Categori: Frumusete

Par gras – cauze, ingrijire, remedii eficiente

Par gras – o problema cosmetica care se manifesta la nivelul scalpului. Aflati din urmatorul articol care sunt cauzele care duc la ingrasarea parului, dar si care sunt cele mai bune tratamente si remedii!

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Cauze par gras

3. Reguli de ingrijire pentru par gras

4. Tratamente pentru parul gras

5. Remedii pentru parul gras

6. Sfaturi pentru prevenirea ingrasarii parului

Informatii generale

Un par gras duce la stari de disconfort, mancarimi, dermatita seboreica si poate ascunde chiar si anumite ciuperci care pot provoca matreata. Astfel, pentru a scapa de aceasta probleme cosmetica este sa eliminati sebumul prin spare. Insa, sebumul ajuta si protejeaza parul si scalpul.

Cauze par gras

Parul gras este determinat de un dezechilibru al glandelor sebacee care secreta sebum. Acest sebum este o substanta naturala si uleioasa care are scopul de lubrifia scalpul si parul de praf, de poluare si de alti factori nocivi din mediu. Insa, cauzele pentru care parul devine uleios chiar la scurt timp dupa ce a fost spalat pot fi:

  • Problema genetica
  • Stresul
  • Stari de anxietate
  • Alimentatie necorespunzatoare si bogata in grasimi
  • Folosirea unor produse nepotrive si neadecvate tipului de par
  • Pubertatea
  • Hormonii
  • Anumite medicamente
  • Spalatul prea des
  • Purtarea de sepci, palarii sau caciuli prea des
  • Boala Parkinson

>Reguli de ingrijire pentru par gras

  • Samponarea prea rara sau frecventa poate contribui la par gras. De aceea, daca aveti parul gras, ar trebui sa-l samponati o data la 2 maxim 3 zile. Spalarea mai mult de o data pe zi poate sa stimuleze supraactionarea glandelor sebacee si astfel se va produce mai mult ulei
  • Alegeti un sampon creat special pentru parul gras. Astfel de produse speciale sunt concepute pentru a curata scalpul si parul fara a provoca reactii adverse si pentru a combate problema cosmetica
  • Samponati cu blandete parul si scalpul pentru a nu va irita. Iritarea poate suprastimula glandele sebacee care pot determina producerea de sebum
  • Clatiti bine parul dupa samponare cu apa calduta
  • Folositi un balsam pentru a hidrata parul, insa nu-l aplicati si pe scalp pentru a nu-l ingrasa
  • Periati parul dupa baie cu un pieptane cu dinti rari
  • Folositi un sampon uscat sau o pudra de talc (pentru bebelusi) pentru a absorbi sebumul din par si de pe scalp
  • Evitati produsele de hairstyling pe baza de ulei

Tratamente pentru parul gras

Sampon par gras

Pentru combaterea parului gras trebuie sa folositi un produs care este destinat pentru aceasta afectiune.

Cel mai bun sampon pentru par gras

Cel mai bun sampon pentru par gras este samponul sebocorector destinat atat femeilor, cat si barbatilor care se confrunta cu aceasta problema cosmetica. Acest tip de sampon contine o formula hipoalergenica, fara parabeni si fara silicon. Dupa folosirea samponului tratament, parul va avea o textura supla, lejera, cu mai mult volum si mai usor de aranjat.

Sampon dermatologic pentru par gras

O alta solutie este sa folositi cu regularitate un sampon pe baza de sulf organic. Acest tip de sampon pentru par gras este un produs dermatologic care regleaza nivelul de sebum, previne despicarea varfurilor si incurcarea firelor de par, vitaminizeaza parul si ii ofera rezistenta la factorii externi din mediu.

Tratament par gras

Tratament par gras la radacina

Folositi un ulei esential pentru par pe baza de ghimbir si ulei de argan. Acest tip de tratament:

  • conceput pentru a controla productia excesiva de sebum si a readuce parul la viata
  • prezinta o formula concentrata bazata pe ulei de argan bogat in antioxidanti si ulei esential de ghimbir, pentru a ajuta la corectarea echilibrului si a calma inflamatia foliculului de par, care gestioneaza productia de sebum; cand nivelurile de sebum sunt reglate, radacinile sunt ridicate, astfel incat parul capata mai mult volum si viata

Mod de utilizare:

  • Impartiti parul in patru sectiuni egale. Aplicati 3-6 picaturi din tratamentul pentru scalp gras, in jurul fiecarei sectiuni. Masati produsul ca sa patrunda in scalp si lasati sa actioneze timp de 5-10 minute. Pieptanati, apoi clatiti. Folositi saptamanal pentru inceput si apoi, mai rar, pe masura ce starea scalpului se imbunatateste.

Tratament par gras cu otet de mere

Otetul de mere are proprietati antiseptice si astringente care ajuta la indepartarea excesului de sebum si a impuritatilor de pe scalp si par. Tot ce aveti de facut este sa amestecati o jumatate de cana cu otet de mere la un litru de apa, iar apoi se va clati parul dupa ce l-ati samponat cu acest amestec. Tratamentul cu otet de mere se va realiza doar o singura data pe saptamana.

Uleiuri esentiale pentru par gras

Iata cateva uleiuri esentiale care stopeaza productia de sebum si elimina grasimea excesiva de pe scalp si par:

Ulei esential de patchouli

Uleiul esential de patchouli poate fi utilizat pentru a trata diferite probleme ale pielii si parului gras, deoarece are proprietati antifungice, anti-inflamatorii si regleaza excesul de sebum. In plus, acest ulei este adesea folosit ca ingredient in principal sampoanele anti-matreata destinate pentru par gras.

Ulei esential de rozmarin

Uleiul esential de rozmarin are o actiune de purificare, ajutand la normalizarea secretiei de sebum, facandu-l un excelent tratament natural pentru parul gras. Datorita calitatilor si proprietatilor sale, uleiul esential de rozmarin poate fi adaugat in multe sampoane anti-matreata si reglatoare de sebum.

Ulei esential de rozmarin, de asemenea, ajuta la distrugerea de ciuperci si microbi care pot ataca pielea capului si care pot duce la productia excesiva de sebum.

Ulei esential de lamaie

Uleiul esential de lamaie este unul dintre remediile naturale cele mai folosite in domeniul produselor cosmetice. Aplicarea pe scalp al acestui ulei ajuta la controlul productiei excesive de sebum care provoaca un par gras. De asemenea, uleiul de lamaie intareste firul de par si lupta impotriva matretii.

Remedii pentru parul gras

Masca pentru par gras

Masca cu miere, ou si zeama de lamaie

Pentru a elimina sebumul de pe par si scalp, trebuie sa amestecati galbenusul de la a doua oua impreuna cu 3 linguri de miere naturala. Pasta formata se va pune la radacinile parului si se va masa timp de cateva minute. Apoi, masca cu miere si ou se va lasa pe scalp sa actioneze timp de 30 de minute, iar apoi se va clati cu apa calduta, mai spre rece de preferat (deoarece apa calda stimuleaza productia de sebum). In cele din urma, stoarceti zeama de la o lamaie si puneti-o la radacini si masati din nou pentru 5 minute. Apoi, la final se va clati din nou parul cu apa calduta.

Masca cu urzica, ou si vitamina B1

Zeama de la frunzele de urzici este recomandata pentru par gras. Tot ce aveti de facut este sa fierbeti o legatura de urzici in 500 de ml de apa. Dupa care se va adauga o fiola de vitamina B1, iar apoi se va lasa compozitia la racit. Intre timp, se va bate un ou si se va adauga in zeama de urzica, iar apoi se va pune intregul amestec pe par, masand radacina. Apoi, se va acoperi capul cu un prosop si se va sta cu masca de urzica, ou si vitamina B1 timp de o ora, apoi se va clati scalpul si parul cu apa calduta.

Masti pentru par

Masca pentru par gras cu argila

Pulberea de argila are rolul de a absorbi sebumul. Pentru prepararea unei masti, aveti nevoie de 4 lingurite de argila pulbere si un ou. Se vor amesteca cele doua ingrediente, iar apoi masca obtinuta se va aplica la radacina firului de par si se va lasa sa actioneze pentru aproximativ 15 – 20 de minute. Apoi, puteti clati cu apa calduta.

Bicarbonat de sodiu pentru par

Masca cu bicarbonat de sodiu pentru par gras

Ametecati 3 lingurite de bicarbonat de sodiu cu putina apa si amestecati pana cand se formeaza o pasta. Apoi, aplicati pasta doar la nivelul scalpului si masati usor timp de 5 minunte si lasati tratamentul sa actioneze aproximativ 15 – 20 de minute. In cele din urma, spalati parul normal cu sampon pentru par gras si clatiti cu apa calduta spre rece.

Sampon uscat din faina de ovaz si bicarbonat de sodiu

Nu este indicat sa va spalati zilnic parul mai ales cand aveti parul gras, insa puteti opta pentru folosirea unui sampon uscat natural care are rolul de a absorbi sebumul. Aveti nevoie de 2 linguri de faina de ovaz si 2 linguri de bicarbonat de sodiu. Amestecati toate ingredientele intr-un bol, apoi presarati samponul uscat pe tot scalpul si masati usor pana cand se absorbe complet. Parul va avea un aspect mai curat si cu mai mult volum.

Alimentatie

Exista anumite alimente care pot contribui la productia de sebum, cum ar fi:

  • Carbohidratii rafinati
  • Zaharul rafinat
  • Alimentele prajite (mancarea tip fast food)
  • Produsele lactate
  • Consumul in exces de sare

Sfaturi pentru prevenirea ingrasarii parului

  • Parul trebuie sa fie expus la cat mai mult la aer curar
  • Trebuie sa evitatati purtarea de palarii sau sepci incontinuu
  • Evitati uscarea parului cu uscatorul (feonul) pentru perioade lungi de timp cu caldura data la maxim
  • Renuntati la vopsirea parului pana rezolvati aceasta afectiuni a parului gras
  • Masati scalpul de 2-3 ori pe zi timp de 5 minute efectuand miscari circulare, insa fara a utiliza uleiuri sau alte tipuri de produse pentru masaj. Este posibi ca in timpul masajului glandele sebacee sa fie stimulate si astfel, se poate ca parul sa se ingrase la scurt timp dupa efectuarea masajului. De aceea, daca va faceti un masaj regulat (in fiecare zi), productia de sebum se va regla in timp. Totodata este foarte important sa nu spalati parul imediat dupa ce v-ati facut masaj, deoarece scalpul uscat va stimula instant glandele sebacee care vor produce sebumul
  • Utilizati zilnic un pieptene, in loc de o perie pentru par

 

 

Referinte:

  1. https://draxe.com/health/beauty-and-skin-care/how-to-get-rid-of-greasy-hair/
  2. https://www.healthline.com/health/oily-hair-remedy#1
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321552.php
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma