Intarcarea copilului inseamna renuntarea la alaptare si inlocuirea laptelui matern cu lapte praf sau alimente solide. Iata cand se incepe intarcarea si ce recomandari exista.
1. Ce este intarcarea?
2. Cand e momentul potrivit pentru intarcare
3. Motive pentru intarcare
4. Tipurile de intarcare
5. Sfaturi si recomandari pentru intarcare
6. Cat dureaza intarcarea?
Un copil este considerat intarcat atunci cand se opreste alaptarea si cel mic isi ia toate elementele nutritive din alte surse decat laptele matern. Desi bebelusii sunt, de asemenea, intarcati de la biberon, termenul se refera, de obicei, atunci cand un bebelus nu mai suge la san.
Intarcarea nu inseamna neaparat sfarsitul legaturii apropiate dintre mama si copil, legatura ce a fost creata prin alaptare. Inseamna doar ca il poti hrani in diferite alte moduri. Daca alaptarea confera o stare de confort, poti gasi alte modalitati prin care sa obtii acel confort cu bebelusul – citeste-i o poveste, cantati impreuna, jucati-va etc.
In prezent, mai mult de 60% dintre mamicile din tarile dezvoltate ii ofera copilului doar lapte praf sau alimente solide inainte de varsta de 6 luni, in ciuda recomandarilor oficiale. Alaptarea nu este doar sursa de hrana – ajuta si la formarea conexiunii mai bune dintre mama si copil, ajuta copilul sa se linisteasca si laptele matern contine, de asemenea, componente care stimuleaza imunitatea.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca bebelusi sa fie hraniti integral cu lapte matern in primele 6 luni de viata si sa se continue consumul de lapte alaturi de alte alimente – cunoscute sub denumirea de diversificare – pana la varsta de cel putin 2 ani.
Totusi, decizia cu privire la momentul potrivit pentru intarcare este una personala. In timp ce unele femei il intarca pe cel mic la scurt timp pentru a se pregati pentru revenirea la locul de munca, altele asteapta chiar mai mult de 2 ani. Uneori mama este cea care alege cand sa inceapa intarcarea, iar alteori copilul conduce procesul.
Toti copiii sunt diferiti si fiecare tolereaza intarcarea in felul sau. Unii sugari accepta intarcarea cu usurinta si sunt interesati de alimente noi. Altii sunt foarte reticenti sa renunte la suptul la san, refuza biberonul si orice alt tip de aliment. Intarcarea poate fi o tranzitie usoara sau o experienta foarte stresanta.
In mod ideal, primul pas spre intarcarea copilului este introducerea alimentelor complementare alaturi de laptele matern in jurul varstei de 6 luni. Procesul de intarcare continua pana cand laptele matern este complet inlocuit de alte alimente si bauturi.
Dupa 6 luni, bebelusul incepe sa aiba nevoie de niveluri mai mari de anumiti nutrienti – cum ar fi fierul, zincul si vitaminele B si D – pe care nu le poate primi doar din laptele matern sau din propriile rezerve. Mancarea solida va completa consumul de lapte al bebelusului si il va inlocui treptat.
Motive frecvente pentru care mamele iau in considerare oprirea alaptarii includ:
Intarcarea treptata este un proces de intarcare lenta. Are loc in saptamani, luni sau ani. Intarcarea treptata va permite sa inlocuiti treptat laptele matern cu alte tipuri de nutritie, afectiune si atentie pentru a compensa pierderea alaptarii. Intarcarea treptata ii ofera copilului o protectie suplimentara impotriva infectiilor.
Incetarea brusca si rapida a alaptarii poate fi foarte suparatoare atat pentru mama, cat si pentru bebelus si poate duce la canale mamare infundate, infectii ale sanului sau chiar un abces la san.
Intarcarea partiala este o alternativa excelenta daca nu puteti alapta exclusiv, dar nu doriti sa renuntati la alaptare complet.
Intarcarea temporara este atunci cand alaptarea este oprita pentru o perioada scurta, apoi se reia. O mama isi poate intarca temporar copilul daca are probleme de sanatate sau are nevoie de o interventie chirurgicala.
Uneori, un bebelus inceteaza sa suga la san singur. Intarcarea este mai usoara atunci cand copilul tau incepe sa isi piarda interesul pentru alaptare, iar acest lucru se poate intampla oricand dupa ce incepe sa manance solide (in jur de 4 – 6 luni). Unii bebelusi sunt mai interesati de alimentele solide decat de laptele matern pana la 12 luni, dupa ce au incercat o varietate de alimente si pot bea dintr-o cana.
Uneori, copilul poate sa refuze brusc sa suga la san. Asta nu inseamna ca bebelusul este gata sa renunte la san. Poate fi cauzata de mai multi factori diferiti, cum ar fi eruptia dentara, o infectie a urechii sau o alta boala, o modificare a alimentatiei mamei in alaptare, schimbarea unui produs de ingrijire sau chiar a deodorantului.
Daca nu vreti sa il intarcati inca, petreceti timp cu el pentru a-l linisti si incercati sa oferiti sanul cand este somnoros. Daca nu puteti afla motivul pentru care refuza sanul, consultati medicul. Nu uitati ca refuzul sanului nu inseamna ca nu mai vrea sa suga deloc.
Daca cel mic are mai putin de aproximativ 12 luni si e necesara intarcarea, trebuie sa treceti treptat copilul pe formula, deoarece cantitatea corespunzatoare de lapte matern este redusa in dieta lor. Fiti atenta la orice semne ca este intolerant la formula.
Cand copilul este mai mare, poate fi mai dificil sa inlocuiti pur si simplu laptele matern cu „altceva”, deoarece alaptarea este mult mai mult decat o simpla metoda de hranire. Bebelusii si copiii mici asociaza alaptarea cu siguranta emotionala, adormirea, dragostea, precum si hrana. Acestia pot rezista incercarilor de a-i intarca, refuza sa consume din biberon si au nevoie de incurajare blanda si multa dragoste si atentie in timpul intarcarii pentru a inlocui alaptarea.
Pentru a-i permite atat mamei, cat si bebelusului sa se adapteze fizic si emotional la schimbare, intarcarea trebuie facuta in timp. Puteti incepe cu renuntarea alaptarii la san la amiaza, deoarece este de obicei hranirea cea mai incomoda – in special pentru mamicile care lucreaza.
Cand opriti alaptarea, este bine sa o faceti incet. Astfel, copilul se poate obisnui cu schimbarile in rutina si dieta, iar corpul tau se poate obisnui sa nu mai produca lapte. Sfaturi si strategii de intarcare:
Pentru copiii mai mici de 1 an, laptele matern trebuie sa fie inlocuit cu formula de lapte praf pentru sugari pentru a-i asigura copilului nutrientii necesari. Copiilor cu varsta sub 1 an nu trebuie sa li se administreze niciodata lapte de vaca, lapte de soia sau alte produse similare. Bebelusii care consuma limente solide au nevoie de proteine, fier si alti nutrienti adecvati. Daca sunt ingrijorati, parintii pot consulta un medic pediatru pentru a se informa despre echilibrul corect de nutrienti si aportul caloric zilnic ideal. Unii bebelusi pot avea nevoie de multivitamine sau alt supliment, in special daca nu obtin suficient fier sau vitamina D.
Daca il intarcati, hranirile de inlocuire depind de varsta cand copilul incepe sa fie intarcat. Iata principalele surse de lapte de inlocuire:
In acest timp, de la 6 luni se incepe si diversificarea cu alimente solide. Cand se va intampla acest lucru, copilul va incepe sa consume si mai putin lapte matern. Introduceti alimente solide pe rand si in cantitati mici la inceput. Unii bebelusi devin constipati daca li se administreaza prea multe alimente solide.
Parintii ar trebui sa planifice procesul de intarcare care dureaza cateva saptamani. Daca bebelusul trebuie intarcat pana la o anumita data, este bine sa incepeti procesul mai devreme. Schimbati rutinele zilnice. Anticipati sesiunile de hranire si supt si oferiti alternative si distrageri – puteti oferi o gustare sau ca surse de distrageri: citit, plimbare, moment de joaca etc. Reduceti lent sesiunile de alaptare. Poate fi tentant sa renunti la alaptare dintr-o data, dar acest lucru poate provoca dureri de sani si disconfort atat mamei, cat si sugarului.
O strategie mai usoara este de a reduce incet sesiunile de alaptare pe parcursul a cateva saptamani. Incepeti cu sesiunea de alaptare care pare cel mai putin importanta pentru copil sau cea in care copilul mananca cel mai putin. Oferiti-i copilului cateva zile pentru a se regla inainte de a opri urmatoarea sesiune de hranire. Puneti copilul la san doar cand acesta cere.
Stoarceti lapte matern ca sa preveni angorjarea sanilor. Stoarceti suficient pentru confort, dar nu prea mult – daca stoarceti prea mult, veti stimula de fapt o crestere a ofertei. Folosirea unei pompe de san poate ajuta la ameliorarea disconfortului in timpul intarcarii.
Daca pomparea timp de cateva minute nu ajuta, femeile care alapteaza pot gasi alte modalitati de a gestiona disconfortul. Medicul va poate prescrie antiinflamatorii usoare, comprese calde sau reci, masajul sanulor, purtarea unui sutien de sustinere.
Laptele matern este mai mult decat o sursa de nutritie. Alaptarea ofera copiilor, de asemenea, confort atunci cand sunt stresati sau obositi. Multi copii adorm in timp ce sug la san. Nu uitati sa aveti timp cu cel mic in contact piele-pe-piele, ii puteti oferi o suzeta, il puteti distrage usor cu joaca, citit, cantecele sau plimbare si e utila stabilirea unui nou ritual de culcare care ajuta copilul sa adoarma.
In timpul noptii, incercati sa il mangaiati usor pe spate sau sa il leganati usor in timp ce ii cantati.
Intarcarea pe timp de noapte poate prezenta propriile provocari pentru mamele care opresc alaptarea, intrucat multe femei tind sa produca cel mai mare volum de lapte in timpul noptii sau dimineata devreme. Pentru a ajuta bebelusul sa se adapteze pe masura ce are loc intarcarea pe timp de noapte, oferiti multe alimente bogate in nutrienti in timpul zilei pentru a compensa caloriile pe care le poate oferi hranirea nocturna.
Intarcarea ar putea dura zile, saptamani sau luni. Timpul necesar pentru intarcare depinde de mai multi factori, printre care:
Referinte:
(1) How to stop breastfeeding, link: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/stopping-breastfeeding/
(2) When Breastfeeding Ends Suddenly, link: https://www.laleche.org.uk/breastfeeding-ends-suddenly/
(3) How do I stop breastfeeding? , link: https://www.nct.org.uk/baby-toddler/feeding/practical-tips/how-do-i-stop-breastfeeding
(4) Weaning: stopping breastfeeding , link: https://raisingchildren.net.au/babies/breastfeeding-bottle-feeding-solids/weaning/weaning
(5) Nine tips for weaning an infant onto solids, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318513.php
(6) How should I stop breastfeeding?, link: https://www.babycentre.co.uk/a3272/how-should-i-stop-breastfeeding
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…