Icterul – cauze, simptome, diagnostic, tratament

Icterul se manifesta printr-o decolorare galbuie a pielii, membranelor mucoase si a albului ochiului. Aflati mai multe despre icter din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este icterul?
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Complicatii
  7. Prevenirea icterului

Ce este icterul?

Prin icter se intelege coloratia galbena a pielii, a mucoaselor si a scleroticelor oculare cauzata de sangele care contine in exces bilirubina, un pigment de culoare galbena.

Bilirubina este un reziduu care se gaseste in sange. Nivelurile moderate provoaca o culoare galbena, in timp ce nivelurile foarte ridicate dau o tenta maronie a pielii.

Aproximativ 60% dintre sugarii nascuti in Statele Unite au icter. Cu toate acestea, icterul poate aparea la persoanele de toate varstele. Icterul este, in mod normal, rezultatul unei afectiuni subiacente, indicand in cele mai multe cazuri o problema cu ficatul sau cu vezica biliara.

Pe scurt, despre icter

Icterul este deseori sesizat de catre bolnav, care apeleaza la medic spre a lamuri cauza bolii. Alteori, prezentarea la medic este determinata de observarea urinei colorate in portocaliu rosiatic si, mai rar, a pruritului (senzatiei de mancarime a pielii). Adesea, bolnavul nu isi observa culoarea galbena a pielii si scleroticelor oculare decat dupa ce i se atrage atentia de medic sau de anturaj. Icterul cu caracter progresiv, care urmeaza colicii biliare, este de cele mai multe ori scopul consultatiei, iar alteori, insasi colica biliara, insotita de icter.

Icterul nu este o boala in sine, ci mai degraba un semn vizibil al unei boli subiacente. Conditia este de obicei observata atunci cand nivelul bilirubinei din sange depaseste 2,5-3 mg / dl (miligrame pe decilitru).

La adulti, icterul poate fi cauzat de o varietate de afectiuni medicale, dintre care unele sunt grave si pot pune viata in pericol. Orice adult care dezvolta icter trebuie sa treaca printr-o evaluare medicala completa pentru a fi determinata cauza simptomului.

Cauze

Icterul rezulta prin producerea excesiva de bilirubina sau din eliminarea imperfecta, hepatica sau biliara, a acesteia. Locul anomaliei, care duce la icter, clasifica boala in functie de cauza acesteia:

  • prehepatic (sau icter hemolitic)
  • hepatic sau icterul hepatocelular
  • posthepatic sau obstructiv
  • icterul mecanic

Diferentierea mecanismului de producere si a cauzei care determina icterul este importanta, fiindca decide calea spre diagnostic si tratament, diferite in fiecare caz.

Icter bebe

Icterul neonatal este icterul nou nascutilor alimentati cu lapte de femeie.

Aproximativ 30% dintre nou nascutii alimentati natural prezinta icter cu bilirubina indirecta (tegumente galbene prin cresterea bilirubinei din sange) care se prelungeste circa 3 saptamani (dar si mai mult). El debuteaza ceva mai tardiv, dupa a 4-a zi de viata, in momentul in care se estimeaza ca valorile bilirubinei ar trebui sa scada. Icterul se poate prelungi peste 6 saptamani. In mod normal, valorile bilirubinei se normalizeaza la 48 de ore de la sistarea alimentatiei cu laptele mamei. Starea generala a acestor copii este perfecta, ei cresc foarte bine in greutate si arata „sanatosi”. Cauza exacta a acestui tip de icter nu este cunoscuta. Se pare ca este ceva in laptele mamei, intrucat toti copiii acelei femei vor avea acest tip de icter.

Tratamentul consta in continuarea alimentatiei naturale si se administreaza cateva zile fenobarbital. De asemenea, se poate renunta la alimentatia naturala si introducerea alimentatiei aritificiale cu lapte praf (formule) pentru nou nascuti. Rareori este necesara fototerapia. In cele mai multe cazuri, diagnosticul la nou nascuti este de icter fiziologic.

Icter nuclear

Aceasta forma a bolii se dezvolta atunci cand cantitati foarte mari de bilirubina se acumuleaza in sange si cauzeaza leziuni cerebrale, o situatie cunoscuta sub numele de icter nuclear. Acest tip apare tot la nou-nascuti, la doar cateva zile dupa nastere si este o complicatie a bolii hemolotice.

Icterul la copii

Spectrul bolilor care cauzeaza icter la copii si adolescentii mai mari difera de cel la nou nascuti. O cunoastere solida a diagnosticului diferential al hiperbilirubinemiei neconjugate si conjugate la aceasta grupa de varsta ofera cadrul pentru o abordare sensibila a evaluarii clinice si a investigatiei de laborator a acestor copii. Pentru pacientii cu hepatita acuta, o evaluare atenta a functiei hepatice este de o importanta critica. Pacientul cu icter ar trebui sa mearga la doctor imediat dupa aparitia semnelor si simptomelor disfunctiei hepatice la un pacient cu icter. Specialistii trebuie sa aiba experienta in gestionarea bolii hepatice pediatrice si a transplantului hepatic.

Icterul este un semn important al afectiunilor hepatice acute si cronice la copii si adolescentii mai mari. Diagnosticul diferential este extins si difera de boala hepatica neonatala. Icterul poate fi o caracteristica tarzie in boala cronica a ficatului, in timp ce icterul cu debut acut poate fi un semn de boala hepatica severa sau insuficienta hepatica acuta. Diagnosticarea rapida si evaluarea functiei sintetice hepatice sunt esentiale in aflarea diagnosticului.

Icter la adulti

Factorii de risc pentru aparitia icterului la adulti variaza in functie de cauza principala.

Anumite persoane cu afectiuni ereditare (de exemplu, talasemie sau sferocitoza ereditara) prezinta un risc crescut de aparitie a icterului hemolitic.

Persoanele care consuma alcool in exces sunt expuse unui risc crescut de dezvoltare a hepatitei alcoolice, a pancreatitei si a cirozei, afectiuni care provoaca icter. O alta boala care poate provoca icter este colecistita acuta.

Persoanele care prezinta un risc crescut de expunere la diferite tipuri de hepatita virala (de exemplu, hepatita B si hepatita C) pot dezvolta icter la momentul infectiei sau ulterior, daca apare o boala hepatica sau daca ulterior apare cancerul de ficat.

Alti factori de risc

  • consumul de crustacee crude
  • injectarea de medicamente sau alte substante
  • tatuare
  • a fi nascut intre anii 1945 si 1965
  • nevaccinarea (impotriva hepatitei)
  • personalul medical
  • participarea la activitati sexuale cu risc sporit

Simptome

Simptomele de insotire ale icterului sunt febra, anemia (in cele hemolitice), diareea, pruruitul, scaderea in greutate, anorexia, ascita.

Simptome importante prezinta fenomenele de debut, mai zgomotoase in hepatita virala acuta (debut dispeptic, pseudogripal, enteral) si marcate de icterul obstructiv prin colica biliara care il precede. Importanta este decolorarea scaunului in icterele obstructive. Icterul poate fi de la galben deschis la galben inchis (icter negru) in obstructiile severe coledociene.

Impact

Icterele intrahepatice si cele posthepatice sunt mai frecvente la persoanele de varsta mijlocie si varstnicim comparativ cu cei tineri. Icterul prehepatic poate afecta oamenii de toate varstele, inclusiv copiii.

Anumite modificari ale stilului de viata pot ajuta la prevenirea icterului. De exemplu, mentinerea unei greutati sanatoase, diminuarea consumului de alcool si minimizarea riscul de hepatita.

Diagnostic

Problemele importante de diagnostic puse de prezenta icterului sunt:

  • exista o supraproductie de bilirubina (hemoliza) sau o perturbare in transportul hepato-biliar
  • icterul este primar si determinat de o suferinta hepatica sau este secundar unei alte afectiuni (septicemia)
  • exista o obstructie a canalului coledoc si este necesara interventia chirurgicala
  • boala hepatica ce a indus icterul este acuta sau cronica.
  • ser icteric – ser de culoare galben-portocaliu

Diagnosticarea clinica

Marea majoritate (90%) a bolnavilor cu icter pot fi diagnosticati clinic. Istoria familiala de icter (hemoliza) sau boli de ficat (ca ciroza hepatolenticulara – boala Wilson), deficite enzimatice cunoscute (6-glucozofosfatdehidrogenaza), existenta unor zone endemice cu antigenul hepatitei acute virale, dau informatii pretioase legate de cauza icterului.

Alte semne care pot indica icterul

Istoricul bolii cu colici biliare repetate va sustine litiaza biliara. Ocupatii, ca cele din sectorul medical, vor atrage atentia asupra posibilitatii de contact cu antigenul HBS. Transfuziile repetate sau interventiile chirurgicale repetate vor atrage atentia asupra posibilitatii contractarii unei hepatite acute virale. Cunoasterea unor boli cronice de ficat, ca hepatita cronica, consumul de alcool sau de medicamente sunt importante pentru stabilirea cauzei hepato-celulare a icterului.

Dintre medicamentele care pot provoca icter enumeram: metiltestosteronul, clorpromazina, oxifenisantina, izoniazida etc., precum si anumite boli, ca recto-colita ulceroasa.

Bolnavul va fi internat in spital pentru stabilirea diagnosticului bolii care a generat icterul. Exista multiple explorari, atat functionale, morfologice si imagistice, ce vor diagnostica in 90% cauza icterului.

Tratament

Icterele hemolitice vor fi tratate in functie de cauza hemolizei si gradul anemiei. Indata ce s-a stabilit ca nu apartin hepatitelor acute virale sau toxice, icterele hepatocelulare vor fi tratate in cadrul hepatitelor sau cirozelor. Icterele obstructive, produse de litiaza biliara, pancreatita acuta, tumorile cailor biliare si pancreasului, tumorile duodeno-bilio-pancreatice, chisturile hidatice rupte, vor fi tratate chirurgical.

Dintre icterele nediagnosticate medical, 10% necesita laparatomie exploratorie pentru precizarea diagnosticului.

Fototerapie

Adesea, icterul fiziologic, tipul observat la majoritatea nou-nascutilor, nu necesita tratament agresiv.

Cat dureaza fototerapia pentru icter?

Acesta va disparea, in mod obisnuit, in cateva zile, cu hranire frecventa si expunere indirecta la lumina solara acasa. Medicii pot testa nivelul bilirubinei copilului in acel moment pentru a se asigura ca nu a crescut.

Tratamente alternative

Fitoterapie

Se recomanda administrarea urmatoarelor plante medicinale:

  • Fructus Cardui mariani ( fructe de armurariu ) – are actiune puternic hepatoprotectoare. Se foloseste ca infuzie, din 1-1,5 lingurite de fructe macinate, la o cana de apa. Se beau doua cani pe zi, prima, dimineata pe stomacul gol, dupa care se va sta pe culcat, o jumatate de ora, pe partea dreapta, iar cea de a doua cana se va bea in doua randuri: o jumatate dupa masa de pranz si o jumatate dupa masa de seara. Se indulceste cu miere de albine.
  • Cichorium intzbus ( cicoarea ) – stimuleaza functiile hepatice. Decoct cu doua lingurite de radacina maruntita la 200 ml de apa rece. Se fierbe 5 minute si se bea caldut, in trei reprize, inaintea meselor principale.
  • Hypericum perforatum ( sunatoarea ) – antiinflamator hepatic si intestinal, lipotrop. Se breau trei cani pe zi, dintr-o infuzie, cu o lingura de planta la 200 ml de apa in clocot.

Beneficiile lichenului de munte

  • Cetraria islandica ( lichen de munte ). Decoct, cu o lingurita la cana, neutralizat cu un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se beau doua ceaiuri pe zi, indulcite cu miere de albine. Se poate amesteca cu lapte. Tinctura din 20g macerat, opt zile, in 100 ml de alcool, din care se iau 20-30 picaturi, de 2-3 ori pe zi.
  • Chelidonium majus ( rostopasca ). Este un descongestiv hepatic. Infuzie cu o jumatate de lingurita la la 200 ml de apa clocotita. Este doza pentru o zi din care se ia o lingura la trei ore.
  • Cynara scolzmus ( anghinare ). Infuzie cu doua lingurite la 300 ml de apa clocotita. Se bea fractionat, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
  • Hippophae rhamnoides ( catina alba ). Infuzie cu doua linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apa clocotita. Se lasa vasul acoperit 60 de minute si se bea fractionat in timpul unei zile.

Apiterarapie

Miere de albine. Se iau cate 90-120 g pe zi, in mai multe prize, inainte de mese cu o jumatate de ora.

Polen. Se iau cate 20g dimineata, pe stomacul gol, timp de o luna. Se face pauza doua luni dupa care se repeta.

Balneoterapie

Se recomanda cure minerale in statiunile: Olanesti, Calimanesti-Caciulata, Slanic Moldova, Sangeorz, Lipova.

Icter mecanic durata de viata

Sansele de supravietuire in caz de icter mecanic depind de stadiul bolii si de starea de sanatate a pacientului.

Complicatii

Mancarimea care insoteste icterul poate fi uneori atat de intensa incat pacientii si-au zgariat pielea, au avut insomnii sau, in cazuri extreme, chiar ganduri suicidale.

Complicatiile apar, de obicei, din cauza afectiunii care sta la baza problemei, nu a icterului in sine.

De exemplu, daca o conducta biliara obstructionata produce icter, poate aparea o hemoragie. Acest lucru este cauzat de faptul ca blocajul produce un deficit de vitamine necesare coagularii.

In plus, in cazul celor mici poate aparea icterul prelungit, care inseamna, practic, un icter care a depasit perioada maxima de 3 saptamani, cand icterul fiziologic al bebelusului ar trebui sa dispara.

Prevenirea icterului

Din cauza gamei largi de potentiale cauze, nu este posibila prevenirea tuturor cazurile de icter. Cu toate acestea, se pot lua masuri de precautie pentru a minimiza riscul de a face icter.

Aceste precautii includ:

  • limitarea cantitatii zilnice de alcool consumata
  • mentinerea unei greutati sanatoase in conformitate cu inaltimea si constitutia corporala
  • vaccinarea impotriva virusurilor hepatice A sau B
  • minimizarea riscului de expunere la hepatita C, pentru care nu exista niciun vaccin
  • prin interzicerea injectarii de droguri ilegale, cum ar fi heroina, sau macar evitarea folosirii in comun a seringilor in cazul in care totusi se consuma droguri
  • evitarea contactelor sexuale cu parteneri multipli, din diverse medii, care ar putea fi purtatori de virusuri hepatice sau folosirea intotdeuna a prezervativului ca mijloc de protectie.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/165749.php
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infant-jaundice/symptoms-causes/syc-20373865
  3. https://www.healthline.com/health/jaundice-in-children#types
  4. https://www.medicinenet.com/jaundice_in_adults/article.htm#how_common_is_jaundice_in_adutls_who_gets_it
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma