Incontinenta urinara la barbati – cauze, simptome, tratament

Incontinenta urinara la barbati este definita ca orice pierdere involuntara de urina. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru aceasta conditie.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Din ce cauze apare incontinenta urinara la barbati?
  3. Semne si simptome
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza incontinenta urinara la barbati?
  6. Complicatii
  7. Prevenirea incontinentei urinare la barbati

Informatii generale

Incontinenta urinara reprezinta pierderea controlului vezicii urinare. In unele cazuri, aceasta lipsa de control poate duce la pierderea totala a continutului vezicii urinare sau poate provoca doar scurgeri minore.

Introducere

Incontinenta urinara poate fi temporara sau cronica, in functie de cauza acesteia. Incontinenta poate fi un simptom cauzat de mai multe probleme de sanatate diferite, variind de la cancer, la pietre la rinichi sau la o prostata marita. Acesta poate fi, de asemenea, un rezultat firesc al procesului de imbatranire, deoarece muschii vezicii urinare devin tot mai slabi pe masura ce imbatranesc.

Potrivit Academiei Americane de medici de familie, milioane de americani sufera de incontinenta urinara. In timp ce afectiunea este mai frecventa in randul femeilor si a persoanelor peste varsta de 50 de ani, oricine poate fi afectat de incontinenta urinara temporara sau cronica.

Pentru orice simptom de incontinenta urinara ar trebui consultat medicul. Aceasta afectiune influenteaza viata de zi cu zi, si poate fi, eventual, un simptom al unei afectiuni mai grave.

Motive ale aparitiei incontinentei urinare la barbati

Incontinenta se caracterizeaza prin prezenta a numerosi factori etiologici, iar multi dintre pacienti nu prezinta o singura cauza. Cel mai frecvent apar tulburari fiziologice, anomalii structurale si functionale ale sistemului nervos central, maduvei spinarii, vezicii urinare si uretrei.

Uneori, incontinenta este indusa de substante farmacologice, medicamente, tutun, cafeina sau alcool. Prezenta unor afectiuni medicale sau chirurgicale, mai ales neurologice sau abdominopelvine poate induce incontinenta.

Din ce cauze apare incontinenta urinara la barbati?

Exista mai multe cauze de incontinenta urinara, inclusiv leziuni fizice, imbatranire, cancer, infectii sau tulburari neurologice. Unele dintre acestea vor duce doar la probleme urinare temporare si sunt usor de tratat, in timp ce altele sunt mult mai grave si persistente.

Cauzele temporare

Unele situatii de incontinenta temporara sunt cauzate adesea de stilul de viata sau de factori exteriori. Consumul de alcool, bauturi cofeinizate sau de prea multe lichide poate duce la o pierdere temporara a controlului vezicii urinare. Unele medicamente, cum ar fi medicamentele pentru tensiune arteriala, relaxante musculare, sedative  si unele medicamente pentru inima – ar putea duce, de asemenea, la incontinenta temporara.

Anumite afectiuni pot provoca, de asemenea, incontinenta urinara temporara. Constipatia poate creste nevoia de a urina, deoarece scaunul tare, compact, poate stimula in exces nervii care controleaza actul de a urina. Si o infectie a tractului urinar poate duce la cazuri de incontinenta urinara.

Imbatranirea organismului

Pe masura ce organismul imbatraneste, muschii sfincterului vezicii urinare devin tot mai slabi si incontinenta urinara devine mult mai probabila. Orice problema legata de sistemul circulator va agrava aceasta situatie. Cu cat starea de sanatate este mai buna, cu atat sansele de a evita incontinenta sunt mai mari.

Boli ale nervilor

Accidentul vascular cerebral, boala Parkinson sau scleroza multipla afecteaza toate, creierul si sistemul nervos, astfel incat acestea pot, prin urmare, cauza probleme de golire a vezicii urinare. Si barbatii care sufera de diabet de mai multi ani dezvolta afectiuni ale nervilor care afecteaza controlul vezicii urinare.

Prostata marita

Prostata este o glanda din sistemul reproducator masculin de marimea si forma unei nuci care inconjoara uretra, chiar sub vezica urinara, unde se stocheaza lichidul seminal (sperma) inainte de ejaculare. La aproape toti barbatii, odata cu varsta, prostata se mareste in jurul uretrei si afecteaza debitul fluxului urinar, aceasta afectiune numindu-se hiperplazie benigna de prostata ( HBP ) sau hipertrofie benigna de prostata.

Cancerul de prostata sau cancerul de vezica urinara

Cancerul de prostata la barbati sau cancerul de vezica urinara pot provoca incontinenta urinara prin prostatectomie radicala (indepartarea chirurgicala a prostatei). In unele cazuri, tratamentul cancerului poate duce la incontinenta ca un efect secundar. O tumoare, fie maligna sau benigna, poate provoca, de asemenea, incontinenta prin blocarea fluxului obisnuit de urina. Piatra la rinichi sau pietrele la vezica urinara poate avea acelasi efect.

Cauze mai putin comune

Prostatita sau inflamarea prostatei sunt afectiuni cronice ale vezicii urinare, care provoaca durere si pot cauza ocazional incontinenta.

Semne si simptome

Incontinenta urinara reprezinta pierderea involuntara de urina demonstrabila obiectiv, ce influenteaza stilul de viata si igiena personala. Poate avea drept consecinta o alterare marcata a calitatii vietii prin sentimentul de rusine, stigmatizare, depresie si izolare.

Ea este dependenta de mai multi factori: fiziologici, farmacologici, patologici sau psihologici.

Incidenta este mai mare la persoanele in varsta, avand doua vafuri, la menopauza si peste 65 ani, insa se intalneste si la copiii peste 5 ani (7%) si mai rar la tineri si adulti.

Fiziopatologie

Continenta este rezultatul unui echilibru intre actul mictiunii si abilitatile functionale, dependenta de integritatea si bustricturii.

In timpul mictiunii are loc relaxarea sfincterului (colul vezical si uretra proximala), rezultand golirea vezicii. Acest act se petrece sub control nervos, involuntar – parasimpatic (sacrat) si simpatic toraco-lombar si voluntar, prin sistemul nervos central. Astfel ca o leziune la nivel pontin, la nivelul centrului pontin sau la nivelul cailor nervoase motorii poate determina incontinenta neurogena.

Incontinenta urinara poate fi clasificata in trei categorii diferite sau tipuri. Cu toate acestea, este posibil sa apara situatii de suprapunere a doua sau mai multor tipuri.

Incontinenta de efort (stres)

Acest tip de incontinenta poate aparea atunci cand persoana realizeaza unele activitati fizice sau atunci cand tuseste, stranuta sau rade. Activitatea in sine face ca muschii sfincterieni, care blocheaza, in mod normal, urina in vezica urinara, din cauza cresterii presiunii intraabdominale si, implicit, intravezicale, sa cedeze si sa elibereze urina.

Incontinenta imperioasa (de urgenta)

Incontinenta imperioasa apare atunci cand se simte nevoia imperioasa si puternica de a urina. Aceasta nevoie ce determina pierderea controlului asupra vezicii urinare declanseaza pierderi importante de urina. De cele mai multe ori, timpul intre declansarea nevoii de a urina si pierderea de urina este prea scurt pentru a ajunge la baie si a urina.

Incontinenta urinara prin prea plin

Acest tip de incontinenta apare atunci cand se urineaza, dar nu se goleste complet vezica urinara. Cauza o reprezinta blocarea tractului urinar prin ingustarea uretrei, care duce la acumularea unei cantitati mari de urina. Presiunea marita din vezica urinara forteaza uretra, provocand o scurgere permanenta de urina sub forma de picaturi.

Impact

5-7% dintre barbatii sub 64 de ani au incontinenta urinara, iar 10-20% dintre barbatii de peste 64 de ani sufera de incontinenta urinara.

Printre factorii de risc care pot declansa sau agrava incontinenta urinara la barbati amintim:

  • consumul excesiv de alcool si cafea, care mareste diureza
  • consumul unei cantitati mari de lichide intr-un timp scurt
  • tratamentul cu anumite medicamente diuretice
  • constipatia
  • obezitatea

Diagnostic

Primul pas in rezolvarea unei probleme urinare incepe cu o consultatie la medicul specialist urolog. Istoricul medical general, inclusiv boli majore sau interventii chirurgicale, precum si detalii despre debutul incontinentei urinare vor ajuta medicul sa determine cauza. De asemenea se recomanda informarea medicului cu privire la cantitatea de lichide bauta zilnic, consumul de alcool sau cafea. Tratamentele medicamentoase administrate pe baza de prescriptie medicala sau suplimentele alimentare trebuie si ele facute cunoscute deoarece si acestea ar putea fi o parte din problema.

Examenul fizic

La examinarea fizica se va verifica marimea prostatei si eventuale leziuni ale nervilor. Astfel printr-un examen rectal, medicul va introduce un deget in rectul pacientului pentru a se edifica asupra dimensiunilor si starea prostatei. Pentru a verifica starea de sanatate a nervilor, medicul ca pune intrebari despre aparitia de furnicaturi sau senzatii de amorteala si va verifica tonusul muscular si reflexele.

Medicul ar putea recomanda, de asemenea, alte teste:

  • electroencefalograma (EEG), un test in care firele sunt lipite de frunte pentru a sesiza eventuale disfunctii ale creierului
  • electromiograma (EMG), in care firele sunt lipite la partea inferioara a abdomenului, pentru a masura activitatea nervoasa a muschilor si activitatea musculara ce tine de controlul vezicii urinare.
  • ecografia abdominala prin care se obtin imagini ale vezicii urinare si rinichilor
  • ecografie transrectala care foloseste un traductor introdus in rect pentru a se obtine imagini ale prostatei.

Testarea urodinamica

Testarea urodinamica se concentreaza pe capacitatea vezicii urinare de a stoca urina si de a o goli in mod constant si complet si pe mecanismul de control sfincterian. Deci, se poate arata daca vezica urinara are contractii anormale care cauzeaza scurgeri. Testele presupun masurarea presiunii in vezica ce este umpluta cu lichid printr-un cateter mic. Acest test poate ajuta la identificarea capacitatii limitate a vezicii urinare, hiperactivitatea sau subactivitatea vezicii urinare, slabirea muschilor sfincterului urinar sau obstructie urinara.

Diagnostic diferential

  • scleroza multipla;
  • tumori cerebrale, spinale;
  • infectii ale tractului urinar;
  • prostatita;
  • calculi renali;
  • obstructie renala;

Varsta de debut

Incontinenta urinara este perceputa de pacienti si de medici ca un veritabil handicap. Sentimentul de culpabilitate, autoizolarea, scaderea respectului de sine etc. sunt principalele consecinte. Aceste simptome, considerate deseori apanajul imbatranirii apar, insa, la toate categoriile de varsta, conform studiilor epidemiologice.

Tehnicile imagistice moderne, de electrofiziologie si de urodinamica, au permis intelegerea anatomiei locale, dar si a mecanismului vezicosfincterian complex.

Cum se trateaza incontinenta urinara la barbati?

Niciun tratament nu functioneaza la fel pentru toata lumea. Tratamentul va depinde de tipul si severitatea problemei, de stilul de viata si de preferintele pacientului, incepand cu optiunile cele mai simple de tratament. Multi barbati isi recapata controlul urinar prin schimbarea cateva obiceiuri si prin efectuarea unor exercitii pentru consolidarea muschilor sfincterului urinar, care mentin urina in vezica urinara. Daca aceste tratamente de comportament nu functioneaza, puteti alege sa incercati medicamente sau un dispozitiv pentru continenta – fie un sfincterului artificial sau un cateter. Pentru unii oameni, interventia chirurgicala este cea mai buna alegere.

Tratamente comportamentale

Pentru unii oameni, evitarea incontinentei urinare este la fel de simpla ca limitarea consumului de lichide la anumite ore din zi sau planificarea mersului regulate la baie – terapie numita anularea temporizata sau terapie de formare vezicii urinare. Pe masura ce controlul este dobandit, puteti prelungi timpul intre vizitele la baie. Formare vezicii urinare include, de asemenea, efectuarea de exercitii Kegel pentru a intarirea muschilor pelvieni, care ajuta vezica urinara sa retina urina. Studii ample, nu au demonstrat inca in mod concludent daca exercitiile Kegel sunt eficiente in reducerea incontinentei la barbati, dar multi medici le gasesc ca fiind un element important in terapia pentru barbati.

Complicatii

Incapacitatea de a retine urina poate duce uneori la disconfort, jena si alteori alte probleme fizice.
Acestea includ:

  • Probleme ale pielii – o persoana cu incontinenta urinara are mai multe riscuri de a avea dureri, eruptii cutanate si infectii, deoarece pielea este umeda de cele mai multe ori. Acest lucru impiedica vindecarea ranilor si poate da nastere, de asemenea, unor infectii fungice.
  • Infectii ale tractului urinar – utilizarea pe termen lung a unui cateter urinar creste semnificativ riscul de infectie.

Impact social

Cu un numar important de persoane afectate si cu implicatii majore in planul perceptiei bolii, incontinenta urinara constituie o veritabila problema de sanatate publica, la fel ca diabetul zaharat sau tulburarile depresive. Pe plan medico-social, aceasta afectiune este responsabila de dificultati de scolarizare a copiilor, de izolarea adultilor, trimiterea spre institutionalizare a batranilor si dificultati in tratamentul bolnavilor neurologici severi.

Prevenirea incontinentei urinare la barbati

Se pot lua o serie de masuri de prevenire a incontinentei urinare, cum ar fi:

  • renuntarea la fumat
  • eliminarea consumului de alcool si cafea care amplifica diureza
  • mentinerea unei greutati corporale in limite normale prin dieta si miscare fizica
  • prevenirea constipatiei adoptand un regim alimentar sanatos care sa contina multe fibre
  • practicarea cu regularitate a exercitiilor Kegel pentru tonifierea musculaturii pelvine, ce controleaza mictiunea.

 

Referinte:

  1. https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/causes-urinary-incontinence-men#1
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/165408.php#complications
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma