Insuficienta renala, denumita si boala renala in stadiu terminal, este ultima etapa a bolii renale cronice. Aflati mai multe despre insuficienta renala din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este insuficienta renala?
  2. Forme clinice
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Insuficienta renala la copii
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Cum poate fi prevenita insuficienta renala?

Ce este insuficienta renala?

Insuficienta renala este un sindrom de deteriorare rapida a functiilor renale care apare in urma acumularii de produsi de catabolism azotat.

Printre manifestarile clinice se numara: anorexia, durerile lombare, coma, delirul, diareea, dispneea, echimozele, edemele, encefalopatia, epistaxisul, oboseala, hipertensiunea, letargia, crampele musculare, greata, oliguria.

Tratamentul necesita, in primul rand, internarea in spital. Printre remedii se regasesc restrictia lichidiana, eliminarea potasiului si aportul crescut de carbohidrati. Se recomanda prezentarea de urgenta la medic.

Recuperarea se realizeaza in cateva zile pana la 6 saptamani. Rata mortalitatii depinde de cauza/afectarea multi-organica si de varsta.

Forme clinice

Insuficienta renala poate fi acuta sau cronica.

Insuficienta renala acuta

Insuficienta renala acuta apare atunci cand rinichii nu mai au capacitatea sa filtreze reziduurile din sange. Daca rinichii isi pierd capacitatea de filtrare, in sange se pot acumula niveluri periculoase de reziduuri.

Insuficienta renala acuta se dezvolta rapid, de obicei in mai putin de cateva zile. Boala apare cel mai frecvent la persoanele care sunt deja spitalizate, in special la cele cu boli critice care au nevoie de terapie intensiva.

Insuficienta renala acuta poate fi fatala si necesita un tratament intensiv. Cu toate acestea, afectiunea poate fi reversibila. Daca starea de sanatate este in rest buna, functia renala poate fi recuperata in totalitate sau aproape in totalitate.

Insuficienta renala cronica

Forma cronica a acestei afectiuni renale este caracterizata de o pierdere lenta si progresiva a functiei renale pe o perioada de cativa ani. In cele din urma, o persoana va dezvolta insuficienta renala permanenta.

Aceasta maladie este mult mai raspandita decat se crede. De multe ori, debuteaza si ramane nediagnosticata pana cand ajunge sa fie mult prea avansata.

S-a intamplat ca unii oameni sa-si dea seama ca au insuficienta renala cronica numai dupa ce rinichiul a ajuns sa functioneze la 25% din capacitate.

Odata ce boala avanseaza si functia organului este grav afectata, niveluri periculoase de reziduuri si lichide se pot acumula rapid in organism. Tratamentul are ca scop oprirea sau incetinirea progresiei bolii. Acest lucru se face de obicei prin combaterea cauzei afectiunii.

Cauze

Rinichii detin sistemul complex de filtrare al corpului. Excesul de reziduuri si materialul fluid sunt indepartate din sange si excretate din organism.

In cele mai multe cazuri, rinichii pot elimina cele mai multe deseuri pe care le produce organismul. Cu toate acestea, pot aparea probleme in cazul in care fluxul sanguin catre rinichi este afectat, iar acestia nu functioneaza corespunzator din cauza leziunilor sau a unei boli sau daca scurgerea urinei este obstructionata.

In majoritatea cazurilor, deteriorarea progresiva a rinichiului este rezultatul unei boli cronice (o boala pe termen lung), cum ar fi:

Diabetul

Insuficienta renala cronica este legata de diabetul zaharat de tip 1 si 2. Daca diabetul nu este bine controlat, excesul de zahar (glucoza) se poate acumula in sange. Insuficienta renala nu apare, insa, in primii 10 ani de diabet zaharat. Mai frecvent apare la 15-25 de ani dupa diagnosticarea diabetului.

Hipertensiune arteriala

Tensiunea arteriala ridicata poate deteriora glomerulii, acestia fiind parti ale rinichiului implicate in filtrarea deseurilor.

Un flux urinar obstructionat

In cazul in care fluxul de urina este blocat, aceasta poate reveni in rinichi din vezica (reflux vezicoureteral). Blocarea fluxului de urina mareste presiunea asupra rinichilor si le afecteaza functia. Printre cauzele posibile se numara o prostata marita, pietre la rinichi sau o tumora.

Afectiuni renale

Printre aceste afectiuni se numara boala polichistica renala, pielonefrita sau glomerulonefrita.

Stenoza arterei renale

In acest caz, artera renala se ingusteaza sau este blocata inainte de a intra in rinichi.

Anumite toxine

Aici sunt inclusi combustibilii, solventii (cum ar fi tetraclorura de carbon) si plumbul (si vopsele pe baza de plumb, tevi si materiale de lipit). Chiar si unele tipuri de bijuterii au toxine care pot produce insuficienta renala cronica.

Probleme de dezvoltare fetala

Afectiunea poate aparea in cazul in care rinichii nu se dezvolta corespunzator la copilul nenascut in timp ce se dezvolta in uter.

Lupus eritematos sistemic

Aceasta este o boala autoimuna. Sistemul imunitar al organismului ataca rinichii ca si cum ar fi un corp/tesut strain.

Malaria si febra galbena

Aceste maladii sunt cunoscute ca afecteaza functia renala.

Unele medicamente

De exemplu, excesul de AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene), cum ar fi aspirina sau ibuprofenul.

Abuzul de substante ilegale

Insuficienta renala poate avea drept cauze si consumul de droguri de mare risc, cum ar fi heroina sau cocaina.

Leziuni

Boala poate aparea si in urma unei lovituri sau a unei lezari fizice a rinichilor.

Factori de risc

Urmatoarele conditii sau situatii sunt legate de un risc mai mare de a dezvolta boli de rinichi:

  • un istoric familial de insuficienta renala
  • varsta – maladia este mult mai frecventa la persoanele de peste 60 de ani
  • ateroscleroza
  • obstructionarea vezicii urinare
  • glomerulonefrita cronica
  • malformatii congenitale renale (boala renala este prezenta inca la nastere)
  • diabetul zaharat – unul dintre cei mai frecventi factori de risc
  • hipertensiunea arteriala
  • lupusul eritematos
  • supraexpunerea la anumite toxine
  • siclemia (sau boala cu celule in secera)
  • unele medicamente

Simptome

Insuficienta renala cronica, spre deosebire de cea acuta, este o boala care progreseaza lent si treptat. Chiar daca un rinichi ajunge sa nu mai functioneze, celalalt poate prelua in totalitate functiile. De obicei, semnele si simptomele se pot observa pana in momentul in care boala este destul de avansata, iar conditia a devenit severa.

Este important ca persoanele care prezinta un risc crescut de a dezvolta boli de rinichi sa-si verifice periodic functiile renale. Detectarea precoce a unei boli poate ajuta in mod semnificativ la prevenirea leziunilor renale grave.

Simptome rinichi bolnavi

Cele mai frecvente semne si simptome ale insuficientei renale sunt:

  • anemie
  • sange in urina
  • urina inchisa la culoare
  • deficit de atentie
  • scaderea cantitatii de urina
  • edem – picioare, maini si glezne umflate (sau chiar fata umflata, in cazul in care edemul este grav)
  • oboseala
  • hipertensiune arteriala (tensiune arteriala crescuta)
  • insomnie
  • mancarime a pielii, care poate deveni persistenta
  • pierderea poftei de mancare
  • incapacitatea barbatilor de a obtine sau de a mentine o erectie (disfunctie erectila)
  • urinare mai frecventa, mai ales noaptea
  • crampe musculare
  • spasme musculare
  • greata
  • durere intr-o parte sau pe mijlocul zonei lombare (spate)
  • respiratie scurta
  • proteine ​​in urina
  • schimbari bruste ale greutatii corporale
  • dureri de cap inexplicabile

Insuficienta renala la copii

In mare parte, la copii afectiunea se manifesta la fel ca la adulti. Simptomele insuficientei renale acute si cronice pot fi diferite. Cu toate acestea, fiecare copil poate avea semne diferite.

Tratamentul specific pentru insuficienta renala va fi stabilit de catre medicul copilului pe baza:

  • varstei celui mic, a starii generale de sanatate si a istoricului medical
  • stadiul bolii
  • tipul de boala (acuta sau cronica)
  • toleranta copilului la anumite medicamente, proceduri sau terapii
  • asteptari privind evolutia bolii
  • opiniile sau preferintele parintilor

In unele cazuri, copiii pot dezvolta tulburari electrolitice severe si niveluri toxice ale anumitor produse reziduale eliminate in mod normal prin rinichi. De asemenea, copiii pot dezvolta supraincarcarea cu lichide. In aceste cazuri, poate fi indicata dializa.

Diagnostic

Exista mai multe teste pe care medicul le poate efectua pentru a diagnostica insuficienta renala.

Analiza rinichi

Medicul poate lua o mostra de urina pentru a verifica eventualele anomalii, cum ar fi proteine ​​anormale sau zahar care se varsa in urina.

De asemenea, poate efectua o examinare a sedimentelor urinare. Acest test masoara cantitatea de celule rosii si albe din sange si verifica nivelurile de bacterii.

Masurarea volumului urinar

Masurarea productiei de urina este unul dintre cele mai simple teste prin care poate fi diagnosticata insuficienta renala. De exemplu, productia urinara scazuta poate arata ca boala renala este cauzata de un blocaj urinar, care poate provoca mai multe conditii sau leziuni.

Teste de sange

Medicul poate recomanda analize de sange pentru a masura substantele care sunt filtrate de rinichi, cum ar fi azotul de uree si creatinina. O crestere rapida a acestor niveluri poate indica o insuficienta renala acuta.

Insuficienta renala analize suplimentare

Teste de imagistica

Cunoscutele teste cum ar fi ecografia, RMN-ul si CT-ul produc imagini ale rinichilor, precum si ale tractului urinar. Acest lucru ii permite medicului sa caute blocaje sau anomalii ale rinichilor.

Biopsie renala

Probele de tesut sunt verificate de eventualele depuneri anormale, cicatrizari sau organisme infectioase. Medicul va efectua o biopsie renala pentru a colecta mostre de tesut. O biopsie este o procedura simpla, de obicei efectuata in timp ce pacientul este treaz si perfect constient.

Pentru a nu simti nicio durere, specialistul va administra un anestezic local. Acesta va introduce apoi un ac de biopsie prin piele, spre rinichi, pentru a recolta proba. Aparatele cu raze X sau ecografele vor localiza rinichii si il vor ajuta pe medic sa ghideze acul.

Aceste teste pot arata daca rinichii functioneaza asa cum trebuie. Alte teste ale functiei renale pot, de asemenea, sa-l ajute pe specialist sa determine cauzele simptomelor.

Tratament

Exista mai multe tratamente pentru insuficienta renala. Tipul de tratament depinde de cauza afectiunii.

Dializa

Dializa filtreaza si purifica sangele cu ajutorul unei masini. Practic, aparatul preia functia rinichilor. In functie de tipul de dializa, pacientul poate fi conectat la un aparat mare sau la o punga cu cateter portabil.

Poate fi necesar ca pacientul sa urmeze o dieta cu continut scazut de potasiu si sare.

Dializa nu vindeca insuficienta renala, dar le poate prelungi viata pacientilor, daca merg la tratamente programate regulat.

Transplantul de rinichi

O alta optiune de tratament este transplantul de rinichi. Un rinichi transplantat poate functiona normal, iar dializa nu mai este necesara.

De obicei, pacientul trebuie sa astepte un timp indelungat pentru a primi un rinichi donat care sa fie compatibil cu organismul lui. Procesul poate fi grabit daca donatorul este viu.

De asemenea, pacientii trebuie sa ia medicamente imunosupresoare dupa operatie pentru a preveni ca noul rinichi sa fie respins de catre organism. Aceste medicamente au propriile efecte secundare, dintre care unele sunt grave.

Operatia de transplant ar putea sa nu fie o optiune de tratament potrivita pentru toata lumea. Este, de asemenea, posibil ca interventia chirurgicala sa nu aiba succes.

De aceea, discutati cu medicul daca sunteti un bun candidat pentru un transplant de rinichi.

Insuficienta renala cronica regim alimentar

Nu exista o dieta specifica pentru persoanele cu insuficienta renala. Indicatiile depind adesea de stadiul bolii renale si de starea generala de sanatate. Printre recomandari se numara:

  • Limitati consumul de sodiu si potasiu. Verificati cat de mult din aceste doua substante nutritive consumati. Scopul este de a manca mai putin de 2 grame pe zi din ambele.
  • Limitati aportul de fosfor. Ca si in cazul sodiului si potasiului, este bine sa mentineti sub control cantitatea de fosfor pe care o consumati intr-o zi. Incercati sa ramaneti sub 1 gram.
  • Tineti sub control consumul de proteine. Acest lucru este necesar in cazul unei boli renale usoare sau moderate. In cazul insuficientei renale in stadiul final, puteti manca mai multe proteine, in functie de recomandarile medicului.

Tratament naturist

Alimentele specifice pe care sa va concentrati sunt: afinele, coacazele, telina, brusturele, verdeturile cu frunze, suc din legume proaspat stoarse, sfecla, cirese, legume marine (precum algele), spanacul, avocado, bananele si citricele.

Cat se poate trai cu insuficienta renala?

Insuficienta renala nu se vindeca, insa evolutia bolii poate fi stopata sau incetinita cu ajutorul medicatiei si a unui stil de viata sanatos.

Cum poate fi prevenita insuficienta renala?

Puteti urma anumiti pasi pentru a reduce riscul de insuficienta renala.

Urmati instructiunile atunci cand luati medicamente fara prescriptie medicala. Dozele prea mari pot ridica nivelul de toxine din sange extrem de repede. Acest lucru suprasolicita rinichii.

Multe dintre afectiunile renale sau ale tractului urinar duc la insuficienta renala atunci cand nu sunt administrate corespunzator. Puteti contribui la reducerea riscului de insuficienta renala prin:

  • mentinerea unui stil de viata sanatos
  • urmarea sfaturilor medicului
  • administrarea medicamentelor prescrise conform instructiunilor
  • tratarea cauzelor insuficientei renale, cum ar fi hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat.

Alimente interzise in bolile de rinichi

Doctorul poate recomanda evitarea anumitor alimente, in functie de nivelurile actuale ale nutrientilor, in special lactatele, carnea procesata, cofeina sau alcoolul, proteinele in exces si alimentele bogate in acid oxalic (rubarba, rosii, vinete, sfecla, cartofi dulci, alune, migdale, mure, capsuni, patrunjel si cacao).

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/kidney-failure
  2. http://www.kidneyfund.org/kidney-disease/kidney-failure/#what_causes_kidney_failure
  3. https://www.medicinenet.com/kidney_failure/article.htm#what_are_the_signs_and_symptoms_of_kidney_failure
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-failure/symptoms-causes/syc-20369048
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/172179.php
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma