Lavanda sau levantica – planta plina de energie rupta din soare, recomandata mai ales pentru combaterea stresului, tratarea insomniei, a tulburarilor digestive si a durerilor articulare. Aflati toate beneficiile si proprietatile lavandei, precum si modalitatile de utilizare.

Cuprins:

  1. Ce este lavanda?
  2. Compozitia lavandei
  3. Cum se utilizeaza lavanda?
  4. Beneficiile lavandei
  5. Riscuri si contraindicatii

Ce este lavanda?

Lavanda (Lavandula angustifolia) este o planta originara din zona mediteraneana, fiind utilizata in fitoterapie inca din vremea romanilor. Incepand din epoca medievala, cultura de lavanda s-a raspandit si in alte tari europene, iar, treptat, din secolul al XIX-lea, pe toate continentele lumii: Africa, Asia, America, Australia. Sudul Frantei ramane insa capitala mondiala a lavandei, unde suprafetele intinse de campuri de lavanda reprezinta un punct de atractie pentru milioane de turisti.

In ultimii ani, lavanda – cunoscuta in tara noastra sub denumirea de levantica – a devenit extrem de atragatoare si pentru cultivatorii romani. Lanuri de lavanda pot fi admirate in zone din Tulcea, Constanta, Calarasi, Ialomita, Iasi, Vaslui s.a.

Lavanda planta

Lavanda creste sub forma unui semiarbust, cu inaltimea de 30-60 cm si o durata de viata de pana la 30 de ani. Cultivarea lavandei se poate face pe diverse suprafete, dar este important sa beneficieze de expunere la soare. Tufele de levantica infloresc in lunile iulie-august, cand florile capata tonuri de albastru-violet si emana un miros tonic, revigorant si totodata diafan, bland, linistitor. Se spune ca levantica preia de la soare toata energia si lumina pe care apoi ni le transmite prin parfumul ei de o rara finete, care limpezeste mintea, insenineaza sufletul si trezeste bucuria de a trai.

Compozitia lavandei

Tijele cu extremitati inflorite sunt singurele parti ale lavandei care se utilizeaza in fitoterapie si in industria cosmetica, mai ales in parfumerie.

Lavanda contine numerosi compusi activi, printre care:

  • acizi fenolici,
  • ulei esential – florile uscate de levantica contin 1,5-3% ulei esential, iar cele proaspete 0,5-1%.
  • taninuri (5-10%),
  • cumarine,
  • flavonoide,
  • fitosteroli,
  • borneol (o substanta amara),
  • saruri minerale.

Cum se utilizeaza lavanda?

In fitoterapie exista multiple utilizari ale lavandei, prelucrata in diverse remedii:

  • ulei esential de lavanda/levantica,
  • flori uscate din care se prepara: ceai/infuzie, decoct, tinctura, cataplasme.

Remediile pe baza de levantica se pot consuma intern, pot fi inhalate sau pot fi aplicate sub forma de masaj, bai generale sau locale. Florile de levantica sunt ideale pentru a fi folosite ca atare, in saculeti parfumati, pentru parfumarea incaperilor si a dulapurilor cu haine. De asemenea, buchetele de levantica se pun in fetele de perna pentru un somn usor si odihnitor.

Ceaiul de lavanda/ceaiul de levantica

Se prepara din 1-2 lingurite de planta uscata la o cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat 8-10 minute, se filtreaza si se bea indulcit cu miere si asezonat cu lamaie. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Florile de levantica pot fi combinate cu sunatoare, flori de tei, flori de salcam, sulfina, roinita. Acest mix este foarte util in insomnii, stari de nervozitate, stari depresive, dureri de cap, astenie.

Tinctura de lavanda

Se folosesc 100 g flori adaugate in 500 ml alcool alimentar, care se lasa la macerat 2 saptamani. Se administreaza cate o lingurita diluata intr-un pahar cu apa sau ceai, de 3-4 ori pe zi sau conform indicatiilor unui medic fitoterapeut. Este benefica in atacuri de panica, tulburari de somn, depresie, stres si tensiune nervoasa.

Uleiul esential de lavanda/uleiul de levantica

Se obtine prin distilarea sau prin presarea la rece a florilor de levantica. Este disponibil in farmacii, plafar, magazine cu produse naturiste. In cura interna se administreaza, in general, 1-4 picaturi intr-o lingurita cu miere. In uz extern, se foloseste in inhalatii, masaj, bai, comprese. Utilizat in lampa de aromaterapie sau adaugat in apa fierbinte, uleiul de levantica emana vapori care actioneaza direct asupra sistemului nervos. Atentie! Atunci cand este aplicat pe piele, uleiul de levantica trebuie diluat intr-un ulei neutru (ulei de masline, ulei de migdale).

Afectiuni in care se recomanda utilizarea interna a lavandei

  • Tulburari nervoase: insomnii, crize de nervi, anxietate, stari depresive, dureri de cap, ameteli
  • Tulburari digestive: digestie dificila pe fond de stres si nervozitate, balonare, arsuri la stomac, dureri abdominale
  • Tulburari respiratorii: raceala, gripa, astm, pneumonii
  • Tulburari cardiovasculare: angina pectorala

Utilizari externe ale lavandei

  • Eczema, acnee, arsuri usoare, psoriazis, intepaturi de insecte
  • Rani si ulcere de piele
  • Caderea parului
  • Dureri articulare: entorse, contuzii, reumatism

Baile locale, badijonarile sau compresele imbibate cu apa de lavanda (infuzie) ajuta la vindecarea ranilor, ulceratiilor, infectiilor, acneei. Compresele cu tinctura si masajul cu ulei de levantica au actiune favorabila in contuzii, umflaturi, reumatism, dureri musculare, dureri articulare. Aplicarea uleiului pe piele este eficienta si pentru indepartarea tantarilor, capuselor, purecilor, paduchilor. Baile generale aromatizate cu levantica au actiune reconfortanta, relaxanta si tonica.

Beneficiile lavandei

Lavanda poseda proprietati specifice: sedative, usor hipnotice, tonic-nervoase, antispasmodice, antiseptice, antibacteriene, carminative, coleretice, diuretice, sudorifice, antiinflamatoare, cicatrizante, purificatoare, vermifuge, aromatizante.

Top 10 beneficii lavanda

Linistirea si relaxarea trupului si mintii

Lavanda este dintotdeauna asociata cu ideea de relaxare si bunastare fizica si psihica. Este suficient sa dormi invaluit in mireasma diafana a lavandei. Sau sa iti masezi tamplele cu putin ulei natural de levantica. Aroma sa alunga stresul si tensiunea acumulata dupa o zi grea.

Citeste totul despre: Remedii antistres

Noapte buna cu flori de levantica

Ceaiul din flori de levantica (separat sau in diverse combinatii) este excelent seara, inainte de culcare. Iti asigura liniste si un somn usor.

Alina durerile de cap

Beneficiile uleiului esential de lavanda sunt profunde asupra sistemului nervos. Acest remediu este eficient in combaterea durerilor de cap, migrenelor si a agitatiei psihomotorii.

Trezeste atentia si puterea de concentrare

Desi are efect de inducere a somnului, calitatea deosebita a lavandei este de a inlatura senzatia de epuizare mentala si neliniste. Acest lucru ajuta in timpul zilei la cresterea nivelului de energie si putere de munca.

Imbunatateste digestia

Lavanda poate fi un ingredient extrem de interesant in preparate culinare: prajituri, creme, tarte, iaurt, paste, sosuri, carne alba (pui, curcan, peste). Toate acestea capata un gust deosebit. In plus, te ajuta sa scapi de probleme digestive: crampe abdominale, arsuri, balonare, greata, varsaturi.

Usureaza respiratia si trateaza afectiunile respiratorii

Dureri in gat, tuse, nas infundat, febra si alte simptome neplacute din gripa, raceala, astm, sinuzita, laringita pot fi ameliorat cu remedii pe baza de levantica. Iti vin in ajutor ceaiurile, inhalatiile si masajul cu ulei esential. De altfel, acest extract este unul dintre cele mai folosite in vaporizatoare sau aparate de inhalat folosite in boli respiratorii.

Protejeaza inima

Datorita efectului calmant, uleiul volatil de levantica are si calitatea de a normaliza functiile cardiace, regland tensiunea arteriala si pulsul cardiac.

Sprijina functionarea ficatului si a bilei

Ceaiul de lavanda, uleiul esential sau tinctura si-au dovedit eficienta in reducerea riscului de aparitie a bolilor de ficat si a dischineziei biliare. Se fac cure interne sau se aplica pe zona ficatului comprese cu ulei diluat in ulei de masline.

Ajuta la hidratarea si vindecarea pielii

Apa de lavanda sau alte preparate cosmetice care au ca ingredient aceasta planta sunt benefice pentru ingrijirea pielii uscate, arsa de soare sau afectata de iritatii, acnee, cuperoza, eczeme, mancarimi, intepaturi.

Previne matreata si caderea parului

Masarea scalpului cu ulei esential de lavanda diluat in ulei de masline sau de migdale reprezinta un tratament natural care infrumuseteaza podoaba capilara. Aceasta masca se aplica o data pe saptamana, pentru combaterea matretei si cresterea rezistentei firului de par.

Riscuri si contraindicatii

Preparatele cu lavanda trebuie utilizate cu precautie sau conform recomandarilor medicale in cazul copiilor si al persoanelor cu pielea sensibila. Altfel, nu se cunosc efecte secundare ale lavandei.

Referitor la contraindicatii, lavanda nu se utilizeaza in sarcina (mai ales in primele luni) si nici in alaptare. Persoanele alergice ar trebui sa evite consumul acestei plante sau aplicarea uleiului pe piele. De asemenea, s-au constatat interactiuni nefavorabile ale cumarinelor din lavanda cu medicamente anticoagulante. In general, produsele cu lavanda nu se administreaza simultan cu urmatoarele categorii de medicamente: anticoagulante, sedative, somnifere, iod, saruri de fier (risc de toxicitate).

Referinte:

Ovidiu Bojor – „Ghidul plantelor medicinale de la A la Z”, Editura Fiat Lux, 2003

https://www.doctissimo.fr/html/sante/phytotherapie/plante-medicinale/lavande.htm

https://www.medicalnewstoday.com/articles/265922

https:/draxe.com/essential-oils/lavender-oil-benefits

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma