Libidoul crescut – care sunt cauzele

Libidoul crescut rareori indica anumite probleme de sanatate. Iata care sunt cauzele pentru cresterea libidoului, cand indica o problema si ce e de facut.

Cuprins:

1. Ce este libidoul?
2. Factorii care influenteaza libidoul
3. Ce inseamna libidoul crescut?
4. Cauze pentru libidoul crescut
5. Sfaturi si tratament

Ce este libidoul?

Termenul de libido a luat o semnificatie oarecum diferita in utilizarea sa moderna. Astazi, cand vorbim despre libido, ne referim probabil la ideea generala a dorintei sexuale. Libidoul este dorinta sexuala a unei persoane. Desi nu exista nicio modalitate de a o masura numeric, este descrisa adesea ca fiind scazuta sau ridicata. Exista multe elemente care pot afecta dorinta sexuala, de la cauze biologice pana la factori sociali sau psihologici.

Dorinta sexuala si sanatatea sexuala

Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca sanatatea sexuala este o stare de bine fizica, emotionala, mentala si sociala in raport cu sexualitatea, motiv pentru care medicina moderna recunoaste importanta libidoului ca unul dintre indicatorii cheie ai sanatatii generale si ai calitatii vietii. Dorinta noastra sexuala este puternic inradacinata in mediul nostru cultural. Desi la baza este in primul rand de natura biologica, dorinta sexuala poate fi influentata la nivel cultural. Din punct de vedere psihologic, libidoul implica mai mult decat pur si simplu dorinta biologica pentru actul sexual, ci si factorii psihologici si sociali care contribuie la activitatea sexuala.

Ce este sexualitatea?

Sexualitatea este o interactiune complexa intre mai multi factori, inclusiv factori anatomici, fiziologici, psihologici, de dezvoltare, culturali si relationali. Toate aceste elemente contribuie la sexualitatea unui individ. Sexualitatea la adulti e formata din 7 componente – identitate sexuala, orientare sexuala, intentie, dorinta, excitare, orgasm si satisfactia emotionala. Orientarea si intentia formeaza identitatea sexuala, in timp ce dorinta, excitatia si orgasmul sunt componente ale functiei sexuale. La acestea se adauga si complexitatea adaugata a sexualitatii partenerului.

Factorii care influenteaza libidoul

Libidoul este influentat in principal de hormonii sexuali. Principalii hormoni sexuali sunt estrogenul, progesteronul si testosteronul. Desi asociem progesteronul si estrogenul cu ciclul menstrual si testosteronul cu productia de sperma, acesti trei hormoni sunt prezenti intr-o oarecare masura atat in ​​corpul masculin, cat si in cel feminin. De asemenea, oxitocina este importanta in ​​comportamentul sexual. Dopamina joaca si ea un rol puternic in libidou.

Libidoul si hormonii la femei

Nu exista „normal” atunci cand vine vorba de dorinta sexuala, pentru ca difera de la persoana la persoana, din moment ce fiecare organism este unic. In cazul femeilor, exista anumite momente din ciclul menstrual cand dorinta sexuala este de obicei mai mare. De exemplu, cand ne apropiem de ovulatie si suntem mai fertile, dorinta sexuala este, de asemenea, mai mare. Spre finalul ciclului, din cauza scaderii nivelului de estrogen si progesteron, apare o scadere a dorintei sexuale. Multe femei au un libidou crescut in timpul menstruatiei, cand sansele de a ramane insarcinata sunt insa foarte scazute. Insa, de obicei, dorinta sexuala este mai mare cand progesteronul este scazut si nivelul de estrogen este ridicat.

Libidoul si hormonii la barbati

In timp ce la femei dorinta sexuala are fluctuatii pe o perioada mai lunga de timp, dorinta sexuala la barbati tinde sa prezinte fluctuatii mai frecvente. Nivelul de testosteron creste si scade pe parcursul aceleiasi zile. De obicei, barbatii au dorinta sexuala mai mare dimineata, cand testosteronul este la nivelul cel mai mare, fiind si motivul pentru care barbatii au adesea dimineata erectie, un semn fizic al libidoului ridicat. Nivelul de testosteron scade de obicei pe parcursul zilei si este cel mai scazut noaptea. Testosteronul nu prezinta fluctuatii doar in timpul zilei, ci si de-a lungul vietii. Acest nivel este de obicei mai crescut in timpul adolescentei si incepe sa scada apoi treptat. Estradiolul, o forma de estrogen prezenta si in corpul masculin, este legat de libidou, functia erectila si productia de sperma. Progesteronul joaca, de asemenea, un rol cheie in reglarea estrogenului si este, de asemenea, necesar pentru a produce testosteron.

Alte elemente care influenteaza libidoul

Numerosi factori pot avea impact asupra libidoului – factori fizici, psihologici sau legati de elemente externe si de stilul de viata. Apetitul sexual scade de obicei dupa menopauza la femei, dar, de asemenea, scade si la barbati odata cu varsta. Cu toate acestea, imbatranirea nu este neaparat asociata cu o scadere a dorintei sexuale. Depinde si de functionarea sexuala, atitudinea fata de sex si relatia cu partenerul/partenera.

Multe medicamente utilizate pentru tratarea anxietatii sau depresiei pot provoca, de asemenea, o scadere a dorintei sexuale. Alte medicamente pot duce la cresterea libidoului. Fumatul si alcoolul afecteaza, de asemenea, negativ apetitul sexual. Anumite probleme medicale pot influenta libidoul, inclusiv probleme sexuale.

Dorinta sexuala este modificata si de stres, anxietate, probleme mentale. Factorii psihologici care pot influenta libidoul includ stresul, personalitatea, varsta, starea relatiei, stilul de viata si experientele din trecut. Alte elemente precum imaginea corporala, stima de sine si iubirea de sine pot influenta dorinta sexuala. Problemele sociale, inclusiv singuratatea, problemele de relationare si problemele de intimitate pot, de asemenea, diminua libidoul. Un rol il joaca si o anumita presiune din partea societatii si normele sociale, ce contribuie la perceptii false despre dorinta sexuala si viata sexuala.

Atentie!

Inevitabil apar schimbari in dorinta noastra sexuala pe parcursul vietii. In general, perioadele in care libidoul este scazut nu sunt un motiv de ingrijorare, dar daca se observa o schimbare mai mare a dorintei sexuale sau constatati ca lipsa libidoului va afecteaza starea de bine, ar trebui sa mergeti la medic pentru un control.

Barbatii – dorinta sexuala mai puternica decat a femeilor?

Cercetarile arata ca, in general, dorinta sexuala a barbatilor este mai puternica decat a femeilor, iar sursa libidoului este mai simpla. Femeile acorda adesea mai multa valoare conexiunii emotionale legate de dorinta sexuala, si femeile tind sa fie uneori mai puternic influentate de factori sociali si culturali. Dorinta sexuala la femei este extrem de sensibila la mediu si context. Studiile bazate pe chestionare au sugerat ca barbatii se gandesc mai frecvent decat femeile la sex pe parcursul unei zile, si au adesea fantezii mai frecvente si mai variate. Acest lucru poate fi legat si de confortul unei persoane privind propria sexualitate si inclusiv faptul ca femeile cred ca nu ar trebui sa fie la fel de interesate de sex ca barbatii.

Dorinta femeilor este adesea mai contextuala, mai subiectiva, mai stratificata fata de dorinta barbatilor. Asta nu inseamna ca barbatii nu cauta intimitate, dragoste si conexiune intr-o relatie, la fel ca femeile, insa privesc adesea sexul diferit. Unele cercetari sugereaza ca femeile sunt interesate initial mai mult de comunicare, conexiune inainte de relatii sexuale, in timp ce pentru barbati, in general, sexul in sine este asociat cu deschiderea si conexiunea, considerat de unii psihologi limbajul lor de intimitate.

Ce inseamna libidoul crescut?

Libidoul este influentat de factori biologici (cum ar fi nivelul de testosteron si estrogen), factori psihologici (cum ar fi nivelurile de stres) si factori sociali (precum relatiile intime). Libidoul ridicat este dificil de definit, deoarece linia de baza pentru libidoul „normal” depinde de la o persoana la alta. Ne evaluam adesea dorinta sexuala personala comparandu-ne cu partenerul, cu cei din jur, cu cei cu care discutam despre sexualitate sau cu ceea ce citim.

O dorinta sexuala mare sau libidoul crescut indica rareori o problema. Libidoul crescut poate deveni o problema atunci cand rezulta o activitate sexuala care pare a fi lipsita de control, cum ar fi compulsia sexuala. Este complet normal ca libidoul sa fluctueze si sa existe momente de timp – zile, saptamani, luni, ani – in care dorinta sexuala este mai mare decat de obicei. De obicei, o dorinta sexuala mai mare nu este absolut deloc ingrijoratoare. Nu exista nicio metoda pentru masurarea libidoului si nu exista cu adevarat o linie de baza universala pentru ceea ce se considera normal.

O dorinta sexuala mare poate fi o problema daca:

  • afecteaza desfasurarea activitatilor zilnica – munca, somn, sanatate, viata sociala etc.;
  • afecteaza sanatatea mentala;
  • persoana nu se simte multumita, indiferent de cat de multa activitate sexuala are;
  • afecteaza relatiile;
  • duce la comportamente sexuale „riscante”.

Comportamentul sexual compulsiv

Exista o extrema, cand o persoana poate deveni obsedata de actul sexual si poate cauta in mod compulsiv experiente sexuale sau isi asuma niste riscuri prea mari de natura sexuala, inclusiv alegeri care pot provoca probleme emotionale sau fizice propriei persoane sau altora. Poate aparea dependenta de pornografie si dorinta sexuala prea mare le poate distrage atentia de la desfasurarea activitatilor zilnice.

Acest lucru este, de asemenea, cunoscut sub numele de hipersexualitate, comportament sexual deviant, dependenta de sex. Uneori, comportamentul sexual poate ajunge sa aiba un impact negativ asupra diferitelor domenii ale vietii, ca sanatatea, munca sau relatiile. Alteori, persoana foloseste comportamentul sexual pentru a scapa de probleme, cum ar fi furia, stresul, depresia, singuratatea sau anxietatea.

Tratamentul include de obicei terapie cognitiv-comportamentala si uneori medicamente – anti-androgeni, cum ar fi medroxiprogesteron, precum si inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei, inclusiv fluoxetina.

Forme de comportament sexual compulsiv

Comportamentul sexual compulsiv este un termen care caracterizeaza preocuparile repetitive si intense legate de activitate sexuala, fantezii sexuale, impulsuri si comportamente care duc la tulburari psihosociale. Comportamentul sexual in astfel de cazuri tinde sa fie excesiv si nu poate fi controlat. Comportamentul sexual compulsiv poate fi, in general, impartit in doua categorii: parafilic si nonparafilic. Parafiliile (de exemplu, fetisismul, exhibitionismul, sadismul sexual) sunt de obicei comportamente considerate inacceptabile din punct de vedere social. Comportamentul sexual compulsiv nonparafilic se caracterizeaza prin dorinte sexuale mai tipice, include acte sexuale compulsive cu mai multi parteneri, masturbarea compulsiva, utilizarea compulsiva a pornografiei etc.

Cauze pentru libidoul crescut

Adesea, libidoul creste in perioade fara stres, in perioade cand ne simtim bine si suntem multumiti de viata noastra, cand avem o viata sexuala implinita. De asemenea, unele persoane considera ca au mai multa dorinta sexuala in perioadele cand fac exercitii fizice in mod regulat. A avea experiente sexuale placute, fie cu altii, fie prin masturbare, ar putea duce, de asemenea, la o dorinta sexuala mai mare. Intimitatea dintre partenerii sexuali are un efect semnificativ asupra dorintei sexuale. Libidoul poate fi mai crescut in perioada ovulatiei la femei sau in sarcina. Libidoul tinde adesea sa fie mai mare la adolescenti. Unele cercetari mai vechi sugereaza, de asemenea, o posibila asociere intre niveluri mai ridicate de testosteron la barbati si un impuls sexual mai mare.

Uneori, libidoul crescut este dat de anumite probleme medicale. De exemplu, poate fi simptom al unor tulburari, inclusiv hiperadrenalism, dezechilibre hormonale, tulburare bipolara sau diferite tulburari de control a impulsurilor. O crestere a libidoului este de obicei doar unul dintre multele simptome pentru astfel de probleme de sanatate. Multe medicamente pot creste apetitul sexual, precum si alte stimulente, ca drogurile. Consumul de alcool scade inhibitiile, ceea ce ar putea creste libidoul pe termen scurt. Cu toate acestea, dependenta de alcool poate produce efecte opuse. Stima de sine scazuta, rusinea netratata si alte sentimente adanc inradacinate pot creste si apetitul sexual. O dorinta anormal de mare pentru sex ar putea fi legata de o afectiune psihologica, ce necesita tratament.

Fiecare persoana are propriul libido standard. Daca dorinta sexuala scade de la acel nivel standard, inseamna adesea libido scazut. Daca dorinta sexuala creste de la acel standard, vorbim de libido ridicat. Cand dorinta sexuala incepe sa afecteaza desfasurarea activitatilor zilnice si calitatea vietii, e bine sa discutati cu un medic sau psiholog specializat in sexualitatea umana.

Sfaturi si tratament

Libidoul ridicat nu indica probleme de obicei, cu exceptia cazului in care libidoul unei persoane nu se potriveste cu cel al partenerului sau daca afecteaza desfasurarea activitatilor zilnice. In primul rand, se recomanda auto-reglare si sa vedeti daca aceasta dorinta sexuala mai mare interactioneaza cu desfasurarea activitatilor zilnice. De asemenea, identificati cauza pentru libidoul crescut. Daca dorinta mai mare de a face sex este legata de faptul ca gasiti o ameliorare a stresului prin act sexual, gasiti alte modalitati de ameliorare a stresului. Psihologii mentioneaza ca foarte important este sa nu va presati partenerul in ceea ce priveste activitatea sexuala, ci sa vorbiti despre ceea ce simtiti, despre nevoi si dorinte. E important sa vorbiti deschis despre nevoi si dorinte si despre modalitati prin care sa va conectati fizic si intim, incat sa fiti multumiti amandoi.

E important si benefic sa mergeti la un psiholog sau terapeut sexual ce poate aborda si alte cauze pentru libidoul crescut. Poate fi benefica si distragerea cu o forma de exercitiu fizic sau o activitate creativa ce poate ajuta o persoana sa canalizeze aceasta energie in alta parte. Daca alte strategii nu par sa functioneze, medicii pot recomanda anumite medicamente ce pot reduce libidoul sau modificarea anumitor tratament ce cauzeaza dorinta sexuala crescuta. Medicii pot sugera, de asemenea, consumul de anafrodisiace – cum ar fi pe baza de lemn dulce, hamei si diverse plante – care pot ajuta la scaderea libidoului.

E important sa va explorati sexualitatea in moduri sanatoase, care sa nu va faca rau voua si celor din jur. Sanatatea sexuala este o componenta esentiala pentru sanatatea generala, iar echilibrul este important.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4720522/
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21512948/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695750/
(4) https://www.healthline.com/health/high-libido
(5)https://www.news-medical.net/health/What-is-Libido.aspx

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma