Imunitatea este capacitatea unui organism de a rezista unei anumite infectii sau toxine prin actiunea anumitor anticorpi sau a celulelor albe din sange. Aflati mai multe despre imunizarea naturala din materialul urmator.
In ultimul timp, toata lumea vorbeste despre imunitate, despre metodele clasice sau naturale de stimulare a imunitatii.
Aflati in continuare despre cum poate fi sprijinit sistemul imunitar al organismului pentru a face fata modului actual de viata. Iar parintii care isi fac griji din cauza racelilor repetate ale copiilor pot afla solutii eficiente pentru a creste rezistenta acestora in fata agentilor infectiosi din colectivitati.
Imunitatea naturala exista, ea ne permite sa traim, sa facem fata prompt oricarei agresiuni asupra organismului. Pornind de la acest fapt, multi medici considera ca stimularea imunitatii prin metode naturale nu este necesara. Trebuie totusi sa tinem cont ca, in zilele noastre, organismul este nevoit sa faca fata actiunii nocive a unui cumul de factori tot mai agresivi (agenti poluanti, toxine, stres, alimentatie aditivata, fumat, tratamente cronice cu medicamente puternice) si, oricat de mult se adapteaza, la un moment dat, capacitatile proprii de aparare, de regenerare si de vindecare sunt depasite.
Imunitatea reprezinta capacitatea organismului vegetal, animal sau uman de a face fata agresiunilor externe infectioase sau toxice. Altfel spus de a-si pastra vigurozitatea si sanatatea.
Imunitatea poate fi de doua tipuri:
Imunitatea naturala (innascuta) este capacitatea organismelor de a avea un grad de rezistenta fata de boli, maladii sau agenti patogeni. Organismul uman este o masinarie aproape perfecta din acest punct de vedere, deoarece a stiut sa creeze mijloace de aparare diferentiate in fiecare sector vulnerabil al sau. Imunitatea innascuta este ereditara! Prin ea, organismul are rezistenta fata de anumite boli si este capatata genetic, ancestral.
Scaderea imunitatii nu poate fi sesizata decat prin urmarile care apar secundar acestei scaderi. Sistemul imunitar este considerat a fi cel care pazeste organismul de infectii si totodata principalul luptator in caz de infectare. Asadar, scaderea imunitatii atrage dupa sine cresterea frecventei infectiilor, insa mai sunt si alte cateva semne discrete care dau de gol scaderea capacitatii de lupta a organismului impotriva microbilor.
In momentul in care frecventa de aparitie a virozelor respiratorii creste, iar tratamentul este indelungat. Acest lucru se intampla cand facem mai des infectii urinare ori nu putem scapa de o candidoza orala sau genitala, iar herpesul labial isi inmulteste aparitiile sau atunci cand apar tot felul de papiloame / veruci vulgare (negi) pe piele, in mod cert sistemul de aparare este perturbat. Un sistem de aparare bun este garantia sanatatii.
De asemenea, in ultima perioada, automedicatia prin administrare necugetata a antibioterapiei fara acord medical se impune ca factor demn de luat in consideratie in scaderea apararii imune.
Metodele prin care ne intarim imunitatea tin de constiinta fiecaruia dintre noi si de dorinta de a ne pastra o viata cat mai activa si cat mai sanatoasa timp indelungat. De aceea, este importanta hotararea de a schimba un mod de viata sedentar cu unul activ, prin practicarea unui sport sau a mersului pe jos pe distante lungi in limita timpului disponibil. In plus, trebuie sa respectam programul de odihna, sa avem o alimentatie echilibrata, bogata in fructe si legume, sa evitam pe cat posibil mancarurile tip fast-food sau cele bogate in conservanti si coloranti alimentari, sa nu fumam si sa nu bem alcool.
Ca mijloace terapeutice de crestere a imunitatii, se recomanda suplimentarea alimentatiei cu doze mari de vitamina C (1000 mg zilnic) sau la tratamentul cu preparate standardizate alopate (cantastim, imunostim etc.), suplimentele alimentare nebeneficiind de studii pe cohorte populationale privind beneficiile si/sau reactiile secundare.
Chiar daca poate parea un cliseu, incurajarea unui stil de viata sanatos, o modificare a comportamentului alimentar in sensul alimentatiei bio, limitarea consumului de chimicale (incepand de la cele utilizate in gospodarie pana la cele folosite in igiena proprie), impreuna cu vaccinarea specifica sezonului rece sunt metode suficiente pentru ca organismul nostru sa poata face fata cu success tuturor provocarilor externe.
Afectiunile cele mai frecvente in sezonul rece sunt virozele respiratorii, de la banalul guturai pana la bronsite acute sau pneumonii care beneficiaza de tratament specific. Este recomandat ca adaptarea la frig sa o facem prin imbracaminte adecvata si limitarea expunerii la minimul necesar. Imunizarea prin vaccinare antigripala se face cu vaccinurile recomandate de OMS, annual, pentru emisfera nordica, categoriilor specifice (varstnici, bolnavi cronici sau cu afectarea aparatului respirator, tarati).
Asadar, avand in vedere ca organismul omului modern este bombardat de factori nocivi, o cura de imunizare rationala, recomandata de un medic apifitoterapeut, este mai mult decat binevenita, atat oamenilor sanatosi, dar si celor care traiesc intr-un mediu poluat, care sunt supusi unei suprasolicitari fizice si psihice prelungite, care au o alimentatie nesanatoasa, care au diferite obiceiuri nocive; si, cu atat mai mult, persoanelor cu diferite afectiuni sau tratamente cronice, care actioneaza prin efect cumulativ si scad imunitatea naturala nespecifica.
Un semnal de alarma trebuie tras in special in cazul copiilor. Lor nu li se poate administra orice produs naturist pentru ca riscam perturbarea sistemului imunitar, si asa fragil, al copiilor.
Dincolo de pareri si teorii pro si contra, experienta clinica ne arata ca numarul copiilor care beneficiaza de terapii de imunizare naturala, in cure periodice, la recomandarea unui medic apifitoterapeut, este in crestere. Rezultatele pozitive apar inca din prima luna de administrare; si de unde copilul mergea 7 zile la gradinita si 14 statea acasa, deoarece racea mereu (uneori cu forme grave, de tipul traheobronsita, pneumonie), dupa cura de imunizare el frecventeaza in mod normal colectivitatea, iar infectiile respiratorii se prezinta de obicei sub forma unui banal guturai.
Organismul uman este dotat cu “filtre”de protectie care limiteaza accesul agentilor patogeni astfel incat, doar in conditiile scaderii imunitatii sau in cazul unei agresivitati cu totul deosebite a accestora, se poate produce boala. In acest fel, starea de sanatate este regula iar boala este exceptia, in ciuda faptului ca zilnic intram in contact cu milioane bacterii, fungi, paraziti sau virusuri.
Un prim filtru de protectie este cel mai mare organ uman: pielea. Aceasta este o bariera imensa de protectie impotriva germenilor patogeni si a multor substante nocive care nu o pot penetra cu usurinta.
Toti factorii celulari din sistemul imunitar, fagocitele polomorfonucleare (neutrofile si eozinofile) si fagocitele mononucleare (monocite, macrofage, histiocite), joaca un rol foarte impotant in mentinerea imunitatii organismului, odata ce apararea prin mijloacele de bariera mai sus mentionate a fost depasita si anumiti agresori au patruns in sange.
Exista insa tendinta de a ne prezenta la magazinul de produse naturiste si a cere vanzatorului de acolo un produs pentru imunitate. Ceea ce primim nu este, de multe ori, ceea ce avem nevoie. Suplimentele, chiar daca sunt naturale, pot avea si efecte adverse sau pot interfera cu medicatia alopata, daca sunt administrate in mod necorespunzator.
Nu trebuie sa confundam vaccinarea (care este o metoda de imunizare activa, profilactica, impotriva unor anumite boli, prin inocularea unui vaccin) cu imunizarea naturala, care creste imunitatea nespecifica de aparare a organismului, indiferent de agentul agresor.
Imunitatea dobandita se poate realiza fie pasiv (prin introducerea de anticorpi preformati de la mama odata cu ingestia laptelui matern ori prin seroterapie) sau in mod activ prin formare de anticorpi in organismul uman. Aparitia anticorpilor se face ca urmare a trecerii organismului prin boala, iar imunitatea ce apare este durabila uneori pe intreaga viata sau in urma administrarii de vaccinuri specifice. De exemplu, imunitatea definitiva fata de virusul varicelo-zosterian ce determina atat varicela, cat si eruptia zosteriana, se face fie ca urmare a imbolnavirii cu virus (varicela), fie dupa administrarea vaccinului anti-varicelos (in absenta bolii propriu-zise).
Dintre cele mai bune produse, sunt recomandate, in primul rand pentru copii:
In scopul stimularii imunitatii, adultii mai pot folosi:
Propolisul, unul dintre cele mai cunoscute si binefacatoare produse ale stupului, se foloseste in scopul stimularii imunitatii sub forma de: tinctura, miere cu propolis, tablete sau baton de propolis. Tinctura se administreaza cate 30-40 de picaturi de 2-3 ori/zi, in functie de varsta si greutate corporala; tabletele se inghit sau se sug, 1 capsula de 3-4 ori/zi.
Sa nu uitam ca terapiile naturale pentru stimularea sau modularea sistemului imun sunt eficace si au efecte de durata, fara efecte nedorite, cu conditia sa fie recomandate de catre un medic apifitoterapeut, singurul care poate administra un tratament sigur si individualizat.
Terapiile, fie ele si naturiste, urmate dupa informatiile citite pe net, pe diferite site-uri si bloguri, recomandate de multe ori de persoane fara cunostinte si experienta medicale, pot fi chiar periculoase!
Majoritatea oamenilor apeleaza la vitamina C dupa ce au racit. Asta pentru ca ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar. Se crede ca vitamina C creste productia de celule albe din sange. Acestea sunt cheia pentru combaterea infectiilor.
Cele mai cunoscute citrice:
Desi se crede ca citricele contin cea mai multa vitamina C dintre toate fructele si legumele, aflati ca ardeiul gras rosu are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele. Este, de asemenea, o sursa bogata de beta-caroten. Pe langa cresterea sistemului imunitar, vitamina C poate ajuta la mentinerea sanatatii pielii. Beta-carotenul ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si pielii.
Broccoli este supraincarcat cu vitamine si minerale. Plin cu vitaminele A, C si E, precum si multi alti antioxidanti si fibre, broccoli este una dintre cele mai sanatoase legume care pot fi puse pe masa. Pentru a avea parte in totalitate de beneficiile sale, este recomandat sa-l gatim cat mai putin posibil sau chiar deloc.
Usturoiul se gaseste in aproape toate bucatariile din lume. Acesta este un aliment esential pentru sanatate. Civilizatiile timpurii au recunoscut valoarea lui in combaterea infectiilor. Usturoiul poate, de asemenea, sa ajute la scaderea tensiunii arteriale si la incetinirea intaririi arterelor. Proprietatile de stimulare a imunitatii ale usturoiului par sa provina dintr-o concentratie mare de compusi care contin sulf, cum ar fi alicina.
Ca si papaya, kiwi-urile sunt pline de o cantitate de substante nutritive esentiale, printre care:
Vitamina C stimuleaza celulele albe din sange pentru a combate infectia, in timp ce alti nutrienti ai kiwi-ului mentin functional restul corpului.
Spanacul nu doar ca este bogat in vitamina C, ci si contine numerosi antioxidanti si beta-caroten, care pot spori capacitatea sistemului imunitar de combatere a infectiilor. La fel ca broccoli, spanacul este cel mai sanatos atunci cand este gatit cat mai putin posibil pentru a-si pastra nutrientii. Cu toate acestea, daca este gatit usor, isi sporeste cantitatile de vitamina A si permite eliberarea altor substante nutritive din acidul oxalic.
Si ceaiul verde, si cel negru contin flavonoide, un tip de antioxidanti. Ceaiul verde exceleaza, insa, la capitolul epigallocatechin gallate, un alt antioxidant puternic pe care ceaiul verde il contine in cantitati mari. Acest antioxidant s-a dovedit ca sporeste functia imunitara.
Ceaiul verde este de asemenea o buna sursa de aminoacid L-teanina. L-teanina poate ajuta la producerea in celulele T a compusilor care lupta impotriva germenilor.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…