Ingrijirea tenului – 10 sfaturi pentru frumusetea pielii

Ingrijirea tenului este un aspect foarte important pentru sanatatea si aspectul radiant si luminos al acestuia. Aflati care sunt procedurile corecte de ingrijire a tenului din urmatorul material!

Cuprins:

1. Informatii generale despre ten

2. Ingrijirea tenului – rutina zilnica

3. Ingrijirea potrivit fiecarui tip de ten

4. 10 sfaturi pentru frumusetea pielii

5. Ingrijirea tenului cu produse naturale

Informatii generale despre ten

Pielea este unul dintre cele mai mari organe ale corpului. Pielea actioneaza ca un scut de protectie si este vulnerabila la elementele exterioare. Fiind cea mai expusa mediului extern, pielea fetei este afectata de mai multi factori decat credeti. Iata cativa factori stresori ai tenului:

  • expunerea la radiatiile UV
  • expunerea la toxinele chimice din tutun
  • consumul de alcool
  • poluarea
  • expunerea la soare fara crema cu factor de protectie
  • lipsa hidratarii
  • lipsa vitaminelor, mineralor si a nutrientilor esentiali
  • imbatranirea
  • schimbarea brusca de temperatura
  • alimentatia precara
  • stresul
  • noptile nedormite

Ingrijirea tenului – rutina zilnica

Tenul are nevoie zilnic de curatare, hidratare, protectie impotriva factorilor externi daunatori, iar odata cu trecerea anilor are nevoie de un ajutor in plus in ceea ce priveste sustinerea proceselor de regenerare.

Ingrijirea tenului acasa

Pentru a avea un ten sanatos si luminos, iata cativa pasi care nu ar trebui sa lipseasca din rutina zilnica de ingrijirea tenului:

Curatarea si demachierea pielii atat dimineata, cat si seara.

Pe parcursul unei zile intregi pielea tenului se incarca cu machiaj, cu microbi si cu diferite micro – organisme din aer, precum praful sau factorii stresori de poluare. Demachiantul, cat si gelul de curatare specific tenului nu trebuie sa lipseasca din trusa de ingrijire a niciunei femeie. Aceste doua produse fac ca pielea tenului sa poata respira ajutand buna functionare respiratorie a pielii. Daca procesul de curatare si demachiere este neglijat mai ales seara, impuritatile acumulate pe tot parcursul zilei vor face ca pielea sa nu mai poata respira. In plus, vor avea de suferit chiar si functiile naturale ale tenului de regenerare si reparare, care vor fi incetinite. De aceea este foarte important ca machiajul sa fie curatat de pe ten dupa o zi intreaga. Noaptea, intregul organism intra intr-un anumit proces de auto – reparare si regenerare, care isi concentreaza atentia asupra celulelor care au fost afectate peste zi. Prin regenerare, trebuie sa intelegeti faptul ca celulele care au fost afectate de factorii stresori vor fi inlocuite cu celule noi peste noapte.

Astfel, urmatorul pas este demachierea si curatarea tenului dimineata pentru a indeparta celulele moarte si pentru a permite porilor sa respire si pentru a-si primi nutrientii si hidratarea necesara.

Hidratarea tenului cu vitamine si nutrienti

Fie ca este vorba de crema de zi, crema de ochi, crema pentru ochi sau crema pentru corp, datoria noastra este de a ne asigura ca aceste creme contin ingredientele necesare si potrivite de care pielea are mare nevoie. Scopul utilizarii unei creme hidratante este de a alimenta si hrani practic toate celulele pielii cu substantele nutritive de care are nevoie si pe care le-a consumat pe parcursul noptii in timpul procesului de regenerare a celulelor. Pentru a evita imbatranirea tenului din timp este ideal sa tinem cont de un aspect foarte important, si anume hidratarea cu apa, dar si calitatea si cantitatea produselor cosmetice si dermatocosmetice pe care le folosim pe propriu ten.

Crema de zi trebuie sa aiba SPF

De foarte multe ori, ridurile, petele de pe ten, acneea sau imbatranirea prematura a tenului pot avea drept cauza principala expunerea la soare fara protectie UVA si UVE. De aceea, trebuie sa utilizati in orice anotimp o crema cu factor de protectie solara. De exemplu, iarna puteti folosi o crema care sa aiba un SPF 30.  In schimb, vara SPF-ul trebuie sa fie mai mare datorita radiatiilor solare, astfel un SPF 50 este potrivit. Razele soarelui sunt cele mai nocive si fac parte din unul dintre cei mai importanti factori stresori ai tenului. In plus, odata cu inaintarea in varsta functille organismului incep sa incetineasca si astfel pielea va deveni si mai sensibila. In acest caz este nevoie sa va hidratati si sa va protejati tenul. Acest lucru trebuie facut de la o varsta timpurie pentru a nu avea probleme care sa va afecteze pe termenul lung aspectul tenului.

Seruri si creme regeneratoare

Pentru a pastra un ten care sa fie sanatos si sa aiba un aspect luminos si radiant, serurile vin in ajutor cu concentratii foarte mari de nutrienti esentiali. Aceste seruri pentru ten vor asigura celulelor combustibilul necesar de care au nevoie pentru a stimula toate functiile de regenerare a celulelor.

Ser pentru ten

Astfel, este recomandat ca un ser sa fie aplicat pe pielea tenului imediat dupa demachiere si curatare, atat dimineata, cat si seara pe pielea umeda. Dupa ce serul patrunde in piele, urmatorul pas este aplicarea cremei de zi sau de noapte. Respectand o astfel de rutina zilnica de ingrijirea tenului veti oferi acestuia substantele nutrivite de care are nevoie si veti tine ridurile la distanta pentru un timp indelungat.

Daca aveti dubii in privinta celor mai bune produse de ingrijirea tenului pentru a respecta asa cum se cuvine rutina zilnica, atunci adresati-va unui medic dermatolog sau unui farmacist.

Ingrijirea potrivit fiecarui tip de ten

Ingrijirea tenului normal

Cel mai bun mod posibil de a avea grija de pielea normala este sa urmati pasii de baza pentru fiecare nevoie a tenului, inclusiv utilizarea de zi cu zi a unui demachiant eficient, a unui gel sau lotiune de curatare incarcat cu ingrediente reumplere a de piele, o crema sau un ser de ochi hidratant, o crema hidratanta, o crema cu protectie solara cu SPF 30 sau mai mult, care include, de asemenea, antioxidanti si alte ingrediente de regenerare si de calmare a pielii. De asemenea, puteti folosi un ser antioxidant in rutina de ingrijirea tenului, deoarece tenul nromal are nevoie de o cantitate solida de antioxidanti. Acestia hranesc si protejeaza tenul impotriva factorilor stresori din mediu. In plus, daca serul contin colagen si / sau acid hialuronic atunci ar fi un plus pentru o hidratare mai intensa a tenului, care va ajuta la mentinerea conturului normal al tenului.

Totodata, este important ca o data pe saptamana sa faceti o exfoliere a tenului pentru a curata in profunzime porii si pentru a stimula regenerarea celulara.

Ingrijirea tenului mixt si gras

  • Tenul mixt este de regula gras in zona T (frunte, nas si barbie), unde pielea este, de obicei, mai uleioasa si lucioasa si uscata sau normala in rest. Porii sunt largi si vizibili, iar in acest caz tenul este predispus la acnee si la aparitia de puncte negre chiar in zonele grase.
  • Tenul gras este uleios, lucios si are porii vizibili mariti si are o predispozitie aparte in aparitia acneei si a punctelor negre.

Pentru tenul mixt este important sa se regleze productia de sebum doar in zonele grase si sa se asigure o hidratare optima pentru zonele care sunt uscate. Nu trebuie sa folositi produse diferite de ingrijirea tenului. De exemplu: o crema hidratanta pentru zonele uscate si o crema matifianta pentru zonele grase. Asadar, folositi produse specifice concepute special pentru tenul mixt.

Pentru tenul gras, cautati produse care sa purifice pielea in profunzime, regland in acelasi timp productia de sebum, pentru a preintampina aparitia de acnee si a punctelor negre. Totodata, aceste produse au rolul de matifia tenul, iar aspectul tenului va fi cu totul altul.

Rutina de ingrijire

Rutina de ingrijirea pentru ambele tipuri de ten este aceeasi in prealabil. De exemplu, demachierea si curatarea tenului pentru indepartarea impurtatilor acumulate peste zi, iar dimineata trebuie inlaturat sebumul produs pe timpul noptii. In ambele cazuri este nevoie de un produs de tonifiere zilnic pentru a micsora porii si pentru a calma pielea. Exfolierea este un pas important de indepartare a celulelor moarte. De aceea, acest proces de regenerare celulara trebuie s fie efectuat o data pe saptamana insistand in special pe zonele grase si mai putin pe zonele care sunt uscate.

Ultimul pas important este hidratarea cu o crema specifica tipului de ten. Folositi creme care au texturi lejere in cazul tenului mixt, iar pentru tenul gras este recomandat sa folositi creme matifiante, care sa va ajute sa scapati de aspectul uleios al tenului.

Ingrediente benefice pentru tenul mixt si gras:

  • Arborele de ceai
  • Aloe vera
  • Salvia
  • Argila alba
  • Argila verde

Ingrijirea tenului uscat

Tenul uscat este de regula lipsit de stralucire si cu pori mici, pielea este aspra, iar acest lucru este vizibil atat la atingere, cat si cu ochiul liber. De cele mai multe ori, tenul uscat este sensibil si este predispus la diverse iritatii. In acest caz, ridurile si liniile fine sunt foarte vizibile, iar intregul ten are un aspect obosit.

Astfel, in cazul tenului uscat este necesara o ingrijire delicata, care sa aiba ingrediente hranitoare si bogate in antioxidanti pentru a putea fi hidratat si regenerat. In plus, tenul uscat trebuie sa fie protejat de efectele nocive si de factorii stresori din mediu. In acest caz, hidratarea va consta in sporirea elasticitatii pielii si a sintezei de colagen pe baza unor produse de curatare, demachiere, exfoliere, hidratare, tonifiere, protectie solara si masti care sa aiba efect anti-imbatranire. Combaterea tenului uscat si a ridurilor se va realiza printr-o hidratare adecvata atat din interior (prin aplicarea cremelor si serurilor dimineata si seara), cat si in exterior prin consumarea a cel putin 2 litri de apa pe zi.

Ingrediente benefice pentru tenul uscat:

  • Acidul hialuronic
  • Colagenul
  • Uleiul de migdale
  • Uleiul de argan
  • Boababul

Ingrijirea tenului acneic

Tenul acneic apare de cele mai multe ori la persoanele care au tenul mixt sau gras. Pentru o ingrijire ideala a acestui tip de ten trebuie sa curatati dimineata si seara fata cu un demachiat si un gel sau alt produs de curatare a porilor. Urmatorul pas este aplicarea unui toner care sa contina:

  • antioxidanti
  • ingrediente reparatoare
  • ingrediente hidratante si care estompeaza petele care sunt cauzate de pustule.

Cel de-al treilea pas pentru ingrijirea tenului acneic este aplicarea unui tratament antibacterian pentru eliminarea cosurilor si a pustulelor. Acest produs trebuie sa contina in compozitia sa acid azelaic sau benzoyl. In cele din urma, aplicati pe ten o crema cu SPF indiferent de sezon, deoarece soarele poate afecta porii care sunt in prezent dilatati. Un alt pas important mai este exfolierea tenului cu BHA – acid salicilic. Acest exfoliant are rolul de a curata porii, indeparteaza punctele negre si elimina excesul de sebum. In plus, acidul salicilic este un bun antiinflamator, care amelioreaza eruptiile cutanate. Nu uitati sa hidratati zilnic pielea cu lotiuni care sa contina antioxidanti, vitamine si ceramide.

Ingrediente benefice pentru tenul acneic:

  • Acidul hialuronic
  • Sodium hyalunorate
  • Ceramide
  • Peptide
  • Omega-3
  • Omega-6
  • Omega-9
  • Adenosine
  • Acetyl glucosamide
  • Aloe vera
  • Extrac de licorice
  • Panthenol
  • Allantoin
  • Beta glucan
  • Extract de musetel
  • Extract de galbenele
  • Ceai verde

10 sfaturi pentru frumusetea pielii

Iata cateva sfaturi in ceea ce priveste ingrijirea si aspectul radiant al unui ten sanatos:

  • Folositi intodeauna produse de ingrijirea tenului care sunt adaptate tipului vostru de piele
  • Oferiti o atentie speciala zonelor sensibile ale tenului, precum conturul ochilor si a buzelor
  • Curatati tenul delicat cu produse de calitate pentru a nu agresa tenul si pentru a-i respecta echilibrul sau natural de regenerare celulara
  • Pielea care inconjoara conturul ochilor este o zona sensibila, de aceea, alegeti produse de curatare si ingrijire specifice fata de restul fetei
  • Folositi un produs exfoliant pentu ten cel putin o data pe saptamana pentru a purifica si netezi pielea

  • Hidratarea este un pas important in ingrijirea tenului caruia trebuie sa i se acorde o atentie deosebita. Alegeti o crema hidratanta si specifica nevoilor pentru a echilibra nivelul de apa din piele.
  • Pentru a evita alergiile si aparitia acneei, evitati produsele nepotrivite tenului vostru si alegeti intotdeauna sa folositi produse de machiaj hipoalergenice
  • In orice anotimp, crema cu SPF nu trebuie sa lipseasca, deoarece aceasta reduce semnificativ efectele nocive ale soarelui
  • Aveti grija la factorii externi si protejati-va de poluare, fumul de tigara, stes sau alti factori stresori din mediu.
  • Aveti grija si de aspectul si sanatatea buzelor folosind zilnic un balsam sau o crema reparatoare specifica pentru aceasta zona sensibila.

Ingrijirea tenului cu produse naturale

Iata 10 produse naturale de ingrijirea tenului pe care le puteti folosi oricand aveti nevoie:

  • Bicarbonat de sodiu (poate fi folosit ca exfoliant sau produs de curatare a tenului)
  • Uleiul de masiline (un bun demachiant pentru ochi, fata si gat, care lasa pielea tenului hidratata)
  • Miere (reduce acneea – aplicati miere direct pe acnee si lasati sa actioneze timp de 10 – 15 secunde, apoi clatiti cu apa calda)
  • Aloe vera (pielea mai stralucitoare cu un amestec format din aloe vera, un varf de praf de turmetic, miere si lapte. Aplicati compozitia pe ten si lasati sa actioneze timp de 30 de minute, apoi clatiti cu apa calduta)
  • Ulei de nuca de cocos (este hidratant pentru ten si un remediu excelent pentru a combate diferite probleme ale tenului)

 

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/order-of-skin-care
  2. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/skin-types-care
  3. https://www.dermstore.com/blog/in-what-order-do-i-apply-my-skin-care-products-infographic/
  4. https://www.msn.com/en-in/lifestyle/smart-living/10-simple-and-natural-home-remedies-for-glowing-skin/ss-AAxRNor
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma