Limba crapata este un simptom al unor afectiuni benigne, in cele mai multe cazuri. Se manifesta prin una sau mai multe fisuri profunde sau superficiale pe suprafata superioara a limbii. Afla din ce cauze pot aparea crapaturi pe limba, ce boli semnaleaza si cum se trateaza.

Cuprins:

1. Informatii despre aspectul normal al limbii

2. De ce apar crapaturi pe limba?

3. Simptome

4. Boli care se pot vedea pe limba

5. Tratament pentru limba crapata

6. Sfaturi pentru a avea o limba sanatoasa

Informatii despre aspectul normal al limbii

Pentru a afla informatii despre unele probleme de sanatate, scoateti limba si priviti in oglinda. O limba sanatoasa ar trebui sa fie roz si acoperita cu noduli mici (papile). Orice deviere de la aspectul normal al limbii sau orice durere poate fi un motiv de ingrijorare.

Poate suna ciudat, insa limba poate spune multe despre sanatate. De exemplu, o limba de culoare mai inchisa decat roz indica o igiena orala slaba sau chiar diabet. Daca limba este de culoare rosie aprinsa ca o capsuna, atunci aceasta ar putea semnala o deficienta de acid folic, vitamina B12 sau fier in organism.

De ce apar crapaturi pe limba?

Limba crapata poate fi evident din nastere sau se dezvolta in timpul copilariei. Cauza exacta a limbii crapate nu este inca cunoscuta. Cu toate acestea, medicii cred ca aceasta poate sa apara ca urmare a unui sindrom sau unei stari subiacente, cum ar fi malnutritia, infectia sau sindromul Down. Din moment ce limba crapata este adesea observata in familii, afectiunea poate fi, de asemenea, genetica. Se observa aparitia limbii crapate mai des la barbati decat la femei. Frecventa si severitatea limbii crapate pare sa creasca odata cu inaintarea in varsta.

Posibile cauze:

  • Consumul excesiv de alcool
  • Fumatul excesiv
  • Reactii alergice la anumite alimente
  • Febra mare
  • Absenta anumitor vitamine si multiminerale din alimentatie
  • Genetica

Simptome

Limba crapata

Limba crapata poarta diferite nume: ea se numeste si limba plicaturata, limba scrotala, limba brazdata de santuri. Atunci cand pacientul scoate limba, vedem o brazda (o fisura) care separa limba in doua parti pe axul lung. Alte fisuri, mai mici si orizontale, pleaca de la fisura centrala, asemenea crengilor unui arbore.

Pliurile si fisurile iau aspecte foarte diferite. Brazdele pot fi foarte superficiale sau foarte profunde. Adesea, braz­dele dispar daca apasam pe marginile limbii. Limba poate, de asemenea, sa se rideze odata cu varsta, pre­cum pielea, daca vedem fisuri ale limbii la pacientii in varsta.

Senzatia de arsura a limbii

O senzatie de arsura pe limba poate fi cauzata de iritatie sau de o deficienta de vitamine.

Consumul prea multor bauturi acide sau alcoolice, fie folosirea in exces de apa de gura poate irita tesuturile bucale. Daca simtiti o senzatie de arsura in gura, incercati sa evitati bauturile acide.

Deficientele vitaminelor B si mineralelor, inclusiv fierul si zincul, pot contribui, de asemenea, la aparitia senzatiei de arsura pe limba, prin afectarea sanatatii tesuturilor orale. Asigurati-va ca optati pentru o dieta echilibrata cu fructe si legume proaspete, cereale integrale, lapte, nuci, seminte si proteine ​​sanatoase.

Asigurati-va ca beti multa apa, eliminati bauturile acidulate si vizitati-va medicul pentru un test de sange pentru a afla daca ar trebui sa luati suplimente de vitamine.

Limba rosie

Daca aveti limba rosie, s-ar putea sa aveti o deficienta de vitamina B12 sau de fier in organism.

O limba lucioasa, de culoarea rosie aprinsa poate fi un semn ca in organism lipseste fierul sau vitamina B12. Ambele substante nutritive sunt necesare pentru a matura papilele de pe limba si daca corpul dumneavoastra este deficitar in ele, puteti pierde papilele, ceea ce poate face limba sa para foarte neteda.

In cazurile severe, deficitul acestor vitamina poate provoca dureri atunci cand mancati sau beti lichide fierbinti sau alimente condimentate. Vegetarienii sunt in mod special predispusi la niveluri scazute de B12, care se gaseste in anumite tipuri de carne.

Daca limba voastra este o culoare rosie precum capsuna, adresati-va medicului specialist pentru sfaturi despre suplimentele pe care ar trebui sa le luati.

Pete albe pe limba

Petele mici si albe care apar pe limba pot fi cauzate de o afectiune numita Leucoplakia.

Fumatul este cauza cea mai frecventa a leucoplaziei, dar si alti iritanti o pot declansa, cum ar fi dintii neuniformi, leziuni ale  obrazului interior de la muscaturi, tutun si alte afectiuni inflamatorii ale corpului.

Leukoplakia, in 5-17 % din cazuri se poate dezvolta in cancer oral, deci este intotdeauna cel mai bine sa il verificati si sa discutati direct cu medicul dentist.

Petele mici si albe de pe limba pot fi indepartate de medicul dentist utilizand un bisturiu sau un laser. Peretii cu leucoplazie mai mari vor necesita o interventie chirurgicala orala.

Limba alba

Limba alba este in mod obisnuit cauzata de acumularea de bacterii si ciuperci impreuna cu celule moarte prinse intre papile pe suprafata limbii.

Deoarece papilele sunt ridicate, ele creeaza o suprafata mare pe care pot fi colectate usor resturile si microorganismele din interiorul gurii. Aceasta acumulare contribuie in mod semnificativ la aparitia respiratiei urat mirositoare si poate fi, de asemenea, un factor de sanatate care afecteaza gingiile.

In cazuri rare, infectiile din gura sunt cauzate de Candida. Urmatoarele situatii pot incuraja dezvoltarea excesiva a Candidei in interiorul gurii:

  • Diabetul zaharat
  • Varsta
  • Utilizarea antibioticelor
  • Un deficit de vitamina B12 si fier din dieta
  • Sistemul imunitar slab
  • Purtarea de proteze
  • Igiena orala slaba
  • Gura uscata
  • Anumite medicamente
  • Fumatul
  • Tratamentele pentru tratarea cancerului
  • Hipotiroidismul
  • Sifilisul (infectie bacteriana care este trecuta prin contact sexual)

Alte simptome:

  • Pierderea gustului sau confruntarea cu un gust neplacut in gura
  • Zone rosii in interiorul gurii si a gatului
  • Crapaturi in colturile gurii

Simptomele vor continua sa se simta daca nu tratati corespunzator cauzele. In cazuri severe, atunci cand nu este tratata o infectie de genul celor prezentate mai sus, este posibil ca infectia sa se raspandeasca si in alte zone ale corpului

Caracteristicile pentru limba crapata

Prin caracteristile urmatoare, puteti sa recunoasteti si sa diagnosticati daca aveti limba crapata:

  • pe limba exista crapaturi pe partea superioara, dar si pe laturile limbii (in ambele parti)
  • fisurile va afecteaza doar limba
  • crapaturile de pe limba variaza in profunzime, dar pot fi adanci pana la 6 milimetri
  • crapaturile limbii pot aparea inca din timpul copilariei, dar cu toate acestea, fisurile sunt frecvente si in radul adultilor si chiar a persoanelor care au o varsta mai inaintata

Probleme ale limbii – alte simptome:

  • pierdere partiala sau completa a gustului sau modificari in capacitatea de a simti arome acrite, sarate, amare sau dulci
  • dificultate in mutarea limbii
  • inflamarea limbii
  • schimbare de la culoarea normala a limbii sau de culori care sunt de culoare alba, luminos roz, negru sau maro
  • durere fie peste toata limba, fie numai in anumite locuri
  • senzatie de arsura fie pe toata limba, fie numai in anumite locuri

Boli care se pot vedea pe limba

Diabetul

Diabetul – pe limba se manifesta prin aparitia petelor albe sau a candidei. Acest lucru se datoreaza unui sistem imunitar slabit. Persoanele care se confrunta cu diabetul au o probabilitate mai mare de a avea in permanenta gura uscata.

HIV/SIDA

HIV / SIDA – ca si in cazul diabetului, un sistem imunitar slabit din vaza HIV-ului sau a SIDEI va va face dificila lupta cu organismul si a infectiilor prezente. Semenele rosii de pe limba in alte parti ale gurii sunt asociate cu HIV, precum si aparitia unor pete albe pe partile laterale ale limbii.

In prezent, exista multe tratamente eficiente pentru tratarea de HIV si SIDA, inclusiv medicamente pentru a preveni diverse tipuri de infectii.

Boala celiaca

Boala celiaca sau intoleranta la gluten se declanseaza si afecteaza intestinul subtire. Simptomele se prezinta la nivelul intestinelor si pot fi, constipatia, diareea, balonarea, dureri mari de burta.

Boala celiaca poate face ca limba sa aiba senzatii de arsura sau sa fie uscata in permanenta daca vitaminele si mineralele luate din alimentatie nu sunt absorbite corect prin intestinul subtire. Aceasta poate duce la rani frecvente intalnite la nivelul limbii sau al altor parti ale gurii.

Singura modalitate de a gestiona boala celiaca este de urma o dieta strict lipsita de alimente bogate in gluten.

Sindromul Sjogren

Sindromul Sjogren este o alta boala autoimuna, care poate ataca multe parti ale corpului si care afecteaza in mod direct glandele salivare si canalele lacrimogene. Acest lucru are ca rezultat ochi si gura uscata, iar o gura uscata poate duce la aparitia de afte orale sau alte bacterii.

Atunci cand nu salivati cu enzime protectoare asupra limbii, ciupercile care traiesc la niveluri scazute incp sa se prolifereze. Totodata, pot sa apara pete albe sau limba poate deveni rosie si neteda. Unii oameni care se confrunta cu sindromul Sjrogren au, de asemenea, senzatia de arsura si crapatura a limbii.

Cancer

Cancerul este probabil ultima boala la care va puteati gandi atunci cand va spalati pe dinti si va preocupati de ingrijirea limbii.

Orice tip de durere sau anomalie prezenta la nivelul limbii care dureaza mai mult de doua saptamani trebuie verificata la medicul specialist. Pot aparea anumte pete albe pe limba sau carcinoame cu celule scumoase.

Stres

Anumite leziuni din jurul gurii, dar si a limbii pot fi cauzate de anumite virusuri ce pot fi declansate de stres. Daca aveti rani mici, superficiale, incercati sa faci o gargara cu apa calda si sarata, evitati sa mancati alimente grase. Ranile si umflaturile de pe limba pot fi, de asemenea, de la macinarea dintilor sau de la muscatura limbii ca forma de descarcare a stresului.

Relaxati-va si scapati de stres prin diferite metode, precum practicarea unui sport, fie yoga sau meditatie.

Tratament pentru limba crapata

In cazul in care aveti limba crapata trebuie sa stiti ca in general, nu necesita un tratament. Cu toate acestea, este important sa se mentina ingrijirea orala si dentara adecvata, cum ar fi periajul suprafetei superioare a limbii pentru a elimina resturile de alimente si pentru a curata limba. Bacteriile si placile se pot colecta in fisuri, ducand la respiratia urata si la cresterea potentialului de cariilor dentare.

Pastrati-va o rutina obisnuita de ingrijire dentara, inclusiv periajul zilnic si folosirea atei dentare. Vizitati medicul dentist de doua ori pe an pentru o curatare profesionala.

Remedii naturale

  • Aloe vera – este cunoscuta pentru abilitatile sale de calmare a pielii. Aceasta se aplica si pe suprafata limbii. Puteti clati gura cu suc de aloe vera de cateva ori pe zi.
  • Bicarbonat de sodiu – pentru durere si umflaturi, incercati sa clatiti gura cu un amestec de apa calda si bicarbonat de sodiu (1 lingurita pe 1/2 cana de apa). De asemenea, puteti face o pasta aplicati-o in zona afectata.
  • Apa oxigenata – ca antiseptic, peroxidul de hidrogen poate trata o infectie sau o durere in gura. Utilizati doar 3% peroxid de hidrogen si diluati-l cu apa (parti egale peroxid de apa). Indepartati zona afectata folosind cu o batista de bumbac. Dupa cateva secunde, clatiti-va gura cu apa calda.
  • Apa sarata – este un alt mod de a reduce durerea, inflamatia si a preveni infectia. Amestecati o lingurita de sare intr-o ceasca de apa calda, faceti gargara si scuipati.
  • Mierea – este un antibacterian natural si s-a dovedit a fi eficienta in tratarea mai multor tipuri de rani. Puteti pune putina miere direct pe zona afectata si dureroasa de cateva ori pe zi sau puteti alege sa beti un ceai calda cu miere.
  • Ulei de cocos – poate vindeca durerile de limba datorita proprietatilor sale antifungice, antibacteriene si antivirale. Aplicati uleiul de cocos direct pe zona dureroasa cu o batista de bumbac si frecati usor locul afectat.
  • Musetel – se crede ca musetelul are proprietati antiinflamatorii. Dovezile stiintifice sunt totusi limitate. Pentru a incerca acest remediu, clatiti-va gura cu un ceai de musetel puternic dupa ce s-a racit sau aplicati o punguta de ceai umeda direct pe locul inflamat.

Sfaturi pentru a avea o limba sanatoasa

Puteti preveni sau elimina unele probleme legate de limba prin practicarea unei bune igiene dentare. Periati si atacati in mod regulat si consultati-va medicul dentist pentru verificari si curatari de rutina.

Ingrijirea la domiciliu

Remedii pentru leziuni sau rani cauzate de leziuni la nivelul gurii

Daca aveti o durere sau o durere care apare din cauza unei leziuni la nivelul gurii, trebuie sa faceti urmatoarele:

  • Evitati alimentele fierbinti si picante.
  • Incearcati sa beti doar bauturi reci si sa manacati numai alimente usoare, moi pana cand durerea se vindeca.
  • Puteti incerca, de asemenea, tratamente pentru dureri orale.
  • Puteti clati gura cu apa sarata calda sau cu un amestec de apa calda si bicarbonat de sodiu sau sare.
  • Evitati bauturile zaharoase sau acide care pot cauza carii dentare.
  • Pastrati-va gura proaspata prin perierea dintilor (si, daca este necesar, a limbii), de doua ori pe zi. De asemenea, infiletati dintii, dar nu clatiti pasta de dinti protectoare din fluor.
  • Nu fumati – este un factor de risc pentru cancerul gurii si cauzeaza respiratia urat mirositoare.
  • Consumati alcool in limitele recomandate – un aport ridicat de alcool este, de asemenea, legat de cancerul gurii.
  • Adresati-va medicului daca nu vedeti nicio imbunatatire in urmatoarele doua pana la trei saptamani.

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/tongue-cracks
  2. https://www.webmd.com/oral-health/guide/fissured-tongue
  3. https://www.healthline.com/symptom/fissured-tongue
  4. https://www.healthline.com/health/tongue-problems-2
  5. https://www.healthline.com/health/sore-tongue-remedy
  6. https://health.clevelandclinic.org/what-your-tongue-can-tell-you-about-your-health/
  7. https://www.womansweekly.com/health/top-tips-for-a-healthy-tongue-24712/
  8. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17654-white-tongue
  9. https://www.health.com/oral-health/tongue-health-conditions
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma