou-nascuti se asaza victima de-a lungul antebratului salvatorului, cu fata spre podea, capul copilului fiind sprijinit cu mana. Se administreaza cu podul palmei 4-5 lovituri scurte in regiunea situata intre omoplatii copilului. Apoi se intoarce victima si se realizeaza 4 compresii scurte, plasandu-se indexul si mediusul la jumatatea sternului.

Copil constient (sub varsta de un an)

  • Sustineti capul si gatul cu o singura mana. Asezati copilul cu fata in jos pe antebrat, capul mai jos decat trunchiul, sustinandu-l pe coapse.
  • Aplicati pana la cinci lovituri pe spate, cu forta, intre omoplatii copilului, folosind podul palmei.
  • In timp ce-i sprijiniti capul, intoarceti copilul cu fata in sus, capul ramanand mai jos decat trunchiul.
  • Folosind doua sau trei degete, efectuati maximum cinci compresii in zona sternului. Apasati pe stern 1,5 – 3 cm la fiecare compresie. Evitati sa aplicati compresiile in capul pieptului.
  • Repetati atat loviturile pe spate, cat si compresiile toracice pana cand corpul strain este indepartat sau pana cand copilul devine inconstient.
  • Nu efectuati aceste apasari pe abdomen la sugari.

Metoda alternativa: asezati copilul cu fata in jos in poale, in timp ce capul sta mai jos decat trunchiul si este sprijinit ferm. Aplicati pana la cinci lovituri pe spate. Intoarceti bebelusul pe spate si efectuati pana la cinci compresii pe abdomen.

Copil inconstient (sub varsta de un an)

  • In primul rand, strigati imediat dupa ajutor. Apelati 112 pentru a cere ajutor medical de urgenta.
  • Deschideti gura micutului si indepartati corpul strain, daca acesta este vizibil.
  • Daca sunteti instruiti sa faceti acest lucru, incepeti sa efectuati manevrele de respiratie artificiala.
  • Efectuati loviturile pe spate si compresiile toracice ca in cazul in care copilul ar fi constient.
  • Dupa fiecare serie de lovituri aplicate pe spate si compresii toracice, cautati corpul strain si, daca este vizibil, indepartati-l.
  • Reluati manevrele de respiratie artificiala.
  • Continuati seriile de loviturilor pe spate si de compresii toracice si verificati, dupa fiecare serie, daca obiectul strain este prezent pentru a-l indeparta.
  • Daca obiectul strain a fost indepartat si copilul nu respira, incepeti manevrele de resuscitare.

Copil constient (mai mare de un an)

Pentru a scoate un obiect din caile respiratorii ale unui copil:

  • Efectuati compresiile abdominale (manevra Heimlich), asa cum este descris pentru adulti. Evitati sa aplicati forta prea mari pentru a preveni ranirea coastelor si a organelor interne.

Copil inconstient (mai mare de un an)

Daca micutul devine inconstient, continuati manevrele ca in cazul unui adult, cu exceptia urmatoarelor:

  • Ridicati limba copilului si scoateti corpul strain numai daca il puteti vedea.

Posibile riscuri

Aplicarea incorecta a manevrei poate determina leziuni la nivelul toracelui, coastelor, organelor interne. Presiune abdominala exercitata poate produce varsaturi.

Manevra nu se aplica in cazul unei obstructii partiale a cailor aeriene.

Sfaturi

Daca o persoana poate tusi, vorbi sau respira, nu inseamna ca se sufoca. Asteptati ca aceasta sa elimine obiectul strain. Efectuati manevra Heimlich doar daca persoana in cauza nu este in masura sa elimine corpul strain si nu poate sa respire.

Manevra Heimlich nu salveaza victimele care s-au inecat cu apa si nu ii poate salva pe oamenii aflati in alte situatii de urgenta, cum ar fi stopul cardiac.

Verificati hainele si accesoriile copilului

Tineti departe colierele, posetele, esarfele, castile sau hainele cu snururi atunci cand copiii se joaca sau dorm.

Nu legati panglici la o suzeta sau la o jucarie. Bijuteriile pot fi periculoase in jurul copilului. Indepartati bavetele inainte de culcare.

Gasiti jucaria perfecta pentru varsta potrivita

Luati in considerare varsta si dezvoltarea copilului atunci cand le cumparati jucarii. Merita sa cititi instructiunile si etichetele pentru a va asigura ca produsul este potrivit pentru cel mic.

De asemenea, inainte de a cumpara o anumita jucarie, verificati daca nu contine componente mici sau alte pericole potentiale de sufocare.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/heimlich-maneuver
  2. https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-choking/basics/art-20056637
  3. https://www.wikihow.com/Perform-the-Heimlich-Maneuver-on-a-Toddler
  4. http://www.emergencycareforyou.org/emergency-101/choking-heimlich-maneuver/#sm.0000bzwngt1o3f46tzw2puusejyat
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319516.php
  6. https://www.safekids.org/tip/choking-and-strangulation-prevention-tips
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma