Leurda – beneficii, recomandari, retete sanatoase

Leurda sau usturoiul salbatic este o planta al carei miros seamana foarte mult cu cel al usturoiului si care are multiple beneficii pentru organism. Aflati ce contine leurda, care sunt beneficiile si cum se prepara corect din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Ce este leurda?

2. Ce contine leurda?

3. Leurda: beneficii

4. Remedii si preparate cu leurda

5. Recomandari privind consumul si prepararea leurdei

6. Retete cu leurda

7. Contraindicatii si posibile riscuri

Ce este leurda?

Leurda, usturoiul salbatic sau sub denumirea stiintifica de Allium ursinum este o planta delicioasa pentru gatit. Aceasta forma de usturoi salbatic creste pe intregul teritoriu al Americii de Nord, in special in partea de Est a Statelor Unite ale Americii si in partile coastei de Vest. Leurda se poate gasi in camp, in zone impadurite, insa poate creste si in gradinile voastre daca le plantati si ingrijiti corect. Pe langa faptul ca leurda este o planta care se foloseste la gatit, precum supe, ciorbe si salate, aceasta contine multe vitamine si saruri minerale benefice pentru detoxifierea organismului.

Ce contine leurda?

Frunzele leurdei contin:

  • Carotenoizi
  • Vitamina A
  • Vitamina C
  • Vitamin din complexul de B-uri
  • Levuloza
  • Ulei eteric complex
  • Saruri minerale
  • Calciu
  • Fier
  • Fosfor
  • Natriu
  • Sulf
  • Magneziu
  • Cupru
  • Proteine
  • Adenozina

Valori nutritionale leurda

100 de grame de leurda:

  • Calorii: 61
  • Proteine: 1,5
  • Lipide: 0,2
  • Carbohidrati: 14,2
  • Fibre: 2

200 de grame de leurda:

  • Calorii: 122
  • Proteine: 3
  • Lipide: 0,4
  • Carbohidrati: 28,4
  • Fibre: 4

 300 de grame de leurda:

  • Calorii: 183
  • Proteine: 4,5
  • Lipide: 0,6
  • Carbohidrati: 42,6
  • Fibre: 6

Leurda: beneficii

Din punct de vedere medical, exista multe utilizari impresionante pentru leurda, inclusiv in ceea ce priveste tratamentul pentru hipertensiune arteriala, a colesterolului ridicat, a durerilor de stomac si a bolilor cronice. Acest tip de usturoi salbatic poate fi folosit intern sau topic ca un supliment pe baza de plante sau folosit drept cataplasme si alte remedii naturale pe care le puteti efectua de la domiciliu.

Iata care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de leurda:

Imbunateste sanatatea inimii

Leurda este cunoscuta ca ar avea un efect calmat asupra tensiunii arteriale ridicate si poate reduce riscut de ateroscleroza, palpitatii sau fibrilatii puternice si declansarea de accidente vasculare cerebrale. In plus, usturoiul salbatic este capabil sa reduca nivelul total de colesterol, mentinandu-va inima sanatoasa si in forma in timp ce imbatraniti.

Trateaza probleme de stomac

Compusii antibacterieni si antifungici gasiti in aceasta forma de usturoi mai salbatic pot ajuta la reechilibrarea florei bacteriene din intestin si poate calma orice nflamatie, balonare, crampe abdominale, constipatie si alte probleme sau orice stare de disconfort care provine de la stomac.

Ajuta la prevenirea cancerului

Leurda va poate ajuta sa va protejati de cancer in mai multe moduri. Conform unui studiu din 2018, leurda ajuta la inhibarea formarii de substante care cauzeaza cancer si, de asemenea, imbunatateste repararea ADN-ului. Usturoiul salbatic ajuta, de asemenea, la inducerea mortii celulelor canceroase, reducand astfel riscul de a suferi de cancer.

Inca o lucrare de cercetare a aratat ca usturoiul salbatic are, de asemenea, potentialul de a ucide celulele canceroase ale pielii.

Un studiu efectuat in anul din 2015 arata ca leurda ajuta la inhibarea proliferarii liniilor celulare de cancer uman, inclusiv a cancerului de san, a prostatei, a plamanului, a cancerului de colon, a limfoamelor si a neuroblastomului (cancer care poate sa apara in perioada prenatala).

Alte beneficii importante ale leurdei:

  • Trateaza tromboflebita si trombozele
  • Regleaza tensiunea arteriala
  • Neutralizeaza radicalii liberii din sange
  • Previn sclerozarea vaselor de sange
  • Favorizeaza circulatia cerebrala
  • Vindeca durerile reumatice
  • Are puternice efecte depurative
  • Trateaza sclerodermia
  • Trateaza psoriazisul
  • Trateaza acneea
  • Trateaza bolile de piele care apar in urma intoxicarii organismului
  • Inlatura efectele nicotinei si a fumatului
  • Stimuleaza capacitatea de memorare
  • Combate amneziile
  • Combate insomniile
  • Combate ametelile de dimineata
  • Combate starile depressive
  • Combate tensiunea de la nivelul capului
  • Combate starile de anxietate si neliniste
  • Trateaza afectiunile respiratorii ca bronsita
  • Trateaza tuberculoza pulmonara
  • Previne si trateaza infectiile de la nivelul cailor respiratorii
  • Trateaza raceala si gripa
  • Are efect antiseptic si antiinflamator
  • Are efect expectorant pentru eliminarea mucusului
  • Curate rinichii si vezica urinara
  • Favorizeaza buna functionare a aparatului urinar
  • Elimina excesul de acid uric

Remedii si preparate cu leurda

  • Tinctura de leurda

Tincture de leurda este o solutie hidroalcoolica si are multiple proprietati, precum:

  • Bun fluidifiant sanguine
  • Detoxifiant natural
  • Reintineritor
  • Mentine tendinta de coagulare a sangelui
  • Regleaza tensiunea arteriala
  • Mentine colesterolul la limite normale

Aceasta tinctura de leurda se obtine prin prepararea la rece din frunzele proaspete ale plantei.

La ce ajuta tinctura de leurda

  • Contribuie la fluidificarea sangelui
  • Mentine tendinta de coagulare in limite normale
  • Elimina orice disconfort care apare la nivelul sistemului venos al membrelor inferioare si a venelor hemoroidale
  • Protejeaza vasele capilare sanguine
  • Mentine concentratia normala a colesterolului in sange
  • Elimina lichidele retinute in corp
  • Detoxifica intregul organism
  • Mentine tensiunea arteriala la limite normale
  • Protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ

Mod de administrare tinctura leurda

Tinctura de leurda se administreaza intern numai de adulti. Astfel, se ia cate o lingurita de tinctura care sa fie diluata in aproximativ 100 ml de apa de 3 – 4 ori pe zi, in special dimineata pe stomacul gol.

Precautii tinctura leurda

Tinctura de leurda se administreaza cu atentie persoanelor care sunt in timpului unui tratament medicamentos cu anticoagulante. Daca sunteti o persoana care aveti o sensibiltate gastrica aparte, medicii specialisti recomanda sa luati aceasta tinctura numai dupa masa.

  • Ulei de leurda

Pentru a conserva leurda, puteti incerca sa preparati aceasta planta sub forma de ulei, care va avea proprietati terapeutice deosebite.

Mod de preparare a uleiului de leurda:

Aveti nevoie de 150 g de frunze de frunze de leurda. Spalati bine frunzele, apoi lasati-le sa se usuce putin. Dupa ce s-au uscat,  tocati marunt frunzele, apoi introduceti-le intr-un borcan de sticla si stropiti-le cu putin alcool alimentar de 70 de grade sau cu palinca. Amestecati-le cu coada unei linguri lungi, pentru a se imbiba foarte bine cu alcoolul. Lasati-le sa stea asa timp de 3 – 4 ore, apoi turnati peste compozitia formata ulei de masline, pana la gura borcanului. La final, inchideti borcanul ermetic cu capacul si puneti-l intr-un loc ferit de soare si la o temperatura racoroasa. Durata de macerare a frunzelor de leurda este de 4 saptamani. Dupa ce a trecut aceasta perioada, filtrati uleiul printr-o bucata de panza de tifon curata, storcand foarte bine frunzele. Pastrati uleiul de leurda care a rezultat intr-o sticla de culoare inchisa, cu dopul in jos. Acest ulei se poate consuma in scop terapeutic ca atare, fie direct pe o felie de paine uscata, cate 20 – 30 de picaturi, de 2-3 ori pe zi, fie puteti sa-l adaugati in  salate sau alte preparate (preferabil reci), care necesita ulei.

  • Capsule cu leurda

Capsulele cu leurda sunt un supliment alimentar care au un rol detoxifiant, hipotensiv, expectorant si antihelmintic. Proprietatile importante ale acestor capsule sunt:

  • De a sustine capacitatea naturala a organismului
  • De a regla tensiunea arteriala
  • De a regla nivelul de colesterol din sange
  • De a stimula buna functionare a sistemului respirator, digestiv si excretor

In plus, capsulele cu leurda faciliteaza detoxifierea si regenerarea intregului organism.

Mod de folosire:

Aceste capsule cu leurda se vor lua numai de adulti, astfel:

  • doza recomandata este de 6 capsule pe zi, cate 2 capsule de 3 ori pe zi, inaintea meselor principale. Cura recomandata cu capsule este de 10 zile cu pauza de 7 zile, dupa care aceasta poate fi reluata numai daca este necesar.

Recomandari privind consumul si prepararea leurdei

In ceea ce priveste consumul acestei plante sub orice forma ar fi, nu trebuie sa sa lipseasca din bucataria si din viata voastra mai ales ca planta in sezonul de primavara. Leurda seaman la gust si are o aroma asemenatoare cu usturoiul, insa aceasta are o tensa usor mai delicata fata de usturoiul propriu-zis. Frunzele plantei de leurda sunt asemanatoare cu frunzele de crin sau de lacramioare si trebuie sa fiti foarte atenti atunci cand le culegeti din natura pentru a nu fi confundate.

Ca sa fiti siguri ca alegeti leurda dintre alte plante, frecati frunzele de leurda cu mana si daca se va raspandi aroma de usturoi pe piele, atunci inseamna ca planta este comestibila si o puteti lua pentru a pregati diferite preparate delicioase.

Retete cu leurda

Leurda este o planta si un condiment special in bucatarie care trebuie sa se foloseasca des in stare proaspata, precum in salate sau la prepararea de sosuri pentru salate. Totodata, leurda este un inlocuitor al busuiocului pentru sosul de pesto.

Pesto cu leurda

Ingrediente:

  • 50g leurda
  • 30g seminte pin
  • 30g parmezan
  • 80ml ulei de masline
  • sare si piper proaspat rasnit
  • 1 lingurita suc de lamaie

Mod de preparare:

Prima data trebuie sa se spele leurda si sa se taie coditele acesteia. Apoi, se pune o tigaie la foc mic in care se adauga semintele de pin si apoi se rade permezanul. O metoda simpla pentru prepararea sosului este sa adaugati toate ingredientele intr-un blender si le lasati la pasat pana cand se obtine o pasta omogena. Separate fierbeti intr-un vas pastele, iar dupa ce sunt gata, asezonati pe o farfurie sosul obtinut la blendar si adaugati semintele si parmezanul topit la final.

Salata de leurda

Ingrediente:

  • 1 salata verde
  • 1 legatura leurda
  • 3 ridichi
  • 2 fire ceapa verde
  • 2 linguri ulei de maslinezeama de la 1/2 de l-amaiesare dupa gust
  • 1 lingurita seminte de nigella

Mod de preparare:

Se spala foarte bine verdeturile si legumele, se toaca, dupa care ridichiile si ceapa se vor taia feliute si se vor adauga intr-un bol. Toate acestea se vor amesteca cu sarea, uleiul si zeama de lamaie. La final se vor presara si semintele de nigella.

Supa de leurda

Ingrediente:

  • 500 g de frunze de leurda
  • 250 ml de lapte batut sau iaurt
  • 1 ou
  • 1 cub de legume
  • legatura de marar
  • 1 lingura de ulei
  • 1 lingura rasa de faina
  • 100 g smantana
  • sare
  • un varf de cutit de sare de lamaie
  • 1/2 cana orez

Mod de preparare:

Prima data, se spala foarte bine si se curata frunzele de leurda, apoi, intr-o oala de supa se pune uleiul, se caleste timp de 1 minut faina, iar apoi se adauga putina apa. Se adauga leurda taiata marunt si apa cu faina mai mult de jumtate de oala lasand loc si pentru sana si ou. Apoi, se va adauga orezul cand supa incepe sa fiarba. In continuare, se presara sare si se adauga cubul de legume. Dupa ce s-au fiert ½ ora, se ia de pe foc oala si se adauga treptat sana si oul (care inainte au fost batute si pregatite ca pe compozitia de la omleta). La finala se adauga mararul si smantana. Supa se poate servi cu paine proaspata sau crutoane.

Leurda congelata

Sezonul pentru leurda este primavara, iar pentru a va bucura de aroma si beneficiile acestei plante, puteti sa le pregatiti pachetele pentru iarna.

Ingrediente:

  • Frunze proaspete si curatate de leurda
  • Pungi pentru congelator

Mod de preparare:

Dupa ce se spala si se curata leurda in apa rece, se lasa la scurt. Apoo, luati cate un manunchi de frunze si le taiati fideluta subtiri dupa care o puneti intr-un bol pana terminiti toata cantitatea doritia de leurda. Dupa ce ati terminat de taiat, puneti in fiecare punga cate 100 de g de frunze de leurda maruntita, scoateti aerul din pungi si apoi le legati bine (sau le puteti inchide daca aveti pungi cu inchidere adeziva). La final, puneti toate pungile in congelator si va puteti bucura de proprietatile lor chiar si in sezonul rece.

Contraindicatii si posibile riscuri

Exista anumite persoane care s-ar putea sa manifesta o intoleranta la consumul de usturoi salbatic. Aceasta intoleranta, din pacate se poate manifesta, prin:

  • Eruptii alergice pe piele
  • Senzatii de balonare
  • Diaree

Daca aveti aceste simptome, opriti consumul de leurda si mergeti la medicul specialist pentru a va prescrie un tratament adecvat cazului si nevoilor voastre.

Totodata, consumul de leurda nu este recomandat inainte si dupa efectuarea unei interventii chirurgicale, deoarece frunzele acestei plante subtiaza sangele si reduce coagularea acestuia. In plus, consumul in cantitati mari ale frunzelor acestei plante poate sa duca la riscul de a avea tulburari de somn sau palpitatii ale inimii.

Femeile insarcinate si copiii

Femeile care alapteaza le este recomandat sa evite consumul frunzelor de leurda, deoarece acestea pot modifica gustul laptelui matern, iar bebelusii s-ar putea sa-l refuse. Totodata, femeilor care sunt insarcinate si copiilor le este recomandat sa consume usturoiul salbatic sub orice forma numai cu moderatie si atentie, deoarece sunt mai persoane mai sensibile care se pot confrunta cu sindromul intestinului iritabil sau se pot face crize de colecist.

 

 

Referinte:

  1. https://www.organicfacts.net/wild-garlic.html
  2. https://www.onlyfoods.net/ramsons.html
  3. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-247/bears-garlic
  4. https://htgetrid.com/en/polza-i-vred-cheremshi-dlya-organizma-cheloveka/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma