Infiltratiile cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite)

Infiltratiile cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite) au numeroase indicatii, mai ales in afectiunile musculo-scheletice. Citeste mai multe despre aceasta procedura.

Cuprins:

1. Ce sunt infiltratiile cu PRP?
2. Mod de actiune si indicatii
3. Ce implica aceasta terapie?

Ce sunt infiltratiile cu PRP?

Injectiile sau infiltratiile cu plasma imbogatita cu trombocite (cunoscute si sub numele de infiltratii cu plasma sau terapie cu plasma) folosesc o concentratie ridicata de trombocite din sangele pacientului pentru a stimula vindecarea in tesuturile deteriorate.

Plasma este portiunea lichida a sangelui. Este compusa in mare parte din apa si proteine ​​si ofera un mediu pentru ca globulele rosii, globulele albe si trombocitele sa circule in corp. Trombocitele sunt celule sangvine care duc la formarea de cheaguri de sange si au si alte functii esentiale. Activarea trombocitelor joaca un rol cheie in procesul natural de vindecare al corpului.

Terapia cu plasma bogata in trombocite (PRP) implica in general injectii cu o concentratie de trombocite proprii pentru a accelera vindecarea tendoanelor, ligamentelor, muschilor si articulatiilor ranite. In acest fel, injectiile cu PRP utilizeaza sistemul de vindecare al organismului pentru a reduce problemele musculo-scheletice.

Mod de actiune si indicatii

Mod de actiune

Tratamentul cu PRP este cel mai adesea utilizat pentru a trata afectiuni in care procesul de vindecare este foarte lent, cum ar fi leziuni ale muschilor, tendoanelor sau oaselor. Aceste leziuni cu vindecare lenta se pot reduce in cateva luni sau chiar ani, dar terapia cu plasma bogata in trombocite poate accelera procesul. Terapia cu plasma bogata in trombocite (PRP) se bazeaza pe proprietatile curative ale sangelui pentru a reduce durerea care apare in tendoane, ligamente, muschi si articulatii. Procedura cu PRP este cel mai frecvent utilizata pentru afectiuni la nivelul tendoanelor – tendinita sau tendinopatie. Injectiile cu PRP urmaresc sa stimuleze procesul de vindecare prin livrarea trombocitelor direct la locul leziunii. PRP se concentreaza pe restabilirea compozitiei normale a tesuturilor, evitand in acelasi timp deteriorarea ulterioara.

Indicatii

Procedura este indicata mai ales pentru afectiuni musculo-scheletice. Studiile au indicat ca infiltratiile cu PRP pot fi utile in urmatoarele cazuri:

  • afectiuni ale tendoanelor, precum cotul tenismenului (epicondilita laterala), tendinita ahileana sau genunchiul alergatorului;
  • osteoartrita genunchiului (PRP se combina cu alte optiuni pentru diminuarea durerii, imbunatatirea functiei si, eventual, pentru a ajuta la repararea cartilajului);
  • leziuni sportive, cum ar fi entorse sau rupturi ale ligamentelor;
  • leziuni.

Astfel, injectiile cu PRP pot ajuta cartilajul sa se regenereze mai bine decat alte optiuni de tratament, fiind o alternativa rezonabila la injectiile cu steroizi sau injectiile cu acid hialuronic pentru articulatii. Cu toate acestea, toate terapiile destinate regenerarii cartilajului (inclusiv PRP) au rezultate mixte. Sunt necesare mai multe studii in acest sens.

Tratamentul cu plasma bogata in trombocite a fost utilizat pentru prima data in chirurgia pe cord deschis pentru a accelera vindecarea leziunilor asociate operatiei. In chirurgia maxilo-faciala se foloseste adesea pentru a accelera vindecarea in proceduri cum ar fi reconstructia maxilarului, pentru extractii dentare, implanturi sau interventii chirurgicale parodontale.

De asemenea, terapia PRP numita si „terapie vampir”, este uneori indicata pentru alopecie si rejuvenare faciala. Se considera ca activeaza celulele stem, productia de colagen si elastina, stimuleaza angiogeneza si accelereaza procesul de regenerare a tesuturilor. Astfel, este recomandata pentru intinerirea fetei, reducerea ridurilor, tratamentul porilor dilatati si a cicatricilor post-acneice sau a vergeturilor. Cu toate acestea, tratamentele PRP in oftalmologie, dermatologie, chirurgie cosmetica si alte domenii necesita mai multe studii.

Contraindicatii

Infiltratiile cu PRP sunt contraindicate in caz de:

Ce implica aceasta terapie?

Probabil ca medicul va va recomanda sa intrerupeti tratamentul cu anumite medicamente care subtiaza sangele, cum ar fi aspirina si ibuprofenul, inainte de a primi injectii cu PRP. De asemenea, poate fi necesar sa intrerupeti administrarea unor vitamine sau suplimente, cum ar fi acizii grasi Omega-3.

Injectiile cu PRP sunt preparate prin centrifugarea unei probe de sange (cam cat o cantitate prelevata in mod normal pentru analize) pentru a separa globulele rosii si majoritatea globulelor albe de plasma ce contine proteine si trombocite. Aceste trombocite activate sunt apoi injectate direct in tesutul afectat. Acest lucru duce la eliberarea de factori de crestere care stimuleaza si cresc numarul de celule reparatoare pe care corpul le produce. Concentratia trombocitelor – si, prin urmare, concentratia factorilor de crestere – poate fi de 5 – 10 ori mai mare decat de obicei.

Trombocitele sunt adesea activate inainte de injectie, ceea ce inseamna ca procesul de coagulare este inceput artificial inainte ca acestea sa fie introduse in zona ranita. Cu toate acestea, unii medici considera ca este mai bine ca trombocitele sa fie lasate sa se activeze in corp. Cand sunt activate, trombocitele incep imediat sa se coaguleze si produc factori de crestere care incep sa vindece zona afectata.

Atentie!

Dupa injectare, durerea la nivelul zonei se poate intensifica in primele 1-2 saptamani si pot trece cateva saptamani inainte ca pacientul sa observe un efect benefic. Numarul de injectii cu PRP va depinde de problema medicala si de rezultatul dorit. Terapia cu PRP nu rezolva problema si nu amelioreaza simptomele in sine, ci in schimb incepe si accelereaza un proces natural de regenerare. Acest proces de vindecare va dura cateva saptamani sau luni.

Este eficienta terapie cu PRP?

Injectiile cu PRP nu amelioreaza simptomele si nu rezolva problema in acelasi mod ca medicamentele sau interventiile chirurgicale. In schimb, incep un proces de regenerare natural, care va dura saptamani sau luni, in functie de natura leziunii. Pentru injectiile cu PRP articulare, osoase sau musculare, efectele unei injectii ar trebui sa fie vizibile in aproximativ 3 luni si sa se reduca in 6-9 luni. Daca nu a existat o imbunatatire suficienta a durerii sau a mobilitatii in acel moment, poate fi necesara o alta injectie. Dupa finalizarea procesului de vindecare, efectul va fi permanent.

Sunt necesare mai multe studii pentru a vedea in ce conditii poate functiona terapia cu PRP. Pana in prezent, cercetarile arata ca accelereaza vindecarea dupa leziuni sau interventii chirurgicale pentru anumite afectiuni, cum ar fi problemele la nivelul tendoanelor. Poate dura cateva saptamani pentru ca injectiile cu PRP sa inceapa sa functioneze. Pentru unele probleme medicale, in special cele care afecteaza parul sau pielea, pot fi necesare pana la 6 luni pentru a observa efectele complete. Pentru unele probleme, inclusiv caderea parului, poate fi necesar sa repetati procedura pentru a mentine rezultatele.

Efecte secundare posibile

Care sunt efectele secundare potentiale ale terapiei cu PRP? Pentru ca implica injectarea unei substante in piele, exista potentiale efecte secundare. PRP este un tratament autolog, ceea ce inseamna ca implica substante care provin direct din propriul corp. Acest lucru reduce riscurile unei reactii alergice care poate aparea din injectarea altor medicamente, cum ar fi cortizon sau acid hialuronic. Cu toate acestea, unele efecte secundare posibile includ:

  • risc de infectie;
  • leziuni nervoase;
  • durere la locul injectarii;
  • leziuni ale tesuturilor.

Recomandari dupa procedura

Unele tratamente PRP ii permit pacientului sa revina la activitatile obisnuite a doua zi. Alti pacienti vor avea nevoie de 1-2 zile de odihna. Evitati exercitiile fizice si limitati activitatile care implica zona afectata. Daca ati facut o injectie in sold, genunchi sau glezna, evitati sa mergeti in acest timp, pana se reduc simptomele mai intense. Desi zona tratata se poate umfla, medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi steroizii sau medicamentele nesteroidiene, trebuie evitate cel putin o saptamana. Medicul va poate prescrie analgezice potrivite.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/prp
(2) https://www.webmd.com/fitness-exercise/platelet-rich-plasma-injections#1
(3) https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/plateletrich-plasma-prp-treatment
(4) https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/platelet-rich-plasma-prp
(5) https://arthritis.ca/treatment/emerging-treatment-and-research/platelet-rich-plasma-(prp)-treatment

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma