Categori: SportStil de viata

Karate – beneficii ale acestei arte martiale

Karate – in traducere „calea mainii goale” – este una dintre cele mai cunoscute arte martiale, originare din Japonia. Practicarea acestui sport adus la rang de arta implica un antrenament complet atat pentru corp, cat si pentru minte. Afla mai multe despre beneficiile, dar si riscurile karate-ului.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre karate
  2. Beneficii pentru sanatate
  3. Karate pentru copii
  4. Posibile riscuri

Informatii generale despre karate

Karate este o arta martiala aparuta in Regatul Ryukyu, un arhipelag aflat in partea sudica a Japoniei. S-a dezvoltat din artele martiale indigene Ryukyuan sub influenta stilului Kung Fu. Karate este acum in mod predominant o arta care presupune folosirea loviturilor de pumn, de picior, de genunchi, cu cotul si cu palmele deschise. Istoric, in unele stiluri moderne, practicantii au mai invatat lupta corp la corp, aruncarile, imobilizarea si loviturile aplicate in punctele vitale. Un practicant karate se numeste karateka.

Includerea in randul Jocurilor Olimpice

Pe 28 septembrie 2015, karate a fost inclus pe o lista, alaturi de baseball, softball, skateboarding, surfing si escalada sportiva, cu scopul de a fi declarat sport olimpic in cadrul Jocurile Olimpice de vara din 2020. Pe 1 iunie 2016, comitetul executiv al Comitetului Olimpic International a anuntat ca sprijina includerea tuturor celor cinci sporturi (considerand baseball-ul si softball-ul drept un singur sport) pentru includerea lor in cadrul Jocurilor Olimpice din 2020.

Web Japan (sponsorizat de Ministerul japonez al Afacerilor Externe) sustine ca exista 50 de milioane de practicanti de karate in intreaga lume, in timp ce Federatia Mondiala de Karate sustine ca exista 100 de milioane de practicanti pe tot mapamondul.

Alte informatii importante despre aceasta arta martiala

Cand vine vorba de elementele fundamentale ale karate-ului, majoritatea oamenilor au o idee de baza despre ce inseamna aceasta disciplina. Cei care practica sau au practicat aceasta arta martiala probabil inteleg mult mai bine traditiile si semnificatiile din spatele karate-ului si, cel mai probabil, cunosc si o parte din istorie.

  1. Karate, pronuntat corect Karate-Do, inseamna in traducere “Calea mainii goale” (Kara – gol; Te – mana; Do – cale spirituala, doctrina filozofica, mod de gandire). Acest lucru se datoreaza faptului ca este o arta martiala care se concentreaza mai mult pe lupta cu mainile goale si nu pe utilizarea armelor.

Cand a aparut primul stil de karate

  1. Primul stil de karate a fost aparut in Okinawa. Acest stil dur de lupta a fost apoi ”slefuit” si modificat pe masura ce s-a raspandit in toata Japonia.
  2. Desi sportul are drept obiective autoapararea si disciplina, este folosit de multi ca antrenament de fitness care se adauga la propriul tip de exercitii.
  3. Gichin Funakoshi este cel creditat ca a popularizat karate Shotokan pe principalele insule ale Japoniei.
  4. Dureaza aproximativ 3 pana la 7 ani pentru a primi centura neagra, insa fiecare poate avea propriul ritm!
  5. Pe langa faptul ca devii mai puternic, karate te ajuta sa-ti imbunatatesti concentrarea, disciplina, agilitatea si flexibilitatea!

Beneficii pentru sanatate

Beneficii pentru fitness

Karate asigura o mare varietate de exercitii excelente pentru fitness! Karate-ul este o activitate care implica utilizarea fiecarei grupe musculare.

Antrenament corporal total

Karate reprezinta si un antrenament complet care vizeaza imbunatatirea capacitatii cardiovasculare, a rezistentei si tonifierea musculara. Aceasta disciplina combina antrenamentul cardio, antrenamentul de rezistenta si cel de tonifiere a muschilor.

In timpul unui antrenament intens de karate, te misti constant. De asemenea, ritmul cardiac creste semnificativ, ceea ce inseamna ca vei arde calorii.

Imbunatateste functia cardiovasculara

Unul dintre cele mai semnificative beneficii ale Karate-ului este efectul pe care il are asupra sistemului cardiovascular. In timpul exercitiilor, sangele este pompat iar inima este suprasolicitata, lucru care imbunatateste sanatatea inimii.

Un astfel de antrenament implica folosirea grupelor musculare majore. Practica iti va imbunatati ritmul cardiac si va creste aportul de oxigen.

Imbunatateste coordonarea si reflexele

Cel mai important si benefic aspect al artelor martiale este efectul asupra coordonarii si comunicarii musculare. Cercetarile au demonstrat ca acest sport nu numai ca iti imbunatateste semnificativ reflexele in sala de sport, ci si in timpul activitatilor zilnice, cum ar fi sofatul.

Tonifiaza musculatura

Cu ajutorul acestor antrenamente, iti poti tonifica si imbunatati masa musculara. Karate presupune intarirea fiecarui muschi al corpului.

Inseamna forta sporita

Aceasta disciplina nu numai ca sporeste capacitatea musculara, dar imbunatateste puterea functionala si rezistenta musculara cum putine tipuri de antrenamente reusesc.

Practicantii fac adesea exercitii precum flotari, dar si alte tipuri de miscari care intaresc rezistenta musculara.

Imbunatateste flexibilitatea

In mod normal, o sesiune de karate implica aproximativ 15-20 de minute de exercitii de incalzire si intindere inainte de fiecare antrenament. Dupa cum stii, stretching-ul este extrem de important inainte de orice fel de exercitii fizice, inclusiv karate.

Stretching-ul, loviturile si alte miscari specifice acestei arte martiale te ajuta sa-ti imbunatatesti flexibilitatea musculara si articulara, astfel incat sa faci exercitiile mai bine in timp. Daca vei continua miscarile de intindere, vei observa o imbunatatire treptata, dar substantiala in timp.

Imbunatateste agilitatea

Este de la sine inteles ca agilitatea este un atribut fundamental al acestui fenomen. Prin practicarea diverselor exercitii specifice, vei dezvolta capacitatea de a te deplasa rapid in mai multe directii. Vei fi surprins de cat de repede vor putea picioarele sa execute miscari complicate.

Imbunatateste echilibrul si mobilitatea

Executarea corecta a tehnicilor de karate este imposibila fara echilibru. Echilibrul si mobilitatea sunt, fara indoiala, doua atribute fundamentale de care depind multe miscari specifice.

Scapi de kilogramele in plus

In timpul fiecarui antrenament sunt arse sute de calorii. Karate-ul pune in miscare intregul corp cu miscari riguroase si dezvolta viteza si putere atat in ​​brate cat si in picioare. In medie, in timpul unei sesiuni de karate de intensitate moderata, timp de o ora, practicantii pot arde pana la 500 de calorii. Daca participi insa la antrenamente specializate, poti arde pana la 1000 de calorii in timpul unei sesiuni de o ora.

Imbunatateste calitatea somnului

Daca practici karate in mod constant, te vei simti mai bine per ansamblu si, foarte important, vei reusi sa dormi mai bine. Practicarea saptamanala a acestui sport va contribui, fara indoiala, la un somn mai sanatos, mai odihnitor si neintrerupt. In plus, poate ajuta la ameliorarea tulburarilor de somn precum insomnia.

Diminueaza stresul

Gestionarea stresului in karate se manifesta prin mai multe metode si tehnici de antrenament, care includ tehnici de respiratie si relaxare. Potrivit expertilor, aceste exercitii pot ajuta la reducerea stresului si a anxietatii. Antrenamentele de karate sunt pline de exercitii de respiratie profunda, similare tehnicilor de yoga, care produc un efect calmant.

Beneficii mentale

Vei descoperi numeroase beneficii fizice si mentale ale practicarii karate-ului. Aceasta disciplina te ajuta sa-ti dezvolti increderea in sine, respectul de sine, puterea mentala si rezilienta.

Imbunatateste starea de spirit

In mod evident, acest lucru nu este specific numai karate-ului. In timpul antrenamentelor, eliberezi endorfine in corp si astfel te vei simti mult mai bine! Cercetatorii au descoperit ca participarea la sesiuni regulate de karate este o modalitate excelenta de a-ti imbunatati starea de spirit. Practicarea acestei arte martiale nu este doar o modalitate excelenta de a scapa de stres si frustrare, dar te poate ajuta, de fapt, sa te simti mai fericit.

Imbunatateste sanatatea emotionala si mentala

Cercetarile arata ca beneficiile karate-ului se extind dincolo de bunastarea fizica. Practicand acest sport, te vei simti mai puternic si mai capabil sa efectuezi activitatile zilnice. Karate este, de asemenea, cunoscut pentru ca imbunatateste starea psihica si emotionala. Persoanele care se confrunta cu probleme de sanatate mintala, cum ar fi depresia sau anxietatea, pot practica acest sport pentru a-si ameliora simptomele acestor tulburari.

Imbunatateste stima de sine

Karate ne insufla incredere invatandu-ne sa trecem peste limite, sa depasim frica si sa avem o imagine de sine mai buna. Cei care practica aceasta disciplina capata o forma fizica mai buna si, astfel, cu siguranta se simti mai bine cu corpul lor. In plus, datorita invatarii tehnicilor si strategiilor de autoaparare, vei avea mult mai multa siguranta si incredere. Aceasta combinatie va avea, fara indoiala, o influenta enorma asupra stimei de sine.

Stimuleaza increderea

Increderea de a sti sa te aperi pe tine si pe cei apropiati este extrem de reconfortanta. Aceasta incredere te va face o persoana mai puternica, mai buna, iar aceasta incredere se va simti in fiecare aspect al vietii.

Cultiva rabdarea

Practicarea artelor martiale ii poate invata pe elevi sa aiba mai multa rabdare nu numai in privinta invatarii si stapanirii tehnicilor, ci si cu ei insisi si in anumite aspecte ale vietii lor in afara dojo-ului.

Karate pentru copii

Exercitiile fizice si antrenamentele specifice artelor martiale au un important impact asupra dezvoltarii copiilor. Karate-ul imbunatateste starea generala de sanatate a copilului, dar in special cea emotionala, prin cresterea respectului si increderii in sine. In plus, reduce tensiunea, stresul, anxietatea si depresia.

Auto-aparare

Inca din stadiul de dezvoltare al vietii lor, copiii se vor concentra doar pe elementele de baza ale conduitei artelor martiale. Printre tehnicile de baza se numara: forma sportiva adecvata, loviturile de pumn, loviturile de picior, blocarea loviturilor si tehnici de evitare.

Lucrul in echipa si interactiunea sociala pozitiva

Munca in echipa este necesara pentru ca orice copil mic sa se dezvolte. In aceasta etapa a vietii lor, cei mici dezvolta o intelegere si o incredere in capacitatea lor de a lucra cu ceilalti. Aceasta disciplina ii ajuta sa se integreze bine intr-un colectiv si sa-si dezvolte abilitatile de relationare.

Autodisciplina si responsabilitate

Copilul invata in cadrul antrenamentelor de karate ca autodisciplina este distractiva si plina de satisfactii. Instructorii le insufla aceasta viziune prin intermediul jocurilor, exercitiilor si activitatilor din lumea reala, orientate spre munca interactiva si de echipa. In timpul sesiunilor de pregatire, copilul incepe sa-si imbunatateasca abilitatea de a-si asuma responsabilitatea, de a urmari indicatiile si de a se mandri ca face ceea ce trebuie.

Respect

Unul dintre cele mai importante cuvinte in artele martiale este respectul. Studentii sunt invatati sa isi respecte instructorii si, in acelasi timp, pe ei insisi. Instructorii petrec mult timp in timpul antrenamentelor discutand despre importanta respectarii profesorilor si a parintilor. Din pacate, respectul lipseste adesea in multe aspecte ale societatii actuale.

Comportamentul social al unui copil ar trebui sa fie direct legat de evolutia sa in sesiunile de pregatire ale artelor martiale. Karate inseamna dezvoltare personala si dorinta de a deveni o persoana mai buna.

Educatie anti-bullying

Bullying-ul este definit ca un comportament nedorit, agresiv, care implica un dezechilibru de putere real sau perceput. Copiii care se folosesc de bullying isi utilizeaza puterea – cum ar fi puterea fizica, accesul la informatii jenante sau popularitatea – pentru a controla sau a le face rau altora. Bullying-ul include actiuni precum amenintarea, raspandirea zvonurilor, atacarea cuiva in mod fizic sau verbal si excluderea intentionata a unei persoane dintr-un grup. Ambii copii, atat agresorul, cat si cel agresat, pot intampina probleme grave si de durata.

Elevii claselor de karate pot invata sa gestioneze situatiile fara utilizarea violentei, deprinzand modalitati de a evalua amenintarile, de a redirectiona atacurile verbale si de a mobiliza audienta, acest fiind un factor esential in fenomenul de bullying.

Distractie si voie buna

Am aflat cu mult timp in urma ca micutii invata mai repede atunci cand se distreaza. Mentinerea interesului celor mici fata de pregatirea pentru arte martiale necesita introducerea unor elemente de distractie si joaca. Traditionalistii sunt de obicei preocupati doar de disciplina si structura antrenamentului. La alte cluburi, insa, includerea distractiei care implica tehnici adecvate va aduce un plus de valoare antrenamentului si ii va mentine pe copii dornici sa-si imbunatateasca si mai mult abilitatile.

Abilitati sociale si prietenie

Prieteniile reprezinta o parte importanta a copilariei. In multe cazuri, antrenamentele de karate sunt efectuate intr-o atmosfera pozitiva. Activitatile orientate spre familie ii ajuta pe cei mici sa-si faca noi prieteni, in timp ce invata conceptele de compasiune si rezolvarea conflictelor.

Posibile riscuri

Ca orice alta activitate fizica, artele martiale prezinta un anumit risc de vatamare. Iata cateva dintre cele mai frecvente leziuni pe care le poate intampina un practicant de karate in timpul antrenamentelor:

Desi sunt foarte rare, pot aparea si alte tipuri de accidentari mai grave, cum ar fi leziuni la nivelul capului sau gatului. Dar multe dintre acestea pot fi prevenite cu ajutorul precautiilor adecvate.

 

Referinte:

  1. https://www.thespec.com/shopping-story/4135881-what-are-the-benefits-of-karate-/
  2. https://www.thekaratelifestyle.com/what-are-the-benefits-of-karate/
  3. http://nsama.com/25-benefits-of-martial-arts-for-your-child/
  4. https://karatefamilies.com/6-fun-facts-about-karate/
  5. https://www.verywellfamily.com/risks-and-benefits-of-martial-arts-for-teens-4118105
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma