Categori: SportStil de viata

Judo – totul despre aceasta arta martiala japoneza

Judo este un sport care insufla valori, dezvolta abilitati sociale si mentine organismul intr-o forma buna. In japoneza Judo inseamna „calea supletei”. Cei care practica aceasta arta martiala spun ca este mai mult decat un sport, ci un stil de viata. Afla mai multe despre beneficiile judo din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Informatii generale despre judo
  2. Beneficii fizice
  3. Beneficii pentru psihic
  4. Judo la copii
  5. Riscuri

Informatii generale despre judo

Practicat de milioane de oameni din intreaga lume si devenit in mod oficial sport olimpic in 1964, judo este o forma de arte martiale dezvoltata in Japonia in urma cu sute de ani. Practicat mai intai de razboinicii samurai si feudali, Judo inseamna „calea supletei”. In practica, judo este un sport fizic intens si o metoda puternica de autoaparare.

Combinand jujitsu cu disciplina mentala, tehnicile de judo cuprind aruncari, caderi si miscari de prindere, cum ar fi sugrumari si blocari ale bratelor. Judo nu implica lovituri de pumn sau de picior si nu presupune folosirea armelor sau a altor echipamente. Mai degraba, judokanii folosesc echilibrul, puterea, miscarea si apucarea uniformei de judo a adversarului pentru a incerca sa se supuna reciproc. Stapanirea tehnicilor de judo necesita mult timp, efort si energie si implica o pregatire fizica si psihica riguroasa.

Judo ca mod de viata sau cod de etica

Fiind mai mult decat un sport de lupta, judo le ofera practicantilor un cod de etica – adica un mod de a trai si de a fi. Este o parte a programului de educatie fizica in numeroase licee si scoli, centre de pregatire si cluburi din intreaga lume, unde oamenii descopera modul de viata cunoscut sub numele de judo.

Judo – abilitati si tehnici de practicare

Un elev care practica judo se numeste judoka, in timp ce un profesor de judo se numeste sensei, adica ”cel care vine inainte”. Acest lucru arata ca oricine poate deveni sensei cu timpul si practica si ca sarcina unui sensei este de a-si instrui elevii asa cum a fost invatat de fostul sau sensei. Obiectivul principal al unui Judo Dojo este continuarea traditiei acestei arte martiale.

Solicitand o mare abilitate fizica si disciplina mentala, tehnicile si abilitatile practicate in judo sunt:

  • ridicarea si aruncarea adversarilor pe spate,
  • tintuirea la podea a adversarilor,
  • controlarea adversarilor,
  • aplicarea diferitelor metode de imobilizare sau a blocajelor pana adversarul cedeaza.

Prin practica zilnica, elevii dezvolta o baza solida a abilitatilor fundamentale, cunostintelor si abilitatilor. Astfel, ei ajung sa fie adversari formidabili in competitie si sa devina sportivi de prim rang.

Beneficii fizice

Ca toate artele martiale, Judo are reputatia de a fi un sport agresiv si periculos, dar practicarea acestuia are cu siguranta numeroase beneficii, cum ar fi cresterea nivelului de abilitati psihomotorii.

Judo a fost recunoscut de UNESCO drept unul dintre cele mai cuprinzatoare sporturi pentru copii si tineri.

Exista multe avantaje ale practicarii judo-ului, deoarece imbunatateste atat sanatatea fizica, cat si cea psihica. Ce este? Si de ce este atat de benefic?

Judo este o arta martiala de origine japoneza. Dupa cum spuneam, sensul termenului este ”calea supletei”. Este un sistem de lupta fara arme, al carui obiectiv este sa iti invingi adversarul, folosindu-ti puterea pentru a-l imobiliza pe tatami (suprafata de competitie).

Pentru a face acest lucru, sunt utilizate tehnici care implica atat forta fizica, precum si forta mentala si emotionala. Cei care il practica spun ca judo este mult mai mult decat un sport, este un stil de viata.

Cordonare, respect si concentrare

Beneficiile acestei discipline influenteaza organismul in ansamblu, imbunatatind capacitatea de coordonare, respectul de sine si concentrarea.

Poate fi practicat de persoane de orice varsta si sex, indiferent de abilitatile lor, deoarece favorizeaza dezvoltarea respectului pentru propria integritate, dar si pentru a celeilalte persoane.

Practicarea acestei discipline ajuta la arderea caloriilor. Este ideal pentru cei care sunt in cautarea unui sport complet si este, de asemenea, pozitiv pentru pierderea in greutate, deoarece activeaza metabolismul.

La nivel respirator, este extrem de benefic pentru ca te invata sa respiri mai bine, sa te concentrezi pe ritmul de inspiratie si de expiratie. Prin imbunatatirea ventilatiei pulmonare, unii practicanti isi amelioreaza si disconfortul cauzat de anumite afectiuni, cum ar fi astmul.

Efecte asupra inimii si sistemului vascular

De asemenea, este imbunatatita functionarea sistemului cardiovascular, iar acest lucru asigura o buna circulatie a sangelui. Datorita acestui sport pot fi prevenite hipertensiunea arteriala si alte patologii cardiace.

Judo presupune invatarea anumitor posturi care imbunatatesc echilibrul corpului, cresc elasticitatea muschilor si flexibilitatea articulatiilor.

Aceasta arta martiala regleaza functia sistemului digestiv, facilitand motilitatea intestinala. In plus, intareste organele importante, precum ficatul si pancreasul. Tehnicile si posturile invatate au de asemenea aspecte pozitive asupra sistemului nervos. Ele improspateaza memoria si cresc rezistenta la durere.

Avantajele judo-ului asupra tonifierii muschilor si mentinerii corpului in armonie sunt evidente. Cu toate acestea, din punct de vedere emotional si psihic, beneficiile sunt si mai mari.

Beneficii pentru psihic

Practicarea acestui sport optimizeaza capacitatea psihomotorie, asigurand un mai bun echilibru fizic si mental si sustinand dezvoltarea sportivilor.

Judo reprezinta o metoda excelenta de invatare a respectului fata de ceilalti si fata de sine. In plus, judokanii au posibilitatea ideala de a-si depasi timiditatea si de a-si controla agresivitatea.

In cazul oamenilor timizi, acestia reusesc prin intermediul acestei discipline sa nu se teama de contactul fizic cu ceilalti si sa creada in propriile abilitati.

Este o supapa excelenta prin care judokanii se elibereaza de sentimentele negative. Judo te invata sa corectezi atitudinile agresive, sporindu-ti toleranta la frustrare si nervozitate intr-un mod constructiv.

Imbunatateste stima de sine

Judo creste stima de sine. Cei care practica in mod regulat acest sport devin mai increzatori in propriile aptitudini si isi stimuleaza nivelul de optimism si umor.

Concentrarea, care este esentiala in timpul antrenamentului, este utila si in toate celelalte domenii ale vietii. Cei care practica aceasta disciplina obisnuiesc sa gandeasca inainte de a actiona si nu se lasa acaparati de emotii in cele mai dificile situatii.

Judo este unul dintre acele sporturi de care beneficiaza la maximum cei care il practica din plin. Cu cateva exceptii rare, este potrivit pentru orice persoana, indiferent de varsta sau sex.

Practicarea de performanta a acestui sport

Aceasta arta martiala poate fi practicata si la nivel de competitie, desi in majoritatea cazurilor elevii prefera sa invete tehnici care implica mai putin efort in scop recreativ.

Beneficiile pentru sanatate sunt, chiar si in aceste cazuri, indubitabile, iar judo este recomandat cu tarie de expertii din domeniu. Practicarea acestui sport imbogateste capacitatea fiecaruia de a se dezvolta armonios, atat fizic, cat si emotional.

Aceasta arta martiala japoneza reprezinta mult mai mult decat un simplu exercitiu fizic. Asigura instrumentele necesare cu care sportivii isi antreneaza corpul in timp ce deprind calitati foarte utile. Formeaza caractere puternice si ajuta la realizarea echilibrului fata de tine insuti si fata de ceilalti.

Te invata tehnici de autoaparare

Exista multe avantaje ale practicarii acestei arte martiale. Primul la care se gandesc toti oamenii este autoapararea. Acest lucru este evident deoarece practicantii de judo pot incheia rapid o lupta daca sunt vreodata prinsi intr-o confruntare fizica.

Principalul scop al acestei discipline este eficienta maxima, iar in japoneza se traduce prin „Seiryoku zenyo”. Acest principiu presupune folosirea fortei si impulsului adversarului chiar impotriva acestuia.

Judo te invata cum sa fii tenace si perseverent

Cand te gandesti la propria viata si la cele mai mari realizari, de care momente te simti cel mai mandru? Ai depus efort putin pentru a le indeplini? Sau ai fost nevoit sa infrunti o adevarata provocare din care ai iesit mai puternic si mai intelept? Poate ca te gandesti la absolvirea scolii sau la momentul in care ai fost promovat la locul de munca.

Intr-un meci de judo, un concurent poate castiga un meci prin fixarea adversarului pe covoras timp de 25 de secunde.

Cu toate acestea, sa tii pe cineva pe loc atata timp nu este usor. Si mai greu este pentru persoana aflata jos care incearca sa scape de stransoare. In oricare dintre situatii, ai nevoie de putere mentala si perseverenta pentru a avea succes in judo.

Judo la copii

Antrenorii de judo spun ca acest sport este mult mai bun pentru copii decat sporturile de echipa precum fotbalul sau baschetul. Daca te gandesti sa-ti inscrii copilul intr-o echipa sportiva, iata cateva motive pentru care ar trebui sa alegi judo pentru cel mic:

Auto-aparare

Primul motiv pentru care majoritatea oamenilor practica arte martiale este autoapararea. Artele martiale nu ii invata pe elevi doar tehnici de autoaparare, ci si modalitati de a gandi cum sa se apere. De asemenea, ajuta la formarea reflexelor de care cei mici au nevoie in cazul in care se afla vreodata intr-o dificultate si le ofera increderea de a lupta.

Incredere in sine

Pe masura ce copiii devin mai priceputi in stilul selectat de arte martiale, increderea lor devine semnificativ crescuta. Ei devin mai siguri si mai increzatori. Sensei-ul ii incurajeaza foarte mult pe elevi sa-si atinga acest obiectiv, dar nivelul de incredere se va extinde mult dincolo de dojo (sala de arte martiale).

Miscare

Orele clasice de arte martiale sunt compuse din incalzire, predarea si practicarea miscarilor si, eventual, unele confruntari amicale intre elevi. Incalzirea si practicarea miscarilor specifice ocupa cea mai mare parte a timpului, iar in aceasta perioada, copilul este in permanenta in miscare – face stretching si repeta miscarile. Prin antrenamente, copiii isi vor dezvolta natural muschii si isi vor intari sistemul cardiovascular.

Disciplina

Deviza oricarei arte martiale este „antrenamentul duce la perfectiune”. Exista repetari constante in exercitii si practici, cu accent pe detalii si ritm. Miscarile, cum ar fi aruncarile, se practica si se repeta din nou. Astfel, elevii deprind lectia rabdarii de a ajunge unde isi doresc. Toate acestea ii invata pe copii sa se respecte unul pe altul, pe adversarii si pe colegii lor si cum sa dispute meciuri corecte.

Judo nu este despre forta bruta, ci despre control

Profesorii de judo subliniaza conceptul de eficienta maxima. Acest lucru este evident, deoarece radacina multor tehnici de judo nu este neaparat forta bruta, ci folosirea miscarilor si puterii adversarilor impotriva acestuia. Cu toate ca forta fizica si dimensiunea corpului sunt importante, forta mentala este probabil cel mai important factor in cadrul competitiilor.

Ii invata sa fie constienti de forta pe care o au

Primul lucru la care se gandesc parintii cand isi trimit copiii la arte martiale este: „Copilul meu va folosi toate acestea pentru a-i rani pe altii?”. Cu toate ca aceasta poate fi o ingrijorare legitima, instructorii le reamintesc intotdeauna copiilor ca tehnicile pe care le invata in judo raman in judo, cu exceptia autoapararii, si nu ar trebui utilizate pentru intimidarea oamenilor.

Pe masura ce copiii invata secretele sportului, invata sa-si respecte puterea si tehnicile. De asemenea, vor renunta si la intimidarea altor persoane, acest fenomen fiind cunoscut drept ”bullying”.

Riscuri

Aruncarile din picioare sunt cele mai frecvente situatii in care apar accidentarile la judo. In cazul judokanilor de elita, acestea se produc de cele mai multe ori in timpul competitiilor si antrenamentelor intensive.

De asemenea, in unele situatii se poate ajunge la comotii sau leziuni mai grave la cap. Incepatorii sunt cei mai predispusi la traumatismele cerebrale, deoarece tehnicile de cadere nu sunt inca dezvoltate pe deplin. Aceste leziuni trebuie luate foarte in serios.

Specifica acestui sport este urechea de judokan sau urechea-conopida. Aceasta apare din cauza frecarii repetate si a loviturilor la ureche. Pielea se afla chiar deasupra cartilajului, iar sangele dintre cartilaj si piele nu se absoarbe corect. Din acest motiv, sangele trebuie eliminat si trebuie aplicata presiune pe zona afectata.

Leziuni frecvente

 

Referinte:

  1. http://learn.healthpro.com/judo/
  2. https://www.amakella.com/benefits-of-judo/
  3. https://www.lvshaolin.com/the-benefits-of-judo-training/
  4. https://tsownersgroup.com/the-benefits-of-judo-for-body-and-mind/
  5. https://www.shojinjudo.com/wordpress/judo-for-children/
  6. https://www.pedrosjudo.com/10-reasons-judo-better-kids-team-sports/
  7. http://fittoplay.org/sports/judo/the-most-common-injuries-in-judo/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma