Chimioterapia este un tip de tratament folosit pentru reducerea cancerului, ce distruge celulele tumorale care se divid rapid si necontrolat.

Cuprins:

1. Ce este chimioterapia?
2. Cum actioneaza chimioterapia?
3. Mod de administrare
4. Tipuri de chimioterapie
5. Efecte adverse
6. Cum te pregatesti pentru chimioterapie?
7. Viata dupa chimioterapie

Ce este chimioterapia?

Chimioterapia este o forma de tratament medicamentos ce distruge celulele cu crestere rapida din organism. Este de obicei folosita pentru a trata cancerul, pentru ca celulele canceroase cresc si se divid mai repede decat alte celule. Chimioterapia este adesea utilizata in combinatie cu alte terapii, cum ar fi chirurgia, radioterapia sau terapia hormonala.

Este considerata un tratament sistemic, ceea ce inseamna ca afecteaza intregul corp. In timp ce chimioterapia s-a dovedit ca ataca eficient celulele canceroase, aceasta poate cauza efecte secundare grave ce pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii.

Indicatii oncologice

Chimioterapia este folosita in principal in urmatoarele scopuri:

  • reduce numarul total de celule canceroase din organism;
  • reduce probabilitatea de raspandire a cancerului;
  • micsoreaza dimensiunea tumorii;
  • reduce simptomele bolii.

Dupa o interventie chirurgicala pentru a elimina o tumora canceroasa, cum ar fi o lumpectomie pentru cancerul de san, medicul poate recomanda chimioterapie pentru a se asigura ca orice celule canceroase din corp care au ramas, sunt distruse.

Chimioterapia este, de asemenea, folosita pentru a pregati organismul pentru alte tratamente. Ar putea fi folosita pentru a micsora o tumora, astfel incat sa poata fi indepartata chirurgical sau sa pregateasca organismul pentru radioterapie. In cazul cancerului in stadiu avansat, chimioterapia poate ajuta la ameliorarea durerii.

Alte indicatii

Pe langa tratamentul cancerului, chimioterapia poate fi utilizata pentru a pregati persoanele cu boli ale maduvei osoase pentru tratamentul cu celule stem din maduva osoasa si poate fi utilizata pentru boli ale sistemului imunitar. Dozele folosite sunt, insa, mult mai mici decat cele utilizate pentru tratarea cancerului.

Cum actioneaza chimioterapia?

Corpul este format din miliarde de celule, care mor si se divid ca parte a unui ciclu normal de crestere. Cancerul se dezvolta atunci cand celulele anormale din organism se inmultesc la o rata rapida, necontrolata. Uneori, aceste celule devin tumori sau mase de tesut. Diferitele tipuri de cancer afecteaza diferite organe si diferite parti ale corpului. Daca este lasat netratat, cancerul se poate raspandi.

Medicamentele chimioterapice (numite si citotoxice sau citostatice) sunt concepute special pentru a opri celulele canceroase de la diviziune si le incetineste cresterea.

Chimioterapia poate fi folosita pentru a micsora un cancer, pentru a ajuta alte tratamente sa functioneze bine sau pentru a reduce riscul de recidiva a cancerului. De asemenea, poate face parte din ingrijirea paliativa.

Mod de administrare

Chimioterapia poate fi administrata intr-o varietate de moduri, in functie de tipul de cancer si de locul in care se afla cancerul. Aceste medicamente pot fi administrate in urmatoarele moduri:

  • injectare in muschi (chimioterapie intramusculara) sau subcutanat (chimioterapie subcutanata);
  • perfuzii in vena (chimioterapie intravenoasa);
  • pastile administrate oral (chimioterapie orala);
  • injectare in jurul maduvei spinarii (chimioterapie intratecala);
  • injectata direct in abdomen (chimioterapie intraperitoneala);
  • intr-o cavitate, cum ar fi in vezica urinara (chimioterapie intracavitara);
  • aplicata pe piele – cremele sau gelurile care contin medicamente pentru chimioterapie pot fi aplicate pe piele pentru a trata anumite tipuri de cancer de piele.

Metode de injectare

Exista modalitati diferite de injectare a chimioterapicelor in sange:

  • Canula – se introduce un tub foarte subtire in brat, iar chimioterapicele sunt administrate prin acesta;
  • Linia PICC (cateter central introdus periferic, de asemenea numit Groshong) – este un tub flexibil ce este introdus intr-o vena din brat si inserat pana cand varful se afla in atriul drept al inimii;
  • Linia centrala – se introduce prin piele in piept intr-o vena principala;
  • Port (cunoscut si sub numele de port-a-cath) – dispune de un mic rezervor implantat sub piele, fara un cateter extern; un ac este introdus in rezervor si indepartat la sfarsitul tratamentului.

Stabilirea dozelor

Cele mai multe medicamente pentru chimioterapie sunt medicamente puternice care au un interval destul de restrans pentru siguranta si eficacitatea dozei. Utilizarea unei doze prea mici nu va prezenta eficienta necesara pentru reducerea cancerului, iar dozele prea mari pot cauza efecte secundare grave ce pot pune viata in pericol. Din acest motiv, medicii trebuie sa calculeze cu precizie dozele de chimioterapie.

In functie de medicamentul (medicamentele) care trebuie administrat, exista diferite moduri de a determina dozele. Majoritatea medicamentelor sunt masurate in miligrame (mg).

Doza generala se poate calcula in functie de greutatea corporala a unei persoane in kilograme. Unele doze sunt determinate in functie de suprafata corporala (BSA), care este calculata in functie de inaltime si greutate. Deoarece corpul copiilor proceseaza medicamentele in mod diferit, dozele pentru copii si adulti difera, chiar si dupa luarea in considerare a suprafetei corporale.

Ciclurile de chimioterapie

Chimioterapia este frecvent administrata la intervale regulate de timp, numite cicluri. Un ciclu poate fi o doza de unul sau mai multe medicamente urmate de cateva zile sau saptamani de pauza, fara tratament. Acest lucru le ofera celulelor normale timp sa se regenereze si sa se reduca din efectele secundare ale medicamentului.

Numarul de cicluri poate fi decis inainte de inceperea tratamentului, pe baza tipului si stadiului cancerului. In unele cazuri, numarul este flexibil si va lua in considerare modul in care tratamentul afecteaza tumora si sanatatea generala a persoanei.

Tipuri de chimioterapie

Tipul de tratament pe care il va primi un pacient va varia si in functie de tipul de cancer si de starea de sanatate:

  • Chimioterapia adjuvanta – Acest tratament este administrat, de obicei, dupa interventia chirurgicala pentru a distruge orice celule canceroase care pot ramane in organism, ceea ce ajuta la prevenirea recidivei cancerului.
  • Chimioterapia neoadjuvanta – Pentru ca unele tumori sunt prea mari pentru a fi indepartate chirurgical, acest tip de chimioterapie are scopul de a micsora tumora pentru a face operatia posibila si mai eficienta.
  • Chimioterapia paliativa – Atunci cand cancerul s-a raspandit si este imposibil sa fie eliminat complet, se poate apela la chimioterapia paliativa pentru ameliorarea simptomelor, reducerea complicatiilor si incetinirea progresului cancerului. Scopul este de a imbunatatiti calitatea vietii.

Efecte adverse

Medicamentele pentru chimioterapie sunt impartite in mai multe grupuri diferite. Fiecare functioneaza in moduri diferite si cunoasterea modului in care functioneaza un medicament este importanta in prezicerea efectelor secundare.

Aceste medicamente sunt uneori utilizate in combinatie, in functie de tipul de cancer si severitatea acestuia. Unele interfera cu ADN-ul din interiorul celulelor sau enzimelor implicate in replicarea ADN-ului, iar unele opresc diviziunea celulara. Efectele secundare depind de tratamentul cu chimioterapie.

De ce apar efectele adverse?

Chimioterapia poate afecta si celulele normale si poate cauza astfel reactii adverse. Diferitele tipuri de chimioterapie cauzeaza efecte secundare diferite, dar cele mai frecvente sunt greata si varsaturile, caderea parului, letargia si mucozita orala.

Ca si in cazul altor tipuri de tratament, efectele secundare variaza de la o persoana la alta. Spre deosebire de celulele canceroase, celulele normale se pot regenera mai usor, astfel incat cele mai multe efecte secundare sunt temporare.

Tipurile de celule afectate

In general, chimioterapia afecteaza celulele care se dezvolta rapid. Acestea includ:

  • Celulele sangvine – Celulele sangvine lupta impotriva infectiilor, provoaca coagularea sangelui si transporta oxigenul in toate regiunile corpului. Atunci cand celulele sangvine sunt afectate de chimioterapie, este mai mare riscul de infectii si vanatai sau sangerari usoare. De asemenea, poate duce la oboseala din cauza scaderii numarului de celule sangvine rosii.
  • Celulele din firele de par si celulele care captusesc tractul digestiv – Dupa tratamentul cu chimioterapie, poate aparea caderea parului si alte reactii adverse, cum ar fi scaderea apetitului, greata, varsaturi, diaree sau leziuni la nivelul gurii. Efectele secundare sunt in general pe termen scurt.

Ce efecte secundare pot aparea?

Efectele pe termen scurt ale chimioterapiei pot include:

  • caderea parului;
  • anemie;
  • oboseala;
  • greata;
  • varsaturi;
  • diaree;
  • afte si leziuni bucale;
  • constipatie;
  • scaderea apetitului;
  • pierdere in greutate;
  • risc mai mare de sangerari;
  • modificari ale pielii si unghiilor;
  • probleme de memorie si concentrare;
  • probleme de somn;
  • reducerea libidoului si probleme de fertilitate;
  • probleme emotionale.

Multe dintre aceste reactii adverse pot fi prevenite sau tratate. Cele mai multe efecte secundare se diminueaza dupa terminarea tratamentului. Cu toate acestea, pot exista efecte secundare persistente, cum ar fi leziuni pulmonare, probleme cardiace, infertilitate, probleme la rinichi, leziuni ale nervilor si riscul unui al doilea cancer.

Trebuie sa evitati sa ramaneti insarcinata sau sa aveti un copil in timpul tratamentului, deoarece medicamentele din chimioterapie ar putea afecta copilul. Utilizati o metoda de contraceptie, cum ar fi prezervativul.

Cum te pregatesti pentru chimioterapie?

Iata cateva sfaturi si indicatii:

  • Este posibil sa fie nevoie de un dispozitiv introdus chirurgical inainte de chimioterapia intravenoasa, dar nu mereu. Cateterul sau alt dispozitiv este implantat chirurgical intr-o vena mare, de obicei in zona pieptului. Chimioterapia poate fi administrata prin dispozitiv.
  • Se vor efectua teste de sange pentru a analiza functia renala, functia hepatica, functia cardiaca etc. Daca exista o problema, medicul poate intarzia tratamentul sau va selecta un alt medicament pentru chimioterapie si o doza mai sigura.
  • Se recomanda un consult stomatologic pentru a depista eventuale semne de infectie. Tratarea infectiilor existente poate reduce riscul complicatiilor in timpul tratamentului cu chimioterapie, deoarece unele chimioterapice pot reduce capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor.
  • Ia in considerare posibilele efecte adverse ce pot sa apara. Intreaba medicul despre posibilele efecte adverse in functie de forma de cancer si de medicamentele folosite.

Alegerea chimioterapicelor depinde de:

  • tipul de cancer;
  • stadiul cancerului;
  • sanatatea generala;
  • tratamentele anterioare pentru cancer;
  • preferintele pacientului etc.

Este chimioterapia dureroasa?

Chimioterapia nu trebuie sa produca durere, in ciuda faptului ca vorbim de un un ac introdus intr-o vena – un disconfort este normal. Injectarea initiala pentru plasarea unui cateter poate fi inconfortabila. Daca in orice moment al injectarii de chimioterapice apare durere sau senzatie de arsura, spuneti-i medicului. De asemenea, adresati-va medicului daca dupa tratament observati sensibilitate specifica la locul injectarii.

Sfaturi

  • Deoarece oboseala este un efect advers comun, este indicat sa va odihniti suficient.
  • Acordati atentie deosebita igienei pentru a preveni infectiile din organism si evitati contactul cu persoane bolnave.
  • Acordati atentie deosebita alimentatiei pentru a-i asigura organismului toti nutrientii de care are nevoie.
  • Alegeti mese mai mici si usoare pentru a face fata modificarilor de apetit.
  • Folositi produse intens hidratante pentru a preveni uscarea si afectarea pielii.
  • Evitati cofeina si alcoolul.

Viata dupa chimioterapie

In urma tratamentului, sunt indicate vizite regulate la medic pentru monitorizarea sanatarii si a eventualelor semne de reaparitie a cancerului. Se vor examina efectele secundare.

De asemenea, se vor efectua teste si investigatii pentru a analiza eficienta terapiei. Astfel de proceduri includ teste de sange si investigatii imagistice.

Chimioterapia distruge celulele canceroase. Cu toate acestea, unele celule sanatoase sunt, de asemenea, afectate, si aceste daune care cauza multe dintre cele mai frecvente efecte secundare ale chimioterapiei. Efectele secundare variaza in functie de medicamentele utilizate. Numarul si tipul efectelor secundare pe care le intampina un pacient variaza. Unii experimenteaza putine sau nu au efecte secundare deloc, in timp ce altii se confrunta cu o multitudine de efecte adverse. Cele mai multe efecte secundare sunt temporare si pot fi tratate sau gestionate.

Uneori, chimioterapia poate provoca efecte pe termen lung. Efectele tarzii care pot fi observate dupa luni sau ani de la tratament includ leziuni ale organelor, cum ar fi afectarea inimii, a rinichilor, ficatului, plamanilor sau creierului, infertilitate etc.

Referinte:
(1) Chemotherapy, link: https://www.webmd.com/cancer/chemotherapy-what-to-expect
(2) Side effects of chemotherapy, link: https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/chemotherapy/side-effects-chemotherapy
(3) Chemotherapy, link: http://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/chemotherapy-and-other-drug-therapies/chemotherapy/?region=on
(4) Chemotherapy, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/chemotherapy/about/pac-20385033
(5) Chemotherapy: effects and side effects, link: https://www.royalmarsden.nhs.uk/your-care/treatments/chemotherapy/chemotherapy-effects-and-side-effects
(6) Chemotherapy, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/chemotherapy

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma