Leucoplazia este o afectiune care determina dezvoltarea unor pete albe in gura. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru leucoplazie.

Cuprins:

  1. Ce este leucoplazia?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Cum se manifesta leucoplazia?
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Metode de prevenire

Ce este leucoplazia?

Leucoplazia este o afectiune care determina aparitia unor pete groase si albe pe gingii, partile interioare ale obrajilor, in spatele gurii, gat si, uneori, pe limba. Aceste pete nu pot fi indepartate. Medicii nu cunosc cauzele leucoplaziei, insa considera ca iritatia cronica provocata de fumat este un factor principal in dezvoltarea sa.

Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) definesc leucoplazia drept ”o pata sau o placa predominant alba care nu poate fi caracterizata clinic sau patologic ca orice alta tulburare”.

Diferitele organizatii folosesc diverse denumiri pentru teste si termeni care pot identifica leucoplazia.

Leziuni canceroase vs leziuni necanceroase

Majoritatea petelor specifice leucoplaziei sunt noncanceroase (benigne), desi unele prezinta semne precoce ale cancerului. Cancerele care apar pe partea inferioara a gurii se pot dezvolta langa petele leucoplaziei. De asemenea, zonele albe amestecate cu zone rosii (leucoplazia patata) pot indica un potential cancer. Asadar, cel mai bine este sa consultati medicul stomatolog sau sa solicitati asistenta medicala primara daca observati modificari neobisnuite si persistente la nivelul gurii.

Un tip de leucoplazie, denumit leucoplazie paroasa sau leucoplazie paroasa orala, afecteaza in primul rand persoanele ale caror sisteme imunitare au fost slabite de anumite maladii, in special HIV / SIDA.

Cauze si factori de risc

Cauzele leucoplaziei nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, specialistii considera ca majoritatea cazurilor de leucoplazie sunt provocate de o iritare cronica, produsa, de exemplu, de consumul de tutun. De multe ori, chiar si nefumatorii care obisnuiesc sa mestece produse din tutun dezvolta in cele din urma leucoplazie.

Iritarea cronica mai poate fi produsa si de alti factori, precum:

  • Dinti zimtati, sparti sau ascutiti care se freaca de suprafetele limbii
  • Proteze dentare rupte sau nepotrivite
  • Consumul de alcool pe termen lung

Dentistul este cel care ii poate spune pacientului care este cauza leucoplaziei in cazul sau.

Leucoplazia paroasa

Leucoplazia paroasa este produsa de infectia cu virusul Epstein-Barr (EBV). Daca o persoana a fost infectata cu EBV, virusul ramane in organismul sau pentru tot restul vietii. In mod normal, virusul ramane inactiv, insa daca sistemul imunitar este afectat, in special din cauza HIV / SIDA, virusul se poate reactiva, provocand anumite bolii, cum ar fi leucoplazia paroasa.

Tigarile electronice si riscul de leucoplazie

Cei care consuma tutun, in special tutun fara fum – tigari electronice, prezinta un risc ridicat de leucoplazie si cancer oral. De asemenea, consumul de alcool pe termen lung creste riscul, iar consumul de alcool combinat cu fumatul creste si mai mult riscul.

Leucoplazia paroasa

Persoanele cu HIV / SIDA sunt in pericol de a dezvolta leucoplazia paroasa. Desi utilizarea medicamentelor antiretrovirale a redus numarul de cazuri, leucoplazia paroasa afecteaza in continuare un numar mare de persoane HIV-pozitive si poate fi unul dintre primele semne ale infectiei cu HIV.

Cum se manifesta leucoplazia?

Leucoplazia provoaca aparitia unor pete albe si ingrosate pe mucoasele gurii. In unele cazuri, leziunile pot contine pete de culoare rosiatica.

De obicei, aceste pete si placi specifice leucoplaziei sunt nedureroase. Exista insa si situatii in care persoanele care au o afectiune de baza, cum ar fi cancerul, pot acuza unele dureri.

Leucoplazia se dezvolta de obicei in urmatoarele zone:

  • invelisul interior al obrajilor
  • gingii
  • in partea de jos a gurii, sub limba
  • limba

In unele cazuri, petele leucoplaziei afecteaza si alte zone ale corpului, cel mai adesea organele genitale.

Cand este recomandat sa va prezentati la doctor

Cele mai multe cazuri de pete albe aparute in interiorul gurii nu reprezinta motive de ingrijorare. Cu toate acestea, este recomandat ca persoanele care dezvolta pete albe in interiorul gurii sa mearga la medic pentru o evaluare completa. Aceste pete pot fi uneori un simptom al unei complicatii mai grave de sanatate care necesita tratament medical, cum ar fi cancerul.

Desi leucoplazia nu este maligna, unii specialistii considera ca leucoplazia este precanceroasa. Uneori, leucoplazia persistenta, dureroasa sau severa se poate transforma in tumori orale.

Statistici privind incidenta cancerului oral

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), la nivel mondial, aproximativ 657.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer oral in fiecare an.

Oamenii ar trebui sa fie vazuti de un medic care sa verifice semnele unui cancer oral daca observa urmatoarele simptome:

  • pete albe care contin zone ridicate, rosii
  • formatiuni de culoare alba care contin pete negre sau rosii
  • pete cu o textura neregulata
  • dureri sau dificultati in timpul mestecatului, inghitului sau miscarii maxilarului
  • rani si leziuni care dureaza mai mult de 2 saptamani fara sa se vindece
  • modificari care apar la nivelul tesuturilor inconjuratoare din gura
  • dureri in zona urechilor

Diagnostic

In majoritatea cazurilor, medicul poate diagnostica leucoplazia prin urmatoarele metode:

  • Examinarea petelor din interiorul gurii
  • Curatarea petelor albe specifice afectiunii
  • Discutarea cu pacientul despre istoricul medical si factorii de risc ai acestuia
  • Eliminarea altor cauze posibile
  • Verificarea cancerului

Daca o persoana are leucoplazie, medicul va testa cel mai probabil eventualele semne precoce ale cancerului cu ajutorul urmatoarelor proceduri:

Biopsie orala cu perie

Aceasta procedura presupune indepartarea celulelor de pe suprafata leziunii cu o perie mica, speciala. Biopsia orala cu perie este o procedura neinvaziva, insa nu intotdeauna are ca rezultat un diagnostic definitiv.

Biopsie excizionala

Aceasta implica indepartarea chirurgicala a tesutului din petele de leucoplazie sau indepartarea intregii placi, daca aceasta este mica. O biopsie excizionala este mai detaliata si, de obicei, duce la un diagnostic definitiv.

Daca rezultatul biopsiei este pozitiv pentru cancer, iar medicul a efectuat deja o biopsie excizionala in care a indepartat intreaga placa de leucoplazie, este posibil ca pacientul sa nu mai aiba nevoie de tratament suplimentar. In schimb, daca placa este mai mare, este posibil ca persoana sa fie trimisa la un medic chirurg specializat in afectiunile urechii, nasului si gatului (ORL) pentru a primi tratament.

Teste suplimentare pentru leucoplazia paroasa

Daca o persoana este diagnosticata cu leucoplazie paroasa, cel mai probabil va fi supusa unor teste si evaluari pentru a fi descoperite eventualele afectiuni care au contribuit la slabirea sistemului imunitar.

Tratament

Tratamentul pentru leucoplazie are cel mai mare succes atunci cand leziunile sunt descoperite si tratate precoce, cand sunt de dimensiuni mici. De aceea, verificarile periodice sunt extrem de importante, asa cum este examinarea de rutina a leziunilor cu aspect anormal, de la nivelul gurii.

La majoritatea persoanelor, eliminarea sursei de iritatie – cum ar fi renuntarea la fumat sau la consumul de alcool – elimina conditia.

Daca acest lucru nu este eficient sau daca leziunile prezinta semne precoce ale cancerului, planul de tratament poate implica:

  • Indepartarea petelor de leucoplazie. Petele si placile pot fi indepartate cu ajutorul bisturiului, laserului sau al unei sonde extrem de reci (criogenice), care ingheata si distruge celulele canceroase.
  • Efectuarea unor vizite constante pentru ca doctorul sa verifice zonele suspecte. Riscurile ca leucoplazia sa reapara, dupa o prima dezvoltare a simptomelor, sunt mari.

Tratarea leucoplaziei paroase

De regula, pacientii cu leucoplazie paroasa nu au nevoie de tratament. Afectiunea nu provoaca adesea simptome, iar riscurile ca aceasta forma sa se transforme in cancer oral sunt extrem de mici.

Cu toate acestea, daca doctorul considera ca este nevoie de tratament, acesta poate fi pe baza de:

Medicamente

Pacientul poate primi medicamente care afecteaza intregul sistem (medicamente sistemice), cum ar fi medicamentele antivirale. Aceste medicamente pot suprima virusul Epstein-Barr, cel care cauzeaza leucoplazia paroasa. De asemenea, poate fi recomandat un tratament topic.

Controale medicale periodice

Dupa ce tratamentul este intrerupt, petele albe specifice leucoplaziei paroase pot reveni. In acest caz, medicul ii poate recomanda pacientului efectuarea unor controale regulate pentru a verifica eventualele modificari aparute la nivelul gurii sau continuarea terapiei pentru a preveni reaparitia petelor de leucoplazie.

Complicatii

De obicei, leucoplazia nu provoaca daune permanente tesuturilor din interiorul gurii. Cu toate acestea, leucoplazia creste riscul de cancer oral. Cancerele orale se formeaza adesea in apropierea placilor de leucoplazie, iar petele in sine pot prezenta modificari canceroase. Riscul de cancer oral ramane chiar si dupa eliminarea petelor de leucoplazie.

Carcinomul cu celule scuamoase

Carcinomul cu celule scuamoase (CCS) este a doua cea mai frecventa forma de cancer de piele. De obicei, isi face aparitia pe zonele corpului deteriorate de razele UV ale soarelui sau aparatele bronzante. Acest tip de malignitate care poate fi provocat de leucoplazie afecteaza de cele mai multe ori pielea capului, gatului, pieptului, spatelui superior, urechilor, buzelor, picioarelor si mainilor.

Carcinomul cu celule scuamoase este un cancer de piele cu o dezvoltare destul de lenta. Spre deosebire de alte tipuri de cancer de piele, acesta se poate raspandi la tesuturi, oase si ganglioni limfatici din apropiere, unde poate deveni greu de tratat. Daca este depistat mai devreme, este usor de tratat.

Leucoplazia paroasa si riscul de cancer

Leucoplazia paroasa nu poate duce la cancer. Insa poate indica prezenta unei infectii cu HIV / SIDA.

Metode de prevenire

Cele mai usoare metode de gestionare si prevenire a leucoplaziei presupun practicarea unei bune igiene orale si renuntarea la activitatile care afecteaza sau streseaza mucoasa bucala.

Metodele recomandate de prevenire a leucoplaziei si a complicatiilor acesteia sunt urmatoarele:

  • Evitati produsele din tutun de orice fel
  • evitati produsele inhalate sau afumate, inclusiv canabisul, cuisoarele si rasina
  • Reduceti cantitatile sau renuntati definitiv la consumul de alcool
  • Autoexaminati-va si efectuati vizite si controale de rutina la medic
  • Prezentati-va la examene dentare de rutina si mentineti o buna igiena dentara
  • Evitati produsele abrazive de igiena dentara, cum ar fi produsele de albire dentara si apa de gura
  • Aliniati-va corect dintii astfel incat acestia sa nu fie inegali

Aranjarea dispozitivelor dentare

  • Asezati in mod corespunzator dispozitivele dentare, cum ar fi protezele, astfel incat acestea sa se potriveasca bine, fara sa aiba margini aspre sau expuse
  • Mentineti curate leziunile orale

Reguli de dieta

  • Este recomandat sa asteptati ca bauturile sau alimentele calde sa se raceasca inainte sa le consumati
  • Evitati bomboanele sau produsele de mestecat care au margini aspre sau care provoaca iritarea gurii
  • Urmati o dieta sanatoasa, echilibrata, pentru a evita dezechilibrele sau deficientele de nutrienti
  • Practicati raporturi sexuale protejate pentru a reduce riscul transmiterii HPV, folosind prezervative sau un baraj dentar in timpul actului sexual oral

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/leukoplakia/symptoms-causes/syc-20354405
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/317689.php
  3. https://www.healthline.com/health/leukoplakia
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma