Lacrimi artificiale – beneficii si reguli de utilizare

Lacrimile artificiale sunt picaturi oculare lubrifiante folosite pentru ameliorarea uscaciunii si iritatiei suprafetei oculare. Aflati cand si cum se utilizeaza lacrimi artificiale, care sunt beneficiile si posibilele riscuri.

Cuprins:

  1. Ce sunt lacrimile artificiale?
  2. Cand sunt necesare lacrimi artificiale?
  3. Lacrimile artificiale la copii
  4. Cum se utilizeaza lacrimile artificiale?
  5. Beneficiile lacrimilor artificiale
  6. Posibile riscuri si contraindicatii

Ce sunt lacrimile artificiale?

Medicul oftalmolog va poate recomanda sa aplicati lacrimi artificiale de mai multe ori pe zi pentru a combate simptomele de ochi uscat. Daca ati fost la raionul cu produse de ingrijire pentru ochi din farmacie, cel mai probabil ati ramas coplesiti de numeroasele optiuni de picaturi pentru ochi. Ce lacrimi artificiale ar trebui sa incercati? Care este diferenta dintre diferitele tipuri de picaturi cu lacrimi artificiale disponibile la vanzare?

Lacrimile joaca un rol important in mentinerea starii de sanatate. Lacrimile pastreaza suprafata ochilor curata si umeda si va ajuta sa va protejati ochii de resturi din mediul inconjurator si de bacterii.

Din ce sunt compuse lacrimile

Desi par sa nu fie altceva decat apa, lacrimile sunt de fapt destul de complexe. Sunt compuse din apa, carbohidrati, lipide, electroliti, lizozime (enzime care actioneaza ca niste antibiotice naturale pentru a ucide bacteriile si virusurile), lactoferina (proteine ​​care impiedica sau incetinesc dezvoltarea bacteriilor), proteine ​​de legare si vitamine.

Lacrimi artificiale picaturi

Unul dintre modelele de filme lacrimale pe care oamenii de stiinta l-au adoptat este un film format din trei straturi: un strat de mucus, un strat de apa si un strat lipidic sau uleios.

Tipuri de lacrimi artificiale

Lacrimi artificiale cu conservanti si lacrimi artificiale fara conservanti

Unele lacrimi artificiale contin conservanti, in timp ce altele nu. Majoritatea oamenilor nu au parte de probleme din cauza acestora. Cu toate acestea, unele persoane cu o forma grava a sindromului de ochi uscati, care necesita instilare frecventa a lacrimilor artificiale, pot avea o reactie toxica sau o sensibilitate la acestea, care le poate inrautati simptomele. Persoanele deosebit de sensibile trebuie sa evite, in mod normal, un conservant deosebit de cunoscut numit BAK sau clorhidrat de benzalconiu.

Substante care schimba compozitia lacrimilor

Unele lacrimi artificiale contin ingrediente care schimba compozitia chimica a lacrimilor pentru a reduce problemele sau modificarile patologice care pot aparea la nivelul ochilor, ca urmare a simptomelor de ochi uscati care dureaza de o perioada prea lunga de timp. Specialistii sustin ca daca este schimbata compozitia filmului lacrimal, simptomele de ochi uscat vor fi reduse.

Lacrimi care acopera ochii – lacrimi artificiale gel

Unele lacrimi artificiale contin ingrediente care favorizeaza vindecarea celulelor aflate la suprafata ochiului. Lacrimile artificiale care contin HP-guar au cele mai mari sanse sa modifice in bine continutul de umiditate al celulelor care au fost afectate destul de rau de uscaciune. HP-guar este o molecula care formeaza un strat de gel care protejeaza celulele deteriorate. De asemenea, datorita acestui strat de gel componenta de apa a lacrimilor are sanse mai mari sa se ”lipeasca” de ochi.

Lacrimi artificiale care stabilizeaza partea uleioasa

Unele lacrimi artificiale au scopul de a stabiliza partea uleioasa a filmului lacrimal. Partea uleioasa a filmului lacrimal poate fi perturbata de anumite afectiuni, cum ar fi blefarita sau disfunctia glandei meibomiene. Daca partea uleioasa a stratului lacrimal este afectata, lacrimile naturale se vor evapora intr-un ritm mult mai rapid decat in ​​mod normal, lasand o senzatie de uscaciune si ”nisip in ochi”. Aceste lacrimi artificiale contin de fapt ingrediente uleioase, cum ar fi uleiul de ricin sau uleiul mineral.

De asemenea, unii pacientii pot alege si binecunoscutele lacrimi artificiale cu acid hialuronic.

Cand sunt necesare lacrimi artificiale?

Lacrimile artificiale sunt picaturi de ochi care umezesc ochii uscati si care ajuta la mentinerea umiditatii la nivelul suprafatei exterioare a ochilor. Aceste picaturi pot fi folosite pentru a trata uscaciunea ochilor care apare din cauza imbatranirii, anumitor medicamente, unei afectiuni medicale, unei operatii la ochi sau a factorilor de mediu, cum ar fi fumul sau vantul.

Lacrimile artificiale sunt disponibile fara reteta. Nu exista un brand care sa functioneze cel mai bine pentru fiecare forma a sindromului de ochi uscat. Poate fi nevoie sa incercati mai multe marci diferite inainte de a o gasi pe cea mai potrivita.

Picaturi ochi uscati – alte avantaje

Pe langa faptul ca umezesc ochii, unele lacrimi artificiale promoveaza, de asemenea, vindecarea ochilor, iar altele lucreaza pentru a reduce evaporarea lacrimilor. Lacrimile artificiale pot contine si agenti de ingrosare, care mentin solutia pe suprafata ochilor.

Lacrimile artificiale sunt, de asemenea, disponibile sub forma de geluri fara prescriptie si insertii de gel. Acestea pot provoca vedere temporara incetosata.

Daca inca nu aveti alinare dupa ce ati incercat diverse produse, urmatorul pas ar putea fi sa incercati unul sau mai multe unguente lacrimale artificiale. Acestea pot provoca temporar o vedere incetosata, asa ca ar fi bine sa aplicati unguentul chiar inainte de culcare.

Daca nu simptomele nu s-au ameliorat in ciuda acestor eforturi, programati o intalnire cu medicul oftalmolog sau optometrist, care va poate sugera alte tratamente.

Lacrimile artificiale la copii

Potrivit Colegiului American de Alergie, Astm si Imunologie, daca micutul are ochi rosii din cauza alergiilor sau bolilor, puteti cumpara lacrimi artificiale care pot fi utilizate in siguranta. In functie de tipul afectiunii oculare de care cel mic sufera, medicii recomanda uneori lacrimi artificiale special destinate copiilor. De aceea, ca parinte, este intotdeauna recomandat sa consultati un medic pentru a stabili ce fel de lacrimi artificiale vor fi benefice si sigure pentru copil.

Exista mai multe tipuri de lacrimi artificiale care pot fi aplicate in siguranta copiilor. Lacrimile artificiale facute in special din solutie salina pura sunt inofensive pentru copiii de orice varsta. Daca micutul are mai mult de 3 ani, puteti utiliza in siguranta lacrimi artificiale, care contin stabilizatoare ale mastocitelor sau antihistaminice pentru a trata inrosirea sau mancarimea ochilor, cauzate de alergii.

Utilizare sigura

Inainte de a picura lacrimi artificiale, medicii va recomanda sa-i curatati ochii micutului. Rugati-l pe cel mic sa priveasca in sus si folositi apoi degetul pentru a trage pleoapa inferioara in jos. Evitati orice contact intre ochiul copilului si varful recipientului. Puneti atatea picaturi cat este recomandat, apoi eliberati pleoapa.

Consultati medicul in cazul in care copilul are probleme oculare

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faceti daca micutul are probleme oculare, dar si alte afectiuni conexe, este sa consultati un specialist. Cu toate ca ochii rosii si mancarimea sunt un semn evident al alergiilor, discutati mai intai cu medicul pentru a stabili un diagnostic adecvat. Uneori, copilul poate avea o infectie virala sau bacteriana la nivelul ochilor. In plus, exista lacrimi artificiale speciale care functioneaza bine la copii.

Cum se utilizeaza lacrimile artificiale?

Urmati toate indicatiile de pe prospect sau cutia produsului. Daca aveti dubii in privinta oricaror informatii, consultati medicul sau farmacistul. Nu folositi o solutie care si-a schimbat culoarea sau este tulbure. Anumite marci (care contin glicerina cu polisorbati, printre alte ingrediente) pot avea un aspect laptos. Acest lucru este in regula, atat timp cat solutia nu isi schimba culoarea. Unele picaturi de ochi trebuie agitate inainte de utilizare. Cititi eticheta pentru a vedea daca trebuie sa agitati produsul inainte de utilizare.

De obicei, picaturile pot fi utilizate ori de cate ori este nevoie. Unguentele sunt de obicei utilizate de 1-2 ori pe zi, dupa cum este necesar. Daca folositi unguentul o data pe zi, este mai bine sa il utilizati inainte de culcare.

Indicatii

Pentru a aplica unguent/picaturi/geluri:

  • Spalati-va mai intai pe maini
  • Pentru a evita contaminarea, aveti grija sa nu atingeti picuratorul sau partea de sus a tubului unguentului si nici sa nu intre in contact cu ochiul. Inlocuiti intotdeauna capacul dupa fiecare utilizare
  • Lasati capul pe spate, priviti in sus si trageti in jos pleoapa inferioara pentru a face o ”punga”. Pentru picaturi/geluri, asezati picuratorul direct deasupra ochiului si aplicati 1 sau 2 picaturi, dupa cum este necesar. Priviti in jos si inchideti usor ochiul timp de 1 sau 2 minute. Puneti un deget in coltul ochiului, langa nas, si aplicati o presiune blanda. Acest lucru va preveni scurgerea medicamentelui. Pentru unguent, tineti tubul direct deasupra ochiului si aplicati usor o fasie mica de unguent
  • Eliberati pleoapa, inchideti ochiul si rotiti incet ochiul in toate directiile pentru a raspandi medicamentele. Stergeti orice unguentul ramas din jurul ochiului cu un servetel curat

Alte recomandari

Daca utilizati si alte tipuri de medicamente pentru ochi (de exemplu, picaturi sau unguente), asteptati cel putin 5 minute inainte de a le aplica. Folositi picaturile de ochi inaintea unguentelor pentru a permite picaturilor sa intre in ochi.

Sfaturi pentru cei care poarta lentile de contact

Daca purtati lentile de contact, indepartati-le inainte de a utiliza majoritatea tipurilor de lubrifianti pentru ochi. Intrebati medicul sau farmacistul cand puteti inlocui lentilele de contact. Exista cateva tipuri de lubrifianti pentru ochi (unele care contin polisorbati) care pot fi utilizate in timpul ce purtati lentilele de contact. Cititi prospectul pentru a afla daca puteti purta lentilele de contact in timp ce utilizati produsul.

Anuntati-l pe medic daca starea persista sau se agraveaza dupa 3 zile.

Beneficiile lacrimilor artificiale

Picaturile de ochi lubrifiante inlocuiesc umiditatea naturala a ochilor atunci cand ochii nu produc suficient lichid. Amelioreaza uscaciunea si iritarea, asigurand confortul.

In cazul unei leziuni oculare, lacrimile artificiale ajuta, de asemenea, la vindecarea suprafetei ochiului, cresc confortul prin reducerea senzatiei de zgarietura si elimina orice reziduuri de particule contaminante sau daunatoare. Acestea previn o noua deteriorare, pastrand ochiul lubrifiat.

Lacrimile artificiale au diverse compozitii si vascozitati. Unele pot contine ioni de bicarbonat si pot avea vascozitate variabila. Altele nu contin conservanti si sunt recomandate, fiind distribuite in recipiente sterile de unica folosinta.

Picaturile anti-alergice atenueaza senzatia de arsura si intepaturile oculare, atat de frecvente in cazul alergiilor. In timpul sezonului alergic, acestea pot face posibila starea de confort moderat.

Picaturile pentru simptomele glaucomului reduc riscul de orbire din cauza acestei afectiuni, usurand presiunea din interiorul ochiului care ar putea afecta retina sensibila.

Posibile riscuri si contraindicatii

Vederea poate fi temporar incetosata la prima utilizare a acestui produs. De asemenea, pot aparea temporar arsuri, intepaturi sau iritatii minore. Daca oricare dintre aceste efecte persista sau se agraveaza, spuneti-i imediat medicului sau farmacistului.

Daca medicul v-a recomandat acest medicament, trebuie sa tineti minte faptul ca acesta a considerat ca beneficiile sunt mai mari decat riscul de reactii adverse. Multe persoane care utilizeaza lacrimi artificiale nu au reactii adverse grave.

Anuntati-l imediat pe doctor daca apar oricare dintre aceste reactii adverse improbabile, dar grave: dureri oculare, modificarea vederii, inrosirea/iritarea continua a ochilor.

Reactii alergice grave

Reactiile alergice foarte grave produse de lacrimile artificiale sunt foarte rare. Cu toate acestea, solicitati asistenta medicala imediata daca observati simptome ale unei reactii alergice grave, cum ar fi: eruptii cutanate, mancarime/umflare (in special a fetei/limbii/gatului), ameteli severe, probleme de respiratie.

Aceasta nu este o lista completa a efectelor secundare posibile. Daca observati alte efecte care nu sunt enumerate mai sus, contactati medicul sau farmacistul.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-eyes/expert-answers/artificial-tears/faq-20058422
  2. https://www.verywellhealth.com/artificial-tears-3422086
  3. https://www.webmd.com/drugs/2/drug-799/artificial-tears/details
  4. https://www.aao.org/eye-health/treatments/lubricating-eye-drops
  5. https://www.drugs.com/mtm/artificial-tears.html
  6. https://www.croctears.com/artificial-tears-safe-children/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma